Poz. Narode potrebni su mi saveti i pomoc kako da najbolje povezem instalaciju grejanja. Ovako u radionici 60m2 je razvuceno podno aluplex cevima razmak 20cm zatim stan 70m2 dobro izolovan planiram radijatore. Sad nije mi bas potpuno jasno kako da razdvojim podno od radijatorskog?
Grejanje na pelet
.
Da nema neko slucajno parametre za ovaj kotao.I sta znace ona slova U1,U2-T1,T2 itd.
Pozdrav društvo. Ima Biodom 27 već nekih 5 godina i sad mi je počeo da zaglavljuje pužni transporter.
Jednostavno nešti ga zablokira i motor samo zuji kad dobije napon. Kad rukom mrdnem ceo motor puž se odblokira i normalno radi. Čistio sam svo spremište peleta i usisao svaku mrvu. Sve se normalnk okreće. Skidao sam motor i okretao puž dok nema peleta sve se vrlo glatko okreće. Skidao sam i puž i očistio sve. Ništa ne nađoh da zaglavljuje.
Jedino mi je čudno što između kraja svrdla puža i dna ima prostora da uđe koje zrno peleta pa možda ono zaglavljuje. Ali mi je čudno kako se to ranije nije dešavalo. Šta bi mogao da bude problem?
Banchilo
Najverovatnije je problem sa elektronikom koja reguliše motor puža,
Zasto mislis da je problem sa elektronikom. Normalno radi neko vreme, dan dva pa zakoci?
Banchilo:
Nisam stručnjak ,1) kod komšije se desilo slično i bilo problem sa elektronikom koja daje frekvenciju obrtaja matora, koja služi za regulaciju brzine motora i umesto kondezatora za start motora,2) kod ćerke ima problema sa pužom (kotao mbs 18) isto to al problem je u prašini od peleta – zaglavi puž, kad očisti radi dobro neko vreme, sad najbolje zvati servisera
Ne znam na cemu puz lezi, ali ako nije lezaj, nego mesingana caura, onda treba pogledati da li se pojela.
Kod mene je za tri sezone caura skoro pa nestala.
To opterecuje motor.
boleeve mi 'uze rec iz usta'
Tacno kao on sto kaze - za 5 godina je normalno da se istrosila biksna..
Zameni motorce, dosta je sluzilo..
(a moze i strugar da ti napravi novu cauru)
Na mom se sad potrošila, posle 6g
Procitah vecinu strana na forumu, do sada nisam imao nikakvog iskstva sa centralnim grejanjem, pa mi nisu jasne neke stvari ako moze pomoc.
Planiram da uskoro uvedem etazno na pelet, oko 90m2 grejnog prostora sve je na jednoj etazi (prizemlje), stavicu svuda termo glave sem kupatila.. e sad svi majstori su mi rekli da nema potrebe za sobnim termostatom, ja ih naravno pitao jer sam citao ovde od ljudi da moze da se ustedi a iskreno sada mi nije najjasnije bas koja im je konkretno svrha pored termo glava? da li je bolje i termo glave i termostat ili samo termo glave
Nisam nasao nista mesingano.
Izmedju dna puza i ploce koja se srafi i koja ga drzi ima jedno 8mm prostora. Tako da puz ne uzima pelet sa dna vec se ispod njega zavuce po nesto peleta.
Kako izgleda ta caura?
Evo ovako:
http://prntscr.com/qrpp3s
Kada je sve na svom mestu i ispravno, puz nema ni 1mm lufta, a kamoli 8mm.
Ta na slici je do motora, kroz nju "prolazi", a imas jos jednu na kraju u koju se nabije puz. Kod mene je ona uzes unutrasnjeg promera nego prva.
I uglavnom se pojede ta prva do motora, posto ona trpi prakticno celo opterecenje.
Hm,
nemam ja lufta mozda nekolikko milimetara u hodu gore dole, ali izmedju puznog prenosnika i dna, odnosno ove ploce ima jedno 8mm prostora,,, otprilike!
Evo pokusao sam da napravim neku sliku kao ilustraciju.
Po mom misljenju puz bi trebao da grabi pelet skoro sa dna a ne da se ispod njega zavuce i da ga koci.
Ako ja to dobro kapiram. Samo mi nije jasno sta se tu pokarabasilo.
Hvala puno na pomoci i izdvojenom vremenu!
PS
Ovo zuto na slici je pelet
Možda treba pogledati reduktor
Po meni je 8mm bas puno.
Kada sam zamenio tu cauru, lufta skoro i da nema.
Mislim da upravo zbog tog pelet zapada dole i puz ne moze da ga pokupi.
Pozdrav svima. Potreban majstor da nasteluje gorionik feroli p7n. Kotao liveni solid therm. Smederevska palanka. Hvala
Pozdrav svima,
Već duže vreme pretražujem forum u potrazi za odgovorom, ali bez uspeha. Imam Alfa Plam Grande 28, model iz 2015. sa Biodomovom elektronikom. Koliko sam uspeo da iskopam, identična je onoj na Biodomu C25. Znam kako se ulazi u servisni meni, ali bih voleo da imam i spisak značenja svih 100 i kusur parametara kako bih pokušao da optimizujem rad i potrošnju. Na internetu postoji zavera ćutanja na ovu temu.
