Ima li neko od aktivnih članova Ferroli gorionik imao bi par pitanja oko pojedinih parametara.
Hvala unapred
Grejanje na pelet
Pozdrav svima,
imam kotao Toby H15, sa sistemom samočišćenja pepeljare i novom elektronikom.
Nakon ugradnje odradio je prvi ciklus i potom ušao u režim čišćenja (samo čišćenja pepeljare) i proces se ne završava. Iako bi po upustvu trebalo da traje 1minut, traje u nedogled.
Nema nikakvih signala greške. Ima li iko ideju šta mu se dešava?
Pozdrav svima,
imam kotao Toby H15, sa sistemom samočišćenja pepeljare i novom elektronikom.
Nakon ugradnje odradio je prvi ciklus i potom ušao u režim čišćenja (samo čišćenja pepeljare) i proces se ne završava. Iako bi po upustvu trebalo da traje 1minut, traje u nedogled.
Nema nikakvih signala greške. Ima li iko ideju šta mu se dešava?
Trebalo bi da ima u servisni meni parametar za vreme samociscenja mozda nije podeseno kako treba.....isto ko sto imaju ovi drugi trajanje ciscenja sa izduvavanje i jacina ventilatora za ciscenje sa izduvavanje. Moj nije samocistac i navedene parametre sum 060,061 i 062. Za samocistac nemam parametre ali za svaki parametar ima objasnjenje na engleskom kad udzete da promenite.
Jedini parametar koji se odnosi na čišćenje piksle je 64 i on je bio 2. Opseg je od 0 - 10 a ja sam ga smanjio na 1 i ništa nisam dobio.
Miguće je da radi u kombinaciji sa nekim od parametara koje si ti naveo ali na žalost to nije objašnjeno. Kao ni šta znači 64 1-10. Predostavljam da su minuti!
U svakom slučaju čiščenje traje više id 30min. i ne staje!
neznam šta te konkretno interesuje.
linama13 : Имам ја Фероли горионик .
Pozdrav,
interesuje me koji kotlovi na pelet su se najbolje pokazali i koji su za preporuku?
Koliko sam do sad istražila, HERZ mi odaje utisak najpouzdanijih.
Unapred hvala!
Herz su odlični kotlovi, al ne verujem da im je cena opravdana. Mnogo skupo,mnogo. Za duplo manje para ima centometal.
Sigurnosni ventil mi počeo da kaplje,a da pritisak u sistemu se uopste nije menjao. Inace ovo mu je cetvrta zima kako je u radu. Koje su mi opcije osim zamene.Da li moze nekako privremeno da se resi problem barem na nekoliko dana,a da ne bude zamena.
Da. Stavi kantu ispod njega. I zameni sto pre.
Poštovani peletari,
Potrebna mi je pomoć oko termostata.
Već 4 godine imam Auraton 2025 termostat i radio je besprekorno do sada. Pre par dana su baterije otišle i bio sam primoran da ručno palim i gasim gorionik (zaboravljao da uzmem baterije a posle kad stignem kući mrzelo me da idem do prodavnice). Elem ja juče se setih i postavih nove baterije i pošto je kućna jedinica nedostajala na RTH (delu kod gorionika ) blinkalo zeleno crveno (ALARM) - prijavljen problem a znajući koji je nisam se tangirao .
Pročitah upustvo i resetovah uređaj i uparih ga sa termostatom koji ide u kuću i na RTH gori crvena lapica koja označava ON (izgledalo kao da je OK).
Pustio sam da radi gorionik i sve dok nije sobna temperatura prešla 23 stepena koliko je zadata (došlo na 24,6 stepena u dnevnom boravku ) otišao do gorionika i konstatovao sam da nije ugašen gorionik.
Ponovio uparenje RTH sa sobnom jedinicom (termostatom) i nije pomoglo.
Ponovio kompletan reset i uparenje ponovno i nije pomoglo.
I dalje sija ON (crveno svetlo) i ne gasi gorionik.
Ima li neko iskustvo sa ovim termostatom ili je nešto drugo, ili sam pravio neki propust iako sam sve išao po upustvu.
Da dodam da je gorionik B-Max B-Home.
HVALA unapred na pomoći
@cika Juga,
Nisam siguran posto ja imam COTHERMO jedinicu za daljinsko upravljanje, ali probaću da pomognem.
