1kg dobrog peleta daje oko 4.75kW energije pa više.
Grejanje na pelet
To bi znacilo da mi treba oko 300kg peleta za novembar pod uslovom da je sve idealno. Naravno mora biti gubitaka na kotlu.
Ako sam dobro video tona je oko 200e. Bez prevoza.
Znaci i pelet bi kostao nesto vise od struje.
A sa gasom kad se poredi cena ista ako uzmemo u obzir gubitke na kotlu.
Znaci inove sezone struja jeftinija iako nemam posebno brojilo...
Zamolio bih ako nemko ima semu za povezivanje kontakata, na uputstvu se ne vide brojevi.
http://www.etazgrejanje.com/cms_upload/catalog/product_files/1904_uputst...
tabelu je neko postavio pre mnogo god, sigurno se moze naci na prvim stranam foruma, ja je downloadovao i sacuvao...
Struja jeste još uvek najjeftinija. Pod uslovom da se koristi noću (nekom vrstom akumulacije). Struja ima samo dva "problema":
1. Treba rešiti problem centralizovanog grejana kuće (ako se koristi TA peć). Jer je teško grejati par prostorija sa jednom ili dve peći.
2. Treba je izbegavati ako se radi na dugoročnom rešenju jer su veliki izgledi da će brzo poskupeti (već imamo poskupljenje svake godine)
Pelet se može naći i za 200e sa sve prevozom. Obično je stvar dogovora. A i da se naplaćuje, bar kod nas je 1000 din na kamion. A na kamionu stane par tona peleta. Tako da je taj trošak zanemarljiv.
Problem sa gasom je što kvalitet varira. Ako je u standardu ova je odlično. Ali često kvalitet opadne što utiče na potrošnju. Da gasom nemam iskustva pa pričam ovo što sam saznao u razgovoru sa drugima. Tako da treba uzeti sa rezervom. U normalnim uslovima, gas i pellet bi trebali biti tu negde.
Ja sam juče i danas ponovo pokušao da ukrotim kotao da radi bez gašenja i izgleda da sam zasad uspio. Prvo sam probao da programiram na 4 palenja i gašenja sa pauzama od 1h do 2h posle svakog gašenja i nisam bio zadovoljan jer sam dobio malo veću potrošnju i lošije sagorijevanje, kotao je dobio tamniju boju. Zadnja dva dana sam je programirao da radi od 08.30h do 22.30.h tj. 14 h dan. Fabrički parametri u 3. 4 i 5 snagi dozator smanjen za 0.1". Snaga 2 je naštelovana na snagu 1 i takođe je i ona sa dozatorom smanjeno za 0.1". A snagu 1 (modulacija) sam prepolovio sa dozatorom sa fabrički 0.8" na 0.4 " a ventilator sam smanjio srazmjerno sa ostalim snagama. Sada kotao radi bez ijednog prekida i on bira snagu koja mu treba. Samo u palenju prvih do 1h ide do snage 5 a ostali dio dana se kreće od snage 1 do 3. Da ne zaboravim još da sam vrijeme promjene snaga sa 120"skratio na 60" jer snaga3 se zaleti stepen dva preko zadate pa da brzo prebaci na nižu snagu. Juče i danas dnevna potrošnja 1.5 vreća. Sada mi sagorijevanje čini mi se izgleda po najbolje od početka zime. Evo i slike.
Proslonedeljni test: napunio sam spremnik za pelet (55 kg) u ponedeljak, 6 dana radio bez dopunjavanja (ni ciscenja), ostalo par kg pri dnu i u crevu ka puzu. Pali na 36 C (na 'luli' AT je tad ca 38, pri dnu 30 C), iskljucuje ga na 80 C (po termostatu u kotlu i na 'luli' AT). Jedno punjenje bafera u toku dana, bilo je toplo za ovo doba pa se ukljucivao oko 17h. Pretpostavljam da se ni struje nije potrosilo mnogo, jer je u 22h i dalje AT bio dosta 'pun'. Saznacu kad stigne racun za decembar. T po prostorijama betonirana dan-noc (22 C u dnevnoj, 20 u spavacim sobama, 21 u decijoj)
Po svemu sudeci, za zagrevanje AT od 500 L potrosi 8.5 KG, sto je super rezultat, dosta bolje od onog sto sam prethodno napisao. Videcemo kad zahladni. U medjuvremenu, sutra cistim kotao, punim ponovo spremnik do vrha i merim potrosnju narednih 6 dana, pa cu uporediti.
