@Srkson
Ne bi da pozurim sa izjavom i komentarom za taj link. Bice da je neko KOPIRAO neciji software ili ga samo preveo
Grejanje na pelet
Pozadina nas konzumente ne treba da zanima, šta god da je uradio, uradio ga je vrhunski!
Najvažnije od svega je da je krajnji korisnik prezadovoljan za novac koji je uložio i da mu kupljen uređaj služi svrsi.
Ajde prionite, sledece godine ce mi trebati tako stogod
Ono sto mene "smara" u ovoj prici sa "obicnim" digitalnim termostatom jeste sto svaka promena iziskuje besomucno stiskanje tastera, pa promasis nesto, pa opet krug, .....
Hocu neki web interfejs, kome cu preko racunara pristupiti i sve podesiti, sve rezime rada koje zelim, radni dan, vikend, godisnji, sve. I editovati samo ono sto hocu, a ne da prolazim kroz sve besomucnim kliktanjem. Ili makar da aplikacija na racunaru snimi neki config file, koji ce se restartom uredjaja ucitati, ne mora web interface
Hocu da napravim par shema, obrazaca po kojem ce mi sistem raditi. Koje mogu da aktiviram odakle hocu i kada hocu. Pa imamo sada svi skoro WiFi po celoj kuci, povezan na internet, zasto to ne iskoristiti.
Ajde prionite, sledece godine ce mi trebati tako stogod
Ono sto mene "smara" u ovoj prici sa "obicnim" digitalnim termostatom jeste sto svaka promena iziskuje besomucno stiskanje tastera, pa promasis nesto, pa opet krug, .....
Hocu neki web interfejs, kome cu preko racunara pristupiti i sve podesiti, sve rezime rada koje zelim, radni dan, vikend, godisnji, sve. I editovati samo ono sto hocu, a ne da prolazim kroz sve besomucnim kliktanjem. Ili makar da aplikacija na racunaru snimi neki config file, koji ce se restartom uredjaja ucitati, ne mora web interface
Hocu da napravim par shema, obrazaca po kojem ce mi sistem raditi. Koje mogu da aktiviram odakle hocu i kada hocu. Pa imamo sada svi skoro WiFi po celoj kuci, povezan na internet, zasto to ne iskoristiti.
To ima i sada http://www.panontherm.co.rs/2852-digitalni-wi-fi-wireless-sobni-internet...
Sve e moze podesiti po vremenima, temperaturu kakvu god hoces u koje god doba hoces. I to sve sa telefonom ili laptopom, gdje god da se nalazis
Pozdravljam sve moje drugare forumase, evo mene posle duuugo vremena. Prvo, da svima pozelim sve najbolje u ovoj godini i da se svi kvalitetno ogrejete. Trenutno sam na raspustu, a i pozavrsavao sam sve sto sam imao da uradim za ovu zimu, pa sam nasao vremena da sve natenane iznesem sto se tice mog iskustva.
Krenuo bih, dakle, od pocetka... Kao sto svi znate, 2015. godine sam uradio sistem grejanja na pelet sa kotlom na cvrsto gorivo(Viadrus U22S 30KW) i PltGrnk 17.7. Cetvorokraki mesni ESBE VRG 141 i motorni pogon sa integrisanom automatikom vodjenom po spoljnoj temperaturi ESBE CRC 141. Zatim kotlovskom pumpom IMP 25/45 starom 40 godina i radijatorskom pumpom Wilo Stratos Pico 30/1-6. Sistem radi savrseno, sve onako kako sam zamisljao, ali posle nekog vremena, resetka gorionika se napuni zgurom i onda nema dovoljno kiseonika i sav pelet koji padne na resetku ne sagori kako treba. Svakih sat vremena prepuna resetka, cesto grejanje samo stane, jednom recju katastrofa, a potrosnja blagi ocaj. Drug Zmajdin, najbolji, najodgovorniji i najposteniji covek kojeg sam upoznao, bio par puta sa analizatorom i probao da resi problem, ali rezultat nikakav. Inace moram da napomenem da mi je kao prvom kupcu doneo prototip gorionika koji je radio mesec dana, a nije mi uzeo belog dinara dok ja ne budem zadovoljan i dok ne skupim pare da mu platim!!! Ubedjen sam bio da nije do peleta, vec da je problem u jako