Sad ni ja nisam siguran da li je kod mene crveno ili zeleno kad je na automatici. Mozda ti to ON znaci da je prebacen na manuelno upravljanje, pa probaj da pritisneš to dugne i ugasiš ga pa tada da probas da uključiš preko daljinca.
Nadam se da sam pomogao, ako nisam ispraviće me neko ko bolje zna.
Pozz,
Pozdrav,
Da li je neko imao iskustva sa sobnim termistatom Salus RT310 RF, naime kako se nas nikada ne zna kada cemo biti u kuci a kada ne termostat sam postavio na manuelno upravljanje s temperaturom tj. mi povisujemo i spustamo temperaturu ovisno kada smo kuci. U zadnje vrijeme mi se cesto desava kada podignemo temperaturu i kotao se upali i krene s radom termostat sam po sebi ukine signal za rad kotla te onda ugasi kotao a pec nije dostigla ni 50 stepeni. da bi to sprijecio ja moram dezurat oko termostata i ukada vidim da je termostat prekinuo signal ponovo pritisnem rukicu za manuelno upravljanje kao neki refresh uradim i pec se ponovo pali i onda nastavi s radom.
Da li se na ovom termostatu moze postavit da se pec pali kada tempetarura u prostoru opadne za 1 stepen od zadane a ne kada temperatura opadne samo 0,3 stepena od zadane kao sto sada radi te u tom cesto pali kotao te samo sto se pumpa ukljuci i dostigne temperaturu opet je ugasi i sve tako.
Nadalje me zanima sljedece :
Imam kotao Thermoflux Pelling 25kW .Da li je bolje postavit pec da se ne gasi nikako(u smislu potrosnje) tj da ide u modulaciju kada se u prostoru dostigne zadana temperatura ili da se pec gasi kada dostigne temperaturu pa ponovo pali kada opadne temperatura .
Lp
Ne moze za 1C ali moze za 0,5c
https://salus-controls.com/files/RT310RF_full_manual_UK_V006.pdf
Idi na Installer Mode pa podesi d02 na o,5
Verovatno je zalepio kontakt na ON tasteru..
Probaj da RTH iskljucis sa mreze pa opet prikljucis.
Ako ne uspe, otvori ga i ocisti kontakte.(Naravno, ne pod naponom..)
Ok probat cu ove savjete. Zaboravio sam napomenuti da je termostat star svega mjesec dana
Pokusao sam installer mod ali ne pomaze.
Mozete li mi pojasniti kako da rth iskljucim s mreze i kako da ocistim kontakte?
U prilogu mozete vidjet sta mi se desava.
Daje signal peci iako nije dostigla zadanu temperaturu. Ako slucajno vidim da je ugasili moram deaktivirat manuelni rad pritiskom na rukicu i ponovo pritisnut da aktiviram i tek onda nastavlja s radom i to ako nisam zakasnijo i pec krenula s procesom gasenja.
Nismo se razumeli..
Poslao sam dva posta,
Prvi za @Kenan.velispahic a drugi za @cika Juga
Tako je u prvom momentu i objavljeno a kasnije je spojeno u jedan post!
Dakle, ovo je za Kenana:
Ne moze za 1C ali moze za 0,5c
https://salus-controls.com/files/RT310RF_full_manual_UK_V006.pdf
Idi na Installer Mode pa podesi d02 na o,5
(nema drugog podesavanja nego tako kako je opisano, pokusajte ponovo)
Ovo je za cika Jugu:
Verovatno je zalepio kontakt na ON tasteru..
Probaj da RTH iskljucis sa mreze pa opet prikljucis.
Ako ne uspe, otvori ga i ocisti kontakte.(Naravno, ne pod naponom..)
(prvo pokusaj kako je Don Toni rekao pa onda ovo gore)
Da li da d02 podesim na +0,5 ili -0,5 , ali navedeno je kako znam za korekciju temperature na displayu. I na mom modelu ima i d04 gdje imam izabrat 52d i 7d za sta to sluzi?
Da, da..
Ne podesavas d02 vec d01! Ides na 0.5 i to je maksimum koliko moze.
Pogresno sam u prvom postu napisao d02 i to danas samo prekopirao..
To ce malo odloziti signal za gasenje kotla (sto si pozeleo u svom prvom postu)
Ne znam da li ce to resiti sve probleme oko kotla koje imas. Nemam Thermoflux..
