Evo od nedelje kotao radi ok, da ga ne ureknem. Valjda je u toj modulaciji ko ce ga znati.
Namestio sam da se pali ujutru u 3, gasi ujutru u 7. Opet se pali u 12 i radi do 22.
Od 24h ima 10h pauze i 14h rada.
Mi nismo kuci od pola osam do pola petm, najranije.
A kada smo kuci uvek je toplo.
Naugurao sam u nedelju oko 5 vreca peleta, do vrha pun i sinoc dosuo jednu. Sada je negde na pola, po mojoj proceni, mozda malo ispod.
Sto se tice gospodskog, ocekivao sam redje lozenje da budem iskren. Recimo jednom nedeljno Ali to nece da bude, makar ne kada je nocu minus.
Upisujem koliko lozim, pa cu za nedelju-dve i za mesec dana, napraviti presek potrosnje. Da vidim na cemu sam.
Ciscenje je zaista smesno. Bukvalno 2,3 sake pepela sam danas pocistio. Hocu da kupim onaj dodatak za usisivac, onda ce ciscenje trajti 15 sekundi realno.
Doduse ja imam mali kotao, 12kW.
Trenutno je t namestena na 70`C. U radijatore zbog trokrakog odlazi oko 50, mozda i malo vise, ali ne vise od 60.
Za sada je to meni ok. Ako bi zavladao minus celog dana, onda bih cepnuo non stop da radi i pojacao temperaturu na 80. Neka gori.
Ali ovo mi je prva sezona, pa jos uvek prikupljam parametre.
Pelet nije ni blizu gospodski kao plin i struja, nema tu sta da se poredi, jbg. Ali je daleko bolja varijanta od lozenja uglja i drva. Tek tu ima posla oho. Ovo je ipak malo blize struji, nego drvima.
Vrhunac gospodstine sto se svega tice i cene i komoditeta je toplotna pumpa, ali ona kosta kao cela moja kuca, tako da sam od te ideje odmah odustao u startu
@MilenkoNs
u pravu ste apsolutno. Evo jedan ukućanin je gorionik nazvao kanta koja bljuje vatru U mom svetu je 80e /h veliki novac. Za tu cifru neko gine na mešalici dva dana , a neko opet našrafi 4 brezona. Ako se neko bavi profesionalno ovim poslom podrazumeva se da ima analizator dimnih gasova i još neke sprave i da na osnovu rezultata podesi uređaj da radi najbolje što može. Svestan sam da za veći novac uvek ima bolje od boljeg..ali ostaje žal da se i ove jeftinije sprave ne podese da rade najbolje što mogu. Garantujem da dobro podešen gorionik bilo kog proizvođača dimenzionisan prema potrebama grejnog prostora i sistema može da radi sjajno. Čitao sam malo specifikacije gorionika i uputstvo gospodina Zmajidina na sajtu i čovek je pošteno napisao da kupac može i sam da namontira gorionik. Znači nije čovek napravio nauku od toga.