Pozdrav forumasi! Postavicu par slika peci koja se upravo zida kod mene u kuci.Jos nije gotova i nazalost nisam napravio vise fotografija po fazama,ali mozda ce i ovako biti dovoljno da se vidi o cemu se radi i kako izgleda...dimenzije peci su 100 x 64 x 200-toliko ce biti visoka kad bude gotova.Pravimo je od biber crepa koji secemo na meru a unutrasnjost ispunjavamo obicnim i samotnim ciglama.Vezivno sredstvo je zuta zemlja u kombinaciji sa dunavskim peskom....kada bude gotova i funkcionalna grejace 60 kvm kvalitetno i drzace temperaturu ( u zavisnosti od spoljne temperature ) i 12 h. Pec ne reklamiram jer nisam ja izvodjac,samo dajem ideju i obogacujem sajt.Inace vrata za pec sam sam napravio i kostala su me sa staklom zajedno 40 eura dok su kupovna od 150 do 250 evropljana....svaki komentar i pitanje su dobrodosli....kada pec bude gotova postavicu jos slika...
Pec od biber crepa
Miljak, izvanredna ideja i veoma dekorativno i originalno.Nadam se da će tako dobro i da greje kao što izgleda, bar na slici.
Meni se dopada. Lepa je i čovek pedantno radi.Nemoj slikati kada peć bude gotova već i same faze do kraja!Koje proporcije su za malter koliko peska u odnosu na zemlju i stavlja li se još dodataka tipa soli,pleve i sl.?Kako misliš da odradiš poklopac?Verovatno ima još zainteresovanih za izradu i samogradnju.
Pozdrav i svaka čast ...i pošalji nam utiske i još fotki.
Simpaticna ideja, , daj jos pojedinosti o njoj
Pozdrav i puno uspeha!!
Cive,nema problema ako ikako mogu da pomognem....tu sam.....Zvukoljube hvala...a sto se tice grejanja,ja sam siguran da ce biti vise nego odlicno! Zole....odnos peska i zute zemlje ne znam bas precizno....u klasicna gradjevinska kolica stavi 3/4 zemlje i otprilike 3 lopate prosejanog dunavskog peska...sto bi boglo da znaci 1/4 peska ....nikakvih dodataka nema....soli,pleve....sto se tice poklopca,nece biti nista spektakularno,odradice ga od cetiri reda crepa od kojih ce svaki od njih biti izmaknut od prethodnog za 1 -2 cm...postavicu slike pa ce se sve videti i tako biti jasnije....tutu-rutu hvala.....pec bi trebala da bude gotova sutra-prekosutra,a nakon 5-6 dana ( mozda i koji dan duze) susenja potrebno je pec izlakirati....ili preci sadolinom....ili po zelji.....slike postavljam sutra jer sam zaboravio kameru na gradilistu te ne mogu sada to da odradim....
Jako lepa ideja, predpostavljam da će i ispuniti namenu, ovako nešto slično je imao moj deda u kući, doduše daleko veću, ali znam da kad se zagreje to drži temperaturu po ceo dan.
Svaka čast.
odlicno izgleda,inace sam ljubitelj kaljevih peci sto je i ova u nekom pogledu.reci mi dali ce biti kanala za dim kao u kaljevim pecima jer je po meni to i najveca prednost takvih peci sem lepote naravno.jedva cekam zavrsne slike .pozz
Bravo, prekrasno!
Pec je gotova.....postavljam slike od par dana,nema ih puno i nisam uspeo bas svaku fazu da uhvatim,ali i ovako ce se videti nesto.....zadovoljan sam sa uradjenim poslom....izgleda onako kako sam i zamislio,a za funkcionalnost cu dati ocenu polovinom januara.....ako ima pitanja....
koliko treba vremena da se zagreje masa peci i da pocne da emituje toplotu! imam pecku iz kanjize 114 kalje i lozi se iz hodnika! potrebno joj je 3-5h samo da se zagreje!
zaboravih da pohvalim pedantan i precizan rad!!
ima li negde zatvaranje "cuga"?!
