Sjuga--
Tu bi trebala dava 3k ventila sa pripadajućom elektronikom.Možda i odvojeni spratovi?
Bolje postavi neku šemu spajanja pa da diskutujemo,jednom se radi,greške se skupo ispravljaju! Imaš vremena do sezone.
Grejanje na pelet
Pronasao sam u BGD kostice po ceni negde od oko 10 EURO centi po kilogramu, sto mu dodje 100EUR tona. Kostice su sirove, pasirane.
Mislim da je to pojaka cijena. Osušena će izaći 150 eura/ tona plus rad oko sušenja i pakovanja. Jedino što se dobije siguran kvalitet goriva ako se dobro osuše.
da li moze da pravi problem ako u kotlovskom i radijatorskom krugu stavim razlicite pumpe. inace krugove palniram da razdvojim hidraulickom skretnicom..
Onda nije strašno, al probaj da im približiš protok menjanjem brzina.
a kako da znam da sam im priblizio protoke?
Ako su npr 25/6 i 25/4 onda im pogledaš koliko w troše po brzinama, bar ja sam tako uradio , nisam se bakćao da im tražim karakteristike po netu. Al čim imaš hidr skretnicu to je već ok !
uradicu tako pa ce da vidimo. hvala. pretpostavljam da slabija treba da ide u kotlovski krug?
Da , tamo nema nikakvih napora.
Puno hvala Mladenu i Goranu Tosicu na odgovorima.
Jos malo komentara: instalacija grejanja je postavljena jednim razvodom cevi po plafonu prizemlja (onda grananje ka radijatorima na dole i probijanje plafona na gore), tako da bi odvajanje grejnih krugova bio preveliki posao. A pored toga to je odlicno funkcionisalo prethodnih 25 godina, pa zasto menjati
Sto se tice radijatorskog kruga meni je tu situacija potpuno jasna.
Moje pitanje se odnosilo samo na kotlovski krug i dva resenja koja se provlace u diskusijama.
Po pitanju izbora AT i dalje se niko nije oglasio, a nasao sam nekoliko opcija: Radijator Kraljevo, Burnit,... uglavnom ista (slicna) cena.
Nadam se da ima ljudi koji su prosli "moje muke"!
Pozdrav!
Sto se tice AT, ne znam koji bih vam preporucio. Ja sam uzeo 2 kom CM CAS 801 zbog prostora a i zbog rasporeda prikljucaka koji meni odgovaraju. Mislim da su svi ti AT isti i da tu nema greske. Samo je pitanje sta kome odgovara i kakvi su rasporedi prikljucaka. Ja nisam znao da su kod CM CAS 801 mufovi zablindirani, ali cu bas pitati servisere kako se mogu najlakse probiti i omoguciti da grejaci prodju. Nemam u planu da uvrcem grejace, ali lepo je imati i tu opciju. Za vezu izmedju kotla i AT, toplo preporucujem trokraki mesni ESBE VRG 131 i pogon Seltron ACC 20 koji se po meni najbolje pokazao. Jedini koji kontrolise paljenje i gasenje pumpe, a to je bitno. Da ne opisujem zasto, ja sam uradio drugacije i kostalo me malo skuplje ta dodatna regulacija za pumpu.
Da li je neko probao SPARROW pelet iz Varvarina? Sta se preporucuje od peleta?
Ja imam Zrenjaninsku livenu peć i grejem oko 170 metara kvadratnih (peć je sa 7 rebara kao Vaša) i kuća zidana isto sa ciglom ipo sa fasadom stiropor 10cm a na tavanu 5cm kamene vune. Evo već dve godine se grejem na pelet tako da ja sam živi dokaz da može na pelet ta peć.
Greje se od 6h do 22h na termostatu je 24 stepena (termostat je na komodi visokoj 55cm (bežični) a termometar koji stoji na zidu (zadnjih 30 godina je na visini od 170cm meri uvek preko 25 stepeni - ovo je veoma bitan podatak jer je uvek za stepen do 1,5 stepeni razlika u temperaturi ako je razlika oko 1 metra u visini), a od 22h do 6h ujutru temperatura je nameštena na 21 stepen stim što se uvek pokazuje trenutna temperatura i ona termostatu i termometru i ona nikada nije pala pre 24h na temperaturu ispod 22 stepena (na prvom )odnosno 23stepena (na drugom meraču koji nam je u kuí najmerodavniji ).
