Zaštopan dimnjak, pretpostavljam, ne naslagama, već vlažnim vazduhom: ako je to onda skinete sulundar, u rozetnu turite novinski hartiju zgužvanu kao za potpalu, zapalite je i kad dimnjak povuče, vratite sulundar, startujete kotao i eto.
Grejanje na pelet
Hm, to sam radio kada posle duzeg stajanja potpaljujem kaljevu.
Nisam znao da treba i za ovaj kotao sa ventilatorom.
Probacu, hvala.
Jel' uspelo?
Komšiji je juče crko grejač na Toby 20. Da li je velika filozofija da se zameni, ili je neophodno zvati servisera? Zamolio me čovek da postavim ovde pitanje kako ga serviser ne bi odrao za dolazak i intervenciju.
Lako je, u ložištu je vijak koji ga drži da se ne pomera, a mora se otvoriti servisna stranica i izvući ga, naravno pre svega izvući utikač iz utičnice . Ja sam moj zamenio zimus za keramički, ništa specijalno pri pitpali nisam primetio al to je zbog mojih parametara tj fabrički loše postavljenih nekih vrednosti koje ne mogu izmeniti, inače sa novim elektronikama potpala je čas posla.
Hvala Bore.
Pozdrav ljudi.
Kolega ima zrenjaninski kotao sa tri rebra na naftu koji mu ne treba. Dao bi ga za neke smešne pare. Prvo pitanje koliko je to KW sa tri gliba i da li bi mi to bilo docoljno za cca 200m2? Da li bi ta kotao mogao da radi na pelet? Trebalo bi rupa za gorionik da se prosiri ali smatram da ne bi trebalo da bude problem.
Zrnjaninac je odličan kotao "za na pelet", ali tri glida je (pre)malo za 200 kvadrata. Malo je i četiri.
A kako se računa snaga kod ovih kotlova? Negde sam pročitao 7 kw po glidu. Jel to tačno? Da li treba nekih prepravki za ugradnju gorionika, tipa pregrada turbolatora i slično..
7 kW po glidu je ako je gorionik na naftu, sa peletom je malo drugačije: 5 glidova i sve u redu.
Ako ima presjek rebara (jako sličan) kao feroli gn1 tada 3 rebra če biti pre malo i kalorijski i konstrukcijski,koristio sam 2 godine feroli gn1no3 i zamijenio ga sa gn1no4 i razlika je očita a grijem 180 kvm,zašto i kako opisao sam,malo truda za pronalazak,sa sadašnjom feroli skalamerijom od kotla gn1no4+plamenika sunp7+regulacija polaznog voda acc20 = zadovoljan i sa komocijom grijanja i sa potrošnjom,kombinacija za preporuku svakome tko slaže skalameriju za grijanje na pelet
Hvala ljudi. Pronašao sam jedan zrenjaninski kotao na naftu sa 7 glidova. Da to sada nije(pre)mnogo? Kakva je situacija kod čišćenja ovakvih kotlova sobzirom da nemaju pepeljaru?
Kako da podesim termostat sada kada imam 4putni mis ventil i dvije pumpe? Sta on da pali, a sta kotao?
Neka termostat pali i gasi kotao, a pumpe neka rade stalno. Eventualno da se kotlovska pumpa pali i gasi kada i gorionik(kotao) i poveze se na elektroniku gorionika. Ako nema tu mogucnost, onda najbolje da obe pumpe rade konstantno. Sobni termostat treba da pali i gasi kotao(gorionik). Ako imate pogon na mesnom ventilu, onda ce to da radi super, a ako nemate, onda bi mozda i moglo da se namesti da sobni termostat preko nekih releja pali i gasi i gorionik,a i obe pumpe da se kotao nebi hladio do kraja i ponovo startovao od hladnog starta. Pogon na mesnom ventilu bi zatvorio ventil kada t u kotlu padne ispod 60, tako da u tom slucaju pumpe mogu lepo da rade stalno i kotao se nece ohladiti skroz, brzr ce postici radnu t prilikom sledeceg starta. A ukoliko nema motornog pogona na mesnom, onda je on konstantno otvoren i ako pumpe rade konstantno, posle gasenja gorionika, sva vruca voda u kotlu ce da ode u radijatore i nastavice donekle da se greje kuca, a kotao ce da se ohladi. Najbolja opcija je da nema sobnog termostata i da postoje termoglave na radijatorima, da pumpe rade konstantno, da se kotao nikada ne gasi, sem kad se cisti, da stalno radi u modulaciji.
