Sremac13 daj malo više pojašnjenja ako nije problem
Sličica povezivanja i gde kupiti
Pozdrav
Sremac13 daj malo više pojašnjenja ako nije problem
Sličica povezivanja i gde kupiti
Pozdrav
Pitanje za proracun ili ko ima iskustva
Mozda za Zmajdina,Grejaca ili ko zna dobro bi doslo vise misljenja
KOD GREJANJA NA PELET (uzimajuci trenutnu cenu peleta koja nije mala) DA LI KUPITI KOMBINOVANI BOJLER ZA SANIITARNU VODU KOJU BI ZAGREVAO KOTAO NA PELET ILI JE ISPLATILIVIJE BOJLER GREJATI NA STRUJU ALI NOCU PO JEFTINOJ TARIFI (cena 1kw/h oko 1.5din)
Znaci on bi radio nocu mozda efektivno oko 3-4h puta 30 dana.... ali sve pricam za nocu i po jeftinoj tarifi
Sad zna li neko da izracuna koliko peleta je potrebno da se utrosi da zagreje pun bojler (na dnevnom,mesecnom nivou)
Pa da resimo tu nedoumicu
Struja je zakon u jeftinoj tarifi, ja isto samo grejem bojler kad je jeftina struja.
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®
Boree
I ja tako razmisljam jos imam vremenski prekidac koji sam ukljucuje i iskljucuje bojler
Nego nesto sam racunao pa nisam siguran da li je dobro:
Ako bojler (od 80l) radi 3 sata efektivno grejac od 3kw potrosi za jednu noc oko 15din puta 30 dana to je mesecno oko 450din
Ako je grejna sezona 5 meseci (od prilike) to je za zagrevanje vode oko 2250 din (20€)
Kada uzmemo da je pelet 1t 200€ to znaci da je struje utroseno za 100kg peleta za 5 meseci
E sad da li ce za 5 meseci bojler potrositi 100kg peleta ili nece
Pitanje je sad ko zna?I ispravite me ako negde gresim
Od jeftine struje nema,za sada,ništa jeftinije i komotnije !!! I EPS-u odgovara da se troši !
Zimi noćna struja, danju pelet, leti samo struja.
Pomozite ljudi ovom coveku. Kad vec imate vremena da Kimmi-ju odgovarate na njegova bizarna pitanja!
Najvažnije od svega je ispravno dimezionisanje. Mislim da je Biodom 25 prevelik za dati prostor. Primereniji bi bili Termoflux Interio 20, odnosno BioLux 20 Radijator Kraljevo.
Mešni ventil se postavlja isto kao što bi bilo u kotlarnici. Budući da je kamin u sobi, postavljanje četvorokrakog ventila i pumpe u grejnom krugu je više estetski problem.
Romim—
Ako se potrudiš imaćeš osnovu za dalje kalkulisanje.Evo prostog,a dovolino tačnog,proračuna gubitaka kuće od Tihi2.Metar i izmeri sve detaljno,pribeleži i sačuvaj u neku memoriju.:
“Gubici se računaju kao
Q[w]=povrsina [m2] x razlika_temperature [*C] x koeficient_provodljivosti
Površina se računa tako da se mere spoljnje dimenzije zida (ako je soba visine 265cm onda se dodaje još visina ploče npr. 20cm). Isto važi i za zidove sa strane.
Razlika temperatura je razlika između jedne i druge strane zida. To je za spoljnji zid +22 u sobi, napolju -18*C i razlika je 40*C. Pregradni zidovi u kući imaju razliku 0*C pa nemaju gubitaka. Razlika na plafonu je takođe 40*C a za pod (tj zemlju u prizemlju) se uzima 20*C. Ako je podrum, može i manje. Razlika između spratova je 0*C ako se greje i prizemlje i sprat. Za prozore se uzima koeficient=2 a ako su troslojna punjena argonom može se uzeti koeficient=1.2. To su male površine i najčešće ne utiču značajno na račun.
