Meni je kotao upaljen 24h od početka do kraja sezone grejanja. Grejem dva stana u kući od 100m2 i 90m2. Ovo mi je osma godina, godišnja potrošnja je 5 ili 6 paleta zavisi od zime. Dnevna temp. 24c noćna 20c stim da mi je dnevna na 3h presečena noćnom pola sata. U drugom stanu nije presećena dnevna temp i dosta je viša dnevna temp. zbog malog deteta. Spremnik
od 150kg dopunim kad dodje do pola, mislim da i kod mene ostaje nešto malo na zidovima, to mi se dešavalo prve godine dok se nisam navikao na kuću
Grejanje na pelet
Pozdrav, crkao mi je grejac za paljenje peleta, kotao Unical Pellexia 27 , gde god sam pitao niko nema takav.. Moze li se napraviti negde po uzorku?
Ima li neko da zna?
Trenutno sam rešio problem, pre 3 god. sam menjao komplet i tad je jedan crkao ali sam tek juče saznao, silom prilika. Na svu sreću i sad je jedan pa sam upario ispravane grejače i imam grejanje. Želeo bih da imam u rezervi bar jedan ispravan.
Dimenzije, prečnik, dužina?
merio šublerom, valjda znam da gledam u to
12.7 je sa nosačem kroz koji se pričvršćuje a on je 1,2mm a mere na slici su u cm
Elektrotermija Užice
nosač će biti problem
Hvala Dušane, da će biti problem to sam shvatio posle desete prodavnice gde su mi to na prvi pogled grejača rekli. Ima li neko nekog u Italiji izgleda da mi je to jedino rešenje
Ne komplikuj, Dragane, kakva Italija, covece!
Spakuj to i posalji Elektrotermiji..
Nema problema koji oni nisu resili !!
Naravno da se nadam da ću rešiti grejače ovde kod nas.
Zato sam i došao ovde na forum gde ima mnogo ljudi koj su u materiji a možda i imali sličan problem.
U ponedeljak ću ih kontaktirati i videti šta mogu i za koliko, a poslao sam i upit u Unical, koliko bi izašli grejači sa poštarinom. Onako, samo da se spremim za sve varijante .
Ne vjerujem da neki praktičar nebi mogao prilagoditi klasičan štapni grijač približnih dimenzija
Ja koristim sličan grijač bez nosača i debljine oko 9,5 mm
https://www.ebay.com/itm/300W-220V-Igniter-Hot-Rod-Wood-Pellet-heating-t...
Verovatno može, nisam baš toliko upućen.
Samo ne bih voleo da dovedem kotao u ne pouzdan rad.
Za sve ove godine sa njim nisam imao nikakvih problema, baš je stabilan i pouzdan kotao.
Održavanje se svodi na čišćenje prašine sa kotla i malo pepela iz kotla tokom sezone. A posle svake grejne sezone otvaram peć i preko leta lagano čišćenje kompletne unutrašnjosti.
Goran Tosic wrote:
Za obične korisnike AT je zakon!!!
Грешиш Горане, за обичне кориснике није АТ. За обичне кориснике је котао од 25 киловата на 80 квадрата, везан директ на цеви без мешног, заштите поврата и осталих џиџа - биџа. Собни термостат везан на котао и пали - гаси цео дан. 5-6 тона за ту квадратуру по сезони, раније трошио 30 кубика дрваи лопатао, сад му цена иста седи ко господин у соби и гледа тв. Приде, има народ паре, плати огрев кешом у априлу - мају и накриви капу. И не мути мозак, иде да се шета (да се мало смрзне) дође кући, топло, милина, последња реч технике. Плати котао и собни термостат, то ке све од улагања (на котлу има већ уграђену пумпу или задржи стару од угља, озрачна лончета, сигурносни, експанзиону посуду... Е, да, сада уз неке котлове на пелет продавци дају поклон собни термостат.... Плати он и вози.
И најважније њему да може да попије још коју ракијицу у гостима а не да га жена подсећа: "Ајде дизе се, че ни угасне огњат!"
Veliko BRAVO za ovaj post!!!
