Kupiš sad i onda u novembru skontaš da si kupio smeće ode peleta. Šta onda?
Grejanje na pelet
Kupiš sad i onda u novembru skontaš da si kupio smeće ode peleta. Šta onda?
A moze i ovako:
Ocistis kotao, ispraznis spremnik, odes kod prodavca, kupis dva dzaka i doneses kuci.
Isprobas ta dva dzaka u sledece dve noci, otvoris kotao i pogledas stanje u piksli i po zidovima.
Usisas pepeo i izmeris,
Ako je, (po tvojim standardima), sve OK - odes i kupis koliko ti treba.
Inace, budi siguran da je novembarski pelet (od 200e) uvek losiji od aprilskog-majskog.
Tad je velika potraznja i u njega se trpa sve i svasta.
Walsi upravo tako sam ja proveravao pre 3 i pre 4 godine u aprilu po par proizvođača peleta
Najprostiji ali jedini moguć način.
Nažalost nije svaka paleta od istog proizvođača ista ali mala su odstupanja tako da se može tolerisati
Da, ja sam imao takva odstupanja.
Isti proizvodjac isto sve.
Dve palete kupljene u septembru, dve u januaru. Isti prodavac, isti proizvodjac, sve isto.
Razlika u peletu osetna. Mnogo vise sljake ostane.
Zbog prostora nisam bio u mogucnosti da skladistim vise od dve palete odjednom.
Mislio da ce to biti ok kod nas, kupis kad koliko mozes da skladistis, ali tesko to ide.
Drva barem mogu drzati napolju, pa kupim koliko mi treba odjednom.
Izgleda da je plin jedino resenje, mada cujem da i njega zakidaju. Ne znam da li su teorije zavere u pitanju ili sta, ali pojedini ljudi tvrde da je nekad plin los i da im kafa prokuva mnogo kasnije nego kad je plin dobar.
Preneću vam neko moje iskustvo sa par trikova kako donekle prepoznati kvalitetan pelet, ono što se kaže „na oko“.
Pored toga što znamo da kvalitet peleta najviše zavisi od samog drveta od kojeg se prave granule, moramo da imamo na umu da kvalitet dosta zavisi i od strukture piljevine i kompresije pod kojom su granule sabijene.
Kao osnovno podrazumeva se da imamo sreće pri izboru pravog proizvođača koji nem neće uvaliti mačku u džaku u smislu da u peletu ima velikog procenta zemlje i peska.
1. Granula standardne veličine mora da se baš teško lomi između kažiprsta, srednjeg prsta, a pritiskom palca
2. U preseku polomljene granule mora da se vidi samo praškasta sabijena piljevina, a nikako da se vide sitne ganulice - minijaturna sečka (kao kokosovo brašno)
3. Boja peleta ne igra veliku ulogu, ali ipak birajte svetliji pelet. Ukoliko su granule braon boje postoji bojazan da je u njegovoj strukturi veliki procenat kore, ali ako je ispunjen uslov broj 2 da je sabijena sirovina u startu bila praškaste strukture, onda i taj veći procenat kore nije strašan toliko, jedino će biti veći procenat pepela. Ukoliko su granule tamno sive boje onda se sigurno radi o oksidiraloj sirovini i to ne utiče ni malo na kvalitet peleta.
4. Otvorite džak, uzmite pelet u šaku koliko možete da uhvatite i ispuštajte ga lagano na ostali pelet u džaku sa visine od nekih 30 do 40cm. Zvuk koji se čuje prilikom pada granula na granule u džaku trebalo bi da bude oštar, kao kada bi zrna pasulja isto tako bacali. U ovom slučaju radi se o peletu koji je pravljen pod visokom kompresijom te ima veću kaloričnu moć. Ako je zvuk zatupast – tup (mekan, jedva se čuje) znajte da se radi o peletu koji pravljen sa jako slabom kompresijom, a sirovina skoro sigurno nije bila praškasta piljevina već minijaturna sečka (kao kokosovo brašno). Takav pelet skoro sigurno ima slabiju kaloričnu moć.
I na kraju je vrlo važno, kada ste već promenili pelet, da stare parametre kotla ili gorionika ZA DOZIRANJE peleta UOPŠTE NA DIRATE, već samo štelujete jačinu vantilatora - vetra.
@Srkson
Slazem se sa prve tri tacke.
Sa cetvrtom bas ne. Smatram da je bolje da bude "kokosovo brasno" nego praskasta piljevina.
Nisam iskljuciv - samo moje iskustvo.
P.S. Probajte da umesto Drvolux peleta (od ciste piljevine) spalite jednu paletu Biomaxx-a (minijaturna secka).
Ja sam samo preneo moje dosadašnje iskustvo, kako kod mene, tako i na par mesta u komšiluku.
Usvajam vaš predlog, probaću svakako.
ja vam mogu reci kako da utvrdite kvalitet potrosenog peleta-ugradite u kotlarnici kalorimetar koji kosta oko 20000din i uporedite sa potrosenim peletom i imate odmah njegov kvalitet
Jeli realno očekivati potrošnju peleta od 3t na dobro izolovanoj kući 115m2
Jeste,ako su ispunjeni neki osnovni preduslovi - da kotao nije predimenzionisan, da prateća oprema omogućava kontrolu polazne temperature ka radijatorima i sl.