U toku zime grejem od 1 septembra do 1 juna (pod tim mislim da ne gasim sistem jer je on automatika, pa se sam pali ako padne temperatura (recimo zna da bude toplo kao sada u maju ali zna i da kad pada kiša kao predprošle godine padne u par dana temperatura tada sistem se sam upali i drži zadate parametre).
Potrošnja te mislim najviše interesuje jer kao što vidiš imam slične zahteve kao i ti po pitanju temperature (veoma važan element za potrošnju) jer kod mene u kući uvek ima nekog i nisam u mogućnosti da rasporedom dnevnih temperatura štedim na peletu (kao što neki mogu jer recimo u prepodnevnim satima nemaju nikog kod kuće i mogu da smanje željenu temperaturu),
Prve godine potrošio sam 4,8 tona peleta
Ove druge godine potrošio sam 5,6 tona peleta (bilo preko 30 dana pod snegom i dnevnim temperaturama od -5 do 0 , a noćima je padala do -10 stepeni u proseku – teritorija Beograda)
Ovaj podatak ti je relevantan. Ako su dnevne temperature od 0 do 7-8 stepeni dnevno sam trošio od 12 do 20 Kg peleta, a od par dana pre nove godine do početka februara sam trošio oko 3 džaka odnosno oko 45Kg dnevno (period kada je bilo baš hladno ove godine kao što sam ti gore naveo) tako da se tu i javila ova razlika u potrošnji (kod svih se javila veća potrošnja što, ako si čitao forum možeš da vidiš pa smo potrošili u februaru svi zalihu i onda je bila nestašica i nenormalna cena peleta oko 300 eura u tom trenutku – e ovo je najveći strah svih nas).
Naravno sada kada sam ti dao parametre za kalkulaciju
1. Temperatura u kući
2. Kvadratura kuće
3. Izolacija
4. Potrošnja za navedene parametre
Sada možeš da vidiš da ćeš otprilike ako kupuješ pelet do početka septembra imati isti konfor u kući za istu cenu kao i sa ugljem ali za mnogo čistiji način grejanja (u četiri meseca čistim dva puta nedeljno i to sredom i subotom i to u mom slučaju oko 22.30h jer se posle 22h gorionik ugasi pa se za pola sata ohladi i treba mi 5 minuta da očistim oko pola tagare pepela, dok u periodu januar i februar predpostavljaš jer se više gori čisti 3 puta nedeljno i to utorak četvrtak i subota).
Dok sam se grejao na ugalj imao sam na kraju godine gomilu šljake plaćao sam da mi to oteraju a sada u četiri meseca imam po pola kante nedeljno pepela tako da svake druge nedelje ispraznim tu kantu pepela koji je inače drugačiji u kontejner jer je naravno pepeo hladan i sve zajedno za celu godinu nemože se skupiti pepela za troje radničkih kolica.
Najveća prednost ove vrste grejanja je automatcko paljenje (po mom shvatanju) jer to mi dozvoljava svakodnevni duži san za 30 minuta a to nema cenu. Druga stvar je što niko sem mene nije ušao u kotlarnicu bez obzira da li sam otputovao na nekoliko dana (zadnjih dve godine). O mirisu uglja (ja bih rekao smradu), prašini koju sam svako jutro istresao iz nosa (oprosti na ovom detalju ali mene je to ubijalo) i obavezi da pošto naložim ujutru vatru pre nego krenem na posao moram da se istuširam jer smrdim na ugalj (priznaćeš izaći u sred zime sa vlažnom kosom nije ništa dobro) mislim da ne treba da ti pričam koliko sam srećan što toga više nema, a NAPOMINJEM ZA ISTE NOVCE koliko sam trošio i ranije.
Na kraju ovog detaljnog iskustva da ti kažem i najvažniju stvar a to je da se na naš tip peći lako ugrađuje gorionik na donja vrata gde se nalazi otvor za ventilaciju ili za gorionik za naftu (ovo je na svim zrenjaninskim pećima fabrički već napravljeno).
Ja sam ugradio B-MAX gorionik na preporuku majstora i više sam nego zadovoljan.
