Liči na problem sa elektronikom.Trebalo bi zameniti i elektroniku.Ako sumnjate na grejač , možete ga odkačiti za probu.
Grejanje na pelet
Da neko nema slucajno servisersko uputstvo za Centrometalov Peltec? Za instalacioni meni. Znacilo bi mi puno ^^
U međuvremenu, nađoh majstora elektroničara koji je bio voljan da pogleda elektroniku. I donekle, uspeli smo da osposobimo elektroniku.
Alarm je i dalje aktiviran, ne može da se prebaci sa OFF na ON, ali uspeo sam preko menija da pokrenem dozer, vodenu pumpu, da podešavam parametre i slično.
Primetio sam da je grejač u lošem stanju. isti sam skinuo i naručio novi (tačnije, stari izvadio, odneo u jednu firmu u BG koja se pravi izradom grejača, da mi naprave novi) i sad čekam da vidim da li je do grejača ili se još neka druga komponenta pokvarila.
Pozdrav svima treba mi savet
imam grejanje sa eletricnim kotlom gde je pumpa na povratnom vodu.
Dodat je na postojeci sistem kombinovani kotao drvo-pelet sa cetvorokrakim mesnim ventilom
stavio bih pumpu u kotlovski krug pa me zanima da li mora postojeca da se prebacuje na potisni vod ili moze da ostane gde je
hvala
Kakvo đubre od kotla, upravo mi je crkao puž.
Neće da vrti.
Prvo mi je došao šupalj nov kotao, pa crkla elektronika pred istek garancije, sad puž.
Od pet povrataka s posla, jednom zateknem kuću hladnu. Neki k..c se desio i kotao se ugasio.
Samo da mi je dočekati proleće, da se rešim đubreta, nek nose cigani na otpad.
Boleeve, baš Vas neće ovo grejanje. Koliko je star kotao?
@malcik
Kazu da je pravilnije na povratni vod.
Mada mnogima radi i na potisu..
@Boleeve
Ako se ne varam, ti si taj kotao hteo da prodas pre godinu-dve.
Eh, da si to uradio..
Ja nemogu dase zalim na Toby 12, evo cetvrta sezona bez i jednog kvara .
GoodWood PELET koristim
Ovo mu je sad 4ta zima, ako se ovo moze nazvati zimom.
Da, hteo sam da prodam, ali nisam, jer nisam mogao da kupim plin.
Nadam se da cu ove godine moci.
Rastavio sam puz i motor sinoc, razdrmao ga i proradio je. Radio do posle ponoci. Ne znam kad se nocas ugasio, ali jutros ustali u hladnoj kuci.
Opet sve jutros rastavio, ukljucio na prazno motor direkt na struju. Radi, ali vidi se neka zadrska kad krene.
U trenucim kada treba da vrti na kotlu, a ne radi to, kao da je blokiran. Ni prstima ne mogu da ga okrenem. Kada ga magnet ukoci, umesto da ga zavrti.
Ne znam da li je problem u onom reduktoru koji okrece puz, ili u samom motoru.
Edit: posle ponovnog rasklapanja, problem je u motoru. Nece sam da krene, kada ga gurnem malo prstom, radi i dok god ne gasim vrti. Cim prekine, opet ne moze sam da krene.
Radijalno kada pomeram rotor ima malo lufta. Mozda se pojela ona caura u kojoj lezi, pa bezi iz ose.
boleeve
Meni to liči na kondezator, ako je na 220-230 v mora negde da ga ima ali ne na samom motoru, prati kablove od njega i terbalo bi da ga nađeš
Ne pokreće se konezatorom, nego promenom frekvencije.
Uglavnom kupio sam drugi, stoji u pripravnosti.
Ovaj na kotlu Sam tokom tokom novogodišnje noći, rasklopio očistio podmazao sve. Za sada još uvek radi.
Ako nekom treba trmrglt 1.1 ja mog prodajem, ugrađen je 1.2
Boree
Imam ugrađen trmrglt 1.1, radi super al me nervira što moram da ručno podešavam temeraturu polaza, rano ujutru trba više kasnije manje itd. Jel ovaj 1.2 je sa trećom sondom i gde ste je stavili i kako ste zadovolljni i koja mu je cena. Meni bi najviše odgovaralo da mogu iz sobe da regulišem temperature polaza . Hvala
Ja mislim da ovaj 1.2 reguliše dve pumpe, nisam ga ja montirao na žalost već jedan drug, ja više ne živim u toj kući.
