Pozdrav forumasi!
imam problem sa Q7 termostatom. Uglavnom radi kako treba, ali ponekad kada je temperatura
recimo 21 a zadata je 20, on odjednom pokaze 18 stepeni, ukljuci kotao i posle 5, 6 sekundi
opet vrati na 21 i iskljuci kotao. jedno vreme sam mislio da to radi kada su baterije pri kraju
ali nema veze sa tim. tako se ponasa dan ili dva pa nekoliko dana radi normalno.
Ima li Neko iskustva sa tim? U stvari interesuje me dali se uopste servisiraju ovi termostati
i ko to radi? Bojim se da mi ne crkne gorionik (Bosch) od tog cimanja.
I preporucite mi neki termostat ako kupujem nov
Hvala!
Grejanje na pelet
@Predrag podno grejanje je malo tromije na početku i treba vremena da se zagreje sistem tj estrih iliti pod .
@peletgrijanje mislim da je to jednocevni sistem , zato je tamo taj spoj da kad se zatvori ventil ipak ima cirkulaciju na sledeći radijator.
Добар дан добри људи, јел има неко искуства са овим пелетом?
Купљен је као украјински ал испаде да је италијански. Пуни пикслу пепелом до врха после само пар паљења, а остатак пелета не сагорева у потпуности.
Е сад је питање дал може подешавањима да се среди то или је баш лош пелет, котао је тоби 12.
To ti je sljaka i to ti je do peleta. Ne mozes tu mnogo da promenis.
Kod nas su bile dve vrste ukrajinskog peleta. Skuplja i jeftinija varijanta. Skuplja nema sljake mi grama, lepo gori i lepo greje. Jeftinija ipak ima malo sljake.
Neka smesna razlika u ceni je bila, tako da se skuplji isplatio.
Sad nemam pojma koliko kosta. Ja sam uzeo taj jeftiniji po 180e, jer drugog (skupljeg) nije ni bilo.
@PredragKitanovic
To tako sigurno nemoze da radi.Pumpa za podno mora biti iza termostatskog ventila da vuce vodu iz polaznog i iz povratnog voda i salje je direkt u pod.Ovo kod vas se posle pumpe grana na gore i na dole prema termostatskom ventilu sto ne valja.Dajte jos koji ugao sa slikama i opis gde ide ona gornja cev posle pumpe podnog grejanja.
@peletgrijanje
To sigurno nije jednocevni sistem grejanja. Probaj da taj donji ventil otvoris maksimalno,mozda je na imbus ili slicno i naravno gornji da vidis da li ce porasti temp u njemu.Cudna veza ispred radijatora bilo bi mi logicno da na sred cevi ima neki ventil koji bi regulisao protok kroz istu.
@tonykramzar
Probaj da ga resetujes na ono ubodno malo dugmence pa da ponovo uspostavis vezu sa udaljenim delom koji pali kotao i postavi sve postavke iz pocetka.Ako to ne pomogne verovatno je elektronika pocela da brlja.Ja ih imam cetiri kom i evo cetvrtu sezonu rade odlicno . Eventualno nazovi prodavca mozda imaju servisnu mrezu pa mogu da ga poprave.
@Srkson
@zmajdin
Evp mene opet . Posle jucerasnje celodnevnog dana provedenog u kotlarnici gde sam koliko toliko radio na podesavanju i pobolsanju sistem ( sa trenutnim koji imam) da Vam iznesem zapazanja i naravno da Vam postavim pitanje.
Pumpa koja gura vodu sada radi 2x dnevno po pola sata, uvece i ujutro sto je sasvim dovoljno za nase potrebe (samim tim ne vrti vodu stalno i hladi bafer, po majstoru ona mora da radi ceo dan. To sam postigao uz pomoc uredjaja sa slike 1.
Temp u kotlu sam podesio na 75c povratni je na 62C, radijatorsko na 42C podno na 35C. Sa ovim podesavanjima sam uspeo da dobijem da voda u buffer-u konstantno od od najvise tacke do najnise konstantno bude na temp od 62-68C a da pritom kotao radi u modu P1 sto je najminimalnija moguca potrosnja koju za ovaj kotao (oko 1.6kg na sat) zadata temp na gornjoj etazi (radijatorsko) se postize za nekih 30min od momenta startovanja grejanja. Kod podnog (donja etaza) je to za nekih 1.45 do 2 sata. Zadata temperatura za obe etaze je 24C. Temperaturna razlika startna - konacna je oko 1.5C. Znam (@Srkson) rekli ste da je ovo velika temp i da navikavam porodicu na nizutem. Ovo je trenutno samo radi testiranja.
