.
Grejanje na pelet
Pozdrav svima,
Rešio sam da očistim kotao detaljno (valjda je gotovo sa zimom ove godine), pa me interesuje da li je neko od vas koristio neko sredstvo za čišćenje kotlova, budući da sam pri čišćenju cevi sa turbulatorima primetio da ima naslaga nekog katrana ili nečeg sličnog, što četka na bušilici nije uspela da skine? Šta vam se pokazalo kao ok rešenje?
Unapred hvala
Astraterm
Boree, hvala...
To je ona tečnost, ne prah? Jedino mi je to logično za kotlove na pelet... Uzimam danas, pa četku u ruke....
Ono samo našpricaš i sve silazi samo od sebe, odlična stvar.
Ako može pomoć ! ovde sam novi a treba mi pomoć.
Imam uradjeno podno grejanje prije 30 godina sa Totrinim cevima spoljni prečnik 20 mm ispod podnog izolacija 4 cm kamene vune i sve po redu, kuća je izolovana prije 30 godina sa 5-10 cm perlita a prije dve godine 5cm stiropora stara stolarija ne duva nigde oko prozora i vrata naduvan purpen prostor za grejanje ne preko 60 m2, zainteresovan sam za Intetio 14, dobio sa info od raznih predstavnika thermofluxa da kada bih sve pisao glava bih vas zabolela ! mene interesuje dali bih imao problema sa priključkom na odžak koji je 12 cm x 22 cm zidani ništa nebi bilo priključeno drugo na njega osim Interio kamina, i sada je pitanje cev za dimne gasove išla bi u visinu pod plafon koji je na 2.40 m pa nakon toga 2,60 m levo na dimnjaču. Probao sam upaljač da upalim kod otvora za čišćenje i vuče plamen unutra a podpritisak od 0.05 što mi savetuju neznam kako da izmerim !! Bio bih zahvalan ako mi neko pomogne
Bore, gde kupujes taj Astraterm? Odnosno gde da ga trazim, u prodavnicama kotlova ili u Univeru?
Ako može pomoć ! ovde sam novi a treba mi pomoć.
Ako može pomoć !
Mnogo je dugačka ta horizontala.
@boleeve pogledaj na internetu gde i a, meni su iz NS doneli.
Izvesni gospodin serviser iz alfa plam mi je rekao da za COMMO 15 može i da nebi bilo problema, ako su dimenzije odžaka 12 x 22 cm , a serviser iz B. G. Za thermoflux da horizontalnu cev stavim fi 120 mm i na kraju redukcija na fo 80 mm !
A iz Thermoflux Jajce BH su rekli da izmerim podpritisak u odžaku tj. na kraju cevi i ako je 0.05 može !
Izvesni gospodin serviser iz alfa plam mi je rekao da za COMMO 15 može i da nebi bilo problema, ako su dimenzije 12 x 22 cm , a serviser iz B. G. Za thermoflux da horizontalnu cev stavim fi 120 mm i na kraju redukcija na fo 80 mm !
Potpritisak celog sklopa - sulundar i dinjak zajedno, treba da bude -5 Paskala, ne samo dimnjaka.
Ko to meri ?
Izgleda da ću biti prisiljen da srušim ozidani kamin pa da na njegovom mestu povežem na odžak kamin Interio, pošto je u kaminu otvor koji vodi u odžak tu planiram da zatvorim sa betonskim vratancima a sada mi nije jasno koliko je naj bolje od peći u visinu da postavim priključak za sulundar ??
Meri onaj koji ima merilo. Može merilo i da se napravi, dođe kao vagres-crevo, ili kako se već to zove, samo malo i sa otvorenim krajevima - "U" cev.
Tako povezano - peći i kamin na jedan dimnjak, ionako ne bi radilo, a i protivno je propisima. Jel su ti majstori koji su davali savete znali za taj momenat?
Prikljulak kako vam zgodno, sa što manje članaka i kolena.
Hvala !!
Ako može savet !!
Koji sobni wifi termostat se pokazao kao dobar !! radio bi u kombinaciji sa Thermoflux-vim Interio 14 kaminom !!
Hvala na pomoći !
Ja koristim Comuterm Q7 RF već šest, sedam godina. Zadovoljan.
Mislim da Interio ima svoj termostat za temperturu vazduha.
Da li mi neko moze reci kako se pristupa parametrima na kotlu Toby 17? Verovatno neka novija elektronika(fumis),sa plavim tuch screen-om...
U napred hvala
Jel ima neko da preporuci nekog majstora koji radi sa crnim cevima, da zna nešto a da mi pritom ne odere kožu sa ledja. Bila su mi trojica, kada sam im rekao šta hoću, jedan mi je odmah rekao da ne zna, drugi pola stvari rekao da nisu potrebne, na moje pitanje zašto počne priču kako je on radio ovde onde, zgrade, čuda neka ali samo ne zna da mi da odgovor. Treći zna, argumentuje šta i kako ali cena mu je duplo veća nego za predhodna dva zajedno.
Mislim da ne tražim bog zna šta, hoću 4-kraki ventil, pumpu u radijatorskom krugu sa termostatima na sve četiri cevi, pumpa u kotlovskom krugu sa trokrakim termostatskim ventilom kao zaštita od kondenza. Ili ako ima neko neki bolji predlog kako povezati otvoren sam za predloge..
Radovaz na žalost tamo baš nema puno šta da se šteluje,inače saberi i +1
Vladdicca
Ako postavljate četvorokraki ventil, kako mislite da postavite i trokraki?
Koja vam je geografska lokacija, mislim na mesto stanovanja.
Mislio sam da odvojim kotlovski od radijatorskog kruga pomoću hidraulične skretnice. U kotlovskom bi bio trokraki termostatski ventil koji bi otvarao na 60 stepeni, a u radijatorskom bi bio 4-kraki kojim bi regulisao polaznu T ka radijatorima. Faktički voda u kotlu bi se vrtela do 60 stepeni a tek nakon toga bi isla kroz skretnicu preko 4 krakot mešnog ka radijatorima. Ovim sam hteo da ujedno zaštitim kotao od kondenza i da imam regulaciju polaznog voda (za sada ručnu kasnije automatsku). Šta mislite? Jel ovo moguće?
Ako postavljate hidrauličnu skretnicu, onda je bolje da umesto četvorokrakog podesivog mešnog ventila postavite trokraki.
Ne rekoste gde živite. Naime, znam jednog majstora starog kova - ispisnici smo, koji zna čemu služe hidraulične skretnice i mešni ventili. Da li je (i) on skup ne bih znao da kažem, ali sam ga gledao dok radi i što se mene tiče položio je prijemni.
Boree,hoces da kazes da nema onih silnih podesavanja parametara kao na starijim verzijama? A ovo za sabiranje te nisam razumeo,
U pravu ste. TF pelling eco je kotao. Bojler je u kotlovskom krugu, pumpa bojlera je na polaznoj cijevi ka bojleru. Bojler je 100l i zimi ga nikad ne grijem na struju.