A cena, to da podesava motor na mesni
Da , to je Zmajdinova elektronika za upravljanje mešnim ventilom ,cena 6000 din.
Hvala
Људи, јесу ли и код вас температуре димних гасова увећане ових дана када су јутарњи мразеви?
Иако сам очистио котао пре две недеље, Т гасова су ми доста велике...У петој брзини иду и до 190ц, а у првој никако да падну испод 100ц. Не знам у чему је проблем? Врло често ми се дешава да се котао гаси јер подигне Т воде за 10ц већу од задате. Пелет који тренутно користим је доста јак а неки од параметара су следећи:
П26 - 0.5 П39 - 55
П27 - 3.5
П28 - 1.2 П40 - 65
П29 - 3.5
П30 - 1.7 П41 - 75
П31 - 3.5
П32 - 2.1 П42 - 85
П33 - 3.5
П34 - 2.6 П43 - 95
П35 - 3.5
Коморе изнад измењивача сам очистио али турбулаторе нисам скидао. Хвала унапред на саветима..
To je do peleta, imaš extra pelet
I ja sam na to pomislio ali rekoh da pitam...Ludnica Bore! Kao da je benzin a ne pelet. Juče sam isprobavao: Smanjim brzinu ventilatora na 30, doziranje u prvoj brzini na 0.3 - 3.5 pauza !? On i dalje gori kao blesav i tek tada T gasova padne ispod 100c. Jedino ne znam kako da izađem na kraj sa tim što mi se gasi...
Pumpa se uključuje na 60c a zadat T u kotlu je 73....
Otvori prozore
Eh da nam je svima takav pelet...
Kamo sreće...Ne znam da li mi je možda brzina pumpe mala. Držim je na 1.3, grejem oko 120m2 na dve etaže i dnevno mi ode oko 27kg peleta. Kotao radi oko 18-20 sati dnevno.
Ako je efektivni rad kotla od 18 do 20h dnevno to je stvarno potrošnja za poželeti. Verovatno je u kući 23C i više?
Koji je pelet u pitanju?
Brzina pumpe je sigurno OK ako se svi radijatori ravnomerno zagrevaju, treba probati da li se sa manjom brzinom pumpe postižu isti rezultati.
Ako je moguće, ograničite da kotao radi samo u prvoj i drugoj snazi - brzini.
Ja mogu da ga ograničim na 1 i 2 brzinu, ali onda je potrebno mnogo vremena za prvo paljenje. U u kući je temperatura od jutarnjih 19 do večernjih 22,5. Pelet je iz Medveđe, prošlogodišnji. T na povratu mi je za 0,5 do 1c veća od T na polazu, da li tako treba i da li to nešto govori o usklađenoj brzini pumpe? T razlika na gornjem i donjem delu radijatora je od 5 do 10c.
Na kojem polazu i kojem povratu.?
Od kotla na meračima.
Samo da dodam...Ovo je potrošnja za ovaj period kada je prosečna dnevna T oko 0. Pre desetak dana, kada je bilo -11, znalo je da ode po 33kg dnevno.
Nešto tu ne štima, temperatura na polazu nikako ne može da bude manja od temperature na povratu, jedino ako termometri lažu.
Možete li fotografije da pošaljete i detaljno objašnjenje.
I ja mislim da laže ovaj na povratu, jer kada ga dodirnem, oseća se da je niža T nego na polazu ( a pokazuje više).
Čim budem imao slobodnog vremena, okačiću slike.
Evo slika:
Znači :
Polaz 43
Povrat 44
Povrat u kotao oko 50c
Da li je moguće da niko nije imao problema sa elektronikom u gorioniku na pelet???
Zamenjen displej, zamenjen flet kabal između "matične" ploče i kontrolera....evo, ni dva meseca ne mogu rešiti elektroniku...od Energy Neta pa do raznih majstora - niko nema pojma da ustanovi šta je problem.
Da li možda neki drugi sklop u gorioniku - grejač na primer, može izazvati bagove na elektronici?