U spremnik koji sam kupio sa gorionikom staje 12 džakova peleta tako da i punjenje istog odrađuješ kada čistiš peć. Napomena čišćenje je potrebno ali ako kojim slučajem nisi tu par dana neće se zapušiti sistem jer gorionik izduvava pepeo dalje od samog sebe tako da ti se peć puni ali ja volim da je sve kao sat odnosno nije mi teško da potrošim 2 puta po 5 minuta nedeljno da kao preventivu obiđem sistem ( kažem ti da prva dva i zadnja dva meseca možeš komotno i jednom nedeljno čistiš peć ali na osnovu trenutnog mislim da ti to isto neće biti problem)
Na forumu se dosta hvali gorionik Eco pell iz Guče pa proveri
Ja sam moj platio sa spremnikom i pužem oko 950 eura i majstor je za prepravku i podešavanje uzeo 150 eura.
Na osnovu mog iskustva NAJVAŽNIJA stvar za gorenje peleta je sam pelet a probao sam Bio energy, Gorštak, Nanix i ove godine u nestašici sam ložio i od suncokreta i za 5 koplja je Drakulićev Bioenergy bolji, odnosno nema prašine (spremnik čist a ujedno i sve oko peći čisto kao u apoteci da si), brže postigne temperaturu i sve ostalo je bolje.
Bio sam duži ali mislim da sam ti pomogao sa pravim podacima a ne da se informišeš iz kataloga.
UGRADISMO ALFA PLAM COMMO COMPACT 23 Isprobali je, greje kao da je leto sad mi preostaje nabavka peleta, A cene visoke, ajde neka preporuka...
Kupujem AT od 800l, nemam mesta za veći. Ima li nekoga sa informacijom i preporukom o kvalitetu proizvoda: toplo cinkovanje, emajliranje, ... odnosno kvalitet izrade. Broj priključaka i sama konstrukcija su generalno kod svih modela iste. Kada razgovaram sa trgovcima, svi kažu „To ti je sve isto“. Kada razgovaram sa majstorima, niko nema nikakvu konkretnu preporuku, slično kao i trgovci. Najbliži sam izboru Centrometalovog CAS 801 ili Radijator Kraljevo. Cene su generalno ujednačene. Možda treba kupovati domaće!
Bilo kakvo iskustvo ili preporuka bi dobro došla!
Voda u sistemu grejanja(i u AT)je siromašna kiseonikom i slabo korodiraju elementi pa zato i najobičniji crni lim traje dugo.Cinkovanje,emajliranje,prohrom je samo bacanje para.Više obrati pažnju na raspored priključaka,kako ti odgovara,i na izolaciju.
Nije problem samo u oksidaciji. Problem je i u tome sto se koriste razliciti metali u sistemima grejanja. Ali to je sad druga prica. Kod AT vise treba posvetiti paznje na izolaciju nego na materijal od kog je izradjena posuda.
U nedoumici sam izmedju Alfa plam commo compact 23 i Thermoflux Interior 22 kotla. Prica se da je Termoflux za klasu bolji. Jel ima neko iskustva sa nekim od ova dva kotla?
Hvala za odgovore i sugestije koje su poslali Goran Tošić i Grejač!!
Osim izolacije koja dolazi sa AT, obavezno cu dodati još 5cm, nemam prostora za više, a i mislilm da je dovoljno. Mada kod AT vlada ženska logika – “što veći tank, što deblja izolacija”
Koliko sam mogao da vidim Radijator Kraljevo ima samo 4 priključka od 1/2cola za automatiku i termometre. Molio bih za komentar da li je to dovoljno. Obično ih ima 8, pa 4 komada za termometre, a 4 komada za ostalo.
4 priključka od 1“ ili 5/4“ valjda postoje na tom AT,a sonde od elektronike mogu da se zalepe i na telo AT.I termometara ima elektronskih,koji mogu spolja,i čak su precizniji od bimetalnih(klasičnih)a bogami i jeftiniji.Tako da osnovnih priključaka za povezivanje sistema 4kom. mora da ima a ovih ostalih,više ne škodi a manjak je nadoknadiv.