Koeficient provodljivosti zavisi od materijala. Neke vrednosti su:
blok 25cm obostrano malterisan = 1.5
blok/cigla 40cm obostrano malterisan = 1.2
blok 25cm obostrano malterisan + 5cm stiropora = 0.6
blok 25cm obostrano malterisan + 10cm stiropora = 0.4
monta 20cm + 5cm vune = 0.7
monta 20cm + 10cm vune = 0.4
Nekima su koeficienti drugačiji ali to nije presudno. Bitno je da se računa na isti način i tada (i ako koeficienti nisu korektni ili nije dobro izvedeno na objektu) greška nije veća od 5%.
Ovaj račun se može primeniti i po sobama za računanje površine radijatora.
Naravno, ovo je i račun koliko energije (iz peleta, drveta, uglja, struje, gasa) treba za grejanje za celu zimu. Treba samo znati prosečnu zimsku temperaturu (za Vojvodinu je to +5*C), koliko koji energent daje energije i pomnožiti sa 4000.
Dakle, svaki zid ponaosob sračunaj, saberi i eto ti koliki su gubici. Ima tu finesa, dodavanje na severnu stranu, oduzimanje za južnu, te udari vetra itd ali to retko ko stvarno uračunava sem ako je kuća sama na brdu pa jako duva.”
Regulacija kamina bi bila ista kao i za kotao.
Ludi dolaze na Forum očekujući gotova rešenja.Ne ide to tako!Ovde se sve može doznati ali sa malo dobre volje.
Pitanja tipa nemam vremena ili nisam stručan su za angažovanje profesionalca,pa kako Ti Bog da,a posle ćeš da se angažuješ u prepravkama !!Ipak su ovo,za nas(ne sve),ozbiljna sredstva.Čitanje Foruma,ne samo ovog,je prilika za učenje.
I ne,ni jedno pitanje nije svima bizarno.
Zmajdine hvala na odgovoru.
Pitanje sam postavio iz razloga sto se uglavnom komentarise o kotlovima, a oni nemaju vec ugradjenu pumpu kao kamini.
Sto se tice dimenzionisanja kamina, gdje god sam gledao informacije proizvodjaca kamini od 25kw su namjenjeni od 160m2 do 180m2, dok su kotlovi 25kw namjenjeni do 200m2.
Citajuci vase postove shvatio sam da bi mi trenutno 25kw bilo previse za 120m2, ali se bojim hoce li mi neki slabiji kamin biti dovoljan za 180m2.
Za Biodom H 25 sam se najvise odlucio zbog pametne elektronike odnosno BioLogic tehnologije koja sam vrsi podesavanje parametara.
Ne Znam sta Vi mislite o toj elektronici i da li ste upoznati da li postoje jos neki kamini sa istom?
Imao sam priliku da gledam kamine Interio i Biolux ali mi se cini da oni nemaju noviju elektroniku.
Kod Termofluxa znam za kotlove da postoje Pelling sa starom elektronikom i isti kotlovi sa novom elektronikom naziva Pelling Eco.
Goran Tosic hvala na odgovoru.
Nacitao sam se foruma i proracuna i oprecnih misljenja da mi se na kraju sve pomijesalo u glavi.
Sto se tice dimenzija znam ih sve napamet tako da cu se baciti odma u racunanje i vidjeti sta ce na kraju ispasti.
Ako neko ima vec iskustva sa kaminima i slicnom kvadraturom nek napise komentar i svoje iskustvo.
Za 120 kvadrata primereni bi bili Interio 14, odnosno BioLux 14. To što na prospektu piše za koliki grejani prostor je kamin namenjen - 25 kW za 180 kvadrata, komentara nemam. Projektom kuće u kojoj žuvim - cca 25 kvadrata, projektom je predviđeno 35 kW, a ove zime kona beše neuobičajeno hladna , bio je dovoljan (moj) gorionik od 17,7 kW, pa je i preticalo za dolunu akumulatora toplote. Jedan takav je ove zime grejao kuću od 180 kvadrata u Sarajevu, mislim da je izolacija svega 5 cm stiropora, a grejanje nije štucalo ni kad je bilo znatno ispod -20, a bilo je, vi možete da posvedočite.
BioLogic elektronika jeste izvrsna, s tom što ona automatski reguliše samo jedan parametar - korekciju doziranja peleta, što jeste lepo, ali nije neka naročita prednost. Može to i "peške", nije komplikovano, niti dugo traje, a potrebno je samo kad se promeni pelet.