Proslonedeljni test: napunio sam spremnik za pelet (55 kg) u ponedeljak, 6 dana radio bez dopunjavanja (ni ciscenja), ostalo par kg pri dnu i u crevu ka puzu. Pali na 36 C (na 'luli' AT je tad ca 38, pri dnu 30 C), iskljucuje ga na 80 C (po termostatu u kotlu i na 'luli' AT). Jedno punjenje bafera u toku dana, bilo je toplo za ovo doba pa se ukljucivao oko 17h. Pretpostavljam da se ni struje nije potrosilo mnogo, jer je u 22h i dalje AT bio dosta 'pun'. Saznacu kad stigne racun za decembar. T po prostorijama betonirana dan-noc (22 C u dnevnoj, 20 u spavacim sobama, 21 u decijoj)
Po svemu sudeci, za zagrevanje AT od 500 L potrosi 8.5 KG, sto je super rezultat, dosta bolje od onog sto sam prethodno napisao. Videcemo kad zahladni. U medjuvremenu, sutra cistim kotao, punim ponovo spremnik do vrha i merim potrosnju narednih 6 dana, pa cu uporediti.
Да опет кажем, невероватно! Системи нам раде потпуно исто. Само морам да приметим, ако стартује котао око 17ч (као и код мене) значи да је потрошња објекта иста. Имаш онда само мало већу потрошњу котла јер мени котао потроши 7кг ових пар данада напуни бафер и греје куће - слепо црево. Мерио сам тачном вагицом, нема грешке. А како сам нарихтао котао ту негде око 13кв (можда мало јаче, близу 14) то му таман толико и дође (сада ради око 2 сата, рачунам око 3.5кг на сат,можда који минут више, опет зависи од потрошње објеката).
Лепо, све је остало супер, обрати сада пажњу на сагоревање или квалитет пелета јер осећам да ту можеш да уштинеш још мало. Јер кад упоредим ок, теби је кућа на спрат а ја грејем две куће (ту си у добитку), имаш мало веће температуре по собама (и ја сам тако у октобру и пола новембра) али сам онда схватио да ноћу могу мало ниже и показало се супер. Ма генерално је све супер код тебе, свака част.
Који пелет се троши?
Е, да, и ово ме занима, да ли ти се дешава да ти неки од радијатора по некад буду скроз хладни (да не раде, да их је термо глава затворила скроз)?
Pozdrav,
Da li mi neko moze pomoci oko problema s otkaktkom izgaranja u solji za izgaranje? Naime, imam problem da svakih 24h moram da ocistim soljicu jer u istoj ostaje nekih ostataka peleta u vidu prasine, pijeska ili neceg sto ne mogu odgonetnut. Da li moze biti do kotla , ili do dimnjaka, ili da je ipak do samog peleta.
Lp
Pozdrav,
Da li mi neko moze pomoci oko problema s otkaktkom izgaranja u solji za izgaranje? Naime, imam problem da svakih 24h moram da ocistim soljicu jer u istoj ostaje nekih ostataka peleta u vidu prasine, pijeska ili neceg sto ne mogu odgonetnut. Da li moze biti do kotla , ili do dimnjaka, ili da je ipak do samog peleta.
Lp
Do peleta je, da ne biješ glavu. Doduše, možda ja i nisam kompetentan jer moj kotao čisti tu šljaku sam, nadjem je u piksli, nije puno ali ne mogu da ocenim u 24h da li bi pravila probleme, sigurno bi.
Često se ljudi žale na šljaku i moraju da je čiste.
Možeš da probaš, maksimalna t kotla koliko kod tebe može, da izgara na većoj t pa vidi, mozda bude bolje. Ja sam primetio da kod mene nekad ima vise, nekad manje. Nisam toliko strucan da ocenim do čega je tako kod mene, to mi je poslednje čime ću se baviti jer resetka uvek bude cista kod sledece potpale.
Beethoven.
Koliko akumulator toplote 500l kad se napuni na 80* može da grije kuću sati. To je vjerovatno iskorištenje od recimo 80 do 40 *. I dali je AT uopšte potreban ako kotao na pelet može da radi bez gašenja.
Zamrznut i Beetoven
Trenutno imam grijanje na crvsto gorivo i AT od 500 litara.Grijem od 60 m2 a povremeno dodatnih 30 m2. Imam u planu nekad ugradit kotao na pelet Termoflux Interio 15 kw ili Peling 18 .Zanima me kako se zove taj uredjaj sa sondama koji pali i gasi kotao kad se AT napuni odnosno isprazni, kolika je cijena istog kao i gdje se isti prikljucuje ako kotao ima integrisanu pumpu a gdje ako nema integrisanu.