Nakon 40 minuta sam osetio da je zid peci mlak,da ne kazem topao........a ono sto je najbolje u svemu je da se pec ravnomerno zagreva po celoj povrsini....tajna je u 8 metara kanala za dim koji su unutar peci i 60 samotnih cigala koje su spakovane dobro.Cug moze da se zatvori na zadnjoj strani peci i to na samoj cevi koja spaja pec i dimnjak...ne znam kako se strucno zove.Prvih par dana dok se pec susi cug se ne sme zatvarati,a nakon susenja i lakiranja ili vec po zelji premazivanja peci necim drugim,cug moze da se zatvara,cak je i da kazem obavezno zatvarati ga jer se tako izvlaci maksimum iz peci...
Cestitam, odlicno uradjeno
svaka cast majstore...
sta da se kaze,sve deluje vise nego dobro,svaka cast
Fali klupica...
Hvala svima......Ognjeni mozda fali i klupica,al fali i prostora......ako neko ima jedno 10-tak kvadrata viska prostora.....moze da mi pokloni....salim se naravno,mogli smo nekako i klupicu da uglavimo,ali nismo da ne kvari simetriju....mozda kad omatorimo i odemo u penziju......
Peć jako dobro izgleda!
Dali si je sam zidao ili ti je to radio majstor pećar?
zanima me zašto je od biber crijepa kad je on tanak pa treba puno komada, zašto ne od obične dobro pečene opeke?
Kako grije sad kad je hladnije?
koliko te koštala u eurima ako nije tajna?
Hvala Baustelac! Pec je zidao majstor,ja sam samo malo asistirao.....zasto od biber crepa....paaa zar nije ocigledno? Lepa bi bila i od stare cigle,ali meni se ipak cini da je u ovakvom izdanju od crepa mnogo lepsa i neobicnija....sve je to stvar ukusa....a sto se tice grejanja bez preterivanja cu napisati da sam PREZADOVOLJAN......odlicno greje a jos bolje drzi toplotu....kada udari prava hladnoca videcu sta i kako stoje stvari,ali sada je u kuci jako toplo. Cena nije tajna,ukupno sa materijalom i rukama,a u materijal spada dunavski pesak,samotne cigle,oksigen zica,biber crep,30-tak obicnih cigala,vrata sa staklom,vrata za pepeljaru sa fiokom za pepeo,dimovodna samotna cev sa zatvaracem cuga i resetka me je kostalo 460 eura!
Svaka čast, ovo je čista umetnost.
Dali neko mozda ima slikoviti prikaz kaljave peci sa centralnim grejanjem. Hteo bih napraviti slicnu od biber crepa pa mi treba neka ideja Hvala unapred!
zdravo drugari ja sam novi clan foruma i takodje i ja kao i vi volim sistem s.s.m. posto je zimsko vreme kao prva tema privukla me ideja peci od biber crepa, tako da sam u velikoj pripremi oko njene izgradnje. i mene interesuje dali je neko izradio pec sa kotlom za centralnim grejanjem, unapred zah
Evo i ja sam novi clan ali radim ovaj posao vec 17-18 god.Uradio sam sigurno 100-tinak peci sa izmenjivacem toplote ,a i sam se grejem na taj nacin.Sa adekvatnom peci moze da se ugreje do 200 m2 prostora.Bitno je da kaljeva pec zauzima centralni deo kuce ili stana,tj dnevni boravak. Ostatak kuce se greje putem radijatora.
Zaista prelepo izgleda.
No imao bih dva pitanja za "miljak-a".
1. Na 12-toj slici ste počeli malterisanje ili gletovanje zidova peći, a posle nigde nema na drugim slikama tog maltera. Da li ste to probali pa vam se nije sbidelo i kako ste onda to sve očistili?
2. Sad već prolazi i druga sezona grejanja pa me interesuje kako se kretala potrošnja ogreva? Ova zima i nije bila nešto jaka, ali je zato prošla bila da se smrzneš.
Peć je prelepa , u Subotici sam prvi put čuo i video peći od biber crepa oni je zovu "crepana peć". Svi koji je imaju kažu da je čak bolja od kaljevih peći. Ja imam kaljevu peć ozidanu u dnevnoj sobi i super greje, a kod oca kaljeva peć u dnevnoj sobi se loži iz kuhinje isto je super zbog dubine ložišta mogu po-metrice drveta da založim.
Ovo stvarno fenomenalno izgleda.
Gdje mogu naci majstora za zidanje ovakve peci?
Svaka cast.
Trebao bih i ja uskoro praviti jednu pa vam se mozda obratim sa kojim pitanjem ili molbom za savet.
Pozdrav