Hvala unapred,
Igor, Sokobanja
Imam parametre za ovakav kotao
https://youtu.be/-_qZRGGHuBs
Добар дан свима.
Користим Биодом Х25, за грејање 50-60м2, са Салус бежичним термостатом.
Прошле године без изолације и без ПВЦ-а потрошио сам 2Т и 300, а ове године са ПВЦ-ом и уз скраћено радно време, преко термостата, поново 2Т и 300, што овде није ништа логично ?!
Један сервисер је променио нека моја подешавања (П013 са 15 на 19, П011 са 19 на 22, П015 са 12 на 15 и П017 са 12 на 14), али сада време није мерило, није хладно и не знам да ли ће бити позитиван ефекат
Можете ли ми нешто саветовати да смањим потрошњу? Један пријатељ ми је рекао да га морам наћи да не гаси светла све време кад достигне температуру, већ да пређе у неки STAND BY мод, да не гаси ватру, само да настави. Постоји ли таква опција са Х25?
Поздрав свима.
Pa ne mora da znaci da je samo do parametara, vrlo verovatno moze biti i do kvaliteta peleta, cak i ako si ga kupovao kod istog proizvodjaca.
Nazalost potencijal peleta u Srbiji polako umire, po meni ponajvise zbog proizvodjaca.
Toliko je loseg peleta na trzistu, da je gotovo nemoguce biti siguran u kvalitet.
Meni se najbolje pokazao neki iz Ukrajine. Dovezli su ga iz Perleza cini mi se i taj cu kupiti i sledece godine. Usfalilo mi je malo pred kraj, pa sam kupio 600kg nanix pelet. Uzas zivi, moram 2,3 puta dnevno cistiti pepeljaru od sljake. Sreca nije ni hladno, te kotao vise ne radi nego sto radi.
Za oko 100m2 bez izolacije i PVC-a ja sam ove zime potrosio 4600kg.
Mada to ti nije neko meriolo, jer svaka kuca je posebna prica.
Iz iskustva, održavaj temperaturu na min. 18 stepeni kada želiš da greješ prostorije!
Ja sam sam napravio kotao i imam potrošnju ispod 2t za 100 km2 sa temp. u najhladnijoj
prostoriji gde je termo ventil otvoren do daske, oko 24 stepena!
Ostale regulišu termo ventili i naravno, u kupatilu otvoren skroz!!!!
Čisto sam znatiželjan koja ne debljina zida i,koji materijal koja izolacija je upotrebljena ?
Iz visegodisnjeg iskustva sa peletom, ta gore potrosnja se granici sa naucnom fantastikom.
dali neko ima iskustva sa grejanjem na pelet + bafer
Dali neko ima kotao Termofluks Ecologic dali opravdava visoku cijenu.
Ja konačno riješio preći na pelet. Pelet naručen još samo da vidim koji kotao uzeti.
Da se i ja javim sa mojim "problemom" oko nabavke kotla na pelet odgovarajuće snage. Puno sličnih pitanja je bilo, ali su opet dovoljno različiti da mi otežaju odluku.
Karakteristike kuće su:
- sve u jedom nivou - nema sparta i visokih hodnika
- ~115m2 bruto površine za grejanje. ~105m2 kroz radijatore (7 komada od po jednog metra) i ~9m2 kroz podno grejanje (spirala na površini od ~4m2)
- 12cm stiropor izolacije na zidu
- 5cm vunene izolacije ISPOD ploče, dakle na plafonu
- 5cm vunene izolacije IZNAD ploče
- 5cm stiropor izolacije u podu
- PVC stolarija
Kuća je u Šumadiji gde je srednja maksimalna T u grejnim mesecima ~10C, a srednja minimalna ~6C. Dakle, umerena klima, nije planinska.
Moja nedoumica je najviše zbog minimalne snage, jer pretpostavljam da nije pametno kupiti kotao sa većom minimalnom snagom i tako ga uvek voziti u "tihom hodu" i retko ili čak i nikada ne dolaziti do maksimalne snage.
Ako koristim proračun preporučen ovde na forumu (http://www.sajcommerce.rs/documents/proracunsnagekotla.html), dobijam da je "Preporučena snaga kotla: 10.43 kW".
Mislim da sam od AlfaPlam 23 odustao jer je njemu minimalna snaga nešto preko 7kW, što mi se čini da je previše.
Kako vreme odmiče, mislim da se najviše razmišljam između Kepo 15kW (4-15kW) i Kepo 20kW (4.8-20kW).
Koliko mogu da se pouzdam u ovo? Šta mi vi preporučujete?
Prva slika, taj desno termometar zna biti vrlo neprecizan, iz mog licnog iskustva. Levi je mnogo bolji.
I te cevi na koje se stavljaju merni uredjaji, treba nakrivi na dole, da se ne skuplja vazduh, jer onda losije mere, vrh nije uronjen u vodu, nego je vazduh oko njega, pa imas zadrsku u merenju.