Ја сам за АТ без обзира да ли котао може да ради без гашења или не може, има много предности. Што се тиче енергије која у њега може да стане ирачунава се јако просто. Сваки 1с на 1000л има 1.16кв. За твој пример, разлика 40: 40x1.16=46,4кв. Пошто је у питању 500л онда је то 23.2кв. Ако ти кућа троши 1кв на сат можеш да се грејеш 24 часа (тачније 23 сата и 12 минута).
Zamrznut i Beetoven
Trenutno imam grijanje na crvsto gorivo i AT od 500 litara.Grijem od 60 m2 a povremeno dodatnih 30 m2. Imam u planu nekad ugradit kotao na pelet Termoflux Interio 15 kw ili Peling 18 .Zanima me kako se zove taj uredjaj sa sondama koji pali i gasi kotao kad se AT napuni odnosno isprazni, kolika je cijena istog kao i gdje se isti prikljucuje ako kotao ima integrisanu pumpu a gdje ako nema integrisanu.
Тај уређај се зове диференцијални склоп, веже се на котао на прикључак за собни термостат (једна од варијанти, тако је код мене). Има два термометра и две сонде (једна горе а једна доле у баферу) и реле. Везу имаш на форуму, имаш код Срлета на блогу, можда ти Срле направи... Тако да - контактирај Срксона.
Ја сам за АТ без обзира да ли котао може да ради без гашења или не може, има много предности. Што се тиче енергије која у њега може да стане ирачунава се јако просто. Сваки 1с на 1000л има 1.16кв. За твој пример, разлика 40: 40x1.16=46,4кв. Пошто је у питању 500л онда је то 23.2кв. Ако ти кућа троши 1кв на сат можеш да се грејеш 24 часа (тачније 23 сата и 12 минута).
Jasno mi je to je u mom slučaju oko 4 do 5 sati grijanja i oko 3 palenja kotla dnevno. Ta investicija je oko 1000 e. Nije to baš ni malo novca ali ja moram ove zime da vidim dali je to u mom slučaju isplativo sobzirom da kod nas dogrijavanje na struju nije isplativo. Jedino bi bilo isplativo ako bi potrošnja peleta bila manja sa AT ako to sa foruma može neko da potvrdi.
Evo gde je isplativost u tvom slučaju:
Kotao ti radi uvek istom snagom (blizu maksimalne ili maksimalnom), radi na visokoj temperaturi (od 72-85c). Sagorevanje najbolje, iskorišćenje najbolje, kotao čist. Uvek isti režim rada, lakša kontrola polaza, lakša i preciznija regulacija temperatura u kući. Sad sam razmisli pa vidi da li bi manje peleta trošio.
Kada objekat puno troši onda računaš u kilovatima i to desetinama kilovata, kada objekat malo troši onda računaš u vatima. Još prostije, ako neko troši 5 tona za sezonu a mogao bi 4 racuna da ce ustedeti 20%. Meni je 20% 300kg peleta.
Ako računaš potrošnju u vatima - sve ti je važno. Dodavanjem bafera uštineš malo, kontrolišeš polaz (po spoljnoj t recimo) - uštineš još malo, izoluješ cevi (i u negrejanom i u grejanom prostoru zbog tačne isporuke energije u toj prostoriji) - uštineš još malo i tako sve do ne stigneš do potrošnje od 2 tone peleta za 200m2.
Ako računaš potrošnju u kilovatima tačnije desetinama kilovata za tako neku kvadraturu onda ne znaš odakle da počneš. Da staviš dobru izolaciju - skupo, da ubaciš bafer - opet skupo, regulacije razne - skupo...
Zato i savetujem - prvo izolacija. Svedeš potrošnju objekta na minimum a onda možeš da se greješ na šta hoćeš, sve ti jeftino (ili bar jeftinije od drugih). E, onda počinješ da razmišljaš i o baferu, i o regulacijama, o što boljem sagorevanju jer ti žao da bacaš energiju umesto da je iskoristiš.
Grejanje je skup sport ali ima jednu dobru stranu - vraća uloženo. Sve što se tiče energetske efikasnosti rešavao sam kreditom (ne kreditom za energetsku efikasnost već keš kreditom). Kamatu i rate sam nosio u banku umesto da dajem peletarima ili drvosečama. Prošlo par godina, ja isplatio. Sada je moje i svaka sledeća godina mi je lakša.
