Sam kotao ima 102 litra, cijevi i radijatori jos oko 100-inu....u sustini od 200 do 250 litara maksimalno. Iznad te vece pumpe imaju dvije kutne automatske ozrake pa onda ide na lijevo neki metar i spusta se dole u zemlju pado druge kuce. Da li je moguce da je zarobljen zrak pa se to desava ili sta vec..
Grejanje na pelet
Slikajte razvod u kotlarnici i okačite slike. Više puta do sada je Grejač objašnjavao zašto mora hidraulična skretnica pre sabirnika i razdelnika ili upotreba sabirnika razdelnika bez razlike pritiska i zašto se javlja to "titranje" kazaljke...
onda je to i problem, sa kotla ide direktno u MIK kombinovani razdjelnik i sa njega idu dalje dvije pumpe. jedna je 25-80 druga 25-60.majstor tvrdi da ne treba za tako mali sistem ta hidraulicna skretnica. (inace cackam po netu u vezi grijanja i dosta tih pojmova znam) Hoce li to praviti problem? da li moram i skretnicu ugraditi?
Radiće i bez HS ali kako i sami vidite da tu nešto nije u redu. Ni ja nisam pristalica bespotrebnog kićenja malih sistema ali na nečemu što je neophodno ne treba štedeti. Ja bih u svakom slučaju ugradio HS.
, sa kotla ide direktno u MIK kombinovani razdjelnik i sa njega idu dalje dvije pumpe. jedna je 25-80 druga 25-60.
Presek (MIK?) razdelnika je dovoljan?Može i neka šema kako je spojeno.
razdjelnik je hv60 125 do 2m3 do 50kw.. nemam trenutno mogucnost da slikam. spojeno je klasicno, potis ide nekih 30-ak cm sa kotla sa fi 35 pa ulazi u razdjelnik a povrat ide nazad u kotao duzine nekih 1 metar a tu je i ubacen t komad pa spojena exp. boca na fi 22 cijev ....dalje sa razdjelnika ide puma 25-80 lijevo nekih 1 metar pa se spusta u pod kotlovnice i ide kroz zemlju u drugu kucu.....druga pumpa 25-60 ide sa razdjelnika nekih 30-ak cm desno i ulazi kroz zid u tu drugu kucu. Kada malo pogledam vibrira i kazaljka iznad te manje pumpe ali ne toliko kao na vecoj pumpi. i na vecoj pumpi cim se upali pritisak skoci sa 1,2 na 1,8bari.
Opet neki "majstor"!
Jednostavno se MORA staviti HS pre razdelnika-sabirnika.
Fantastičnu animaciju Caleffi-ja možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=qTm2Y6h-aH8
Hvala na odgovoru, video mi je sve pokazao. Jos samo nesto da pitam pa da zovem majstora. Vidim da mora ici jos jedna pumpa, moze li se staviti na povrat, jer nema mjeta izmedju potisa i pocetka razdjelnika. Hoce li raditi tako. Hvala vam.
jer nema mjesta izmedju potisa i pocetka razdjelnika
Potis iz kotla mora prvo da uđe u HS, znači ta trenutna veza se mora raskačiti, a onda HS ide na razdelnik-sabirnik.
Pumpu u kotlovskom krugu stavite na povrat između HS i kotla. Međutim ukoliko nameravate da kasnije stavite trokrake ventile (recimo ESBE VRG131) na svakoj grejnoj grani i da kontrolišete temperature polaznih vodova, onda i u kotlovskom krugu na povratu između HS i pumpe treba staviti trokraki termostatski ventil (recimo ESBE VTC512).
I da, pozdravite majstora!
Bio je majstor danas, ugradio je skretnicu i dodatnu pumpu u kotlovskom krugu 25-60. samo me sada jos nesto muci. mik-ov je razdjelnik i HS i skretnicu je postavio potis na potis a drugi dio izmedju skretnice i razdjelnika je po meni kontra. Kada gledas u razdjelnik sa potisa ide na vorlauf u skretnicu a skretnica sa vorlaufa u rucklauf na kotlovski razdjelnik ili tako nesto pise. zar nije trebalo da sve ide na potis, odnosno vorlauf-vorlauf
Zaista ništa ne razumem što ste napisali. Može li fotografija?
na skretnici pise vorlauf-supplay i rucklauf-return a tako isto pise i na kotlovskom razdjelniku. e sad da li HS ima potis i povrat ili je to napisano samo onako bezveze. da li je bitno kako se okrene skretnica? ili je to kvadratna cijev sa dva izlaza i dva ulaza.
Supply - potis, Return - povrat, i tako treba spojiti potisnu cev iz kotla na HS, pa onda HS na razdelnik, pa razdelnik na greje krugove. A povrat na povrat, iz grejnih krugova na razdelnik (u povratu se to zove sabirnik), pa sa sabirnika na ulazni povrat HS, pa sa izlaznog povrta HS na povrat kotla.