Sa ovako postignutim rezultatima sam zadovoljan jer ovo je bilo nemoguce ostvariti pre Vasih saveta i prvog dela prepravki koje uradjeno, Sledeca je za 10-tak dana.
E sad pitanje za Vas. Kako radim za nemacku firmu inace sam IT Administrator svih ovih dana u trazenju diferencijalnog termostata ja sam totalno zaboravio na drugi deo moje firme koja se inace bavi razvojem i ugradnjom uredjaja za merenje i kontrolu. Danas sam se cuo sa kolegom i sledece nedelje dobijam ovaj uredjaj.
https://www.mesa-international.de/en/a005-2/
http://mesa-international.de/wp-content/uploads/2017/02/A005-DB-EN-v3.6-...
Koji po njegovom misljenju je i vise nego sto mi treba jer ima takoreci mali milion opcija.(prikljucenje vise sondi) ima mogucnost ocitavanja kako mi je on rekao izduvnih gasova na osnovu kojih moze da se uradi fino podesavanje kotla (nazalost to u mom gradu tesko da ko moze da mi uradi) itd itd.
Planiram da 2 sonde prikljucim na dno i na vrh bafera i na osnovu toga dajem signal kotlu kada da se upali i ugasi (inace sam pricao sa serviserom i reko mi je da mogu na mesto sobnog termostata na kotlu da prikljucim uredjaj) kao sto ste mi i rekli . A kada je kotao u standby modu tj kad ne radi ujedno da se preko ovog uredjaja iskljucuje i pumpa koja gura vodu u buffer. Mislim da cu time dobiti da voda ne cirkulise u kotlovskom krugu a samim tim i da hladi vodu,
Takodje imam nameru da (a posto ima mogucnosti) na osnovu ocitavanja sondi i podesavanja parametara za istu u momentu kada tem padne u baffer-u u odnosu na zadatu da dok kotao povrati tem u baffer da uredjaj iskljuc pumpe za (za podno ili radijatorsko) u zavisnosti koje radi. Time bih pretpostavljam dobi na brzini i kolicini vode koja treba da se dogreje.
Sa ispravkama koje slede u tacki 1,3 i 5 nadam se da cu uz Vasu pomoc doci do naj optimalnijeg grejanja koje sa ovom opremo u ovom momentu moguce.
A da zaboravih jos ovo. Majstor mi je rekao da kada prebacimo pumpu na povratni vod u kotlovskom krugu i dodamo jos i nepovratni ventil, Postojeci povratni ventil na odlaznom vodu (slika 2) mora da ostane. Da li je to tacno ili majstor stvarno nema predstavu?
Jos jedno Vam hvala na savetima koje ste mi dali.
Da li postoji neki sobni termostat koji na bilo kakav nacin moze da se poveze sa racunarom i na taj nacin nafiluje semama grejanja, umesto da se besumucno kuckaju i pritiskaju oni tasteri, pa pogresis, pa pritisni 50 puta, da vrtis u krug ...?
Mnogo bi elegantnije bilo da to popunim u nekoj tabeli na racunaru i samo kopiram to na termostat
Postoji ova varijanta http://www.panontherm.co.rs/2852-digitalni-wi-fi-wireless-sobni-internet... ali kod nas i nije bas jeftina. Ako imate mogucnosti u nemackoj ke duplo jeftiniji.
Mnogo bi elegantnije bilo da to popunim u nekoj tabeli na racunaru i samo kopiram to na termostat
Постоји али оваква нека опција је екстремно ретка чак и на поприлично скупљим и сложенијим уређајима од претходно поменутог Салуса. Сви такви уређаји су једноставно речено скупи и генерално нису намењени за инсталирање без посебног софтвера за подешавање и пуштање у рад јер се најчешће састоје од собног дела (дисплеј) за комуникацију са корисником и контролерског који се монтира негде у разводном ормару или котларници. Имам прилично искуства са Сименсовом "Synco" серијом уређаја и ту треба често и далеко преко 500€ да би се добила нека минимална фунционална целина.
