Postivani,
da li neko ima iskustva sa gorionikom na pelet - Pelet set EcoPell ECO-35 iz Guce ? Postavio bih ga na VIADRUS U22S 6 clanaka.
Grejem 140m2. Da li postaviti set za dodatno iskoriscenje, konkretno mislim na samotni deo?
Grejanje na pelet
Taj gorionik je Rols-Rois među gorionicima, doduše malo poveliki za vaš grejani prostor. Komplet set za pelet - šamot i gus, pod obavezno.
Hvala puno...pitao sam iz razloga jer me ubedjuju da je samot nepotreban...kažu dok zagreje i samot...treba vremena...a opet firma koja ga prodaje kaže da je samot bolji jer plamen ne udara direktno u zid kotla i dodatno zadržava toplotu...a gusane pregrade verujem da su zaista korisne.
Na žalost nema mesta za obe jer je ova Toby 17 većih dimenzija i ne bi mogli iskombinovati one dimenzije međusobnog rastojanja odnosno da sa strana mora biti minimalno 50 a pozadi 20 cm razmaka
Planiram i da ugradim esbe 4 mešni i naravno da ću kontaktirati kolegu po forumu zmajdina da uzmem onu njegovu elektroniku da stavim na mešni i naravno dve pumpe jednu u kotlovskom a drugu u radijatorskom krugu ali na žalost u mom kraju ne znaju to da postave pa onda kradem vaše postavke i fotografije i nadam se da će ispravno montirati.
Tako da ću morati zrenjeninca da prodam a za rezervu imam električni kotao od 24 kw koji bi takođe povezao na sistem pa za ne daj bože da uleti.
Samo bih IMAO JEDNU OGROMNU MOLBU da li bilo ko od vas ima vremena da mi nacrta po vašem mišljenu odgovarajuću šemu priključenja ove dve pumpe da 4 kraki mešni pa el. kotao i to sve na jedan sistem i naravno da sam kupio termo glave i sobni žičani termostat Q7
HVALA UNAPRED NA VREMENU I SAVETIMA I STRPLJENJU JER sam nov u ovome i ovo će da mi bude prva sezona sa peletom posle 35 godina loženja uglja i drva,
verovatno ću vas još daviti sa 100 pitanja šta i kako
na osnovu cene peleta ja nebih ni u ludilu prodavao kotao na drva
a zasto ne zamenis mesta
Pa zbod dimnjaka.
Grejac, jedno pitanje u vezi dimnjaka i dva kotla. Kotao na pelet je povezan odmah na nekih 25cm od dna dimnjaka,a kotao na drva je povezan sa suprotne strane na visini odprilike 150-160cm. Da li to moze praviti problem? Hvala
Ne bi trebalo da pravi problem, ako su napravljenje "klapne" na dimnim cevima koje zatvaraju. Kod kotla na cvrsto gorivo, ta klapna je na samom kotlu i ne zatvara potpuno. Ili je manjeg precnika ili je odsecen jedan kraj . Tada je potrebno ili prapraviti tu klapnu, ili potpuno zatvoriti kotao na cvrsto gorivo kada radi kotao na pelet. Kada kotao na cvrsto gorivo radi, tada je veci problem jer se desava da se gasovi vracaju u kotao na pelet. Zato treba napraviti fest klapnu ka dimnjaci kotla na pelet. Ili potpuno skinuti dimnjacu.
Napominjem da oba kotla ne mogu da rade u isto vreme.
Grejac. Oba kotla naravno nikad nece raditi istovremeno. Mislis da ce se,kada radi kotao na drva,dim vracati metar i vise na dole do kotla na pelet? A ova postojeca klapna na kotlu na drva nije dovoljna? jer ne zatvara u potpunosti? Mislio sam da posto ventilator gura dim iz kotla na pelet nece skretati u otvor drugog kotla,nego samo "projuriti" ka izlazu..
... ali će da obara potpritisak u dimnjaku, pa hoće da neće da vuče, a hoće i da vrati.
Pozdrav svima molim za savet imam zrenjaninsku livenu pec dali je na nju moguca ugradnja gorionika na pelet i kojeg ima li iskustava kako to radi treba li nesto preradjivati stavljati samot...?grejna povrsina je 130m2.Hvala
Naravno da može. Kakva je izolacija objekta, koje snage je peć, koliko ste kog goriva trošili po sezoni?
kuca je zidana na ciglu ipo,spolja 5cm stiropop, na tavanu 5cm stiropora i karton pvc stolarija,trsio sam oko 6 tona kamenog uglja ali se grejemo od 7 ujutru do ponoci i temperatura je retko ispod 25 stepeni . Neznam snagu peci ali sam pogledao ima 5 clanaka bez cela i ledja
Kog proizvođača polet preporučujete? Cene otišle u nedogled?
Da li ima neko iskustva sa Ukrajinskim peletom?
Samo mi recite da li je šema instalacije koju sam nacrtao izvodljiva i dobra i vaše mišljenje o urađenom sistemu na fotografiji
Mirko Nedić--
Oba sistema su korektna.
Na drugoj slici,šemi,stavi ručni kuglasti ventij ispred ili iza el.kotla,svejedno.Kada radi kotao na pelet taj ventil mora biti zatvoren da nebi pumpa vukla vodu kroz njega(el.kotao),kao manji otpor.Može to i automatski da se uradi ali bi trebao motorni kuglasti ventil na tom mestu,dosta skuplje.Ovako kada radi el.kotao nebi smeo da zaboraviš da otvoriš taj ventil, onda trmrglt treba da je van funkcije.
