Postovani forumasi!
Imam kotao TOBY20 od 2014. godine. Prve zime sam na snazi 5 imao temperaturu dimnih gasova oko 120 stepeni, da bi svake naredne temperatura rasla, tako da je juce iznosila rekordnih 180 stepeni. Pokusavao sam sa ciscenjem turbulatora, medjutim vrlo je nepristupacno, pa skoro da nista nisam uradio.Na pocetku grejne sezone sam cak smanjio i broj obrtaja ventilatora na snazi 5, sa 110 na 90, malo se smanjila temperatura gasova, ali sam zato pogorsao sagorevanje (sada mi je unutrasnjost kotla dobila crnu boju). Zadata temperatura kotla mi je 72 stepena, a vreme rada puza na snazi 5 je 2.2 sec, a vreme pauze puza 2.5 sec.
Grejanje na pelet
Tu pomaže samo čišćenje turbulatora tj cevi izmenjivača.
Pozdrav!
Da li neko moze da mi napise sifru za ulazak u servisni meni za kotao Toby12b.
Znam da ima neke veze sa sabiranjem brojeva na displeju ali sam zaboravio kako tacno ide.
Unapred hvala!
Pozdrav!
Da li neko moze da mi napise sifru za ulazak u servisni meni za kotao Toby12b.
Znam da ima neke veze sa sabiranjem brojeva na displeju ali sam zaboravio kako tacno ide.
Unapred hvala!
Na Viadrus U22 od 7 članaka ugradio sam jesenas gorionik Termis i dopunski set - šamotna obloga i gusana horizontalna pregrada. Na današnji dan (maksimalna temperatura 3,2, jutarnja 1, večernja 1,6) 2,6 kilograma na sat, za kuću od cca 250 kvadrata, građevinski dobro izolovanoj, ali zato sa ne baš dobrom stolarijom. Bez obzira koji je gorionik, ugrađuje se na donja vrata, s tim da Vuadrus U22S ima fabrički predviđeno mesto za gorionik sa zadnje strane prilagođen za Peletech gorionik.
@colex :sabiranje brojeva i dodati 1
daksi990
Četvorokraki ventil pretpostavljam da nemate. Na kojoj snazi inače radi gorionik?
Tako je nemam mesni ventil a snagu ne mogu da odredim jer je rucni rad ovaj sistem https://www.youtube.com/watch?v=05_LEEzbA0g Mogu da snimim kako gori pa da okacim.Zato sam i pitao koliki plamen treba da bude da bih znao koliko priblizno daje killovata gorionik.
Ako može objašnjeje kako radi. Pretpostavljam da ima neki dozator, da u nekom intervalu u ubacuje neku količinu goriva na rešetku. Ako je tako, u kom intervalu ubacuje koju količinu goriva, odnosno koliko je to goriva za jdan sat, koji je ugalj i kolika mu je energetska vrednost, pa da računamo.
Ja sam to napravio bez elektronike doziranje je ovakvo https://www.youtube.com/watch?v=xDssFFGiW9c stim sto je kod mene to mnogo sporije motor od brisaca i rucna buselica i ugalj dodaje koliko treba po malo.Sto se tice uglja on je prani grah kalorijske vrednosti od 19 428 kJ/kg tako barem pise na sajtu.E sad nisam merio koliko trosi po satu ako mozete da mi izracunate pa cu ja izmeriti koliko kod mene trosi.
Teško da može neka računica da se napravi ako ne znamo koliko je to "koliko treba po malo". U vašem slučaju, kako ste ranije opisali, izgleda je to "po malo" manje nego što treba, budući da ne uspeva da postigne radnu temperaturu.
Evo sada sam izmerio i ispada da trosi 5 kg uglja na 45 minuta.Jel to dovoljno? Sada odrzava na 50 stepeni (na toliko se i pumpa pali) ali nikako da dogura 60.Napolju ima mozda oko nule sto i nije neka temperatura sobirom da jos nije ni toliko hladno.
To mu dođe 35 i više kW, ako gori kako valja. Koje je boje plamen?
Molim za savet, bio sam kod drugara ima viadrus mislim da je U24. Gorionik B-MAX (onaj sa dva potenciometra dole , bez displeja). Ugradio je turbulatore u principu je zadovoljan al me nešto muči. Stavili su mu reducir na vrata al on je to skinuo i približio je gorionik dublje u kotao i kaže da mu sad bolje radi - manje troši, al ne može da otvori vrata pa jednom nedeljno skida gorionik sa vrata – čisti gorionik i celi kotao. Meni to izgleda jako glupo al me ubeđuje da mu manje troši peleta, mada svaka čast kad samo jednom nedeljno čisti pepeljaru gorinika. Sad ja vas pitam dal to što je bliže surla gorinika u kotao ima uticaj na potrošnju ili se on malo preračunao.