Posto RIZ-ovog peleta vise nema u potrazi sam za novim
E sad, ono sto se nudi u nekoj mojoj blizini je
KMD Kladovo
Crown forest Ivanjica
Tri jele Kraljevo
Sparrow Varvarin
Ras -njega ne bih, kolega je proslu sezonu imao previse sljake
Gorstak- ni njega, cista camovina
Spik Ivanjica - kazu da je 100% bukva i da se lepo pokazao
Global pelet Kraljevo
Kakva su vasa iskustva ako ih imate sa nekom od ovih proizvodjaca peleta?
Hvala, pozdrav
Pelet poskupeo valjda što su i drva poskupela ili obrnuto,ko to više zna.Pre dva meseca sam kupio drva po 28€/m3 a već duže vreme hoću još malo ali svaki put kad pitam ona skuplja.Trenutno su na 36€/m3 u Pirotu.
Đavolja posla !! € pada a ovamo....Kod Nas sve kontra.
Imam kucu 70 mkv prizemlje koje ce se stalno grejati + 50 mkv suturen gde su pomocne prostorije i grejace se povremeno po potrebi. Za prizemlje sam izracunao da su mi gubitci oko 3,5-4 kw. Zid je blok 20cm+sriropor 12cm, protori troslojni clima guard, tavanska ploca 20 cm staklene vune. Imam kotao Solida 5 od 25 kw koji je preveliki za ovo sto grejem, uzecu najverovatnije zmajadinov gorionik od 11kw. Da li to sto je kotao vece, a gorionik manje snage moze da pravi problem ? Ako treba mogu i da izbacim jedno rebro kotla, onda bi bio 20 kw. Da li bi dobio nesto izbacivanjem rebra tj smanjenjem snage kotla u odnosu na gorionik od 11 kw ?
Inace u celoj kuci je podno grejanje sem u suturenu gde cu ubaciti redijatore, ali tek za sledecu sezonu.
Ne smeta što je kotao veći.
Pozdrav svim forumašima, nakon isčitavanja ovog foruma evo i mene kao registrovanog korisnika i budućeg peletaša
U potrazi sam za kotlom za pelet uradio sam novo grejanje u prizemnoj kući, grejna površina je oko 110-120m2, po tavanu je 10cm striorpra, u košuljici je 5cm stropor, na jesen ću raditi 12cm stiropor, a stolarija je pvc dobra. Instalisana snaga: panelni radijatori u kombinaciji sa podnim grejanjem (kupatilo, hodnik i kuhinja) 20-25kw .
Sada je došao na red najteži deo KOTAO NA PELET, koji??
Posle dugog isčitavanja foruma u opticaj su došla tri:
1. Alfa plam Commo Compact 23kw - preporuka mog majstora, ne radi u Alfa Plamu ali kaže da nije imao problema
2. Kepo MC/AC 25- moj favorit ali skuplji od alfa plama (čuo sam pozitivna iskustva i dobra servisna mreža)
3. Biodom C25- nada da Slovenija kao EU pravi kvalitetan kotao ali prethodna dva su domaći time su i delovi, servisi pristupačniji. Ali dosta domaćih firmi kopira Biodom što dosta govori
Molim za forumaše da mi daju predlog koji kotao na osnovu iskustava i stručnosti koji kotao od ova tri ili neki četvrti, peti... i zašto.
Hvala unapred
Od ova tri ja bih pre uzeo Kepo. C25 je najgore nesto sto je izaslo iz Biodoma. I ako su mu dodali jos jedan ventilator, kotao je lose konstrukcije. Mala pepeljara, smesno izvedeni izmenjivacki kanali. Da se obesis dok ocistis pec>Sa takvom izolacijiom puna kapa je i 15KW ali imas i verziju AC 20
U nedoumici sam izmedju Alfa plam commo compact 23 i Thermoflux Interior 22 kotla. Prica se da je Termoflux za klasu bolji. Jel ima neko iskustva sa nekim od ova dva kotla?
Dizvineš priča se i da je Severina nevina, a svi smo videli da nije
Šalu na stranu, svaki gazda svoga konja hvali. Ja već 20 godina vozim jednu marku automobila, moj brat drugu, obojca smo zadovoljni čim ne menjamo. E sad ako ja hvalim ono što ja vozim da li to znači da njegov auto ne valja? Pa ne bih rekao
Da ne lupam više, celu prošlu sezonu sam se grejao sa Alfa Plam commo compact, 23Kw. Kuća 120 kvadrata, noćna temp 20 (00-06:30), dnevna 23 cele zime.
