Kondezaciona metoda je itekako moguća kod kotla na pelet.
Potrebno je samo iz gasova nastalih sagorjevanjem ukloniti čestice pepela i prašine prije njihove finalne kondenzacije u zadnjoj koloni izmjenjivača toplote.
Vjerujem da je ovako ozbiljan proizvođač pronašao način da to ostvari u ovom kotlu.
Grejanje na pelet
Ako su "proverili" ko VW , Audi ... :)
Da li neko zna gde se može naći motor reduktor za Biodom C25 i po kojoj ceni? Prvobitno je na njemu bio neki italijanski, Kenta, sa 2.5RPM, da bi kasnije bio zamenjen sa motor reduktorom koji ma sebi ima sledeći natpis: Biodom 27, 220V 50Hz, 64 TYD, 6.5RPM.
Kupujemprodajem ili u prodavnicama, u najgorem slučaju kod proizvođača kotla, npr termomont koristi verovatno iste.
Da li neko zna gde se može naći motor reduktor za Biodom C25 i po kojoj ceni? Prvobitno je na njemu bio neki italijanski, Kenta, sa 2.5RPM, da bi kasnije bio zamenjen sa motor reduktorom koji ma sebi ima sledeći natpis: Biodom 27, 220V 50Hz, 64 TYD, 6.5RPM.
Dva puta isti kvar!Nešto to uzrokuje.Biće i treći put!
Samo da spomenem da kod mene Kepo AC 15 radi eto od početka sezone i to bez ikakvih problema - pelet (Crown Forest) se nije glavio, niti je bilo drugih problema.
Zbog male snage i bafera od 300L je, očekivano, prilično troma - potrebno je više od sat vemena da od skroz hladnog sistema (voda na 15 stepeni) počne upotrebljivo da greje, a jače od 2h da zagreje i ceo bafer i obori snagu peći.
Isto tako očekivano, bafer dosta donese u vidu korišćenja jeftine struje:
noću 2x1.5KW CINI MAC u radijatorima održavaju temperaturu u kući, dok 4,5KW u samom baferu podignu temperaturu na 70, što bude dovoljno za oko 3h grejanja.
Peć se zbog toga pali tek u 11 ujutro i gasi u 10 uveče. Verovatno da bih višim temperaturama u baferu mogao da namaknem još sat vremena, ali nisam stigao još da čačkam.
Ono što mi je zanimljivo je uticaj položaja četvorokrakog ventila (između kotlovskog/baferskog kruga i radijatorskog kruga) na temperaturu vode u radijatorskom krugu - pomeranje ručice od možda milimetar (na nacrtanoj skali 1-10 to bi bilo sa 5.0 na 5.2) promeni temperaturu za celih 5 stepeni. Iskreno bih očekivao daleko manju osetljivost. Međutim, izgleda kao da je celokupan korisni hod zapravo između brojeva 4 i 6, dok je ostatak hod u prazno.
Dva puta isti kvar!Nešto to uzrokuje.Biće i treći put!
Samo da spomenem da kod mene Kepo AC 15 radi eto od početka sezone i to bez ikakvih problema - pelet (Crown Forest) se nije glavio, niti je bilo drugih problema.
Zbog male snage i bafera od 300L je, očekivano, prilično troma - potrebno je više od sat vemena da od skroz hladnog sistema (voda na 15 stepeni) počne upotrebljivo da greje, a jače od 2h da zagreje i ceo bafer i obori snagu peći.
Isto tako očekivano, bafer dosta donese u vidu korišćenja jeftine struje:
noću 2x1.5KW CINI MAC u radijatorima održavaju temperaturu u kući, dok 4,5KW u samom baferu podignu temperaturu na 70, što bude dovoljno za oko 3h grejanja.
Peć se zbog toga pali tek u 11 ujutro i gasi u 10 uveče. Verovatno da bih višim temperaturama u baferu mogao da namaknem još sat vremena, ali nisam stigao još da čačkam.
Ono što mi je zanimljivo je uticaj položaja četvorokrakog ventila (između kotlovskog/baferskog kruga i radijatorskog kruga) na temperaturu vode u radijatorskom krugu - pomeranje ručice od možda milimetar (na nacrtanoj skali 1-10 to bi bilo sa 5.0 na 5.2) promeni temperaturu za celih 5 stepeni. Iskreno bih očekivao daleko manju osetljivost. Međutim, izgleda kao da je celokupan korisni hod zapravo između brojeva 4 i 6, dok je ostatak hod u prazno.
Pametno korišćenje i naj manjeg AT je dobit.
Elektroonika bi odradila bolje i preciznije boravak pored 4k ventila.
U prvoj sezoni je I put zamenjen Kenta opet Kenta motor reduktorom. U II sezoni je opet otkazao i tada je zamenjen onim Biodom 27. Ovaj Biodom 27 je tip 64TYD. I dalje radi, ali je jedan dan čudno zujao. Samo sam ga rukom malo pomerio i sada je sve ok. Mislio sam da nabavim jos jedan koji bi mi bio u rezervi.
Razlika izmedju Kenta i 64TYD je u tome što Kenta ima plastične, a ovaj drugi metalne zupčanike.