Svjedocim da je bilo - 28. Mozda grijesim vezano za parametre al koliko sam procitao regulise i broj obrtaja ventilatora.
Citao sam dosta po forumima da su ljudi stalno u kotlovnicama i da podesavaju parametre pa reko ako je moguce da se spasim tih problema.
Gledao sam Toby H 21 i izgleda mi sasvim pristojno ne znam imate li Vi iskustva i jeste li upoznati sa tim kaminom?
Mozete li mi reci i ovo koliku ulogu igra kolicina vode u samom kotlu ? Kod kamina je to prilicno manje nego kod kotlova.
Walsi Darg
Svaka ti čast
Eto kakvi smo mi ljudi,prvi put na forumu i postavio sam dva tri pitanja i sa su bizarna.
Peling Eco varira doziranje, tako mi je bar rekao vlasnik Termofluksa. Istina, na Termofluksovom sajtu piše da "Analizirajući temperaturu plamena regulacija (ukoliko je to potrebno) vrši korekciju ubacivanja količine peleta ili okretaja ventilatora da bi se postigla zadana temperatura plamena u određenoj snazi rada" ali to, prosto, nije tačno. Da bi se varirao broj obrtaja ventilatora mora da postoji lamda sonda, a Peling Eco je nema. Da li je ima BioDom, ne znam da kažem.
Termomont je dugo imao problema sa izlaznom kontrolom kvaliteta, pa se događalo da posude za sagorevanje nemaju otvore za sekundarni vazduh, događalo se da nedostaju delovi izolacije, da vuče falš vazduh. Ne znam da li je sad tako.
Glede onog koja snaga za koju površinu: na Termomontovom sajtu, na strani http://termomont.rs/proizvodi/toby/toby-h-12-17-21 piše da je Toby12 (13,5 kW) namenjen za grejanje do 100 kvadrata, Toby17 (19,9 kW) do 125, a Toby21 (21,7 kW) do 160 kvadrata. Treba li komentar?
To sa količinom vode je poduža (konstruktorska) priča koja u svakom slučaju nije i ne treba da bude odlučujući faktor za izbor kotla/kamina.
Tacno tako pise na sajtu, a u stvarnosti druga prica. Lamda sondu ima njihov najnoviji kotao EcoLogic.
Cisto sumnjam da je ima i BioDom. Sve je to marketing da se proizvod proda. Ja kao laik znam samo ono sto mogu da procitam u opisu za odredjeni kamin.
BioLogic prepoznaje i kontroliše:
Protok vazduha za sagorevanje
Protok vazduha kroz dimnjak
Kvalitet peleta prema kalorijskoj vrednosti, vlažnosti i dužini
Prenos toplote sa dimnih gasova na vodu
Rad i sagorevanje u gorioniku
Kad covjek cita pomisli da je to savrsenstvo al eto tako je pisalo i za PellingEco.
Vidim da ovaj Toby H 21 ima svega 25kg spremnik za pelet, a izgleda ogroman i pretezak u odnosu na ostale 268kg.
Izbor je veliki a informacija malo za nas laike. Da ne spominjem da prodavci ne znaju ni od koliko je litara kotao a ne nesto vise da kazu o proizvodu koji prodaju.
Hvala za ovu informaciju o kolicini vode, jos jedna briga manje.
Stvarno nemam ideju vise koji kamin izabrati i tesko je pronaci mislje ja na internetu jer je 90% rijec o kotlovima.
Termoflux Interio 20, odnosno BioLux 20 Radijator Kraljevo. Budući da živite u Sarajevu, gde Termoflux ima dobru servisnu službu, prednost bih dao Interiju.
@radovanz @cika Juga
Ljudi izvinjavam se na kašnjenju, malo dete pa slabo spavam ovi dana i slabo posećujem komp.
SONOFF izguglajte. Turio sam link u prethodni post ali vidim da forum malo pravi probleme oko toga (Admine prikloni se nekom update-u ).
https://www.aliexpress.com/store/product/DIY-Wi-Fi-Wireless-Switch-for-S...
