Било би то све тако супер да се греје само једна кућа, греју се две куће различите изолованости и различите намене, са различитом снагом радијатора. Тако да собни термостат не долази у обзир.Имао сам собни термостат имам га и сада, али ми служи само да пали и гаси котао ујутру односно увече. Он постигне у тој соби у којој се налази 23С а у осталим просторијама како где негде 18,19,20,21, па чак и 25С. Тако да сам тај проблем решио са термо главама. Само још да решим овај проблем што се дешава. Значи на ESBE мештни вентил четворокраки. Е сада мени није најјасније пошто има две врсте моторног погона како који функциониче, Да ли овај што има одређивање према спољним услова на њему ја могу да наштелујем да нпр. иде 45 према радијаторима, а он држи затворен систем у котлу док се не достигне одређену температуру па сам полако отвара и меша воду на 45 или се ради о нечем другом ?
Grejanje na pelet
И да, још ово какав је тај терморегулатор је л има негде слика и где се он поставља? Мора да ми је то негде промакло јер баш доста дуго пратим формуе поготово вас и Грејача.
Moj predlog je da kontaktirate Grejaca da Vam reši ovaj problem.
Грејач је чини ми се из Барајева, а ја сам 60 км од Београда према Вршцу. Нисмо билзу. Око 2 сата аутом. Не знам да ли човек ради по терену толико далеко. Знам и ја да требам да урадим ово горе што је написао Змајдин. Јуче сам размишљао цео дан, тотално је фасцинирајуће да он обори 15-20С воду у систему за 10-15 мин. Али мислим да тај проблем праве управо термо главе. Јер кад су угрејане просторије онда термо главе затворе вентиле, и остаје после само вода у цевима. Котао јако брзо загреје ту воду у цевима, а после кад термо главе мало пусте воду, а у котао се врати она вода која је буквално стајла у цевима 15 мин охлађена јер нема циркулације кад термоглава завије онда долази до наглог пада температуре у котлу. Јер температура воде у котлу је 60С а судари се са оном сто долази на неких 20С из радијатора а некд и хланијом ако дуго стоји у цевимаи радијатор не ради и ту је тај нагли пад. Да ја имам бафер и четворокраки мешни не би ту било никаквих проблема. Мислим да је у томе проблем, можда грешим.
Nisu problem termo-glave: bez njih bilo bi još gore. Problem je što nemate četvorokraki ventil i što radom gorionika ne upravlja temostat, već se kotao pregreva pa se zato gorionik gasi, a pali se ubrzo jer voda cirkuliše li cirkuliše.
Ево за Змајдина, знам да је он стручњак за турбулаторе. Како вам се ови чине по свом облику за Ферроли СФЛ6 ? А и каква је цена? Хтео бих да позовем да ми ставе трубулаторе и да ми наштелују горионик П12. Да ми спусте најниже што могу свих 5 нивоа снаге у зависности од сагоревања и температуре димних гасова.
Tako inače izgledaju turbulatori. Po meni malo su poskupši, ali je zato (opet po meni) podešavanje poeftino.
Је л им ваља овај апарат? Ја сам хтео овакве да правим од флаха, ја мислим да је ово ваша фотографија коју сам скинуо са неког форума. Па сам после видео да има да се купи готово.
To spada u rane radove: mnogo je to komplikovano, a i nije baš nešto efikasno, nego šlajfna lima 7 - 8 cm šitoka isavijana u cik-cak i milina.
inace takvi su ti centrometalovi
Ima li ko od forumasa pregorelu deformisanu unistenu centrometalovu resetku za 35 ili 50 kw
Koja je lozinka za Toby12, kad odem na lozinku izbaci mi neki broj iznad polja gde se kuca lozinka i imam samo + i -, taj broj gore je uvek razlicit, jel neko zna?
TomaMajstor, akoje nova elektronika . saberes sve i + jedan dodas
samo tu nema neka podesavanja
Moze li neko da postavi parametre za Toby 12b sa novom Fumis elektronikom...
Ili bar da postavi znacenja svih parametara i sifri (P000, P001, P003, itd...)
Hvala svima
TomaMajstor, akoje nova elektronika . saberes sve i + jedan dodas
samo tu nema neka podesavanja
то је то, хвала пуно.