Dodijalo mi je nositi ugalj pa razmišljam o peletu.
Nosićeš i pelet, pa će i to dosaditi
Ali svakako bolje i čistije od uglja
Cistije, komfornije i skuplje!
(Da znas u startu i da se ne iznenadis kasnije)
Ima li neki kalkulator koliko je to skuplje, trošim po sezoni oko 6 t. uglja Banović to je oko 570 E.
Nisam nasao direktno poredjenje pelet-ugalj. Ali ima ugalj-drva i pelet-drva.
Pa da probamo posredno..
Proizvodjac Alfa Plam kaze da 1t peleta menja 3-3,5 metara drva.
Za ugalj se na Netu moze naci da menja oko 3 metra drva, to je samo orijentacija, zavisi od vrste uglja.
Zakjucak bi bio da ces umesto tih 6t uglja potrositi nekih 4-5 t peleta.
Umesto 570e racunaj na 750-900e.
Nije malo ali se retko ko vraca na ugalj kad pocne sa peletom.
Komfor je neuporediv.
Do 30% skuplje nije strašno, koji kotlovi su sad aktuelni da kažem bolji.
Kakva je izolacija gornje ploče?
Okolo stiropol 8 cm a gore ploča kamena vuna 15 cm.
Do 30% skuplje nije strašno
Tarzan, izolovana kuća a relativno mala kvadratura (115m2) pređite vi na AT i grejte se na el.energiju dok je još ima a po potrebi dogrevajte na ugalj. Koristite nižu tarifu dok je ovakav odnos cene prema ostalim energentima. Ja sve koje znam da su prešli na pelet su se preorjentisali na el.energiju a na pelet se samo dogrevaju. Jeftinije, čistije, pouzdanije. nema nikakvih obaveza, ..
Sad kad se završila grejna sezona (doduše za neke još nije ), ima li onih koji bi napisali ovde koliko su im saveti sa foruma pomogli u rešavanju problema kod grejnih sistema i šta je to što su preradili, primenili i usvojili da bude bolje?
Da napišu u kojim segmentima su osetili boljitak, manja potrošnja energenta, a bolje grejanje, veći komfor, čistoća, itd. …
Takođe bi bilo zanimljivo pročitati postove ovde od onih koji planiraju da sad preko leta odrade prepravke i unapređenja svojih grejnih sistema i šta im je u planu?
Hvala!
Imam gorionik B-Max 30 gorionik i danas mi je otkazao puž na gorioniku (ne doprema pelet na rešetku) i nažalost vatra je kroz puž (pošto je pelet tu stajao ) došla do creva i njega istopila .
DA LI NEKO IMA INFORMACIJU GDE MOGU DA NABAVIM motor za taj unutrašnji puž i crevo topljivo od 1 metra.
Hvala unapred.
Ovaj covek je izuzetno dobro snabdeven, probaj kod njega.
https://www.kupujemprodajem.com/Gradjevinarstvo/Grejanje/Motor-za-gorion...
tarzan wrote:Da je stvarno samo do 30% skuplje pa niko više ugalj ne u kuću nego ni u dvorište ne bi uneo.Do 30% skuplje nije strašno
Tarzan, izolovana kuća a relativno mala kvadratura (115m2) pređite vi na AT i grejte se na el.energiju dok je još ima a po potrebi dogrevajte na ugalj. Koristite nižu tarifu dok je ovakav odnos cene prema ostalim energentima. Ja sve koje znam da su prešli na pelet su se preorjentisali na el.energiju a na pelet se samo dogrevaju. Jeftinije, čistije, pouzdanije. nema nikakvih obaveza, ..
Neznam kako bi to bilo na struju jer u Bosni je struja skuplja nego u Srbiji i trebao bi mi AT min 3000 l jer uz kuću imam i grijanje rasadnika.
Neznam kako bi to bilo na struju jer u Bosni je struja skuplja nego u Srbiji i trebao bi mi AT min 3000 l jer uz kuću imam i grijanje rasadnika.
Kakav Kotao za ugalj koristiš.Rasadnik na pelet...biće skup rasad.
Kotao na ugalj mi je trajnožareći koso ložište Kostajnica 32 kw.
Kotao na ugalj mi je trajnožareći koso ložište Kostajnica 32 kw.
Ništa nemogu da nađem o tom Kotlu.Daj neki link.Ništa ne znači "koso ložište".Presek Kotla,konstrukcija je bitna.
jer uz kuću imam i grijanje rasadnika.
Kolika je cijena 1kw u Srbiji, sa svim ostalim naknadama, sa potrošnjom od 500 kw za 1 mijesec? Moj 1kw u aprilu je iznosio 6,9 euro centi za potrošnju od 452kw za april
@Histerezis
Na KP-oglasima se u Beogradu vec moze naci pelet za 150e/t
Pad cena ce biti ipak veci od simbolicnog.
Dve uzastopne blage zime moraju delovati na cene za sledecu sezonu.