Dole li je polaz ?
Grejanje na pelet
To tako kako ste vi rekli jednostavno ne moze. Da ne objasnjavam zasto...istim cevima grejati radijatore i bojler je suludo. Nemam zivaca da objasnjavam zasto, imam barem 4 dobra argumenta. Najjednostavnije je onako kako sam mu napisao
Jedna pumpa u kotlovskom a jedna u radijatorskom krugu
Pozdrav svima,
Planiram da sredim postojecu kotlarnicu. Imam neki stari kotao na drva koji bi hteo da penzionisem i ubacim na pelet (namenski ne kombinacina sa drugim gorionikom) da bude grejanje efikasnije.
Kuca je izolovana 10tka siva, dva sprata nisam premerio jos ali racunam oko 180 m^2 grejne povrsine. Recimo da za tu povrsinu moze od 20-24kW da pokrije. Zanima me koja vasa preporuka za kotao. Dobio sam ponudu za Bergen ali za tu marku nisam cuo a izgleda ni internet pa ako neko ima neki savet oko toga koji kotao uzeti u tom cenovnom rangu rad sam da cujem. Takodje sta je potrebno da bi se povezao i sa bojlerom planiram da uzmem talasov bojker koji moze da se spaja na sistem za grejanje i da li je tu potrebno nesto posebno od instalacija. Od ovog kotla bih mogao iskoristiti ekspanzionu posudu i pumpu. Nemam akumulator to ce biti neka investicija za bucnost.
Hvala!
Берген није непознат .http://www.energynet.rs/1-grejanje-i-oprema/kotlovi-za-centralno-grejanje/kotlovi-na-pelet/bergen-pelet-pec-elegance-25-kw?sku=31324
Мада ја би ту узео Кепо 25 .http://www.kepo.rs/wp-content/uploads/2017/07/Kepo-Cenovnik-kotlovi-oprema-temp.pdf
Video sam da tu energynet ima da se kupi ali nekako na internetu ne mogu da nadjem uopste nikakve informacije o tom brendu pa me brine zbog delova eventualno.
Neki spominju Termal a sad eto cujem i za Kepo pa bi mi zaista znacilo da se par vas iskusnih kojih ugradjujete javi sa vasim predlozima iz iskustva.
Kepo je izvrstan prouzvođač, servisna podrška za svaku hvalu. Ovo drugo je veoma važno.
Podeli sa nama argumente sto napiso
Jedno stručno pitanje za forumaš sa znanjem i iskustvom : kako se pokazao kotao na pelet za podno grejanje bez dodatnog bafera? Ono što sam saznao na forumu je da je podno grejanje inertno, da ne zahteva veliku temperaturu vode... E sad, ako je inertno znači da se sporo greje ali i da se ugrejana površina (keramičke pločice) sporo hladi. Ako na kotlu postoji trokraki ili četvorokraki ventil, onda regulacija temperature nije veliki problem, sa druge strane osobina da se sporo hladi grejna površina, znači da bi kotao uz pomoć sobnog termostata imao duže pauze u radu, ili druga varijanta duže vreme rada u modulaciji (imama Toby12 pa spram podešavanja može da se po dobijanju signala od sobnog termostata ugasi odmah ili posle nekog vremena ili da rasi u modulaciji). Da li sam negde pogrešio u razmišljanju? Dobra izolacija se podrazumeva, kao i preporuka za neki automatski trokraki /četvorokraki ventil (vidim da Kepo daje/preporučuje neki trokraki sa nekom automatikom koja ne dozvoljava da povrat bude manji od 55 stepeni, ili tako nešto).
@Jetsetwilly
Iskustva imam a znanje je diskutabilna kategorija sa obzirom da mi termodinamika nije struka ali bez obzira.Ta kombinacija savrseno radi ,mislim podno grejanje i toby.
Imam toby 30 i grejem 120kvm podnog i isto toliko radijatorskog prostora.Sada sam ubacio i AT ali zbog toga sto je to kod mene podeljeno u 4 zone pa kad zahtev za grejanje padne na jednu zonu kotao pocne da se pali i gasi cesto jer je prejak za cca 60 kvm bilo radijatora ili poda. AT to savrseno pegla, inace kad ga nije bilo kotao je radio odlicno jer sam tada imao samo dva sobna termostata za podno i radijatorski deo (sada imam cetiri i svaki komanduje svojoj pumpi ).Kako je podno inertno trebalo je oko dva,tri sata rada kotla da zagreje podove dok termostat ne iskljuci pumpe pa sledi pauza od jedno 4-5 sati pa ponovo paljenje tako da je ukupno bilo od 2 do 5 paljenja kotla u toku grejnog dana u zavisnosti od gubitaka to jest spoljne temperature (kod mene je grejni dan od 0500 do 2300 , ciljna temp 21 stepen.)Ranije je bio samo cetvorokraki i sve je radilo savrseno.Ali nisam mogao da svakoj zoni zadam razlicitu temp i vreme grejanja sto sada mogu.