losem odzaku koji je zidan 1974. i koji je jako los i ne vuce kako treba. Tata poludeo jer je teret ciscenja gorionika pao na njegove noge uz problem konstantnog silazenja u podrum sa sveze operisanim kukovima. I sam se raspitivao za sve ovo i pricao sa mnogim monterima, odlazio kod ljudi koji imaju Centrometal i B/Max gorionike kod kojih ovih problema nije bilo. Ja ga ubedjivao da je to do odzaka, ali on iznerviran odluci da pozove svog drugara koji je prodaje B/Max i koji je navodno strucnjak da oceni u cemu je problem. Donese on najnoviji B-Max 30KW sa displejom u boji i touch screenom i ugradi ga na kotao, a PltGrnk skine. Gorionik radi, ali samo dok se ne pojavi isti problem sa resetkom punom zgure. Medjutim, posto je resetka tog velikog gorionika duplo veca nego kod PltGrnk 17.7, on je imao duzu autonomiju rada i gusio se na svaka dva tri sata umesto na sat. Tata plati coveku 750 eura i ja razocaran i pun sramote i ponizenja teska srca javim drugu Zmajdinu sta se desilo. Covek profesionalac dodje, pokusa da mi analizatorom namesti sagorevanje i na B-Maxu, ali bezuspesno. Rastasmo se tako mi, a meni krivo i provedoh celu zimu u stelovanju parametara na gorioniku koji je MNOOOOGO LOSIJI od PltGrnk, a pri tome je bolji gorionik od svih FABRICKIH koji se nalaze na trzistu!!!
Prosla grejna sezona i ja se dadoh u resavanje problema sa dimnjakom, koji sam resio tako sto sam kroz postojeci stari zidani odzak provukao sanacioni prohromski dimnjacki set fi 200 visine 7m. Odzak vuce ko lud, ali B-Max ni blizu nema tako dobru modulaciju kao PltGrnk i ne moze da radi na manjoj snazi od 8KW(fabricki deklarisano 10KW). E tu sam usao u mnooogo ozbiljnije probleme, pa sam, umesto komfornog i jeftinog grejanja sa PltGrnk-om koji savrseno radi u modulaciji i prilagodjava svoju snagu savrseno precizno na svaka 2 stepena u rasponu trenutnim potrebama objekta, morao da preduzmem sledece korake u vidu jos vece investicije koja mi se nikada nece isplatiti, ali nekome posle mene hoce! Posto B-Max ima modulaciju, ali ona je u rasponu od 5 stepeni i ne radi ni blizu kao kod PltGrnk, a najmanja snaga je u vecem delu zime veca nego sto treba da bude za moju promaju od kuce od 170m2, a kamoli za neku dobro izolovanu i manju kucicu, bio sam prinudjen da kupim akumulatore toplote i da izmenim postojeci sistem. Kupio 2 Centrometalova akumulatora od 800 litara, napravio razdelnik sa 3 grejna kruga i jednim za TPV i uz mnooogo truda zavrsio sve. Kostalo me 500.000 din, ali nisam se pokajao. Kad vec bacam pare, onda daj da barem uradim sistem kakav niko nema. Uzeo sam jos dve Wilo Stratos Pico pametne pumpe, jos dve automatike ESBE CRC 141, cetiri trokraka ESBE VRG 131 umesto onog cetvorokrakog, jednu novu Wilo Star RS 32/6 za kotlovski krug izmedju kotla i AT i automatiku ESBE CRA 111 za trokraki izmedju kotla i AT. Sve sam, naravno, sam povezao i sada radi savrseno. Na to sve sam dodao i digitalni diferencijalni termostat koji ima 2 releja i 3 senzora od kojih 1 rele kontrolise rad gorionika preko dva senzora na vrhu prvog i dna drugog AT(akumulatori spojeni u rednu vezu) i trec senzor koji kontrolise bojler sa TPV koji napaja cetvrti krug grejanja iz razdelnika, ali to jos nisam montirao. Trenutno na sistemu radi samo jedna pumpa, jer cu preostale dve grane spojiti tek kada nadogradim kucu i kada je podelim na 3 etaze po 100m2. Akumulatori su povezani tako da sistem moze da radi i bez njih, zatim sa jednim ili sa oba. Sistem sam uradio toliko dobro da sam i iskljucio mogucnost i da imam los pelet, jer