Ne znam dali će ovo da ti pomogne ali ajd.
Prednosti mikrovalne pećnice već su nam dobro poznate: od praktičnosti, uštede vremena i energije do lakog održavanja. Zbog tih se je značajki već odavno udomaćila u većini kućanstava. No, i za tako jednostavan kućanski aparat potrebno je znati nekoliko stvari kako bi priprema hrane završila što sretnije.
Ako vam se u pećnici nakupilo neugodnih mirisa, u zdjelicu vode stavite sok i koricu jednog limuna, stavite na najjače i kuhajte 5 minuta.
Povrće jako dobro reagira u ovakvom načinu obrade. Skuhano u mikrovalnoj pećnici zadržava dobar izgled te prirodnu boju i okus. Količina vitamina i minerala također je veća nego kod većine klasičnih tehnika termičke obrade.
Namirnice s velikim udjelom vode, kao što su riba i plodovi mora, posebno se dobro kuhaju u mikrovalnim pećnicama, a njihova je prednost i u tome što se korištenje masnoća svodi na minimum. A tu je i sjajna prednost čišćeg posuđa: bez zagorjelih masnoća.
Današnji izbor mikrovalnih pećnica kreće se u svim mogućim smjerovima: od jeftinih, osnovnih modela, do vrlo skupih, svemirskih, s bezbroj funkcija (sa senzorom težine, sistemom koji sprječava prekuhavanje, sistemom za "posmeđivanje“, tj. stvaranje privida korice, čak i s knjižicom recepata i programa koji ih automatski obrađuju po broju!).
Za lakšu i bržu pripremu jela
Kako biste je maskimalno iskoristili, mikrovalnoj pećnici pristupite kreativno:
* volite li jutro započeti svježe iscijeđenim sokom od agruma, prije rezanja ih ubacite u mikrovalnu na najveću snagu na 10 sekundi. Zagrijani limuni, naranče i grejpfruti tako će dati više soka!
* grožđice i drugo suho voće možete na brzinu "namočiti": stavite ih u zdjelicu, poprskajte vodom, pokrijte plastičnom folijom i na najjačoj snazi kuhajte tridesetak sekundi.
* kada rajčicama želite oguliti kožu, ubacite ih u vodu koju ste zavreli u mikrovalnoj pećnici. Nakon par sekundi ih izvadite i ogulit ćete ih s lakoćom. Na sličan način možete ubrzati i ljuštenje luka i češnjaka: stavite ih na nižu temperaturu na trideset sekundi, ohladite i oljuštite.
* u mikrovalnoj možete i osušiti začinsko bilje: svežnjić svježeg bilja stavite između dva sloja papirnatog ubrusa i sušite na najjačoj snazi minutu do dvije. Ohladite i provjerite mrve li se listići (znak da je sušenje gotovo). Ako je potrebno, ponovite postupak na još tridesetak sekundi.
* otvorenim keksima, krekerima i čipsu vratite svježinu s 10 minuta na najjačoj snazi.
* prije dubokog zamrzavanja, povrće je potrebno blanširati: oprano i narezano stavite ga u zdjelu, dodajte malo vode, pokrijte i stavite na najjače na 3-4 minute (po pola kilograma). Nakon druge minute, izvadite, promiješajte i vratite u pećnicu. Ocijedite, vruće povrće ubacite u ledeno hladno, ponovo ocijedite i u vrećicama pospremite u zamrzivač.
* kada kuhate jabuke, probodite ih na nekoliko mjesta kako bi para nesmetano izašla.
* maslac i margarin stavite u mikrovalnu na srednju jačinu, na 20 sekundi - postat će meki i spremni za mazanje. Slično napravite i sa zamrznutim sladoledom: kanticu stavite u mikrovalnu na najjaču snagu na 30 sekundi.
* popecite kokosovo brašno: tanak sloj stavite na kuhinjski papir i pecite na najjačoj snazi oko 2 minute.
* da biste lakše ogulili bademe, blanširajte ih. Do vrenja zagrijte šalicu vode, u drugu šalicu stavite bademe i prekrijte ih vrelom vodom, a zatim stavite u mikrovalnu na najjaču snagu, na 30 sekundi. Ocijedite ih i skinite im kožicu.
* grillate li meso, skratite vrijeme pretpripremom u mikrovalnoj pećnici na nekoliko minuta.
I savjet za kraj: ako vam se u pećnici nakupilo neugodnih mirisa, u zdjelicu vode stavite sok i koricu jednog limuna, stavite na najjače i kuhajte 5 minuta, a zatim unutrašnjost pećnice prebrišite vlažnom krpom.
Prije nego pokušate da koristite ova uputstva,budi te spremni za kupovinu novih namirnica...Još bolje držite se uputstva koje se nalazi ispod ovog posta,tj od člana Katarina...Koja se daleko više razumije od ovih što su napisali ovaj post,a ja pa znam da podgrijem sendvič u mikrovalki,
mada i onda ima onih koji i nisu baš srećni zbog mog stručnog rukovanja sa istom...
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0... [4]