Ako je već naznačeno tako na HS, onda je logično da to proizvođač nije napisao tek onako "bezveze", znači pridržavati se toga. Nemamo mi šta da mislimo i da pretpostavljamo da li je svejeno ovako ili onako. Moguće je da unutar HS postoje neki usmerivači vode za lakši protok ili nešto slično... Mi smo poznati po tome da sve znamo bolje od uputstva koje nikada ne čitamo. Sve sami experti na sve strane u svakoj oblasti.
Kod mene je ovako spojeno
Šta raditi kad kotao zabaguje? Na kotlu bilo namešteno da se ugasi u 01:00, normalno se ugasio i sad ga upalim, ispiše "čišćenje" duva ventilator i tako u nedogled... Ponovo idem na ono dugme paljenje/gašenje, ispiše "gašenje kotla" i tako u nedogled...
Isključim iz struje, ponovo uključim, on nastavi sa čišćenjem ili gašenjem kotla.
Šta mu raditi? Toby 12b.
„MIK” скретнице и разделници у ствари и јесу квадратне цеви са више улаза и излаза али не могу да се споје по нахођењу и да раде како треба. Ако се споје како је предвиђено систем ће радити нормално како се и очекује.
Ако се улази и излази укрсте циркулација ће запремински да буде и даље нормална (притисци и протоци ће бити коректни) али ће температуре воде бити поремећене због директног укрштања токова долазне и повратне воде.
@coa :parametre treba podesiti. Mislim da je p8 , mala je razlika t gasova i vode i ne da mu da se isključi jer misli da ima vatre. Uđi u parametre i idi do p8 i povećaj na 30 i prebaci na p9, ako ne ugadi onda smanji na 1 ( ne sećam se koji treba) i prebaci na p9, to treba da bi registrovao promenu.
Kod mene je ovako spojeno
HS treba zarotirati po horizontali za 180 stepeni da potis-supply iz kotla dođe na potis-supply HS.
U Vašem slučaju cela leva strana gledajući s fronta treba da bude supply, a desna return.
https://www.caleffi.com/usa/en-us/blog/hydraulic-separation-hot-top-cold...
borre, hvala! P7 Delta flame off povećao sa 2 na 10 i kotao se ugasio, ali...
Neće da upali, izgleda crkao grejač, niti kotao pali, niti grejač svetli kad na kotlu piše "grejač uključen".
Izvadio sam grejač ali je čudno što stalno dobija 220v.
Valjda bi trebao dobiti napon sa ploče kad kotao ispiše "grejač uključen" i da ostane bez napona kad se detektuje ili stabilizuje plamen...
Čim uključim kotao u struju, grejač dobija 220v, bez obzira što je kotao ugašen i stalno je pod naponom.
Neko ima ideju šta je problem?
peletgrijanje wrote:Kod mene je ovako spojeno
HS treba zarotirati po horizontali za 180 stepeni da potis-supply iz kotla dođe na potis-supply HS.
U Vašem slučaju cela leva strana gledajući s fronta treba da bude supply, a desna return.
https://www.caleffi.com/usa/en-us/blog/hydraulic-separation-hot-top-cold-bottom
Hvala na pomoci. Tako cu i uraditi. Pozdrav
Coa123
Okrenite utikač za 180 stepeni pa će relej grjača biti na fazi, a ne kao sad na nuli.
Hvala, probaću to večeras.
Zmajdine, da li je moguće da nema nikakva zaštita za to? Okreneš "pogrešno" utikač i grejač/upaljač radi celo vreme dok ne pregori?
Srdacan pozdrav svima,
kako sam nov na ovom forumu a takdje i sto se tice grejanja na pelet (do sada sam ziveo u stanu ) treba la bi mi pomoc oko grejanja. A na ovom forumu sam dosta citao i vido da ste sa dosta prakticnog iskustva. Pa bih Vas zamolio za pomoc.
Prvo da navedem sta grejem i sa cime grejem.
Kuca 220kvadrata 2 etaze po 120.
Izolacija 15cm stiropor.
Potkrovlje koje je ujedno i druga etaza izolovano sa 10cm kamene vune + 20cm mineralne vune.
Kotao: Alfa Plam grande
Baffer 800l.
Donji sprat podno grejanje, cevi postavljene na 15cm
Potkrovlje radijatorsko.
Salus IT500 + IT300 za kontrolu temperature.
Temp u kotlu podesena na 75C
Temp povratnog voda na 60C
Temp u baferu oko 72C
Problem koji mozda i nije problem je, da nakon nekih 2 sata rada grejanja (radijatorsko + podno) temperatura u baferu pocinje da opada i nekada cak dodje u donjoj polovini do 40C. A nakon toga pocinje i gornja polovina bafera da se hladi. Tako da dodjem u situaciju da grejanje u radijatorima pocne da se hladi jer ne moze da isporuci 60C. Inace podno je podeseno da izlazna temperature bude 45 a za radijatorsko 60.
U prilogu su i slike kotlarnice
Unapred zahvalan
@rike75
Pri takvoj izolaciji kako ste opisali temperature vode prema grejnim krugovima su abnormalno visoke. Za to podno grejanje i 33C će biti sasvim dovoljno, a za radijatorsko 42C je puna kapa.
