NNC
Grejanje na pelet
Pa ja da znam da ga nacrtam ja bih znao i da ga uradim...... Ja ne znam pa pitam.....
Poenta je ovde da li je neko vec radio tako nesto pa moze da prenese iskustvo......
Jedan trokraki podsivi termostatski ventil na krugu podnog grejanja mislim da rešava stvar. Da'l je potrebna i dodatna pumpa, znaće da kaže Grejač.
Poštovani , ugradio sam biodom 34 kw , imam radijatore i podno grejanje , imam trokraki mesni ventil gde mi je majstor namestio da on stoji na 40 C. E sad me interesuje posto su mi namestili kotao da ide do 65 C , a pumpe da otvaraju ( imam pumpu za podno i pumpu za radijatore ) na 60 C a da zatvaraju na 55 C , meni kotao zagreje do 60 C i krenu pumpe sa radom i ohlade vodu i tako u krug dok mi sobna temperatura ne dodje do zadate ( 22 C ) . Kad dostigne 22 C gasi se kotao . Da li treba kotao da se gasi ( kako su meni namestili ) i uvek da zagreva vodu , ili da se kotao stavi npr na 75 C i prebaci u modulaciju ? Hvala unapred
Na 75, nego šta, još bolje na 80.
I da mi namesti da se ne gasi , nego da ide u modulaciju? Drugacije ne bi dostigo do 80 C
Modulacija se podrazumeva.
Hvala . Da li ima mozda neki link za podesavanja biodoma da ga prebacim u modulaciju ?
Trebalo bi da bude P35 - Podrucje modulacije ispod i iznad zeljene temperature.
Da li savetujete tj. preporucujete da se izbuse dodatne rupe sa strane na solji na kotlu Toby 17b,i sta se time dobija???
Jedna informacija vezano za prikljucak dva kotla na isti odzak. Toby je povezan na samom dnu odzaka, nekih 20-30cm od dna ,a kotao na drva sa suprotne strane na visini oko 150cm. Toby radi vec desetak dana bez ikakvih problema,i nema pojave dima gde mu nije mesto....
Ako su rupe projektom predviđene, a jesu, onda mislim da treba i da postoje. Dobija se kvalitetnije sagorevanje.
Šta znači snaga peći, to što se podešava na samoj pećki i ide od 1 do 5 ? Imam como compact 23
Znaci da je na snazi 1 snaga peci 7kw a na snazi 5 snaga je 21,5kw.
2,3 i 4 su snage izmedju te dve vrednosti.
Da li je neko vadio puž za doziranje peleta kod Toby 12b?
Juče mi puž u pepeljaru izbacio nešto što bi valjda trebalo da fiksira i centrira gornji deo puža (strana suprotna od motora) ali je neupotrebljivo, puž ga izudarao i izgorelo, istopljeno i motor puža se sad "krivi" dok okreće.
Liči na deo sa slike iz priloga.
Kako je to moglo spasti i gde to kupiti?
Može to Metalostrugar da napravi al treba znati uzeti mere,ako nema da se kupi.Verovatno je i neki držač,toga,popustio.
Ne verujem da ima bilo kakav držač. Verovatno naiđe na osovinu puža i sve zajedno u kućište, oklop puža.
Možda se javi neko ko je rastavljao sve to...
.
.
Primili k" znanju!
Napravljen deo kod strugara.
Bez peleta u košu motor savršeno radi, ne pomera se ni mm, ali čim sipam pelet i optereti se, u jednom delu se motor zakrene, pa se vrati, kao da pluta, pliva u radu...
Pokušao više puta da ga "centriram" i uvek isto.
Jel još neko primetio da mu motor tako "pliva" u radu? (Toby 12b)
Nema tu "plivanja"sve mora da je čvrsto.Još nešto oko držača motora ti je popustilo.Optereti spiralu šparingom,šipkom... ne mora peletom da se dangubiš.
Kotao nece da radi na sobni termostat, posalje mu komandu za ukljucenje ne pali se, pali sam gasi se sam nebitno u kom statusu je termostat, pomoc?
U parametrima se mora podediti koja mu je prednost,tj mora se uključiti da reaguje na sobni termostat a ne na svoj.
Upravo tako, imao sam slican problem, parametrima je reseno, hvala Zmajdinu jos jednom.
Jedino mi je ostala nedoumica da li kotao treba da ode u režim potpunog gasenja kada dostigne temperaturu sa sobnog termostata ili u neki drugi režim?
Neka ide u "stand by".
Hvala, ostaje mi jos samo da probam onda postavljanje parametra na "1" kome je opis "termostat upravlja sistemom za pripravu", trenutno je na "2" gde je opis "termostat upravlja sistemom za paljenje/gasenje". Moja inicijalna zelja je bila da upalim kotao daljinski pred vikend posto mi se on nalazi u kuci u kojoj ne zivim...
Imate li internet (router i WiFi signal koji dopire do kotlarnice) u toj kući?
Da, imam Salus it500, sve radi
Nema tu "plivanja"sve mora da je čvrsto.Još nešto oko držača motora ti je popustilo.Optereti spiralu šparingom,šipkom... ne mora peletom da se dangubiš.
Pa nema šta drugo. Ploča stegnuta, motor isto.
Puž bez motora se okreće bez otpora, bez kačenja.
Puž sa motorom a bez opterećenja radi savršeno mirno, ali čim se optereti...
Neko se na elite forumu žalio na isti problem sa commo 21, ali njemu su zamenili peć za drugu, novu.
Još neka ideja?
Hvala!