je jedina prednost ovog B-Maxa to sto ima mogucnost da se spoji sa kompresorom i da se podesi da na svakih nekoliko minuta ili sati kompresor izduva i ocisti resetku od pepela i zgure, kao i prilikom svakog paljenja i gasenja gorionika. Dakle, ciklus ciscenja moze da radi snazni ventilator, ali i kompresor. Sve u svemu, sada ovaj gorionik ima smisla i sada on radi najbolje sto moze. Grejanje je konstantno, radijatori non stop topli ili mlaki, a u kuci t regulisem iskljucivo termoglavama i automatikom vodjenom spoljnom t spram koje sam jako dobro nastelovao krivu grejanja, toliko dobro da mi ni na savrseno dimenzionisanim radijatorima ni ne trebaju skoro termoglave. Jednom recju, sada mi grejanje radi savrseno! Kuca je teska promaja sa jako losim prozorima i bez ikakve izolacije, pa trosi dosta, ali to je sve svakako u planu da se radi, samo sto sam ja zbog nekih mojih mogucnosti krenu o obrnutim redosledom. Prvo uradio grejanje, a teko cu da radim krov, prosirenje, prozore i izolaciju.
E sada, sta da kazem posle svega...Vodite racuna kakav pelet uzimate, koji kotao, koji gorionik i kakav je odzak!!! Ko vam radi sistem i obavezno mesni ventil po propisu!!! Uz mesni ventil, obavezno i pumpu u kotlovskom krugu pored one u radijatorskom!!! Cetvorokraki bez AT, a dva trokraka sa AT. Ako je bez akumulatora, onda cetvorokraki, dve pumpe, dobar gorionik sa dobrom modulacijom i sa sto manjom minimalnom snagom, a ako je sa AT, onda moze bilo koji, svi su dobri. Meni je jedino sada zao sto sam skrljao jako velike pare u podrum i sto zaista imam savrsen sistem i delim svima lekcije kako treba da se uradi, a ja nisam uradio to jeftino, a dobro da mi se ta investicija brzo vrati, pa da sada svima vama mogu da pametujem da i vi to uradite. Ali zato, poucen svojim iskustvom, mogu slobodno da kazem da ukoliko zelite jeftin a jako dobar sistem koji je funkcionalan uz mogucnost prelaska i na druga goriva, uzmite kombinovani kotao na cvrsto gorivo, cetvorokraki mesni ventil, kotlovsku pumpu obavezno, PltGrnk, jer mu zaista nema ravnog, dobar pelet, tu ne stedite i pobrinite se da vam odzak bude po propisu uradjen...NECETE SE SIGURNO POKAJATI!
Veliki pozdrav svima, cujemo se, pratim vas sve!!!
@peletgrejanje
Druza,nije to bas tako,narucio sam isti taj koji je na linku,Novembra meseca kostao je 28k din,medjutim,nece on bas da radi kako sam ja zamislio(bas kao i ti),pozalim se prodavcu,kaze mi da sam retard i da to radi bas to,nisam dobro povezao i da mi ne valja ruter(EJ,ALO,NE VALJA VAM RUTER) prko kojeg ga kontrolisem i podesavam.Sta cu,ne razumem se u rutere(ccna,ccna security,ccnp,mtcna,mtctce itd...) tako mi rekao cove,posle par dana natezanja,uspem da im vratim uredjaj,a onii meni lovu,vratim sq7 i radi to lepo,podesen na 21c non stop......
Eto kako sam ja prosao.............
A sada cu i slike da okacim, tako da sve lepo mozete da vidite kako je nekada bilo, a kako je sada... Prvo sa PltGrnk 17.7
Evo slika i sa B-Maxom
A ovo je sada...
@peletgrejanje
Druza,nije to bas tako,narucio sam isti taj koji je na linku,Novembra meseca kostao je 28k din,medjutim,nece on bas da radi kako sam ja zamislio(bas kao i ti),pozalim se prodavcu,kaze mi da sam retard i da to radi bas to,nisam dobro povezao i da mi ne valja ruter(EJ,ALO,NE VALJA VAM RUTER) prko kojeg ga kontrolisem i podesavam.Sta cu,ne razumem se u rutere(ccna,ccna security,ccnp,mtcna,mtctce itd...) tako mi rekao cove,posle par dana natezanja,uspem da im vratim uredjaj,a onii meni lovu,vratim sq7 i radi to lepo,podesen na 21c non stop......