Šta pali i gasi kotao da napuni buffer? Šta uključuje i isključuje sobni termostat Salus iT500? Pumpu? Vaš sistem jednostavno vapi za automatikom.
Kotao radi konstantno i pumpa koja gura vodu u bafer, SalusIT500 kontrolise pumpu prema podnom a IT300 kontrolisu pumpu prema radijatorskom grejanju. Kada radi samo radijatorsko temp u baferu je oko 70C i kotao cesto vise radi u modulaciji ili u standby-u. Kada rade i podno i radijatorsko ili samo podno onda nastaje problem i katao takoreci i ne uspeva da dodje u mod modulacije.
Zaboravih da kazem da je pumpa za radijatorsko podesena na brzinu 1, podno brzina 2 a kotao-bafer brzina 3
Izmenio sam gore poruku sa rečenicom - Vaš sistem jednostavno vapi za automatikom.
Ovako kako je kod Vas izvedeno može da radi tako kako radi, ali nije dobro. Imate tzv. nekontrolisan sistem i rasipanje energije uz preveliku potrošnju.
Potrebno je ne malo ulaganje da se sistem izvede kako teba, ali odluka je na Vama.
Sobni termostati bi trebalo da daju impuls automatici koja bi preko motorizovanih trokrakih ventila (ne ovih termostatskih koje imate) puštala određenu temperaturu vode ka grejnim krugovima i u isto vreme kontrolisala rad pumpi posebno po svakom grejnom krugu. Rad kotla treba da bude kontrolisan preko diferencijalnog termostata sa dve sonde u vrhu i u dnu buffer-a i da ne radi u modulaciji već u nekoj nominalnoj snazi pri najmanjoj potrošnji, a da brzo napuni buffer. Šta imate dole u povratnom vodu između kotla i buffera?
Izmedju bafera i kotla je trokraki mesni ventil sa termo glavom koji je podesen na 60C. Kada kazete sa ne malo ulaganja da se sistem izvede kako treba (koja je cifra u pitanju?)
Jednostavno mnogo toga treba promeniti, jer ovo ovako kako je nije dobro, ali eto može tako da radi uz enormno rasipanje.
1. potrebna je sabirnica za 3 grejna kruga koja bi se povezala na izlaz buffer-a
2. potrebna je posebna pumpa za bojler sanitarne vode koji je tu u kotlarnici, rad pumpe bi kotrolisao termostat bojlera sanitarne vode
3. kod kruga za podno grejanje posle sabirnice može ostati termostatski trokraki ventil pa postojeća pumpa pa posle nje nepovratni ventil
4. kod kruga za radijatorsko grejanje staviti trokraki mešni ventil (recimo ESBE VRG131) pa posle njega staviti postojeću pumpu pa nepovratni ventil
5. pumpu u kotlovskom krugu staviti na povratnu cev ka kotlu pa posle nje nepovratni ventil
6. na toj povratnoj cevi između buffer-a i kotla pre pumpe u kotlovskom krugu umesto ovog termostatskog trokrakog ventila staviti trokraki mešni ventil (recimo ESBE VRG131)
7. na oba trokraka ventila treba staviti motorne pogone, za kotlovski krug automatika treba da kontroliše i rad pumpe (recimo Seltron Promatic ACC40 ili kombinacija Seltron AVC05 i Seltron Promatic SCC30), motorni pogon na radijatorskom krugu mora da kontroliše neki od regulatora polaznog voda koje možete nabaviti na našem tržištu (recimo HeatOn WCHR-01)
8. potreban je diferencijalni sklop - termostat koji će uključivati i isključivati kotao na osnovu diference između gornjeg i donjeg senzora uronjenih u buffer-u
9. potreban je i kvalitetan majstor da to odradi vrhunski
Cela ova priča teško da može da se izvede bez 1000 EUR, čak i jače.
Coa123
Ne radi sve vreme, jer ako nema nule, nema ni struje.
rike75
Već samo premeštanje pumpe sa potisnog na povratni vod kotlovskog kruga između ventila i kotla umnogome će poboljšati stvar.
Termostatski mešni ventil na povratnom vodu kotlovskog kruga je sasvim OK.
Za upravljanje radom kotla sprm napunjenosti akumulatora toplote dovoljan je diferencijalni termostat sa jednom sondom na sredini akumulatora.
Temperature vode koji šaljete u sistem su zaista previsoke, osim ako ceo sistem kojim slučajem nije poddimenzionisan.
Pored HeatOn-a WCHR-01, tu je i TrmRglt 1.1 i TrmRglt 1.3. Ovaj poslednji upravlja jednim ventilom, dve pumpe, može da prima komande od dva termostata, ima diferencijalni termostat za kontrolu akumulatora, a može i da uklučije/isključuje elektro-grejače na akumulatoru, odnosno elektro-kotla u sistemu, ako ih ima i ako treba.
Peletgrijanje--
A sistem koliko ima litara?