Pumpe treba da rade samo ako ima potrebe za grejanjem. Dakle, kotlovski pumpu uključije i isključuje kotlovska elektronika, pumpu u grejnom krugu (recimo) nalegajući termostat čiji je rad uslovljen onim kotlovskim - da je uključivanje radijatorske pumpe uslovljena radom kotlovske, a sobni termostat da pali i gasi kotao. Povezivanje radijatroske pumpe na sobni termostat preko dodatnog relea je takođe elegantno rešenje, mada je elektro-pogon sa odgovarajućim kontrolerom najelegantnije ali i najskluplje rešenje.
Hvala mnogo na iscrpnim pojašnjenjima.
Sve sam bliži opciji da radijatorsku pumpu pali i gasi sobni termostat, a njen rad da bude uslovljen radom kotlovske pumpe koju pali elektronika kotla kao i do sada na 55 stepeni. Djeluje mi kao najlogičnije rješenje. Šta mislite o tome? Da li je izvodivo?
Mislio sam kroz koji dan instalaciji dodati i ACC30.
ACC30 je jedan od mogućih elektro-pogona sa odgovarajućim kontrolerom koji, između ostalog, uključuje/isključuje pumpu.
Pozz svima......ocu ovih dana da promenim kotao na drva za kotao na pelet....E sad me zanima iskustva sa sl kotlovima:
Milan Blagojevic Smedervo http://www.mbs.rs/project/mbs-thermo-pellet-25-kw-35-kw/
Ili
Mareli http://www.termokonvoj.com/tkshop?p=280
Rec je o kuci od 100-110m2. Uradjena izolacija kuce i naravno pvc prozori...sto bi se reklo ususkana je.
Da li ovi kotlovi ok??? I naravno ako imate neke druge preporuke napisite....pozz
Malo su jaki ti kotlovi za tu kvadraturu...
Pa imam jos jedan ne zavrsen deo kuce u sklopu ove pa bi i njega povezao kada zavrsim......
Jel je problem sto ce mi jedno vreme biti jaci kotao???Dok ne povezem ostatak???
Koliko bi to bilo dodatne grejne površine na onih 100-110 ušuškanih kvadrata?
Pa jos 100m2.....ali to necu j skorije vreme......pa sad me zanima dal da se uzme od 18kw ili 24-5.....nznm koji je kotao ok....alo moze pomoc
Ako je između dve navedene snage, onda18, a ako je koji kotao, onda Radijator Compact.
ok.....a sta kazes na onaj kotao Mareli 18kw ili 24kw...????Kakvi su oni???Mislim da li valjaju???
To već ne znam da kažem.
Kako podesiti pumpu bojlera da se gasi kad se bojler ugrije na X stepeni? Bojler je klasični končarev, bez ikakvih termostata. Ne mislim da bi neki osjetnik na cijevi prije ulaza u bojler bio adekvatno rješenje, ili se varam?
Alibeg, do sada ste napisali da imate TF pelling eco i da ste ugradili četvorokraki mešni ventil i pumpe u radijatorskom i kotlovskom krugu. Koja vam je ovo pumpa? najbolje da nacrtate ili slikate šemu kako ste to sve zamislili pa će se neko ko se bavi grejanjem već javiti. U kom krugu vam je bojler?
Inače je suludo da grejete bojler preko kotla na pelet a da ne koristite el.energiju po nižoj tarifi. Jedino ako ga dogrevate pošto je mali i ne može da vam podmiri potrebe onda to ima smisla.
Pokusao sam da upalim kotao, ali mi nije uspelo. Stajao je 10ak dana ugasen. Odradi sekvencu ignition, i kada dodje do kraja, krene u cooling down.
Ocistio sam tubulatore, tresenjem, ocistio sam cevi posle ventilatora, ocistio onaj senzor kod ventilatora, i naravno sav pepeo.
Nisam gore otvarao i cistio.
Jel moguce da je zakovao od prljavstine?
Mada nisam imao ni najmanji problem tokom zime, sve do ovog paljenja.
Jel moguce neki senzor da je crkao?