U prvoj sezoni je I put zamenjen Kenta opet Kenta motor reduktorom. U II sezoni je opet otkazao i tada je zamenjen onim Biodom 27. Ovaj Biodom 27 je tip 64TYD. I dalje radi, ali je jedan dan čudno zujao. Samo sam ga rukom malo pomerio i sada je sve ok. Mislio sam da nabavim jos jedan koji bi mi bio u rezervi.
Razlika izmedju Kenta i 64TYD je u tome što Kenta ima plastične, a ovaj drugi metalne zupčanike.
Liči kao da je puž eksceentričan
Imao bih jedno pitanje.Dali je neko koristio pelet od sojine slame u Ferroli gorionku.Več 2 sezone koristim Pelet od suncokreta Gebi.Jedino što sam morao da preprogramiram doziranje puža i ponekad da prosejem pelet od prašine.Toplotna vrednost je odlična i ponekad veča od drvenog.Pošto sam penzioner ,svako jutro metlicom očistim pepeo.Ipak je jeftiniji dosta od drvenog peleta.Ovaj od soje je još jeftiniji 12o E tona.
Pozdrav svima imam kotao na pelet Mareli 35kw,i moram svaki dan dan kompletno da cistim nekad i dvaput.Napravi se kao pijevina i nece da prima pelet i ugasi se.Onda praznim rezefvoar sa peletom,zicom ocistim od rezevara do gorionika.Onda jedan dan bude sve u redu ili dan ipo i opet tako.Ovo mi inace prva sezona da se grejem na pelet.Menjao sam i pelet i opet isto.Ima li neko ideju u cemu je problem.HvAla.
Kakav je pelet u pitanju.Dali ima puno prašine ili je možda vlažan,pa se raspada.
Uslikajte kotao, gorionik i puzni transporter izbliza i iz daleka, postavite slike, pa da probamo da vam pomognemo.
Dali bilo koji od ovih "fabričkih" kamina i kotlova ima dozator sa osovinom i spiralom iz dva dijela?
Poštovani forumaši,
Posjedujem kotao na pelet sa FUMIS ALPHA elektronikom. Tokom par godina u nekoliko navrata, serviseri su mijenjali različite postavke zbog problema, prvobitno sa potpalom. Sada smatram da je poslije nekoliko intervencija kotao radi korektno ali da je potrošnja netipična. Grijem nekih cc 70m2 i problem nastaje da rast temperature prilikom paljenja vrlo spor drugim riječima da 2-3 C sobne temperature potrebno nekih 2h sata neprestanog rada kotla. Takodjer, dolazi do veoma brzog hladjenja kada kotao ne radi te sam zamolio servisera da donju i gornju temperatura paljenja pumpe postavi 45-65 C. Sada je kao malo bolje ali i dalje smatram da je potrosnja prevelika cc 50-60kg na dan. Molim vas vaš savjet vezano za temperaturu paljenja pumpa i eventualno neke druge postavke?
Grijem nekih cc 70m2 i problem nastaje da rast temperature prilikom paljenja vrlo spor drugim riječima da 2-3 C sobne temperature potrebno nekih 2h sata neprestanog rada kotla. Takodjer, dolazi do veoma brzog hladjenja kada kotao ne radi... smatram da je potrosnja prevelika cc 50-60kg na dan...
@QT3
Jel izolovan objekat koji grejete?
Imate li mešni ventil u sistemu i koji (trokraki, četvorokraki, hidrauličnu skretnicu, dve pumpe)?
U kom temperaturnom opsegu radi kotao?
Koju temperaturu vode puštate prema radijatorima?
Imate li termoglave na radijatorima?
Potrošnja od 50 do 60kg dnevno je prihvatljiva za neizolovan objekat od 160 kvadrata pri spoljnim temperaturama -10C, uz efektivni rad gorionika i do 16 sati, a u kući 21C. Toliko sam ja trošio u januaru 2017, a pritom imao do tančina uštelovan i dobro napravljen grejni sistem. Ova potrošnja kod vas je NENORMALNA!!!
Sada imam izolovan isti objekat i trošim 23kg dnevno pri ovim spoljnim temperaturama od -5C i PREZADOVOLJAN sam. U kući 22C konstantno!
Pogledajte ove moje linkove:
Pozdrav svima, Cestitam svima sve prosle i predstojece praznike!!!! Brljao sam ovde po forumu ,ili nema ili ja nisam našao.Naime ima li nekoga da se grejao na pelet od suncokreta, i ako ima kakva su mu iskustva? Ja se grejem na pelet već tri godine i koristim bukov i pelet od jele . odlićno sam se obučio i imam potrišnju od oko 2-3 kg po satu u zavisnosti koja je spoljna temperatura.Interesuje me posto vidim da je energetska efikasnost veća u odnosu na bukov, da li pravi šljaku ili zaglavljuje , koliko ima pepela ,da li se lepi z kotao ,pošto predpostavljam da ima dosta ulja.Mozda je malo previše pitanja. Ali kod mene u okolini nema nikoga ko ga je do sada koristio, A cena je neuporedivo isplativija u odnosu na bukva - jela.da napomenem da imam lamborgini gorionik od 30-55 kw na kotlu Viadrus U 22 herkules od 35kw i grejem oko 110 kvadrata..Pozdrav svima
Kolega,
Objekat je relativno izolovan, tačnije sa 2 strane imamo stirpor (fasada) dok sa 2 strane nije urađeno odnosno objekat je zidan siporeksom 25cm. Na ploči imam urađenu izolaciju (staklenu vunu 20cm). Na čitavom objektu zamjenjena drvena sa PVC stolarijom sa extra kvalitetom.