Eto kako sam ja prosao.............
Ne znam sta bih ti rekao, eto kod mene je vec par mjeseci i radi perfektno, mozda je taj bio los fabricki. ja sam ga platio 220evra.
A covece tu toliko cevi ima da se covek ne moze snaci
Samo mi nije jasna veza AT i shljake?
I ja sam imao problema sa shljakom, gasio se kotao posle par sati, ali sam ga resio promenom peleta. Sada radi vec mesec i po dana, a u pepeljari nisam nasao ni mrvu shljake.
Zato mislis da je bolja kupovina kotao na cvrsto pa dodatak gorionik za pelet?
Kada sam ja kupovao kotao, savetovali su me da uzmem bas kotao na pelet (npr. Toby), jer su stedljiviji (i bolji).
I po tebi ima li rezona ulagati u AT? Meni manje vise sve radi ok i bez njega. Mada ja planiram da ugradim sa grejacima, znaci ne bas obican AT. Po racunici nocna struja je i dalje jeftinija od peleta. Tek u crvenoj zoni je tu negde kao pelet, ako racunamo da pelet ima 1kg=5kWh. Dok je u plavoj duplo skoro jeftinije. Makar od zimske cene peleta.
@peletgrejanje
Sta bi rekao,lepo sam pitao coveka,da li moze da radi to,to i to,KAZE DA,ZA TO JE PREDVIDJEN,sta cu kupim i platim 28000 i nesto dinara,da mi na kraju "ne radi" cisco ruter od 3000e....MA VAZI.....Nasao sam taj sto radi i kako ja hocu i kosta jako puno,za sada mi ne treba......
Tako sam ja prosao......
Sljaka je delom bila od loseg odzaka, a delom od loseg peleta. Ni sada mi gorionik ne radi savrseno 7-8 sati jer se stvara sljaka, ali zato imam kompresor koji na svaka sat ipo vremena izduva resetku i totalno je ocisti. Pri tome gorionik automatski nastavi da potpaljuje i radi od pocetka. A sto se tice AT, ugradio sam ih jer je minimalna snaga B-Maxa veca od potreba objekta kada je t u plusu, tako da sam time resio taj problem, a i predstojeca adaptcija kuce i izolacija koja ce jos da smanji gubitke objekta su uticali na to da se opredelim za AT. Nikome nebih preporucio AT ko vec nema neki kotao na cvrsto gorivo, a toplo bih ga preporucio svima koji se greju na drvo i na ugalj!!! Preporucio bih i svima koji se greju na pelet sa kotlom na cvrsto gorivo i gorionikom koji nije kao PltGrnk. Jedino zmajdinov PltGrnk moze da radi bez problema bez AT. Svi ostali tesko...
Nova generacija HeatOn je u razvojnoj fazi i na proleće bi trebala da ugleda svetlost dana, a biće potpuno daljinski kontrolisana i nadgledana preko interneta. Strpite se do sledeće sezone!
Koncept i prototip možete da pogledate ovde: https://www.youtube.com/watch?v=-ZyUPY39naA
Ja sam kupac sigurno ako to završi do leta.
Koristim gorionik ferolli p7 vec sest godina bez problema....doduse sa vremena na vreme upali gresku i jednostvano nece da startuje....prihvatio sam to kao neminovnost....zadnjih sedan dana je katastrofa...kotao nece da startuje, pali greske, setinge sam menjao i vracao na fabricke....gasio iz struje , cistio sve sto moze da se ocisti....
Po zanimanju sam serviser motorcikala i zanat nalaze da se bavim elektronikom pored mehanike...tako da sam namazan i nauruzan opremom i strpljenjem...
Kad su pocele nevolje premerio sam sve senzore a nema ih mnogo...svi u redu...pri iskljucivanju istih mi se na displeju prijavljuje greska, ali jedina stvar koja je konstanta je 0/fh koji blinka ali kotao ne radi predventilaciju i ne krece....a onda sasvim sam pocne da radi i radi besprekorno..zatim bez objasnjenja stane i nece da krene....