Али ако си спреман да сам измајсторишеш нешто онда ти је рецимо Ардуино врло добар за почетак јер може да се за разумне паре направи врло добар систем који не само да се може повеже са рачунаром него може и да контролише много више од собне температуре, а то би могло да буде нека нова тема.
@rike75
Kolega iz branše, drago mi je, baš lepo!
To kako ste naumili će raditi, ali nije dobro, ali kako god, probajte, eksperimentišite sa onim što trenutno imate na raspolaganju. SONOFF je sjajna naprava, ali za nešto drugo, ali eto i ovde može da posluži.
Sistem grejanja sa bafferom treba da ima minimum elemente koje sam naveo u prethodnim postovima i treba da radi na način kako sam opisao, a sve ostalo je privremeno dok se ne steknu uslovi.
Uređaj koji ste u mogućnosti da nabavite izgleda sjajno, ali da bih nešto više rekao o njemu treba mi detaljno uputstvo i objašnjenje za sve njegove mogućnosti i primenu. Koja je cena istog?
Još jednom da se vratim na šemu koju sam okačio i u kojoj se detaljno vide svi neophodni elementi za savršen rad grejnog sistema sa bufferom. Jasno se vide gde su nepovratni ventili i nema mesta sumnji gde oni treba da dođu ili ne treba, ili da "majstor" ostavlja onaj na potisu iz kotla. Da on nešto zna ne bi Vi postavljali pitanja ovde na forumu, jednostavno nema pojma i to je jedini zaključak. Kakav crni nepovratni ventil na potisu iz kotla!? Nepovratni neka stavi između pumpe i kotla u povratu, a ovaj na potisu neka skine momentalno. A šemu mu uramite i poklonite za uspomenu i dugo sećanje.
Mnogi me osuđuju kada tako prozivam "majstore", ali biti gospodin i ćutati u današnje vreme, u ovoj nazovi državi, nije baš preporučljivo, a i mnogo košta!
Ako se akumulator dopunjava i na struju nepovratni ventil između kotla i bafera je i te kako dobro došao.
Postoji ova varijanta http://www.panontherm.co.rs/2852-digitalni-wi-fi-wireless-sobni-internet... ali kod nas i nije bas jeftina. Ako imate mogucnosti u nemackoj ke duplo jeftiniji.
Dobro taj Salus koliko vidim koristi i server, a to kosta.
U prvi mah mi nije bila ideja Internet i kontrola preko Interneta, ali kad je vec povezano sve na racunar sto da ne.
Ono sto mene zanima jeste samo sinhronizacija izmedju termostata i racunara. Moze i kablicem usb, ne mora wifi, niti termostat mora da bude na internetu.
Prakticno bi termostat bio identican kao ovaj moj, samo sto bi imao mogucnost da mu se pristupi memoriji u kojoj se cuvaju podesene vrednost, preko usb, bluetootha i slicno.
Ovakav termostat prakticno ne bi ni trebalo da bude skuplji od tog sto imam, jer se konstrukcijski ne menja mnogo, mozda 500-1000 dinara, eto zbog te opcije
Salus sa linka ima vise mogucnost nego sto je neophodno, a i potrebno trenutno
Evo da kažem par reči o pomenutom sobnom termomstatu, možda će nekog zanimati.
Salus iT500 sobni termostat je dobro osmišljen i koncipiran uređaj, ali njegove mogućnosti ne opravdavaju cenu po kojoj se može nabaviti (cca 200 EUR)
Dva ogromna nedostatka su:
- nemogućnost štelovanja dijapazona između temperature uključenja i isključenja (histereze) i to od 0,2C do 1C (od zadate +/- 0,1C do 0,5C)
- nemogućnost korekcije - baždarenja njegovog internog termometra sa nekim uporednim već proverenim termometrom (fabrička greška je skoro pa kod svih 1C na više)
A kao najveća mana je nepromenljiva histereza od 1C (od zadate +/- 0,5C), što je ogroman dijapazon, pa dolazi do pregrejavanja grejnog prostora, a do momenta uključenja dolazi do pothlađivanja istog.
Pošto posedujem ovaj uređaj i ovim nisam bio zadovoljan, kontaktirao sam tehničku podršku u Poljskoj i momci u razvoju mi rekoše da rade na otklanjanju ovog nedostatka, te da update firmware-a očekujem negde sredinom januara meseca 2018.