Pozdrav svima. Ove godine ugradili smo kotao Toby 20, grejna povrsina 110kw na tri sprata. Temperatura kotla podesena na 60 stepeni, mesni ventil na 3, pumpa na 2. Kotao radi od 8 casova do 21. Moje pitanje je sledece da li je potrosnja od 35-40kg dnevno velikaa?
Beethoven wrote:Goran Tosic wrote:
Za obične korisnike AT je zakon!!!
Грешиш Горане, за обичне кориснике није АТ. За обичне кориснике је котао од 25 киловата на 80 квадрата, везан директ на цеви без мешног, заштите поврата и осталих џиџа - биџа. Собни термостат везан на котао и пали - гаси цео дан. 5-6 тона за ту квадратуру по сезони, раније трошио 30 кубика дрваи лопатао, сад му цена иста седи ко господин у соби и гледа тв."
Veliko BRAVO za ovaj post!!!
Хвала, хвала... Ја сам до те логике дошао, не знам, можда и грешим.
Pozdrav svima. Ove godine ugradili smo kotao Toby 20, grejna povrsina 110kw na tri sprata. Temperatura kotla podesena na 60 stepeni, mesni ventil na 3, pumpa na 2. Kotao radi od 8 casova do 21. Moje pitanje je sledece da li je potrosnja od 35-40kg dnevno velikaa?
Ево моје потрошње за упоређење:
150 квадрата, греје се 24 сата. Октобар 7 џакова, новембар 17 џакова (рачунам и сутрашњи дан). Струја за грејање октобар 2500дин, новембар 3500дин.
@DaniloDj
Kakva je izolacija objekta koji se greje? Ako je izolacija dobra, onda vem je potrošnja NENORMANO velika!
Imate li dve pumpe u grejnom sistemu? Ako nemate onda polako krenite da čitate ovu temu od početka.
Kakav je to mešni ventil koji je stavljen na neki broj 3? 60C ciljana temperatura kotla? Neće da valja!
Ovako, pumpa stoji iznad mesnog mentila, pali se na 45 stepeni, gasi na 40. Izolacije nema, prozori su u vecini soba ektra u dve sobe solidni. Koliko sam shvatio iz prica po forumu, pre svega temp u mom kotlu podesana na 60 step, na termometru pokazuje da na odvodu ide 55-62 a vraca 60 stepeni. Termo glave su podesene na 22 stepeni u vecini soba. Da li bi bilo pametnije staviti temp u kotlu na 70, a mesni ventil staviti na petici kako bi ka radijatorima islo 50 stepeni? Da li bi kotao duze radio u modulaciji onda. Kotao se gasi na 65 stepenj radi sprecavanja pregrevanja sto se nije desilo nikad i na 55 se pali u tom slucaju sam. To se nije desavalo. Zaboravio sam da napisem, mesni vetil kada stpji na 3, polovina vode ide u sistem a polovina se vraca u kotao.
Moraćete da pročitate ovu temu i još par nekih tema na ovom forumu da biste znali šta je potrebno hidraulično preraditi u vašem slučaju.
Za početak pročitajte post i kliknite na link koji sam postavio dve stranice unazad.
Procitao sam dosta vasih postova i drugih forumasa. Temperatura u kotlu 70 stepeni podesana, uz pomoc mesnog ventila sam podesio da temperatura ka radijatorima ide izmedju 47-50, ispod toga je hladnije u kuci, Temperatura vode koja se vraca je samo 34,koliko sam shvatio ona mora da bude priblizna onoj koja ide u radijatore. Nazalost nemam termometar na cevi koja se vraca u kotao ali na osnovu rada mogu da zakljucim da on stalno izlazi iz modulacije i ima potrebu da ponovo postize temp u kotlu na 70, zagreje do 74 i posle pola sata pada na 67. Nazalost nemam pumpu ispod mesno ventila vec samo iznad koja tera vodu ka radijatorima. Sta se moze uciniti da se poveca temp vode koja se vraca? Da li otvoriti radijatore u sobama na max da ih ne bi zatvarao ili propustao manju kolicinu tople vode?