Na kraju sasvim slucajno premerim napon koji dolazi do ventilatora od 160 V....rcunam da posto motor radi razlicitim brzinama da je to normalno....mada bi trebao da krene punom snagom....no , posto imam malo dete nije me mrzelo da sve ponovo premerim i utvrdim da je taj isti napon od uticnice do kotla...dakle u samoj mrezi je napon daleko ispod normale....popnem se do prve trofazne uticnice i instrument, koji je neprecizan ali za ovo dovoljan, pokaze da imam 200 v na dve faze a na jednoj 160 V...
Krajnje jednostavno produznim kablom iz susedne prostorije dovedam napon sa druge faze i gle cuda ...kotao proradi....
Posto za par dana idem na neko sudjenje sa EDB majmunima uradicu slike i trazicu vestacenje.....ja tvrdim da ne trosim struje koliko oni kazu pa cak i da hocu nemam sta da trosim, jer naponi nisu u okviru ugovorenih vrednosti....a ja se pitam sto zena kuka da rerna slabo pece odozdo.....naEDBijem ih sve kompletno na onu stvar....
Pozdrav svima! Novi sam na forumu. Ove zime sam ugradio Biolux Uni 20 Kraljevo. Kuca mi ima 2 etaze, ukupno 140 grejne povrsine. Zidana je giter blokom 19cm, malterisana 3cm i kasnije na do odradjena fasadna izolacija stiropor 10cm, prozori su pvc. Za sl. sezonu planiram da ugradim bafer od 650L rucno pravljen i da na njega uz kotao na pelet povezem i el.kotao koji bi dogrevao vodu po jeftinoj tarifi. Ono sto mene zanima je sta je sve potrebno jos da se ugradi na instalaciju izmedju kotla i bafera, odnosno bafera i instalacije
"Ono sto mene zanima je sta je sve potrebno jos da se ugradi na instalaciju izmedju kotla i bafera, odnosno bafera i instalacije"
Ima vec dosta toga napisano na tu temu, samo malo potrazi. Imas i fotografije.
Pretpostavljam da si pravio neku racunicu, ako nije problem da je izlozis ovde, i ja planiram nesto slicno
Koliko dugo si izracunao da ce da te greje tih 650l?
Nova pec 28 KW na pelet radi oko 100 dana potroseno 210 vreca peleta tj. u prosjeku oko 3 tone,30 kg po danu 0,5 po satu.Temperatur azadana u kotlu je 75 C ,radi pretezno na 5 i mjesajuci ventil je podesen na 4 pretezno ,izolacija dobra.Povrsina koju grijem je 130 m2 jedna kuca plus dvoristna 50 m2 koja je udaljena 15m ,znaci ukupno oko 180 m2.Potrosnjom sam relativno zadovoljan,medutim problem je u sagorjevanju peleta posto ostaje sljake, koju moram skoro svaki dan cistiti.Pelet je Ensa Srbac A2 koji isti su isto vrijeme kupili i moji prijatelji i nemaju tih problema u Termofluks peci.Probao sam od iste firme skuplji pelet A1 i nije bilo sljake. Zna li ko kakve cake u podesavanjima ili mehanicke sa posudom gorionika posto imam jos peleta koji trebam potrositi. Hvala.
Pelet je skup, a veoma je različit (drvo, kora drveta, bor ili jela, bukva), seno, slama, detelina....
Svaki pelet ima optimalni stepen iskorišćenja samo u kotlu koji je za njega predviđen.
Pelet koji je recimo imao 80% stepen iskorišćenja u za njega urađenom kotlu, dodavaču, gorioniku, kada ode u drugi kotao napravi 70, 60 a ide čak i do 50% stepen iskorišćenja.
Nas je jedan veliki Uvoznik slao da proveravamo žalbe korisnika kod kojih je stepen iskorišćenja bio oko 50%, kao kod uglja. Zaključak je uvek bio da je kotao dobar (+sve OK sa instalacijama), ali mu je pelet neodgovarajući.
Greška UVOZNIKA je bila u komercijalnom deklarisanju stepena korisnosti kotla na pelet od preko 90%, a on ne može u idealnim uslovima da da preko 70%, za celu zimu 60-65%. Posle toga su prestali sa tom reklamom.