A kao najveća mana je nepromenljiva histereza od 1C (od zadate +/- 0,5C), što je ogroman dijapazon, pa dolazi do pregrejavanja grejnog prostora, a do momenta uključenja dolazi do pothlađivanja istog.
Mišljenja sam da teško mogu da dođem do šeme sobnog termostata Salus iT500, pa se bojim da nećemo tako lako saznati koji senzor koristi za merenje temperature ambijenta.
Međutim naš kolega sa foruma (zibel) koristi pomenuti senzor DS18B20 za merenje temperatura na HeatOn-u i očitavanja svih temperatura u firmware-u je u koraku od 0,1C.
Ugradio sam gorionik na pelet Ferroli P7 na kotao centrometal 25 KW (stari tip) Grejem površinu oko 80m2 Dimnjak je prečnika 20 cm i visine oko 10 metara od kotla do dimnjaka je oko 2 metara ćunaka standardnog prečnika za centrometal. Ovo mi je prva sezona grejanja na pelet i nemam nikakvih iskustava sa podešavanjem gorionika. Kontaktirao sam servis u Nišu, dolazili su dva puta nešto štelovali i pustili kotao da radi.
Ono što primećujem nakon drugog štelovanja je da se donja kotlovska vrata ( koja su obrađena dosta greju, ne može se držati ruka, dosta je topla i cev koja služi za dovod peleta od spremnika. Distraktor na vratima nemama sa unutrašnje strane kotlovskih vrata sam vratio izolacijuod asbesnog kartona i novonapravljene ploče ( majsori skinuli ploču i nisu je vratili) Dodatno sam stavio izolaciju od staklene vune na donja kotlovska vrata, ne znam da li to sme tako da stoji? Greju se i gornja kotlovska vrata ali manje. Temperatura dimnih gasova je oko 180 stepeni , koncentraciju ugljen dioksida nisam merio jer nemem čime.
Turbulatore nisam stavio a kotao radi na jeinici odnosno na snazi od 14 kW.
Ono što sam primetio zadnjih dana je da se glavi cev za dovod peleta mada rešetku čistim na drugi dan. Takođe u pepeljari ima delimično nesagorelog peleta najveća količina pepela se skuplja uz zadnji zid kotla nasuprot gorioniku.
Pokušavao sam da kontaktiram servis ali niko ne odgovara pa molim članove foruma za pomoć, odnosno za savet i informacije na osnovu kojih parametara podesti kotao. Uputstvo sam dobro proučio i mogao bih da se snađemsamo ne znam šta treba da radim. Zašto kotaop glavi? da li je snaga ventilatora prejaka? kolika trreba da bude temperatura dimih gasova ( merio sam sondom kroz otvor koji je za to predviđen)
Što se turbulatora tiče orginalni nažalost ne mogu da se stave, uspeo sam da ih preradim tako da mogu da stanu u gornju komoru , tamo gde su fabrički predviđeni ali ih nisam stavljao.
Još nekoliko podataka : temperatura je podešena na sedamdeset stepeni, četvorokraki mešni ventil otvoren 2/3 temperaturu u sobama kontolišem sobnim termostatom . Temperaturu u prostorijama koje ne koristim regulišem dodatno termo glavama.
Imam utisak da nešto ne funkcioniše dobro,(dosta mi je velika potrošnja, greju se kotlovska vrata, glavi pelet) ali ne zna šta Pa Vas molim za pomoć.
Srdačan pozdrav svima i hvala unapred
Braca
@Srkson
Uredjaj cu ici u sredu da preuzmem od kolega a ujedno da dobijem i kompletno uputstvo kao i kratki kurs kako se programira. Ujedno cu tada da pitam i koja je cena.
Za sad mi je plan da sa njim kontrolisem kotao kao i pumpu u kotlovskom krugu (trenutno je na potisku ) Da kada se postigne zeljena tem u buffer-u iskljuci kotao (standby) i ujedno ugasi pumpu u kotlovskom krugu. A kada temp padne ispod zadate vrednosti da signal kotlu i pokrene pumpu. Ali detalje koja sve podesavanja i merenja mogu da imam sa ovim uredjajem znacemo posle srede.