Povezati tako da ulaz na SONOFF ide na živih 220. Mali relej na 220V vezati na izlaz iz SONOFF-a (ovih 220V kontrolišete telefonom i tajmerima u aplikaciji, paljenje i gašenje preko neta,... vidite primere na youtube-u). Na radni kontakt releja dovesti jednu od žica koje idu od sobnog termostata (tj od njegovog prijemnika ako je WifI) prema kotlu.
U prilogu su 3 slike kako isti SONOFF radi sa sistemom kap po kap u bašti sada. Samo ću na zimu da ga premestim da radi sa kotlom Neće biti obih tajmera za paljenje i gašenje (puni mi bure pumpa sad na 5 min 4x u toku noći), ali recimo opcija tajmer može da upali ili ugasi kotao u određeno vreme u saradnji sa sobnim termostatom.
Prilozi:
- Ekran 1 spisak svih SONOFF uređaja (tel se nakačite preko wifi na njega, izbaci popup za pristup kućnom WIFI i tu je sve rešeno), doda ga u app i svo podešavanje završeno.
- Ekran 2 - SONOFF može da koristi više korisnika (ukućana). prosto podelite link sa nekim, neko instalira app i kad klikne na link u emailu dodao je isti uređaj kod sebe. Drugi donji taster je lista paljenja gašenja sada kad ga koristim za zalivanje Ekran 3. Treći taster su tajmeri za koliko da se upali ili ugasi SONOFF.
pozdrav svim clanovima. da li je neko imao iskustva sa grejnjem plastenika od 300m2 sa duplim folijama? duzina je 50,sirina 6,a visina 2.2m. interesuje me koja jacina kotla je potrebna za grejanje takvog objekta u periodu januara,februara i marta. planirao sam uzeti kombinovani kotao na drva i pelet. kojeg proizvodjaca preporucujete.kakva bi bila potrosnja pelete ili kostica od visanja? planiram da grejem to na kostice od visanja,pa me interesuje kakav bi tu gorinonik trebao. hvala puno
Šta bi grejao,vazduh ili zemlju,na koju temperaturu.Gorionikom direktno vazduh ili radijatorima.Velika je to zapremina za Januar.
postoji mreza okitena napunjena vodom. znaci voda se greje. ima kilometar okitena 3/4". do sad sam gurao to sa peci 70kw bez problema. na ugalj i na drva. sad mi treba nesto na pelet,pa pitam koje proizvodjace predlazete
Ako ti je sve drugo poznato,proizvođač ti nije ni bitan.Treba ti nešto da gruva toplotu.Nađi nešto polovno.Ja sračunao da Ti na -20 a unutra +20 treba 50Kw.Imao si i ranije neku regulaciju temperature?
nisam imao nikakav regulator toplote. taj sistem grejanja je uradjen pre 15 godina i trosim dosta drveta i uglja. cesto lozim,cepam drva i cistim pec,a mislim da ne iskoriscavam maximalno kolicinu ogreva koju potrosim. zato sam resio da kombinujem pelet i kostice od visanja. mislim da ce pec od 50kw zavrsiti posao. da li mi je potreban buffer,posto velika kolicina vode u pitanju,kao i brzo hladjenje vode. gledao sam vise kotlova i najveci utisak je na mene ostavio kotao firme Radijator Kraljevo, serije TKAN2. da li neko ima isustva sa takvim kotlom,postoj li neko strucan da mi sve to poveze i pogleda celu pricu kod mene. nalazim se u okolini Sremske Mitrovice. ako je neko rad,nek mi posalje poruku ili broj telefona u inbox.
U cevima imaš oko 250l vode,što je prilično.Mali Bufer 300l kao amortizer oscilacija bi dobrodošao,za veliki nema smisla.Koliko si trošio energenta mesečno,po sezoni,gasiš li kotao,koja je temp u plasteniku ???Pelet će biti dosta skuplja varijanta !
