Dusane,
mnogo zavisi koji vam je odnos dnevne (07h-23h) i nocne (23h-07h) potrosnje.
Evo jedan lep, jednostavan kalkulator pa izracunajte.
Grejanje na pelet
https://elektrobijeljina.com/kalkulator/projekat/pripravnicki.html
Kako god ali neki prosijek je daleko od odnosa 1:2,2
Да ли неко зна где могу да поручим грејач за Тоби 20 котао на пелет?
Јутрос ми се први пут десило " Неуспело паљење". Пробао поново након тога, и опет није хтело, а успут ми напунио ложиште са пелетом. Поподне сам сишао и очистио сав пелет и шољицу и након тога је успео да упали али тек након 10 минута се појавио пламен. Раније се појављивао нако 3-6 мин. Сервисер ми каже да је вероватно ослабео грејач и наравно има га на лагеру за 30е + поштарина.
Dusanmijat, u pravu ste. Kada uporedim prema ovom kalkulatoru sa linka koji ste priložili i početnih 450kWh osnovne potrošnje odnos je daleko manji ali i dalje značajan i iznosi oko 1:1.71.
Kao što reče Walsi Darg mnogo zavisi od odnosa dnevne i noćne tarife kao i od osnovne potrošnje domaćinstva bez grejanja.
Uz zimsku tarifu kad se troši za grijanje i kad se iskoristi MT onda je razlika beznačajna. Kod nas nema zona i limita pa se onda to pegla. Za 500kw VT i 3500kw MT račun je oko 224 €
Jasno, kod nas je drugačije tarifiranje i koga god znam da je prešao na pelet svi koriste i el.energiju po nižoj tarifi u što većoj meri ali ukupno do 1600kWh a ostatak se dogrevaju na pelet.
@Histerezis
I ja sam u toj grupi!
@dusanmijat
Da tih 4.000kWh mesecno nije malo natprosecna potrosnja?
Pre peleta grejao sam se iskljucivo na struju, ulazio i u "crveno" ali retko preko 2.000kWh mesecno.
Daleko bilo, nije to moja potrošnja. Rođak, gasterbajter je imao takav račun za januar
@richiemsch
Proveri jos jednom da li bas mora da se menja
Ako mora, probaj ovde:
https://www.kupujemprodajem.com/Gradjevinarstvo/Grejanje/Grejac-keramick...
Сервисер каже да керамички грејач не одговара и неможе да стане у у цев од грејача...
Ako je tako, nemas izbora vec da uzmes od servisera.
Mislio sam da za iste pare uzmes keramicki. Njegove prednosti su ovde navedene:
Karakteristike keramičkog grejača:
◾paljenje peleta traje samo oko 90 sekundi,
◾dug vek trajanja (testirano do 50.000 paljenja)
◾otporan na koroziju i oksidaciju,
◾max potrošnja energije pod punim opterećenjem je samo 150W,
◾stabilna radna temperatura 1000°C
◾inovativna konstrukcija grejača za optimalni protok vazduha duž zidova i kroz jezgro grejača
Može da stane al ga treba obraditi, pošto je klasičan samo u obliku valjka a keramički ima i budžu na početku, e tu budžu treba ošmirglati da bi stala u ćoškasti otvor. Ja sam se sa time igrao "par" minuta...
Može da stane al ga treba obraditi, pošto je klasičan samo u obliku valjka a keramički ima i budžu na početku, e tu budžu treba ošmirglati da bi stala u ćoškasti otvor. Ja sam se sa time igrao "par" minuta...
По твојој причи закључујем да је довољно да се ошмирглају само ове керамичке избочине што штрче и онда упада у цев? И дужина је одговарајућа?
Da da, ja sam tako ugradio.
Imam kotao Ferroli SFL 3 i gorionik Ferroli P7
Zanima me da li cu dobiti na stedi ako dimnu cev recuciram sa fi 150mm na fi 100 ili cak fi80?
Zanima me takodje ima li neki samotni set za ustedu?
Svaki predlog je dobrodosao
Pozdrav, da li se moze ugraditi pelet set na Viadrus U26 6 clanaka i koji bi to set bio? Znate li okvirnu cijenu? Hvala na odgovoru
Mozda je najbolji Ecopell a imas ovde veliki izbor:
https://www.kupujemprodajem.com/Gradjevinarstvo/Grejanje/Gorionici-na-pe...
Ništa nečete dobiti sa reduciranjem dimne cevi.Naprotiv stvorio bi se problem u protoku dima..Gorionik tj ventilator izduvava dimne gasove a dimna cev bi prigušila protokProizvođač je propisao Ф izlazne cevi.Gasio bi se gorionik..Protok može da se priguši sa klapnom na izlazu iz kotla koliko to dozvoljava sagorevanje u gorioniku.Šamot u kotlu ako proizvođač nije predvideo nisam siguran da je neka ušteda.Ferroli gorionik usmerava nagore plamen ,ne ide direktno prema kotlovskom zidu.
