Zdravo svima.
Slazem se sa kolegom da je granit bolji , samo sto je veoma tezak. Verujem da je I instaliranje skuplje. Kod mene je radna ploca od iverice, stara sigurno 20 godina I vreme je da se menja. Toliko stara ali jos se drzi, samo sto je staromodna. Nisu one tako lose . Lako se promene. Svakih 10 g promenis I imas novu kuhinju. Granit izgleda prelepo. Sto znaci I elementi bi trebali biti prelepi. Sve to kosta .Radnu plocu od iverice mozete I sami da instalirate. Netreba tu neka specialna ruka.Pogledajte jos na youtube I uradice te isto kao neki majstor.
OTKUCAJTE " COUNTERTOP INSTALLATION" ILI " COUNTERTOPS" . Od betona prave prelepe ploce.
Radna ploca od iverice se krece oko 4000 dinara po duznom metru a granitna ploca ide od 12000 pa na gore po kvadratnom metru. Kada se preracuna izlazi da je granitna ploca oko 7700 po duznom metru ako se opredelis za neki granit koji spada u klasu jeftinijih. Znaci, jeste skuplja. Da li je i za toliko i bolji koliko je skuplji moze da ti kaze samo neko ko je vec ima. Jednu kuhinju sam opremio granitnom plocom pre dve godine a drugu se spremam da rekonstruisem cim jos malo otopli. Pogadjas verovatno da od kamena ne odustajem. Prema mom iskustvu granitna ploca ima dve mane - ako si nepazljiv pri odlaganju casa lako ces da je polomis i druga mana je da ces imati problem posle odredjenog broja godina kada ti dosadi - da je bacis ne mozes a rado bi je promenio.
I jos jedan detalj - granitnu plocu je najbol;je direktno pricvrstiti na nosace u zidu a kuhinjske eleemente predvideti da budu slobodni odnosno da mozes da ih stavljas i vadis kao i npr. sudo-masinu.
Radne ploce od iverice se po ceni priblizavaju granitu ali iverica je iverica - neotporna na vlagu (ispod sudopere, oko ugradne elektricne ploce, oko otvora za slavinu), neotporna na povisene temperature, neotporna na habanje na opterecinijim mestima. Meni je ovo dovoljno razloga da ivericu izbacim iz bilo kakvih kombinacija.
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari