Poštovanje,
Procitao sam ovdje par 100-tina postova o topl. pumpama. Sto vise citam, manje znam.
Izolacija drzi i za najtoplijih dana, ako ujutro sve prozore zatvorim i spustim roletne, ali predvece ipak temperatura skoči na 26-28ºC. Sve zatvoreno pa postane zagusljivo i sparno.
Ideja je jednostavna, ukopati 30-tak m cijevi u zemlju na cca. 2m dubine sa sjeverne strane kuce u rupu 3,3X3m. Cijevi bi bile spojene serijski laktovima i izbusene s donje strane kako bi zemlja upijala kondenzat. Na ulazu bi stavio obicni "wc" ventilator 25W, a na ulazu u kucu (drugom kraju) filter za napu i onaj obicni plasticni ventilacijski otvor koji se sam zatvara kad nema protoka zraka.
Pitanja:
1. Moze li ovakav ventilator pogoniti zrak kroz 30 m cijevi? Mogu li dva, ako ne 1, na nacin da jedan usisava, a drugi izbacuje zrak?
2. Hoce li zrak pri vanjskoj temperaturi npr. 33 ºC biti dovoljno ohlađen kroz 30m 110mm-tarske cijevi u zemlji temperature cca. 13ºC?
3. Ima li smisla ovako nešto i koji su dodatni problemi, da ih nisam predvidio?
4. Svi dodatni prijedlozi i sugestije su dobro došli. Kad zagrnem rupu je prica gotova.
Ne očekujem čudo, ali očekujem bar minimalno spuštanje temperature u kuci. Razmatrao sam i kupovinu klima uređaja. Nije problem jednokratna investicija, ali nema sanse da plaćam silne kWh za rashladjivanje. Klimu bih kupio kao dodatni izvor grijanja pocetkom sezone da ne palim peć, ali kako vidim, prekompleksno bi bilo iskombinirati klima uređaj s bunarom ili cijevima u zemlji, za grijanje i hlađenje. Definitivno nadilazi moje znanje, a gotove dizalice topline su debelo preskupe i upitne isplativosti jer se grijem na drva i pelete.
Unaprijed zahvaljujem na pomoći!
mislim da ideja i nije losa!? po meni malje prostor gde bi smestio cevi od 30m , rupa 3,3*3m dubine 2m - suvise bi bile blizu jedna drugoj.
cevi nebi nikako busio s donje strane jer u tom slucaju u nju bi prodirala voda iz zemlje, pritom u kuci bi se osecala zemlja i vlaga iz iste.
za duzinu cevi od 30m mislim da bi mozda malo rashladio manju sobu.
protok vazduha s ovako slabim obicnim ventilatorom moguce je postici kroz tu cev al ucinak minimalan ili ti neprimetan.
za duzu cev i veci prostor za ukopavanje bi mozda bilo efektnije s tim za tako nesto mnogo para za dobar ventilator treba izdvojiti ( otprilike cena oko 10 000 gore dole) da bi protok bio dobar. kad usustini sve uzmes u obzir po meni investicija i nije bas isplativa.
za klimu mislim da je bolje dati pare, za 1kilovat struje dobijes 3 i vise kilovata energije.
pozdrav, ocekujem i ja da cujem druge sta misle o ovom zahvatu!