A d02 je, kao sto kazes, za korekciju/kalibraciju termometra.
Inace, moj primerak nema d04 i ne znam cemu sluzi.
Pozdrav svima.
Zanima me koji kotao bi mi preporučili :
1. Termoflux Pelling 35kw
2. Kenda 35kw
Stekao sam dojam da majstori hvala onaj kod kojeg imaju veći rabat pa bi mi značilo neutralno mišljenje.
Hvala!
Koju kvadraturu planiras da grejes?
Gde zivis? BiH?
Da BiH, oko 200 kvadrata. Uglavnom su svi saglasni da treba 35kw al problem je sto jedni hvale jedan kotao dok za drugi kažu da ne valja. Opet drugi kažu obratno, pa čovjek više ne može biti pametan.
(Mozda moze i 25kw.)
Mislim da ti najbolji odgovor u izboru kotla moze dati clan Grejac.
Ako trenutno prati ovaj forum.. javice se.
Već duže vrijeme se spreman da napišem ovaj post ali zbog velikog broja obaveza nisam ranije stigao. Prošle godine, nekako u ovo doba počeo sam detaljno istraživati "problem" zvani grijanje. Grijanje u mojoj kući datira od 1997 godine kada je tkz crnim cijevima izvršena instalacija i postavljeni pločasti radijatori. 2014.godine sam izvršio zamjenu kotla na pelet, proizvođača Lafat commerc Kalesija, Bosna i Hercegovina (Still metal). Kotao koji je ugrađen je jačine 35 kw (proračunato da pokrije čitav objekat na 2 sprata, cc 200m2). Od 2014.godine ka na ovamo, zagrijavam samo jedan sprat (gornj) veličine 75-80m2.
Kotao je bio klasično spojen, na način da je na topli vod bila spojena pumpa koja je ujedno bila spojena na elektroniku kotla. Od same ugradnje kotla na pelet imao sam različite probleme sa radom kotla odnosno najviše zbog potrošnje, zatim načina potpale, samog rada i sl. Smatrao sam,a i dalje smatram da zbog njihovog neiskustva za rad same automatike/elektronike kotla dolazilo zbog tih problema. Jednostavno to je bila mlada firma koja se probijala na tržište i nekom su pogodili parametre,a nekom ne dok većina korisnika iz neznanja nije se ni žalilo.
Ono što je bio moj najveći problem,a ujedno i izazov da sam imao velike oscilacije temperature u samoj kući na način da u jednom trenutku imam vrele radijatore,a zatim nakon toga osjećah hladnoće iako je sobni termostat pokazivao temperaturu 23-24C. Zatim kada dođe do podizanja vanjske temperature u kući bude pretoplo i obrnuto. Kotao je radio u nekom svom režimu. Nakon dugog čitanja kako ovog tako i drugih foruma i mišljenja, nakon obavljenih desetak razgovora sa Srksonom, krenuo sam u relizaciju prepravke samog sistema kotlovnice.
Kao što sam ranije spomenuo u polaznom vodu imao samo pumpu. Za prepravku kotlovnice kupio sam:
ESBE VRG 131 trokraki miješni ventil
Seltron ARA motor
Razdljenik HV 60 za 2 kruga (zbog toga što sam imao bojler sanitarne vode)
Hidraulična skretnica
Grundfos pumpu 32-60 novu
Grundfos pumpu 32-60 nabavio polovnu
Trokraki antikondezacioni ventil ESBE VTC 512/511 (60C)
Termometre, Termonanometar, Ventile i cijevi
Naknadno nabavio HeatON WCHR-01 elektroniku i poslao Srksonu na doradu
U samo proljeće ove godine napravio sam prepravku kotlovnice ali bez same elektronike/automatike. A usput sam zvao servisera koji je konačno "nadošao" pa mi je rekao da je bilo problema sa softverom elektronike kotla. Taj dio je popravljem, nagograđen na novu verziju te aktivirana modulacija (mart/april 2019.godine).
Tokom ljeta Srkson je završio samo automatiku te sam prije početka grijnje sezone ugradio kompletan sistem gdje sam spojio sve komponente (Senzor polaznog voda, senzor grejnog voda, Motor na miješni venti, automatiku). Sve doveo do upakovanog ormarica. Temperatura vode prema radijatora podešena na 47 C, temperatura starta pumpe u radijatorskom krugu podešena na 60 C i ostale parametre na samoj elektronici (Srkson). Pumpa(e) skinuta sa elektronike kotla i spojene na automatiku.