@zmajdin
akumulator toplote se ne dopunjava na struju, jedini izvor koji napaja buffer je kotao. Tako da nepovratni koji je sada na potisu pretpostavljam da nije potreban kako je i @Srkson
rekao. Nadam se da se slazete
@Srkson
@zmajdin
U prilogu je trenutna situacija grejanja nakon faze 1 ispravki koje su izvrsena na Vasu sugestiju.
U fazi 2 za nekih 10-tak dana bice obavezno preradjen kotlovski krug (pumpa na povratu --> nepovratni --> Kotao) -- nepovratni koji je na potisu ce se izbaciti, i preradi ce se deo podnog (kao stovidite na slici) nepovratni je sada ispred pumpe i trokrakog a ne gde treba da bude.
Kao da i svi povratni vodovi idu u najnizu tacku buffer-a posto se sada povrat od podnog zavrsava negde blizu sredine.
Uz dodatak uredjaja za kontrolu kotla i pumpe nadam se da cu jos malo dobiti koliko toliko na kontrolisanom radu sistema (a samim tim i manjim rasipanjem energije)
A da plan mi je takodje (ako uredjaj dozvoljava) da u toku noci kada grejanje ne radi (00:00-06:00) kotao ide u standby a pumpa bude iskljucena. A ako ne dozvoljava (neki Vas predlog)
Kao sto sam vise puta ponovio hvala Vam na savetima jer Vase misljene veo cenim
S obzirom da je stanje takvo kakvo je, a posle prepravke kotlovskog kruga, ja bih ciljanu temperaturu kotla stavio na 80C.
Pumpu u kotlovskom krugu ostavio da je uključuje elektronika kotla na nekih 50C u kotlu.
Termostatski trokraki ventil u povratu stavio na 60C.
Kada temperatura u donjem delu buffera dosegne 78C onda da se preko uređaja (koji treba da stigne) isključi kotao, a istovremeno i pumpa u kotlovskom krugu.
Uređaj neka uključuje kotao po senzoru u gornjem delu buffera na nekih 40C pri ovakvim spoljašnjim temperaturama kao što su sada, a po potrebi temperaturu uključenja povećati.
Uglavnom komandant isključenja kotla treba da bude senzor u donjem delu buffera. Nikako ne dozvoliti da se kotao isključi preko svog internog termostata.
Grejni sistem sa bufferom ne treba gledati tako da kotao odlazi u standby tokom noći. On je uvek u standby režimu kada ne puni buffer. Vi se grejete iz buffera, a ne iz kotla. Kotao greje vodu u bafferu koja je spremna za grejanje grejnog prostora, a prostor se greje tek kada sobni termostat uključi pumpu grejanja. Znači kotao naizmenično radi u nekom ritmu, (uključuje se i isključuje) puneći buffer, a vermenski intervali uključenja i isključenja kotla zavise od potrošnje tople vode iz buffera.
Ja sam mislio da bi time sto bih u vreme kada grejanje ne radi i kotao i pumpa u kotlovskom krugu bili u stanby rezimu dobio da se buffer ne hladi (voda ne bi cirkulisala u toj meri) kao kad pumpa radi, jer trenutno nema uslova za trokrakim sa automatikom . Ocito pogresno misljenje
@Srkson
@zmajdin
E sad jos jednu bitnu stvar koju sam zaboravio da pitam:
U podnom grejanje koje se sastoji od 8 kruga imam situaciju da se 3 kruga slabije zagrevaju u odnosu na ostale (majstor mi je reko da tako treba dok ne probije) sta god mu to znacilo "ali ono nikako da probije". Cak je pri zadnjoj intervenciji ostale krugove na sabirnici zatvori ne potpuno ali je sad osetno da ostali krugovi slabije rade (slabije greju a samim tim i vreme zagrevanja donje etaze je duze).
U cemu je problem i koje je resenje za ovu moju problematiku sa ova 3 kruga?