Moja preporuka: Sobni termostat OBAVEZNO, temp kotla na 65-70 stepeni, četvorokraki mešni ako nemaš obavezno (da možeš da kontrolišeš temp vode u sistemu), naspeš pelet i uživaš. U celoj priči oko Alfe mi se nije svideo Indijanac-serviser (ja se izvinjavam, ali moram tako da ga nazovem). Čovek je došao, nasuo pelet, upalio kotao, namestio temp vode na 55 stepeni, snagu na 5 i otišao! Na pitanje da mi veže termostat reče: Moraš da zoveš Alfinog servisera. Pa reko a ko si ti ako nisi Alfin serviser? Kaže: Ja ne vezujem termostat. Imao sam 2 dana cirkus sa grejanje dok nije došao momak po imenu Dule, povezao termostat i pojasnio mi sva dodatna pitanja koja sam ga pitao, a koje prethosni uzimač 4000 din od Alfaplama to nije znao, ili nije imao vremena da se posveti korisniku, tj meni.
Spucao 5 paleta peleta:
- Miboro -- Ocena 3/5. Nje loš, nema neku extra kaloričnu moć, ali ima mnogo pepela.
- RIZ -- Ocena 5/5, odličan bez greške. Verovatno ga zato više i ne prave
- Crown forest -- Ocena 5/5 Kvalitetan, Kaloričan, verovatno se neki pacov išorao na džakove pre nego što je stigao, par džakova je smrdelo sačuvaj Bože, spolja.
- Pelengić Trade (Crnogorski, http://www.pelengictrade.me/ ) -- Ocena 4/5 Odlično kaloričan. Na -20 sam trošio nepuna 3 džaka na dan, ali se nakupilo smole u peći samo tako od njega.
- Jela star (pola palete) -- Žali Bože para 2/5. Kaloričnost nula, na snazi na na kojoj mi radi peć dok napolju nije minus 10 nije mogao da digne temp vode preko 50 stepeni, pumpa se po 2,3 puta palila dok ne krene. Morao sam da dignem snagu kotla da digne temp vode pa onda da smanjim.
- Biotherm (pola palete) -- 3/5 Pelet onako, neka sredina kao i Miboro ali su džakovi bili užasni! Pri pretovaru sa palete u prostoriju za pelet svaki četvrti džak sam morao da lepim trakom, mnogo su loše bili zavareni.
Molba moderatoru za brisanje poruke, nekom greškom se pojavile 3 iste
Objekat je porodicna spratna kuca od 2x80m2 dobro izolovana: spolja fasada, po tavanu izolacija, stolarija odlicna. Grejem se peletom vec 2 sezone,
kotao je Centrometal EKO-CK P 30kW, a gorionik takodje Centrometal CPPL 20-35kW.
Planiram ugradnju AT od 800 litara, zbog dimenzija ne mogu veci da ubacim u prostoriju (kotlovnicu).
Imam dva pitanja i molim vas za pomoc:
1. Izbor AT - koliko sam mogao da procitam dosta vas je ugradilo Centrometalov CAS AT. Cena za ovaj sto bi meni odgovarao je oko 550-600E.
Sta preporucujete od drugih proizvodjaca i da li ima neka alternativa ovom ATu? Ovde mislim pored svega ostalog i na opciju ugradnje
grejaca zbog nocne struje.
2. Veza kotao - AT: tu postoji nekoliko varijanti, ono sto sam mogao da shvatim su generalno dve opcije:
a) sa VTC512 termostatskim ventilom i pumpom kojom upravlja kotao + podesavanje kotla
b) sa VRG 131 trokrakim mesnim ventilom i Seltron ACC 20 motornim pogonom
Koje su po vama opcije bolje-jeftinije, sta su pogodnosti jednog ili drugog nacina povezivanja? Mozda je neki treci nacin najbolji, a ja to ne znam!
Investicija po ovom pitanju nije uopste mala, radi se jednom i hteo bih da budem sto bolje informisan pre nego pozovem majstore.
Unapred hvala i srdacan pozdrav!
VRG 131 trokrakim mesnim ventilom i Seltron ACC 20 motornim pogonom
Grejanje SamSvojMajstor