I na kraju kratko, što manje energije trošiš - bafer ti je isplativiji.
Sa 2 tone peleta ugrijati 200 kvm i da odmah registrujemo osmo svetsko cudo, bilo bi ravno tome.
Sa 2 tone peleta ugrijati 200 kvm i da odmah registrujemo osmo svetsko cudo, bilo bi ravno tome.
Добро, можда сам мало претерао. Са 3 тоне би могло сигурно а то опет већини изгледа као чудо.
Добро, можда сам мало претерао. Са 3 тоне би могло сигурно а то опет већини изгледа као чудо.
Pa i nisi mnogo preterao, kao što znamo potrošnja energije pre svega zavisi od izolacije. Ja doduše ne koristim pelet za grejanje već toplotnu pumpu i potrošnja zadnjih par godina ni u najhladnijim mesecima nije bila više od 3000 kWh mesečno za grejanje oko 360kvm. Ova moja ne može da ima iskorištenje veće od 4, najčešće dosta manje, pa kad to pretvorimo u toplotnu energiju to je negde oko 10500 kWh. Za tu količinu tolote ako ne grešim dovoljno je i 2,5 - 3 tone čak i lošeg peleta, što znači da 2 tone peleta za 200 kvm nije nemoguća misija ali treba IZOLACIJA.
Ja sam racunao ovako, 3000kg podelim sa 180 grejna dana i dobijem malo vise od dzaka peleta dnevno (prosek) - 16.66kg. Ne mogu da znam tačno jer kombinujem sa strujom ali mislim da je tu negde. Ne može kod peleta tako kao kod struje i TP, ipak ima gubitaka kod sagorevanja, pelet nam je generalno loš, kotlovi se pale - gase, svašta nešto...
Dali akumulator toplote ide bez izmjenjivača ili može i sa izmjenjivačem.
Dali akumulator toplote ide bez izmjenjivača ili može i sa izmjenjivačem.
За варијанту само са пелетом - без измењивача.
Mislim da nemože na vrata podruma ući AT 500 l morao bi ga ja napraviti u podrumu.
@Beethoven
Који пелет се троши?
Sad mi mnogi nece verovati da sam pelet kupio 2016-e. U Vojci, po Zoranovom (Zmajdinovom) savetu. Prvi i poslednji put dosad. Uopste se ne secam imena firme, samo magacina gde sam otisao da uzmem. Pelet je svetlije boje od onih koju vidjam po prodavnicama, dzakovi bez obelezja i jako losi (sami se otvaraju na varu). Cena je bila 160 EUR, to pamtim, e ono sto ne pamtim je da sam ikad imao problem sa paljenjem kotla. Misilm da se nije desilo. Parametre sagorevanja kotla mi je podesio Zoran, kotao radi od tad bez promene, uvek je na maksimumu bez ulaska u modulacije itd. E sad, verovatno je sa vremenom stajanja u losim dzakovima 'povukao' vlagu, pa sam kod ciscenja u subotu zatekao vece naslage zgure u solji. Opet, 6 dana je radio bez ciscenja, pa...mada i pepeo koji ostaje je dosta crn. Moze biti da sam i ja uzrok, jer nisam ostavio nikakav prozor u kotlarnici. Svez vazduh dobija kad otvorim vrata od garaze. E sad, to je bilo na vreme kad sam ga palio preko sobnog termostata, u prethodnih 2 nedelje se on palio bez mog uticaja i radio neko vreme u neprovetrenoj prostoriji pa sigurno nije imao idealno sagorevanje.
Е, да, и ово ме занима, да ли ти се дешава да ти неки од радијатора по некад буду скроз хладни (да не раде, да их је термо глава затворила скроз)?
Da, termo glave ih zatvore, ali ne ohlade se skroz pre ponovnog 'otvaranja'. Izgleda da sa t koje sam postavio na polazu ka njima (40-42), sobnom termostatu na 22 u referentnoj sobi i termo glavama (Herz) na 'zeru' do 4 - oni su najcesce mlaki. Smeo bih da se zakunem da su ispod 40 veci deo vremena - ali nisam merio. U prostorijama gde stoji na 2 (ne koristim) oni su uvek hladni, ali mislim da se pitanje nije odnosilo na te prostorije?
Takodje, puno hvala za proracun koliko stepen C u AT 'ima' KW, ne secam se da sam ga video ranije, a veoma je koristan!