Pozdrav svima, puno bi mi značilo da mi neko ko se razume u kotlove kaže da li postoji neki problem sa Mareli kotlovima na pelet? Pitam to jer su znatno jeftiniji od kotlova istog ranga a od drugih proizvođača. Mi bismo da kupimo kotao 18 ili 20 kilovata i naravno značilo bi nam da prođemo što jeftinije, ali ne po cenu toga da kotao bude loš.
Hvala unapred.
Da li neko ima iskustva sa kotlovima na pelet firme Metalac Ostojić
,Kovan EKOLINE i Biodom? U velikoj sam dilemi,koji od ova tri kotla je najbolji......
KOVAN EKOLINE 20kW (ako imas para)
Ostojica svakako zaobidji. Ima lepu pricu za naivne, kao izvozi i prodaje u EU ali pod drugim imenom.
Čitao sam na nekom forumu da je nekom procureo kotao Metalac Ostojić prve godine,i da su mu tri puta krpili. Kao to im se skoro nikada ne dešava. Što se tiče performansi na njihovom sajtu.......ubedljivo najbolji kotao na svetu
...pitanje je šta je od toga tačno.
Kovan isto pišu i pričaju sve u superlativu.......čudno bi bilo da rade drugačije.......ali su preskupi.
Da li neko ima neki od ova dva kotla i kako je zadovoljan.........ili možda Bio dom. Ipak su Slovenci proizvođači,a ono si EU i verovatno su morali da ispoštuju sve navedene standarde koje pišu na sajtu.
Када би сада куповао нови котао на пелет , то би био Кепо .
Kovan Ekoline je pred bankrotom. U Bosni ga vise niko ne kupuje, strasno losi kotlovi, serviserstvo veliko nula. Ako imas gdje kupi Eco Top Topling 24kw iki bergen Triumph. Top proizvodi
To je firma sa najvise lazi.U pocetku su pravili solidne kotlove a posle poceli brljati.Kod njih mozes narucit pelet ljudi uplate nikad nedobiju lazu mazu zavlace..Reklamiraju sami sebe tipa ostojic kotlovi.
Pre nekoliko dana, počeo sam sa pripremama kotla za sezonu i probao sam da uključim gorionik.
Uključim gorionik, displej je ostao plav (aktiviralo se osvetljenje, ali nema slova) i aktivirao se alarma (signal da se pojavio problem u radu).
Odvojio sam displej od elektronike, uključio gorionik i isti je odradio inicijalno pokretanje (izduvavanje ventilatora) ali se nije aktivirao niti je u ložište doneo pelet jer sam ga na displeju deaktivirao.
U pitanju je Bergen gorionik (kupljen u Energy Netu, 2016. godine).
Sumnjam da je možda i displej problem.
Koji su simptomi neispravne elektronike na gorioniku?
Unapred havala na eventualnim savetima!!!
Pozdrav! Vidim da ovde baš ima dobrih stručnjaka pa bih hteo da vas pitam nesto.Dobio sam glavobolje jer hocu da ugradim grejanje na pelet i sad ne znam da li da slušam majstora ili prodavca kotla.Problem je u sledecem: Kupujem pec na pelet Lafat komerc 25kw i prodavac me ubedjuje da mi ,neki, trokraki prestrujni ventil nije potreban jer kotao to sam regulise dok majstor kaže da mi je to neophodno.Prosto pitanje je koga da poslusam? Smile Bio bih vam zahvalan na odgovoru. Veliki pozdrav u svakom slucaju
Imam ja za Toby B17 ako vam ista to vredi mogu poslati
kalin62 wrote:TomaMajstor, akoje nova elektronika . saberes sve i + jedan dodas
samo tu nema neka podesavanja
то је то, хвала пуно.
Само не знам како то мислиш немају нека подешавања, где још имају подешавања, можда мислиш да се прикључи можда на компјутер па онда?
Ima podesavanja al ne ko stara elektronika ovde ima plus podesavanja koje jos nisam skontao digitalne ulaze analogne ulaze parametre... u servisnih parametra sam dosta menjao testirao a ostale nisam nesto narocito osim jednom kad mi se sva podesavanja pomerile na 0 pa za svu srecu imam kompletna tabela sa servisnih parametra i doveo u normalu.
Kolika je cijena 1kw u Srbiji, sa svim ostalim naknadama, sa potrošnjom od 500 kw za 1 mijesec? Moj 1kw u aprilu je iznosio 6,9 euro centi za potrošnju od 452kw za april