zaboravio sma da dodam da imam dva sabirnika 10x10x600 i vod do gornjeg sabirnika od 50m precnika 3". temeratura unutra varira. posto su biljke u pitanju i sunce igra veliku ulogu preko dana. danju kada ima bar malo sunca,nema potrebe da se lozi,ili jako malo. danju treba da bude 20-25c,a nocu moram da lozim i tad mi treba od 14-16c. lozim ceo januar,februar i mart. trosio sam 80-90 m3 suvog cera i planinskog bagrema,a nocu sam kombinovao i kameni ugalj. nocu nisma gasio kotao i lozio sam ga na svakih 2-3 sata. taj kotao je 70kw i guta dosta. voda se brzo hladi,je rnema nikakve izolacije. sistem ima dve pumpe,jednu sto gura iz peci i jednu sto gura ka peci. ja bi koristio postojecu instalaciju u plasteniku,a namontirao novu pec i instalacije do samog plastenika. mislio sam da ugradim Bufer od 500-600l sa izmenjivacem i potrebne uredjaje da diktiram temperaturu u plasteniku po potrebi.
Sad tek ne razumem tvoj sistem.Sabirnici,dimenzije??Nacrtaj nešto.
80m3 drva,da prepolovimo to zbog stepena iskorišćenja kotla 40m3x2Mw/m3=80Mwh/4.7=17t peleta x170€=2890€.Približno toliko bi koštalo na pellet grejanje.
@beatsmuggler
Mislim da bi trebalo da kontaktirate Grejaca i da vam on to uradi po propisu.
Sistem je jako zastareo i on ce sve to morati ispocetka..
Ovako cete sa peletom pasti u jos veci trosak i rasipanje energije.
Pozdrav dobrim ljudima. Molim za strpljenje i pomoć.
Nedavno sam se upustio u priču etažnog grejanja. razveo sam cevi spojio radijatore i sad kako je došlo vreme za nabavku peleta i peći nastao je pakao. Prvo ovo neko ludilo na tržištu peleta, zatim koju peć kupiti itd.. još sada pojavi se nova nedoumica.
Naime, majstor koji je razvodio grejanje odredio mi je snagu peći 18-21kw međutim sada sam detaljno izmerio površinu prostora koji će se zagrevati i računajući na način koji je naveden svuda po netu ja dobijam da mi je potreban kamin od oko 7kw pa vas molim za pomoć i vaše mišljenje.
Kuća je dvospratna ukupno 73m2 prostora koji je potrebno grejati, dakle bez potkrovlja, dole 34 i gore 39 m2.
Visina plafona 250cm. Stepenice su spoljne. Urađena je nova pvc stolarija sa nemačkim kvalitetnim profilima i solar staklima (4 godišnja doba). Izolacija je slaba, samo jedna strana kuće ima stiropor, a ostatak tek za godinu ili dve, uglavnom računam kao da je izolacija slaba trenutno. Kuća je na vetrometini.
Sa ugradnjom radijatora nisam štedeo, ugrađeni su panelni jugoterm radijatori. Svaka prostorija ima radijator, sem kuhinje dole (8m2) gde će stajati peć koja sama greje, a u gornji dnevni boravak (12.5 m2) sam stavio jedan radijator 600x1600 i jedan od 600x800. Ukupno imam 8 radijatora + 4 sušača (dole wc i kupatilo odvojeno i gore kupatilo i mala kuhinjica).
Pišem sve ovo jer znam da je bitno da se donese neki zaključak... Kolika je snaga peći meni potrebna?
Još da dodam da sam hteo da uzmem MBS thermo pellet 18kw ali sam naišao na mnogo komentara da je prebučna i da se često kvari, pa je tako trenutni izbor bosanski ThermoFlux Interio 20kw. Ima li neko racionalno objašnjenje zašto mi je majstor odredio jačinu peći 18-21kw a prodavac i ujedno ovlašćeni serviser kod kojeg planiram da kupim ovu bosansku peć to aminovao? Usput ima li neko pomenute peći tj iskustav sa njima? Malo sam izgubljen u celoj priči, ali znam da nije poželjno uzeti prejaku peć koja bi se konstanto palila gasila ili šta već radila kada postigne zadato, odnosno gutala pelet, pritom imam 25 god, a izgledam još mlađe pa imam utisak da bi svaki prodavac da me izradi.
Unapred hvala! Zivi bili!
12 kW, mogao bi i manji, ali takvog (još) nema.
sremac13 da li bi mogao malo da pojasnis ovo prethodno receno? Kakvo je to resenje za 7$? Kakav relej je potreban? Kakoto sve povezati? I kako upravljati preko telefona? Unapred hvala