@ ventil - Beethoven je vec odgovorio, nemam sta da dodam, to je to
E sad vecna dilema koliko ce da potrosi objekat i hoces li ga grejati na svecu, ili lokomotivom, zavisi od kojecega i da neko ispali smislen odogovor u recenici, bez ali, ako, ukoliko - nece da se desi. Putovao sam malo po severozapadnom delu Evrope i tu i tamo svratis negde pa ti ljudi pokazu kako se greju. Ima dosta krajeva gde je prosecna zimska t niza od nase, a suncanih dana manje, pa ipak vidis solarni sistem maltene na svakom krovu i usred zime mozes cak da se prosetas bez da se ugusis od dima. Kuce zidane mahom u proslom veku, neke cak i pretproslom, ali redovno renovirane i podizan energetski standard. Evo interesantnog teksta sta nov objekat mora da zadovolji i na kakav kredit vlasnik/investitor moze da racuna - https://www.bauen.de/a/kfw-effizienzhaeuser-so-funktioniert-die-neubaufo...
E sad posto smo mi narod najpametniji i ne trebaju nam standardi ni proracuni da smanjimo potrosnju, niti cemo da bacamo pare na tamo neke gluposti, ja sam uradio izolaciju, zamenio stolariju i podvukao vunu pod krov. Zatim sam bezbojnim silikonom presao sve sastave maltera i stokova prozora, vrata. Onda postavio diht traku na sva unutrasnja vrata (pritom shebao kvake jer vrata nisam 'prestelovao' nakon toga, nego da bi ih zatvorio mora covek da zapne kao sivonja, dok to nije 'leglo'. Pametniji popusta. Onda prelepio trakom kljucaonice. Zatim odustao od grejanja hodnika (2). Onda zavio radijatore (na 2) u kuhinji i sobi koje se koriste mozda sat vremena u nedelju dana. I sa svim tim dobio bez sale potrosnju od jedne tone godisnje, ali uz grejanje na struju svake noci. Znam li koji standard moja kuca sad zadovoljava - nemam pojma. Da li grejem svih tih 160 kvm - ne, niti grejem podjednako svaku prostoriju. Da li sve to moze bolje - sigurno, ali bih onda bio Nemac pa bih ispratio minimalni standard koji moram, ili onaj koji hocu da ispratim, a ne balkanac koji gleda da ustedi pa da se pravi pametan a lepi traku preko kljucaonica vrata unutar kuce. E pa nije dzabe, jer me je izolacija kostala, stolarija jos vise, pa sve ovo oko grejanja, pa tek majstori sto mi pojedose i para i jos vise zivaca. Eto, napisao sam kako me 'prijateljski' shebao ovaj sto mi je radio automatiku.Nije jedini.
A da nisam 'pametan' kao sto jesam, i da zivim u iole uredjenom sistemu, gledao bih sve ove godine svoja posla a oko izolacije i grejanja - u tablicu. Hocu standard taj i taj, kontaktiram sertifikovanog izvodjaca radova, dobijem projekat i proracun, vidim opcije kod banke i odlucim kako cu ga finansirati. Ako sutra nesto ne radi kako treba ili mi je potrosnja ogreva veca od propisane - pozovem izvodjaca radova da mi to resi. To sve ima svoju cenu, ali kad platis znas sta ces da dobijes i odstupanja su veoma mala. A ovako mozemo samo da licitiramo proizvoljno kol'ko kome treba kojecega da se ogreje ili smrzne.
Амин.
Mislim da nemože na vrata podruma ući AT 500 l morao bi ga ja napraviti u podrumu.
Пре него било шта урадиш знај да се код неких модела бафера изолација скида.
Svakako, još metar nije radio na relaciji vrata podruma pa prodavnica.
tarzan wrote:Mislim da nemože na vrata podruma ući AT 500 l morao bi ga ja napraviti u podrumu.
Пре него било шта урадиш знај да се код неких модела бафера изолација скида.
Kod mene se skidala izolacija ali je postolje celog prečnila pa sam morao da skidam vrata i lupam donje blokove, levo i desno kako bi ušao.
Onda je najsigurnije mjera sa izolacijom.
Pozdrav svim clanovima na ovom korisnom forumu.
Imam problem sa kotlom na pelet BMAX Essential sa potenciometrima, bez displeja, samo led dioda.
Stao je pre par dana i ispostavilo se da je plamen zagrevao burgiju na puznom motoru koji gura pelet na upaljac i ostetio ga tako da motor ne moze okretati burgiju. Kotao radi vec par godina ali u zadnje vreme se cesto gasi, cisti se redovno.