Sada imam dva trokraka ( pored trokrakih termostatskih za zastitu podova jer kod mene ima i radijatora koji rade na nesto visim temperaturama )
Sazeto , sistem ce ti raditi savrseno bez at-a i samo sa jednim cetvorokrakim ventilom i bez regulacije.AT ti ne treba ako je kotao primeren grejnom prostoru.Naravno automatika dugorocno gledano donosi ustede i veci komotitet ali radice savrseno i bez nje samo na sobni termostat u referentnom prostoru.
Hvala na odgovoru. Trenutno imam toby12 ali mislim da ću za ovaj "projekat" uzeti kepo (15 ili 20,malo ću računati i dosadjivati ovde dobrim ljudima na forumu kako bi napravio dobar izbor). Toby ću proslediti najbližoj familiji
Koliko je to kvadrata ukupno, kakva je izolacija, tišleraj?
Kvadrata za grejanje 95, zid klima blok 25 plus stiropor 8 ili 10, izolacija po podu ne manja od 8cm plus košuljica, i verovatno po tavanu će biti neki stripor (prizemna kuća). Tišljeraj pvc. Dimnjak 160.
To je u planu, za sada sam došao do prve ploče ali već planiram sve unapred upravo zbog visine poda ako se def odlučim za podno grejanje.
Zbog čega onda menjte Tob12? Više je nego dovoljan, a u kombinaciji sa nekim omanjim akumulatorom toplote, sad ih ima i od 350 litara što bi za vas bilo pasent, dobili bi ste grejanje o kome može samo da se sanja..
Kažu da je optimum za akumulator toplote 50 litara po kW snage kotla. Ne znam kolika je snaga tom kotlu Toby 12.
To je merilo za pirolitičke peći, za pelet ne važi. Rekoh, 350 litara i milina. Može i 500, ali ne i više.
Toby12, kao što sam naziv kaže, snage je 12 kW..
Hvala na odgovorima.
Mislio sam da Toby ostavim ovde gde je sada jer sam mislio da će mi trebati jači (iskustvo sa podnim grejanjem mi je isto kao i iskustvo sa paraglajdingom - nikakvo).
Ako zadovoljava potrebe - preneću ga na novu lokaciju.
Inače trenutno je u kvaru, na samom kraju grejne sezone je počeo da izbacuje poruku "neispravan senzor temperature izlaznih gasova" (ili tako nešto). Krene sa radom i posle par minuta izbaci grešku i ugasi se. Proverio sam sondu, deluje u redu (mada ne znam ni šta bih mogao na njoj neispravno i da vidim, takva je kakva je). Moraću da zovem servis, problem mi je samo što je garancija istekla u novembru mesecu
Moguće je da je samo kontakt, a možda je i riknula, mada nemam ideju kako bi mogla da rikne. Kako god, sonda košta recimo 500 dinara, zamena nije nešto komplikovana.
Pitanje tehnicko.
Da li ima svrhe stavljati cetvorokraki mesni ventil na kotao na pelet na kojem je ugradjen trokraki mesni sa termoglavom sa kapilarom ( zbog garancije) inace radi se o Kepo mc25 kotlu, ako u svim sobama imam termoglave osim u dnevnoj sobi gde ce biti sobni wi fi termostat koji regulise rad kotla?
Hvala unapred
@Kimmi
Ja sam zagovornik da temperaturu vode u grejnom sistemu treba kontrolisati na samom startu (u kotlarnici - mešnim ventilom na polazu), a ne na cilju (u radijatorima - termoglavama)
Znači po meni ima svrhe ugraditi četvorokraki mešni ventil, po mogućstvu sa automatikom, ali postoje i drugačija mišljenja koja možete da pročitate na forumu, pa sami procenite šta vam je činiti.
To takođe znači da vam ostaju termoglave na radijatorima i sobni termostat. Najbolje je kada imate sve i full kontrolu svih temperatura u celokupnom sistemu. Samom ugradnjom mešnog ventila oko neke ozbiljne uštede energenta se ne može pričati, ali se može uštinuti do nekih 5% uz automatiku kojom ćete "utegnuti" grejni sistem.