Само не знам како то мислиш немају нека подешавања, где још имају подешавања, можда мислиш да се прикључи можда на компјутер па онда?
Potrebna mi je pomoc oko gorionika Ferroli koji je gradjen na liveni Zrenjaninski kotao i on odlično vunkcioniše ali često se dešava da se pelet nagolmila u cevi i samim tim zatvori dotok istog,u samom startu sam pomislio da je do lošeg kvaliteta peleta ali sam onda promenio i kupio po par džakova drugog i sve se isto dešava. Mislim da se te došava uglavnom kad se gorionik pali i kao da ne uspe da sagori dovoljno brzo tu prvo količinu ili je možda do grejača koji ne uspe da zapali dovoljno brzo?
Da li postoji mogućnost da je grejač oslabio i treba kupiti drugi ili je to do podešavanja gorionika?
Unapred hvala na odgovoru i pomoći
Može to svašta da bude, ali se lako dade rešiti. Dajte postavke parametara.
Po mom iskustvu, grejač ne može da oslabi, ili radi ili ne radi. Mogući zastoj možda uzrokuje veličina peleta, ima proizvođača kod kojih u peletu mogu da se nađu komadi peleta od po 5-6cm. To je dovoljno da zatvori kanal kojim pelet dolazi do posude za paljenje.
zmajdin
Pitanje za gospodina zmajdina - jedan član vas je pitao za podešavanje snage ventilatora, ali mu baš i niste odgovorili konkretno. Naime, gorionik feroli - podrazumevana brzina ventilatora na snazi 3 je 120, gospodin vas je pitao, pošto je smanjio brzinu sa 120 na čak 80 da bi imao bilo kakav plamen u kotlu, njegova pretpostavka je bila da je pelet lagan i da mu veća brzina ventilatora ne dozvoljava da ostane u posudi za sagorevanje, već ga praktično oduva odatle. Odgovorili ste ne baš dovoljno - manja snaga (brzina vent.) - zagreva se sporije, veća snaga (brzina) zagreva se brže...i to je OK, ali šta ako je stvarno pelet nekvalitetniji, laganiji i ne može ostati u posudi za sagorevanje. Da li imate konkretan savet za taj slučaj, pošto se i kod mene dešava upravo identično? Hvala unapred na odgovoru
Nešto ne mogu da se setim, naročito ne ovog: "manja snaga (brzina vent.) - zagreva se sporije, veća snaga (brzina) zagreva se brže".
Napišite i vi postavke. Još kad bi ste izmerili kapacitet transportera, moglo bi što-šta da se zakluči.
Postavke su standardne za gorionik feroli sun P7 (ako insistirate napisaću), osim na snazi 3 (T12) - brzinu ventilatora sam postavio na 105, umesto standardnih 120. Bezbroj varnica se javlja kada ubacuje pelet i nesagoreli pelet često izbacuje iz posude za sagorevanje. Kako da izmerim kapacitet transportera?
Pokrnete inicijalno punjenje transportera, s tim da crevo razdvojite od gorionika i postavite tako da peket upada u posudu pored. Kad transporter završi svoje, izmerite koliko je to peleta, podelite sa to i dobijete kapacitet transportera u jednoj sekundi rada, što je osnov za dalje izračunavanje snage.
Ok, ovo prethodno mi je jasno, to radim kada čistim spremnik, a ovaj drugi deo - podelim sa čime? Vreme završetka prve faze je 6min. Sa tim vremenom delim?
Dakle sa 360. Ne znam zbog čega sam uvrteo da je punjenje transportera 100 sekundi.
ok, hvala, izmeriću pa javljam
Možda je i dimnjak jači.
Kako to mislite, dimnjak je jači?
Dimnjak stvara neki podpritisak za ložište,ako je on veći nego je potrebno eto nevolje i bez ventilatora će raditi.Bilo bi dobro da se izmeri.
Ako bi znao kako da isključiš samo ventilator a ostalo da radi saznao bi nešto.
Pa kako da isključim ventilator, pelet se pali i zagreva pomoću ventilatora.
Četvorokraki ventil i sobni termostat i sve će da bude mnogo bolje, još i elektro-pogon i termo-regulator... Iha!
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.