Evo,radi 20ak minuta...Temp vode u kotlu je 63, manometar na povratnom ocitava oko 37C, mesacki je na 5, pritisak je veliki 2.5, pa otvara ventil pozadi malo. Temp u sobi je 28C, tako bar termostat kaze....Izgleda da on brzo postize temp u sobi i kada postigne stane da se penje temp u kotlu....trenutno je otvoren prozor, Ugaatasicu ga pritisak je veliki ali pretpostavljam da je ovo problem brzo postizanje temp termostata.
Grejanje na pelet
Kolega kod Vas nešto ne štima...
Ne znam, meni se cini da je sve ok. Radijatori neki topli neki vreli zavisi od toga kako sam podesio termo glave na njima. Ovo je ocitavanje posle 20ak minuta rada.
Prosle godine je sve bilo ok kada je pusten u rad novembra jedino je povratni vod bio slabiji ali tada nisam imao mesacki ventil.
Uffff i kod mene je bila cudna situacija kada sam postavio mesni ventil sa automatikom i kotao se bas cudno ponasao i ispostavilo se da je problem nastao prilikom dopune sistema jer nije bio otvoren mesni ventil i sve je otislo u ekspanzionu posudu i napravilo potpritisak.Tada sam imao problema i sa pritiskom i sa cestim gasenjem kotla itd.Znam da sam i kolegu Zmajdina tada kontaktirao par puta i dugo smo se mucili dok nismo ustanovili sta je problem. Da li vam je bio otvoren mesni ventil prilikom dopune sistema?
Bio je podesen na NULTI podeok. Mislim da samo moram da izbalansiram sistem...Videcu kako najbolje postaviti termo glave i mesni ventil da temperature budu idealne.
Pumpa je u kotlovskom krugu, zar ne?
Pumpa je u kotlu alfaplam commo21 ima ugradjenj, druge nema.
Pa zato i ne radi kako treba, Ne moze cetvorokraki ventil samo sa pumpom u kotlovskom krugu.
svasta, sta trebaju mi dve pumpe???
Tako to radi.
Imam jos jednu pumpu u sistemu ali na elektricnom kotlu....Mogu li da otvorim ventile na elektricnom kotlu da i tu prolazi voda, kada sam to slucajno uradio danas temp povrata je isla na 50 a temp kotla 60, sto mislim da je idealno, posle kad sam oborio ventile na elektricnon, opet se promenila situacija...
Ne moze
A sto ne bi mogla da prolazi voda kroz sistem drugog tj elektricnog kotla, koje je objasnjenje, kad evo sedim u kuci gde je tako vec 30 godina...
E pa onda ti tako ukljuci kad vec radi.
Ja sam instalirao pre 10..ak godina plinski kotao i ovo sto sam napravio na pelet http://www.youtube.com/watch?v=f44RlnnUM8w&t=181s u sistemu raketne peci, sasvim drzi obe varijante!!!
Mogu da ukljucim i jedan i drugi sistem da rade zajedno (jedan da postigne radnu temperaturu)!!!
U sistemu moraju da budu dve pumpe, jer kad iskljucim jedan sistem, pumpa u preostalom sistemu mora da radi!
Naravno, u tom sistemu koji radi je i ex posuda, sigurnosni ventili i td...
Kod mene to savrseno radi!
Naravno, pumpe moraju da guraju u istom smeru!!!
Pa zato i ne radi kako treba, Ne moze cetvorokraki ventil samo sa pumpom u kotlovskom krugu.
Kod mene radi, al zašto ne može? Mislim ne znam, ja sam programer po struci, zato sam na ovom forumu, da naučim ponešto.
Qwerty81 ajde iz ove iste pozicije slikaj skalu mešnog ventila, sa istog mesta sa koga si sad slikao. Ako skala ide od 10 ka 0 onda je OK, u protivnom ti je majstor pogrešno vezao mešni ventil. Ti sad kad staviš na 0 to je potpuno otvoren prolaz tople vode iz kotla u sistem.
Zato sto pumpa kod elektro kotla ne treba da vrsi cirkulaciju vode kroz radijatore ako kotao na pelet radi. Tada se kroz potis vrsi cirkulacija kroz radijatore, i kroz sekundarni deo mesnog ventila, pa se voda kroz povrat potiskuje u radijatore itd.
A sto se tice cetvorokrakog i pumpe samo u kotlovskom krugu, to je vec 100x objasnjeno. A postoji i pravilna sema montaze mesnog ventila koja se dobija u pakovanju.