Inače nema četvorokraki meš. ventil, jeste da sam ga ubedio da ga stavi al sad je tako.
Pa plamen onako zut ovde na snimku se i ne vidi bas najbolje to je dok nisam stavio lim odozgo https://streamable.com/37snd mozda ne gori bas uvek tom snagom ali u principu tako gori znaci do gornjih rebara kotla.
Lep je to plamen. Možda da stavite pumpu na keca.
Lep je to plamen. Možda da stavite pumpu na keca.
Probacu i to mada i kada je bio takav plamen a napolju je bio plus opet nije mogao da postigne temperaturu.Jedino sta mi pada na pamet je da bolje izolujem vrata jer nisu originalna nego kotlovski lim a verujem da bi mu i mesni ventil dosta pomogao ali njega ne mogu da namontiram jer ne mogu da izadjem na kraj sa caletom.
Jbga.
JAN MACAK
Niste jedini.
I meni to izgleda jako glupo..
Sad ja vas pitam dal to što je bliže surla gorinika u kotao ima uticaj na potrošnju ili se on malo preračunao.
Inače nema četvorokraki meš. ventil, jeste da sam ga ubedio da ga stavi al sad je tako.
Placebo efekat-auto sugestija-umišlja!
@jan macak
Tek kod Viadrus u 24 nema nikakve logike. Samo ce napraviti stetu na gorioniku. Povratni plamen ima vise da zagreva plamenu cev...
zmajdin wrote:Lep je to plamen. Možda da stavite pumpu na keca.
Probacu i to mada i kada je bio takav plamen a napolju je bio plus opet nije mogao da postigne temperaturu.Jedino sta mi pada na pamet je da bolje izolujem vrata jer nisu originalna nego kotlovski lim a verujem da bi mu i mesni ventil dosta pomogao ali njega ne mogu da namontiram jer ne mogu da izadjem na kraj sa caletom.
Da napisem i ja koju recenicu.Pogledao sam snimak i video da su ti zidovi kotla zakucali od naslaga prljavstine tj smole(smola je odlican izolato rpogotovu kad se ugljenise),ti se vise ne grejes na zar nego na plamen i veci deo temperature plamena ti se odbija o zidove i izlazi u odzak,mozda ce nekom ovo biti smesno sto sam napisao ali sam prosao kroz slicnu skolu.
Imam kotao koji ima odlicnu iskoriscenos i grejao sam se jednu ipo zimu na ugalj,kad sam ugradio gorionik gutao mi je na 24h od 38 do 45 kila peleta i to na spoljnim temperaturama od 6 do 10c.Postavio sam Zmajdinovu elektroniku i skinuo mozda 10% potrosnju ali je i dalje bilo mnogo i onda slucajno naletim na uputstvo ne secam se tacno od kog proizvodjaca kotlova gde je pisalo da max tem izduvnih gasova treba da bude 160c a kod mene su isli i od 170 do 230 c.
Preko ovog foruma sam slucajno saznao za onu tecnost Astra Term,kupio pet litara tog cuda i olizao sam kotao,cistio sam ga od 9 ujutru do 6 popodne,rezultat je bio sa istim stelovanjem gorinika da izduvni gasovi nisu presli na snazi od 22 kw 120c pri temp vode od 65c a na 10 kw snage kotao mi je radio i danas dan radi na oko 90/95c a potrosnja je pala na 18 kg peleta....
I obavezno stavi turbulatore!
Informacija zlata vredna.Koliko razumeh,podešavanje gorionika ništa,samo čišćenje i 50% manja potrošnja?I da nije baš 50% ali je dosta manje.
