Поздрав свима,
Опет ја са "идеалним системом" пошто верујем да се већина Вас слаже око 80-90% ствари шта треба и како уградити , идеја са "идеалним системом" ми је била да се напише тих 80-90% и да се тај пост линкује на првој страни , тако да свако ко је нов и неискусан (нпр ја.) може одмах да види шта га интересује а не да Вас давимо истим питањима сваких пар поста.
Али колико видим од тога нема ништа, па бих да поставим конкретна питања, стим да бих се пре тога јавно захвалио Грејачу на савету и информацијама које ми је дао.
За кућу од 90м2, од ситне цигле изоловану стиропором 8цм+фасада,дрвене столарије, тренутно се гради котларница 2*3 м (надам се да је ово довољно, мало сам повећао димензије које сам добио од Кепа за котларницу), планирана је изолација тавана са 5 цм стиродура и преко или кошуљица или мрежа+лепак. Од просторија грејаће се 3 (24+16+16 м2), у 2 ће бити по сушач али је положај такав да цеви не пролазе само кроз једну просторију од 11м2.
Ваша помоћ ми је потребна око следећег тј. да ли је избор ок и шта би сте изменили :
- Котао Кепо АЦ15 (или препорука мајстора/Вас)
- Цеви бакарне (или пвц бакар, ако нађем која је сврха изоловане бакарне цеви)
- Алуминијумски радијатори - Мислим да је члан Младен похвалио Фарал Алба који су ми се баш свидели,поред њих ту је и Берген РА 600+, Фондитал Калидор С5, или Ваш предлог)
- Трокраки мешни и четворокраки мешни Херц/Есбе/Фирст - додајте конкретне моделе или још некоф произвођача
-Термоглаве Херц или Ваш предлог
- додатна пумпа Грундфос/Вило
- Акумулатор топлоте - од 300 до 500 лит у зависности од препоруке Вас/мајстора.
Највише ми помоћи треба око редоследа, ако сам ја лепо схватио ред ствари је : Котао , па хид. скретница, па трокраки мешни са погоном - послат маил Кепо-у да ли прихватају продужетак гаранције и ако се стави Ладдомат (у једном од постова Грејач га назвао најбољом везом котао-АТ) уместо класичног трокраког вентила, АТ, четворокраки мешни, вод , радијатори са ТГ , вод, додатна пумпа, па поврат у АТ. Да ли Вам ово делује ок , планирано је да котао буде са бежичним модулом јер врло често код куће нема никога па бар неку информацију да имам шта се дешава са котлом а и због тога гледам да уградим "максимално аутоматизован систем".
едит: изгледа да ми писменост није јача страна па се извињавам на евентуалним грешкама при писању, пробао сам да их исправим ...
Hvala Mladene na odgovoru... Nisam napomenuo da inače kotao držim na 70c i da imam termo glave na svim radijatorima (osim sušača u kupatilu) tako da radijatori u početku budu vreli, ali ujedno i brzo zagreju prostoriju a onda su mahom mlaki-topli jer održavaju temperaturu.
Nekako se baš uzdam u ovaj trokraki da će lepo raditi posao, da će brže dovesti kotao do zadate temp i smanjiti česte promene work režima. Sa termo glavama mislim da je pun komfor, a i mešni je sa fiksnom regulacijom stavim ga i zaboravim da ga imam, zato mi se dopao najviše...