Hvala lepo.neće raditi el.kotao.Samo je tu za nedaj bože i možda za budući akumulator toplote od 500 litara kada bude novca ,ako imate još neku ideju šta bih mogao na instalaciji ubaciti slobodno recite jer bih ovih dana trebao tu skicu pretvoriti u realnost
Pozdrav molim za savet imam zrenjaninsku livenu pec dali je na nju moguca ugradnja gorionika na pelet i kojeg ima li iskustava kako to radi treba li nesto preradjivati stavljati samot...?grejna povrsina je 130m2.kuca je zidana na ciglu ipo,spolja 5cm stiropop, na tavanu 5cm stiropora i karton pvc stolarija,trsio sam oko 6 tona kamenog uglja ali se grejemo od 7 ujutru do ponoci i temperatura je retko ispod 25 stepeni . Neznam snagu peci ali sam pogledao ima 7 clanaka ukupno
Nisi ucrtao,a to valjda znaš,sigurnosnu grupu,slavinu za dopunu-ispust,termometre,manometre,holendere,ventile.
Znam da bi trebalo 4 termometra staviti na četiri kraka mešnog, ispust i dopuna dole kod eks.posude, ventili pre i posle pumpi, e sad manometar i holender i sugurnosna grupa ?? (da vam pravo kažem nisam siguran u izvođače pa je bolje da im sve dam nacrtano i da urade) pa zato mi je svaki savet dobrodošao. Hvala unapred na vremenu i savetima.
Pozdrav svima posle duzeg vremena.
Da li je neko imao iskustva sa peletom GIR iz Kraljeva i Miraja KV? Ja sam prosle sezone imao pelet Spik iverica iz Ivanjice i mogu vam reci da je ok pelet, malo je sitniji ali nije bilo puno sljake i sagorevanje je bilo lepo.
Mirko Nedić--
Sigurnosna grupa na vrh kotla(sigurnosni ventil,termomanometar,odzračno lonče).Ventile stavi da možeš eventualno da odvojiš instalaciju od kotla.Ispred eksp.posude ventil da može da se zameni.Na 4k ventil holenderi na svakoj strani. Odzračni lončići na svakom pregibu cevi prema dole.To bi sve majstori trebalo da znaju ali ih Ti proveravaj i bez stida zahtevaj kako i šta da urade.
Znam da bi trebalo 4 termometra staviti na četiri kraka mešnog, ispust i dopuna dole kod eks.posude, ventili pre i posle pumpi, e sad manometar i holender i sugurnosna grupa ?? (da vam pravo kažem nisam siguran u izvođače pa je bolje da im sve dam nacrtano i da urade) pa zato mi je svaki savet dobrodošao. Hvala unapred na vremenu i savetima.
Danas sam našao u Bg firmu koja se bavi prodajom kostica od višanja... Da li je neko probao umesto peleta? Koštice su pasirane, sirove...treba ih prosušiti. Duplo jeftine od peleta.
Hvala lepo na vremenu i savetima.
Zaboravih ,hvala i na fotografijama
Koštice su odlične kao gorivo kad im se vlažnost spusti na vrijednost 10-12%. Treba računati na gubitak težine od 30-40% u zavisnosti od stanja preuzete koštice. Kako ta cijena izgleda, izražena u nekoj valuti?
Evo mene opet ! nešti mi nije jasno, majstor završio instalaciju peć Interio 14 u kombinaciji sa trokrakim HEIMEIER ventilom 1" 20-50°C dali ovaj ventil utiče sa kolikom temperaturom idem u koltlu ili on samo reguliše temperatu vode u podnom grejanju, dali u kotlu mogu da idem sa 80°. Pozdrav i hvala
Postovani peletari,
Objekat je porodicna spratna kuca od 2x80m2 dobro izolovana: spolja fasada, po tavanu izolacija, stolarija odlicna. Grejem se peletom vec 2 sezone,
kotao je Centrometal EKO-CK P 30kW, a gorionik takodje Centrometal CPPL 20-35kW.
Planiram ugradnju AT od 800 litara, zbog dimenzija ne mogu veci da ubacim u prostoriju (kotlovnicu).
Imam dva pitanja i molim vas za pomoc:
1. Izbor AT - koliko sam mogao da procitam dosta vas je ugradilo Centrometalov CAS AT. Cena za ovaj sto bi meni odgovarao je oko 550-600E.
Sta preporucujete od drugih proizvodjaca i da li ima neka alternativa ovom ATu? Ovde mislim pored svega ostalog i na opciju ugradnje
grejaca zbog nocne struje.
2. Veza kotao - AT: tu postoji nekoliko varijanti, ono sto sam mogao da shvatim su generalno dve opcije:
a) sa VTC512 termostatskim ventilom i pumpom kojom upravlja kotao + podesavanje kotla
b) sa VRG 131 trokrakim mesnim ventilom i Seltron ACC 20 motornim pogonom
Koje su po vama opcije bolje-jeftinije, sta su pogodnosti jednog ili drugog nacina povezivanja? Mozda je neki treci nacin najbolji, a ja to ne znam!
Investicija po ovom pitanju nije uopste mala, radi se jednom i hteo bih da budem sto bolje informisan pre nego pozovem majstore.
Unapred hvala i srdacan pozdrav!
sve preko 3 m sa jednim ili dva luka zna da pravi problem. A zasto se kotao na pelet ne bi postavio pored kotla na cvrsto. Cini mi se da ima mesta