@Kimmi
Procitajte obavezno natenane Srksonov blog. Divno stivo.
Covek se stvarno razume u materiju.
Po meni nepotrebno ulaganje,već ima zaštitu kotla i regulaciju t po prostorijama.
Sta reci osim hvala svima na misljenju. Jos cu se sa majstorom posavetovati a moram procitati i Srksonov blog Walsi Darg
dupli post
Šta mislite o ovoj instalaciji i kako bi mi predložili regulaciju grundfos pumpe sanitarne vode? Radijatorsku pali i gasi salus wireless sobni termostat, dok ovu drugu pali kotao na 55 stepeni i tako radi nonstop. Volio bih kad bi je mogao spojiti na termostat bojlera da ju gasi, da li je to izvodivo i kako.
Ја нисам инсталатер али оваку чисту инсталацију још нисам видео.Све чисто и прегледно , као апотека.Ако се прекидач од термостата бојлера споји редно са пумпом онда ће пумпа радити када је остварен услов на котлу ( мин 55 степени ) и ако је температура испод подешене температуре на бојлеру.Када је температура у бојлеру достигла жељену температуру онда пумпа неће радити.
@alibeg
Sećam se od ranije Vaših zahteva za savete, ali onda rekoste da su one moje šeme na blogu španska sela za Vas. Nije to tako strašno kao što izgleda na prvi pogled.
Na ovoj fotografiji koju ste priložili ne vidim pumpu u kotlovskom krugu, ima li je dole na povratu u kotao? Ako je ima onda ona treba da bude vezana na elektroniku kotla i da je kotao pali na 55C. Ovu pumpu koju imate u krugu za bojler sanitarne vode (koja se vidi na fotografiji) treba da kontroliše diferencijalni termostat iz samog bojlera, znači ta pumpa bi se palila i gasila u nekoj histerezi tog diferencijalnog termostata koji je u bojleru.
Šta vam pali i gasi kotao? Pretpostavljam elektronika kotla po nekom vremenskom programu sa nekom setovanom target temperaturom u okviru određene histereze?
@Srkson
Da zaista, sva ova materija mi je prije par mjeseci bila totalna nepoznanica, ali citanjem na forumu i vasem blogu dosta stvari mi je "leglo".
U kotlovskom krugu dolje ispod slike nemam pumpu, vodeci se time da ce i ova boljerska pumpa obezbjediti dovoljnu cirkulaciju u kotlovskom krugu, buduci da je bojler samo 2-3 m od kotla i da bi jos jedna pumpa tu na ulazu u kotao bila previse, ili se varam. Moze li ovo ovako funkcionisati? Ovu bojlersku pumpu pali elektronika kotla kada zadovolji uslov >55C i tako radi dok radi pec. Radijatorska pumpa se pali pomenutim wireless termostatom kada se zadovolji uslov da radi kotlovska pumpa (ova ka bojleru) i da postoji potreba za grijanjem u stanu.
E sad, htio bih, da se pumpa kruga sanitarne vode pali kada je zadovoljen uslov >55C i potreba za grijanjem na osnovu termostata u bojleru, a da se gasi kada je bojler ugrijan do temperature zadane na termostatu.
Kotao ce paliti i gasi elektronika kotla (nisam jos pustio u rad novu instalaciju) na osnovu zadanog programa po danima u sedmici i odredjenom temperaturom vode.
Na ovakav sistem radijatorskog grijanja dodao sam dva kruga podnog, koje sam spojio kao dva dodatna radijatora (dakle na polazni vod), a ciju temperaturu kontrolisem na povratu istog putem Danfoss FJVR ventila. Svasta sam ja natrpao na ovu instalaciju, e sada jos da vidimo kako ce funkcionisati kada malo zahladi.
alibeg mislim da smo ti tamo na drugom forumu i ja i goranto lijepo objasnili kako sa cijevnim u kotlovskom krugu i uronskim na grijaču bojlera to možeš riješiti, zašto postavljaš ista pitanja na više mjesta a nisi probao ni kad si prvi puta dobio odgovor,rečeno ti je da ako ti nisi vičan struji i žicama da svaki normalni strujić če znati spojiti pumpu preko ta dva termostata, il ljudima ne vjeruješ il se zajebavaš,fakat mi nije jasno!
Trebalo bi da vuku tj kao na slici da bude tok
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®