Kao i uvek hvala unapred
@rike75
Imas vazdusnih cepova u sistemu i neophodno ga je dobro odzraciti.To sto je majstor rekao da ce probiti ako nije odmah nece se ni desiti.Nateraj ga da zavrsi posao do kraja on sigurno zna kako ce to da izvede.Moze da ti se desi i da potpuno prestane cirkulacija tople vode kroz pojedine krugove u zavisnosti kako se bude pomerao vazdusni cep.
od toga da majstor zavrsi poso mislim da nema nista jer za njega je resenje ono koje sam naveo u prethodnom postu. Stoga bih molio za savet kako da sam resim problem. Jer na moje veliko zadovoljstvo a uz pomoc saveta koje su mi dali @Srkson & @zmajdin i uz moj zahtev za ispravku mog sistema (koji jos nije do kraja sproveden) dobio sam zavidno poboljsanje u mom sistemu grejanja. Stoga molba za kratko uputstvo kako to najbolje odraditi.
PS: @Srkson uredjaj je stigao i danas cu ga monitirati. Dobio sam i kompletno uputstvo za isti.
Hvala unapred
Nadam se da možemo da vidimo to uputstvo i saznamo cenu uređaja?
Na ovom linku (https://1drv.ms/w/s!AtPQXx0VUcAggo8L4KaPEJ12Rnempg) mozete da skinete kompletno uputstvo. Model koji sam ja dobio je sa jednim modulom i jednom sondom i njegova cena je negde oko 400eur (prilicno skupo). Imam mogucnost da posaljem signal kotlu da ode u standby a takodje i da iskljuci pumpu. Trenutno ga testiram i podesio sam ga da meri temperaturu na dnu bafera i kada tem dodje do 78 da posalje signal kotlu a u isto vreme iskljuci pumpu ali kada temp u dodjoj tacki dodje na 80c jer u prvih par minuta standby-a temp u baferu ode na 80c. Znaci ima dva zaseba releja i mogucnost zasebnog podesavanja istih. Radi na principu zadate tem i histerese u odnosu na istu koja je - zadata temp. Kod mene je trenutno (test faza) podeseno standby na 78 a ponovno pokretanje -20C tj pokrece kotao kada u donjoj tacki dodje na 58c.
A da zaboravih i ovo kolege mogu da mi poruce i ostale module da dodam na uredja. Ako mislite da mi mogu doprineri u poboljsanju mog sistema daj te mi sugestiju i ja cu je primeniti. Hvala po ko tna koji put.
@rike75
Vidim da ti kao i ja imas " srece " sa majstorima pa moras sve sam da doradjujes.Ja uzivam u podnom grejanju nekih tridesetak godina i kad god sam nesto radio i ispustao vodu imao sam iste probleme, neki krugovi imaju cirkulaciju neki ne.Video sam na slikama da tvoj razdelnik i sabirnik ( za podno ) imaju na krajevima slavine za punjenje i praznjenje sto je dobro i to mozes da iskoristis.Na jedan kraj stavis bastensko crevo prikljuceno na sistem gratskog vodovoda zatvoris ventile da ne bi imao cirkulaciju kroz sistem prema kotlu ,radijatorima,bojleru.na drugi kraj stavis providno crevo (da bi lakse pratio mehurice vazduha)i sprovedes ga u kanalizaciju ili vec negde.Pozatvaras sve ventile na razdelniku i otvaras ventil prema krugu kroz koji propustas pritisak gradske mreze dokle god cujes i vidis mehurice vazduha , kada si siguran da ih nema zatvaras taj krug a otvaras sledeci i tako dok ne proteras sve krugove.Pozatvaras ventile za punjenje i praznjenje na razdelniku i sabirniku i onda otvoris sve ventile u sistemu proveris pritisak u istom ,po potrebi korigujes i to je to.
Sad videh i da si izbacio post za ovaj regulator ili termostat sta li je vec.Cena je enormno velika za tu lovu si mogao da resis kompletnu automatiku sa sve motorima ,regulatorima i slavinama.
Probaj da se predomislis ako je moguce i sa Srkijem ili Zmajdinom da se dogovoris da to sve upeglas kako valja.
bas imam srece i sa majstorom a i sa serviserom. Hvala puno na upitstvu. Odeadicu kako ste mi objasnili za vikend pa Vam javljam rezultate. Hvala jos jednom
Dolazi li lambda sonda uz uređaj?400€ i nije preskupo za takav sklop,zavisno za šta se koristi.Koliko sondi istovremeno može da se nakači?Gugl prevodilac me ubi!
Moze li mi neko reci kakav je ovo sistem. Nema ni 40stepeni u radijatoru. Toplansko grijanje.