Glavni sastojak peleta nije biljna masa, već struja (glavni deo proizvodne cene), jer se pri njegovoj proizvodnji troše enormne količline struje.
Pelet traži dosta održavanja i opsluživanja, daleko manje od uglja, ali daleko više od gasa ili nafte, a malo je jeftiniji.
Cena po kW je na pelet 4.2 din ( sto je neki stariji podatak ali je merodavan za odnos) a cena po kW na gas je 4.8 din a očekuje se pojeftinjenje.
U odnosu na toplotnu pumpu pelet je dva puta je skuplji, a na njoj nemamo održavanje.
+ Gorivo (pelet) mora da se kupi unapred, veoma je kabasto i zauzima dosta mesta.
Ako se kupi u van sezoni, cena peleta je oko 150EUR, a u špicu sezone pelet cene 200-250EUR po toni.
Godišnji račun za ugalj je 30% veći od računa za struju toplotne pumpe.
Trošak radne snage nije tu uračunat, jer ga naši ljudi ne računaju.
Odnos rad / ugalj je ~ 4 x (ako 1 sat koliko ložač treba da se bakće sa ugljem dnevno računamo po ceni od 10EUR/h, to je mesečno 300EUR, a sam ugalj košta 60 eura.....)
A kako je 3x jace ako je projektovano na tu kvadraturu (100kv) 20kw .... u mom slucaju, jesenas radjen projekat na 100kv jacina peci za etazno grejanje 23kw ,po mogucstvu 15kw pradato vodi a 8kw toplotnim zracenjem nje same?
Za 100 kvadrata 10 kilovata puna kapa.
Jeli to važi i za kotao na ugalj?
KIlovat je kilovat.
Cim saznas odgovor na sve to javi i meni, ja sam se naslusao raznih prici ali nazalost nisam imao priliku da vidim kod nekog u praksi funkcionisanje etaznog grejanja na pelet, od komentara da je jeftinije od drva do komentara da je skuplje od gasa, tako da slobodno mozes da poludis
Sta mogu da ti kazem jeste da ti za svaku sobu treba radijator, pa i predprostor, zbog gubitaka bolje da ima, jedno rebro radijatora je sirine u proseku 80mm i greje oko 0.7kvadrata, pa izracunaj, prosecna cena po metru radijatora je oko 60e
Za tu povrsinu, koju i ja imam, rekla mi je vecina da je dovoljna i dobra Alfa como 21, nije jeftina, al kao dobra je, videces u njenim podatcima kolika je min i max potrosnja peleta po satu cinimi se od 1,5 do 5kg po satu...
Moja logika jeste da trosi znaci u proseku 2,5kg neka radi 16sati to je 40kg dnevno ili tona i 200 mesecno, sto je previse, ali ljudi kazu drugacije, ja ne smem da garantujem jer kao sto rekoh ne znam iz prakse nista, ako nesto saznas preciznije , ili skorije uradis, ti javi, ja planiram za sl zimu da radim etazno, pa cu do tad prelomiti koju vrstu
Nema licitacije sa grejanjem na pelet,gas,drvo,ugalj,izolacija objekta je tu PRESUDAN FAKTOR.....Nema tu puno filozofije...Ovo sto govori zmajdin je ok,ali sa inzenjerske strane,postujem i podrzavam(covek 120% u pravu),ali u praksi,kako su izolovani i energetski efikasni objekti u Srbiji(kod vecine,slozicete se: prozori ne dihtuju,duva na roletnama,ulazna vrata flisuju,nema izolacije,samo malterisano,nema izolacije tavanice ili neka losija izolacija)??? To je glavno pitanje od kojeg zavisi potrosnja energenata,ne ulazim,da li je pelet,ugalj,drvo,gas itd. ....
Gospodo,ako objekat nije ususkan sa svih strana,nema male potrosnje,kada shvatimo koliko nam izolacija znaci i da mora jako puno da se ulozi u istu(dugorocno gledano) ,bice nam bolje i jeftinije,a do tada.....sve ostalo su puste zelje za minimalnom potrosnjom bilo kojeg energenta,ako objekat sam po sebi nije stedljiv(dobro izolovan i ususkan) ,nema tu puno neke filozofije oko stelovanja gorionika i potrosnje.