Rezultat
U prvih 20 -30 oktobra dana sam testirao sistem, mijenjao različite parametre. Vjerovatno zbog promjene načina upravljanja kotao se malo čudno ponašao,a pogotovo se odnosilo na ponovni start (potpalu) kada je sobni termostatat aktivan. Nakon dopisivanja, konstulacija sa proizvođačem kotla (Lafat - stillmetal) ponovno smo nadogradili softver, promjenili način potpale, smanjili brzine doziranja peleta te podesio da ručno mogu podesiti brzinu ubacivanja/dozirranja (1 - 100%, 2 - 70%, 3 - 50%). Ono što nisam siguran ali sam ipak mislim da ne mogu ograničiti da mi kotao ide npr do brzine 3 (1,2,3). Već on omogućava da se postavi AUTO, ili fixna brzina 1 do 5 (doziranje).
Trenutno mi radi u AUTO modu (modulacija kreće na 74C, smanjuje brzinu sa 5 ka niže), te doziranje peleta postavljeno na 3 (50%). Smatram da je ovo nije minimalna potrošnja i da može još niže ali za to je potrebno podesiti parametre u elektronike. Uz to je još uraditi i izolaciju na kući.
Zaključak
Prije svega ovom prilikom bi želio zahvaliti @Srksonu na velikoj pomoći, odgovorenim pitanja, brzini i korektnosti izrade same automatike. Nemam više velikih oscijalicija u temperaturi unutaru kuće, radijatori su konstatno topli, ugrađeni su termoventili na sve radijatore tako da neke držim na smanjenje jer ne koristim sve sobe.
Imao bi još napisati barem ovoliko ali generalno naš svijet ne voli čitati. Smatram da ima još prostora za napredak podešavanjem parametara elektronike kotla. Volio bi da ako neko od forumaša ima iskustva sa ALPHA FUMIS (mislim da je slovenački proizvod) da podijeli mišljenja.
Ovo su moji parametri.
To su dve hidrauličke skretnice ?
To su dve hidrauličke skretnice ?
QT3, Vi ste među retkima koji su na forumu izneli rezultate prepravke sistema i podelili svoje iskustvo (pre i posle). Što je za svaku pohvalu!
Ne bi bio dovoljan samo razdelnik?
@boree
Ne bi bio dovoljan samo razdelnik-sabirnik. U tom slučaju bi grejni sistem bio hidraulično neispravan. U takvoj postavci kod zatvorenog mešnog ventila kod jednog potrošačkog kruga i ugašene pumpe kod drugog potrošačkog kruga, voda iz kotlovskog kruga nema kud, tj. nema zatvoren krug kretanja, odnosno povrata u kotao, a dok radi pumpa u kotlovskom krugu i kada je trokraki termostatski ventil skroz otvoren. Kod takve postavke posledica je ozbiljan rast pritiska u grejnom sistemu, a nakon ispravne separacije grejnih krugova i kotlovskog kruga ugradnjom hidraulične skretnice dolazi do rasterećenja.
Ukoliko se ugrađuju trokraki mešni ventili onda je hidraulična skretnica OBAVEZNA!
Ukoliko se ugrađuju četvorokraki mešni ventili onda hidraulična skretnica nije neophodna, ali je POŽELJNA zbog niza faktora i pravilne separacije.
Pogledajte video klip: https://www.youtube.com/watch?v=qTm2Y6h-aH8
Pozdarv svim
Pokusao sam da nesto nabrzaka uradim i nadam se da ce da pomogne korisnika TOBY Kotlovi. Svi korisnici ovih kotlova mozete uneti vase parametre da imamo jedan pregled ko ovaj sto je za staru elektroniku i da bar malo olaksamo neke nedoumice oko ta famozna nova elektronika. Ko moze i ima ideju da ta tabela malo uredimo i bude preglednija slobodno nek to uradi za pocetak i nabrzaka sam za sad samo to uspeo da uradim.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VONHo5YXZTNDb8b2nCD7q65c5jaWZR4j...
Parametre za TOBY Kotlovi i peci na pelet sa novu elektroniku https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VONHo5YXZTNDb8b2nCD7q65c5jaWZR4j...