Sistem grijanja je radijatorski bez termoglava. Temperatura koja se pušta je 75 C , pumpa se pali na 50 C,a gasi na 55 C. Nemam mešni mentil u sitemu jer kako "majstori" tvrde da to nije potrebno kod ovih sistema grijanja. Radijatori su pločasti (6 radijatora + kupatilski).
@darkocoma
Pisalo je ali nisi nasao pa da rezimiramo.
Nema sanse da je "energetska vrednost veca" - upravo SUPROTNO od toga!
Pepela ima ENORMNO mnogo - presesce ti taj pelet!
Več 3 godine koristim Pelet od suncokreta Gebi.Više godine sam koristio drveni pelet raznih proizvođača.Najbolji mi je bio Špik Ivanjica.Nije reklama ali je tako.Pošto ga nisam više našao u Beogradu kupovao sam razni..Ferroli mi je gorionik.Problem je bila prašina u vrečama.Morao sam da presejavam da nebio gasio gorionik.Pelet od suncokreta Gebi Čantavir se u Pančevu pojavio pre 3 godine.Prve godine je bio odličan.Posle se pojavio problem sa prašinom koja je buktala i foto čelija je gasila gorionik.Presejavam ga obavezno i preprogramirao puž za doziranje.Sada radi super.Tvrdim da ima veču kal.vrednost od mnogih drvenih.O ceni i da ne govorimo.Pošto uzimam 3 do4 palete dobijam po vele ceni franko kučni prag.Sada se kodnas pojavio Pelet od sojine slame.Cena 120 E po toni.Oko mog krada Pančeva ima 3 proizvođača.Sa jednim sam kontaktirao i uzeču par vreča za probu.Još jedna razlika drveni i suncokretov pelet je u pepelu.Ja svako jutro metlicom očistim ložište i izbacim pepeljru.Jednom nedeljno detaljno očistim kotao i idemo dalje.Ovaj pelet suncokreta koristi i prodavac u svojoj kuči ali je drugi tip kotla ,čisto pelet kotao i nema problema sa prašinom.Dnevna potrošnja mi je 3 vreče od 12 kg peleta suncokreta .Ložim od 08 do 22 sata spratnu kuču 130 m2
Sistem grijanja je radijatorski bez termoglava. Temperatura koja se pušta je 75 C , pumpa se pali na 50 C,a gasi na 55 C. Nemam mešni mentil u sitemu jer kako "majstori" tvrde da to nije potrebno kod ovih sistema grijanja. Radijatori su pločasti (6 radijatora + kupatilski).
Koju temperaturu u prostorijama postigneš sa 75°C u radijatorima.Koje su veličine radijatori.Koja je zapremina prostorija.75 je i pec-pec!
Temperatura koja se pušta je 75 C , pumpa se pali na 50 C,a gasi na 55 C. Nemam mešni mentil u sitemu jer kako "majstori" tvrde da to nije potrebno kod ovih sistema grijanja...
U prilogu su slike kako izgleda sistem koji mi je u kuci. Napominjem da grijem samo jedan sprat (II) dok u donjem spratu nemam potrebu da zagrijavam (ventili zatvoreni). Raspored radijatora je gotovo identičan.
Sistem je prije ugradnja kotla na pelet radio na čvrsto gorivo i kao takav je i više nego korektan bio.
Verovatno je pogrešio,pali se na 55 a gasi na 50,jer u suprotnom nebi preko 55 pumpa radila.Verujem da ima nalegajući termostat!
Sistem je prije ugradnja kotla na pelet radio na čvrsto gorivo i kao takav je i više nego korektan bio.
Proračun je za -20°C?
Na sistemu nije ništa rađeno sem zamene Kotla?
"Regulacija" je ista?Temperature u sobama su iste?
@Goran Tosic
Proračun je prema tabeli deltaT -60 (90/70/20). Da, na samom sistemu ništa nije prepravljano, samo zamjenjen kotao sa čvrstog goriva na kotao proizvođača StilMetal. Sobnim termostatom upravljam "temperaturom". Na radijatorima su obični ventili, svi otvoreni.
Upalio kotao 28.09.2018, radi 24h, gasim ga samo dok ga cistim jednom nedeljno, grejem neizolovanu kucu 160m2, potrošnja u decembru i januaru 2.5 džaka po danu.
Gospode, zar je i kod peleta moguce kao i kod grejanja na gas?
Ne sumnjam u navedeno, Herz ne bi svoje ime i ugled stavljao na kocku.
Sigurno su sve proverili kad to tvrde!