Da je moguce nastelovati gorionike,da malo trose,to jednostavno nije moguce bez energetski efikasnog objekta........
Apsolutno se slažem. Alfa i Omega svega je IZOLACIJA
zdravo ljudi imam kucu oko 250 kvadrata nemam grejanje grejem se na sporet alfu 90 teo bi da uradim grejanje na pelet dali se to isplati i koji bi mi kotao predlozili i to sve sto ide gorionik i koje jacine bi mi trebao
Nema licitacije sa grejanjem na pelet,gas,drvo,ugalj,izolacija objekta je tu PRESUDAN FAKTOR.....Nema tu puno filozofije...Ovo sto govori zmajdin je ok,ali sa inzenjerske strane,postujem i podrzavam(covek 120% u pravu),ali u praksi,kako su izolovani i energetski efikasni objekti u Srbiji(kod vecine,slozicete se: prozori ne dihtuju,duva na roletnama,ulazna vrata flisuju,nema izolacije,samo malterisano,nema izolacije tavanice ili neka losija izolacija)??? To je glavno pitanje od kojeg zavisi potrosnja energenata,ne ulazim,da li je pelet,ugalj,drvo,gas itd. ....
Gospodo,ako objekat nije ususkan sa svih strana,nema male potrosnje,kada shvatimo koliko nam izolacija znaci i da mora jako puno da se ulozi u istu(dugorocno gledano) ,bice nam bolje i jeftinije,a do tada.....sve ostalo su puste zelje za minimalnom potrosnjom bilo kojeg energenta,ako objekat sam po sebi nije stedljiv(dobro izolovan i ususkan) ,nema tu puno neke filozofije oko stelovanja gorionika i potrosnje.
Da je moguce nastelovati gorionike,da malo trose,to jednostavno nije moguce bez energetski efikasnog objekta........
Upravo tako, citava filozofija grijanja!!!
Postovani
Ove godine amnugradio Bosch gorionik do 35 kw u pec megal trajnozarecu sa kosim lozistem snage 32 kw. Generalno sistem je a trokrakom ventilom, grejem dva objekta od ukupno 250m2 solidno izolovane sa 5 cm stiropora i pvc stolarijom. Problem je sto mi je za ovih nekolko hladnih dana gorionik trosio za t u prostorii svega 20 c oko 7 dzakova peleta bez nocnog rezima rada.Saa kada su t oko 0 potrosnja je oko 5 dzakova. Takodje u pepelu imam dosta neagorelih uzarenih osrtataka pepela. robao sam sa podesavanjem parametara smanjivao ventilacijuna 3 stepenu,posto sam ga podesio na max 3 stepen, i to na oko 110 kao i vreme dostave gorionika na 42 (za zbirnu sekvencu 15) ali i dalje imam isti problem, los pepeo. Nemam turbulatore, pa sam probao da stavim samotnr cigle u samo loziste kako bi usmerio plamen iz gorionika da gadja malo vislje a ne da ide ravno, misleci da cu tako zagrejati vislje ploce lozista i napraviti eventukano jos jednu promaju.Time se potrosnja smanjila za oko pola dzaka na 4,5 ali i dalje u pepelu ima uzasno mnogo otpadnog nesagorelog peleta (s biom) .Pomoc...
@boleeve
Ovo je WiFi smart sobni termostat koji uključuje i isključuje gorionik po zadatim vremenskim intervalima, a ujedno kontroliše termoglave po sobama. Ima naprednije funkcije od klasičnih sobnih termostata koje možemo da kupimo na našem tržištu i to je to. Naravno da može da se poveže sa onom mojom šemom u kombinaciji sa HeatOn WCHR-01, ali ništa ne bi više dobili od kombinacije sa običnim sobnim termostatom, jedino je lepo ovo što kontroliše termoglave po sobama. Sve je to šminkeraj i suviše košta.
Nova generacija HeatOn je u razvojnoj fazi i na proleće bi trebala da ugleda svetlost dana, a biće potpuno daljinski kontrolisana i nadgledana preko interneta. Strpite se do sledeće sezone!
Koncept i prototip možete da pogledate ovde: https://www.youtube.com/watch?v=-ZyUPY39naA
www.stsrdjan.blogspot.rs