Ako se zeli samo pumpa u kotlovskom krugu, tada moze samo doci mesni razdelni ventil i eventualno trokraki mesni (termostatski ili motorni).
Cetvorokraki uvek mora da ima pumpu u potrosackom (radijatorskom krugu) a pumpa u kotlovskom moze, a po pravili mora da dodje hidraulicka skretnica.
U ovom slucaju kod Qwerty81 grejanje ce samo dobro da radi kada je mesni ventil maksimalno otvoren.
I po ko zna koji put,. to kada radi ne znaci da radi kako treba i da to tako valja. Nije samo bitno da su radijatori topli.
A ako skala ide od 0 do 10 tj kotao sa leve strane mesnog, ili od 10 do 0 sa desne strane mesnog ventila, moze da se okrene plocica sa natpisom na mesnom ventilu. Mesni ventil je skoro nemoguce pogresno ugraditi osim ako se pumpe ne postave tamo gde moraju da budu
Sve je to lepo, al ja ne dobih odgovor na moje pitanje.... nisam nestrpljiv, ali mislim da je mozda usled brzog resavanja problema kod kolege moje pitanje ostalo negde tamo da visi.....
LM, da ponovim. Renoviramo prizemlje u kome se nalazi Tim 21kw na pelet (kaminski kotao). U prostoru koji imamo bice nekih cca 42m2 visine 2,65. Postoje dva radijatora, stara, livena, jedan ima nekih 15 drugi 18 rebara (680/4 je valjda oznaka ako se dobro secam.....). Mislili smo da ukinemo te radijatore, kotao predaje prostoru oko 4kw a za ostatak da ubacimo podno grejanje. E, za podno nam treba niza nominalna temperatura od radijatorske.
Pumpa je u samom kotlu i onda tera vodu kroz ceo sistem. Paralelno bi se izvukao prikljucak za podno, pretpostavljam da bi trebalo ubaciti pumpu i u tu paralelu i mozda neki mesni ventil kojim bi se regulisala temperatura. U radijatorima u najvecoj zimi imam 55 stepeni, ali je to kad je blaga zima nepotrebno, maksimalno je u blagoj godini islo na 50 (temperatura vode).
Radijatori pokrivaju oko 110m2, a podno bi pomenutih 42m2.
Ima li neko predlog? Sugestiju? Kritiku? Resenje?
Hvala.
Vis' verovatno ste u pravu, ovaj majstor rece na NULI drzi i to ti je to. Termoglave su svuda na 6, radijatori svi topli, voda u kotlu je oko 50C, u povratu malo vise od 40C.
@zmajurina
Pumpa kotla ka sabirniku razdelniku bez razlike pritiska. Pumpa za radijatorsko grejanje sa trokrakim (mehanicki termostatski , motorni) i pumpa za podno grejanje sa trokrakim (termostatski/motorni).
Zmajurina--
Stavi nešto na papir,nacrtaj,kako je bilo,kako misliš sada pa da ispravljamo.Sad bi trebalo sabirnik,razdelnik,3x3k ventila...
Ima toga već obrađeno pa prelistaj malo unazad.
Nema potrebe za mesnim u kotlovskom, sabirnik razdelnik bez razlike pritiska je mnogo bolje resenje.
To li mu dođe skretnica?
Ne, to je nesto izmedju skretnice i razdelnika.
Kako izgleda?
Kao spojeni sabirnik i razdelnik. Npr jedan ulaz za kotao i tri izlaza za potrosace. Nema fabricki da se kupi pa se obicno pravi od celicnih cevi.
Ne kontam.Opisuješ razdelnik?
Aaaaa to je ono kao potkovica?
Ne, opisujem sabirnik i razdelnik bez razlike pritiska. hidraulicka skretnica je jedno, razdelnik je drugo a ovo je trece.
E tako nesto. Potkovica slovo U i slicne varijante i varijacije na to.
Pozdrav,
Renoviramo prizemlje i nagovara me majstor da uradimo podno grejanje u novom prpstoru i ukinemo radijatore. U tom prostoru će i biti kotao (tim21kw). Kako je voda u sistemu maksimalno 55 stepeni u najhladnijem delu zime a podno treba dosta manje, kako se izvodi redukcija temperature? Ostavio bih i radijatore u ostatku kuće i podno u renoviranom delu.
Hvaala i pozdrav...