Meni potrosnja nije toliki problem vec sto ne moze da postigne temperaturu.Deluje kao da je gorionik slab ali covek mi rece da 5 kg uglja na 45 minuta daje i vise od 35 kw.Slazem se da je kotao prljav ali ne vredi da ga cistim jer ga lozim i na drva a nemam mesni ventil pa temperatura bude cesto ispod 50..Juce mi je radio gorionik preko dana i onako zagrejao je kucu ali ako on treba da radi nonstop koja je racunica ima vise da potrosi stuju a i ventilator moze da rikne.On u principu zagreje u kotlu ali kao da u kotlu nema dovoljno vode pa cim pumpa okrene rashladi mi vodu u sistemu.Ne znam kolika razlika sme da bude u temperaturama da recimo zagrejem vodu u kotlu na 70 ali posto nemam mesni ventil razlika ce biti velika a kotao je gusan.Izduvne gasove nisam merio jer nemam cime mada mislim da cev od cunka i nije toliko topla ako mogu da prislonim ruku na sekundu a da se ne opecem
Informacija zlata vredna.Koliko razumeh,podešavanje gorionika ništa,samo čišćenje i 50% manja potrošnja?I da nije baš 50% ali je dosta manje.
Na zadnjem delu kotla kod dimnjace imao sam naslage po 15,20 milimetara da sam bukvalno stemovao cekicem i stafcigerom pa onda sam strugao brisilicom sa smirglom i finisirao sa Astra termom,sad je bukvalo druga prica....
@daksi990
Tebi ce uvek da pada temperatura dok se ne izjednaci temp vode u celom sistemu,meni tek na trece pustanje vode(90 lit u kotlu) iz kotla se temp izjednaci i gorionik prelazi na snagu 1 i odrzava temp na minimalnoj snazi.Ti koliko sam procitao imas veliku kvadraturu a u kotlu nemas ni 50 litara vode pa je potpuno normalno to variranje koje ti se desava.
I obavezno cetvorokraki ventil da stavis jer sve trazi svoje,probao sam i ja da se hebem a da ne udje ali ne moze,kad sam sve kompletirao po savetima pametnih ljudi odavde sa foruma,dobio sam umerenu potrosnju i veoma sam zadovoljan.
Grejem 140 kvm i prosle zime sam potrosio nepune 3,5 tone peleta a ceo Januar bio u ozbiljnom minusu,dok sam pametovao predprosle zime kad je bila lagana sam potrosio 3300 kg.........ustedeo0 sam sigurno tonu peleta..
Ja znam da u kotlu nema dovoljno tople vode ali kada ga lozim na drva on okrene 3 puta i radijatori se zagreju.Verovatno kada bi imao neki bojler na kotlu da prvo zagreje u kotlu i bojleru pa da onda pusti u sistem verovatno bih resio problem.Ovako ne moze da postigne da ugreje jer ga voda iz radijatora uvek hladi.Verovatno da je plamen metar mozda bi i ugrejalo ali bi i trosilo ko ludo
crko mi upaljac za ferolli gorionik. kupio sam drugi ali nema dzeksnu, pa sam dodatno dokupio dzeksnu. da li je bitno kako povezujem zice, da li mora određena levo i desno ili je nebitno kako ih spojim? levo je stari koji je crkao i desno je novi. Hvala unapred
Sve jedno. Ali taj nece dugo trajati
Не знам да ли ми ово дешава у последње време или сам тек сада провалио, много често ми се пали котао, имам термоглаве на свим радијаторима, не знам да ли можда оне праве проблем. Температура подешена на 60, он у процесу гашења добаци и до 70, и буквално се за 15 мин. охлади цео систем да падне температура испод 50 и да се упали горионик да поново ради, а да при том нико у међувремену није одврнуо или појачао неки радијатор. А 15 минута му треба да поново загреје систем. И по мом прорачуну он прали око 2 пута у сат времена, а греје се 18 сати двено, то му додђе 36 паљења и гашења горионика у једном дану, мислим да је то превише.
ivan1704
pelet Bergen Triumph
Ivane. Ne znam dal planirate ili ste kupili ovaj kotao, moj komšija ima ga već 10 dana, ja sam bio kad su ga puštali u rad, pošto mi je grejanje na pelet hobi-opsesija pa me je interesovalo kakav je to uživo kotao i kako radi. Po mom mišljenju je to jako dobar kotao po koncepciji i po elektronici, ima neke stvari jako dobro rešene ima modulaciju sad elektronika po displeju je mislim italijanska sad ne znam tačno koja, moja ćerka ima isti displej na MBS termo pelet 18, čak je i ista šifra u ulazak u meni. Lepo radi, plamen je lep.
Sad drugo na oko je jako teško oceniti. Izolacija kotla odlična. Sad možda se može još nešto sa podešavanjem doterati jel ovaj je na fabričkom podešavanju al to vremenom.