Jeli to ukupno 100m2 što se grije. Po meni šta god da uradiš (osim izolacije kuće) potrošnja će biti ista. Zna se da kuća ( izolovana ili neizolovana) određuje potrošnju ogreva. Vrsta kotla takođe utiče na potrošnju ogreva. Evo ti i moje poređenje potrošnje zadnjih desetak dana. Kuća 120m2. dvije etaže solidna izolacija stiropol 8cm pvc stolarija i plafon 5 cm vune, dnevno oko 22 kg peleta. Kotao radi od 08.30. Do 23h i od toga radi max 2h bez gašenja a posle se 25 do 30 puta gasi i ponovo pali do 23h.
Slazem se sa tobom oko izolacije. Ukuono 100m2 grejne povrsine. Ali opet po iskustvima drugih ne znam kako da nastelujem kotao da vraca priblizno toplu vodu pre mesnog ventila sa temperaturom vode posle mesnog ventila koja ide ka radijatorima. Ocigledno moram da otvorim radijatore skroz da bi topla voda cirkulisala kroz stalno i da bi se ta temperatura povecala. Ovako je dosta niza.
a posle se 25 do 30 puta gasi i ponovo pali do 23h.
30 паљења пута 20 минута (рачунам да му толико треба да упали и стабилизује пламен, можда сам и мало смањио) је 600 минута (10 сата). Хоћеш да кажеш да од укупног времена грејања котао проведе 10 сати у паљењу? Немој, молим те, кажи да није тако?
Upravo se desilo da je kotao otisao u eco mod postignuvsi 76 stepeni. Na svim radijatorima sam povecao za jedan stepen na termoglavama. Temperatura koju salje gore 47, koja se vraca do 42 posto nisam siguran u pouzdanost termometra. Zaboravio sam da kazem, da u hodnicima i toaletima nema termo glava i da tu konstantno vrti vodu, ukupna kvadratura tih prostorija je oko 18 kvadrata.
Termoglavama podesi temperaturu prostorije kako ti odgovara, a u radijatore na mešnom šalji koliko treba da postigne zadatu temperaturu po prostorijama a to je vjerovatno 45 do 60 zavisno od spoljne temperature. Povrat iz radijatora u mešni ti nije bitan a povrat iz mešnog u kotao je bitan ali na njega nemožeš uticati jer on zavisi od. Temperature prema radijatorima. Što manju temperaturu pustaš prema radijatorima to veća temperatura ide u kotao.
@bethoven
Da upravo tako. Za 2h se kuća ugrije i onda. se strahovitom brzinom kotao pali i gasi. Kad upali za nekoliko minuta ugrije do 73 * i ponovo gašenje. Praktično odprilike svakih dvadesetak minuta ponovo proces potpale, čudi me da grijač nije već crkao.
Podesio sam 70 stepeni temperatura u kotlu, 48-50 salje u radijatore. Termoglave sam stavio na 23 stepeni odnosno tackica pre cetvorke. Je l moze neko da mi kaze koliko dugo bi on trebalo da radi u modulaciji pre nego sto padne ispod 70? Kod mene je podeseno da radi u prvoj snazi kad predje 70 a pretpostavljam u petoj kada dodje do 69.
Kotao sam reguliše snagu prema kretanju temperature u kotlu i na to nemožeš uticati. Jedino možeš ograničiti da ti kotao radi recimo do snage 3 ili neke druge pa će kotao raditi samo do te ograničene snage.
@bethoven
Da upravo tako. Za 2h se kuća ugrije i onda. se strahovitom brzinom kotao pali i gasi. Kad upali za nekoliko minuta ugrije do 73 * i ponovo gašenje. Praktično odprilike svakih dvadesetak minuta ponovo proces potpale, čudi me da grijač nije već crkao.
Uh, pa daj sve podatke pa da nekako ublažimo to. Napiši šta sve koristiš od opreme u kotlarnici, koji kotao? Pa pusti ga u snagu 1 pa neka drnda kako drnda bar će da paljenja smanji bar za pola. Iako to nije posao bar ćeš uštedeti i pelet i kotao. Piši šta imaš pa da vidimo.
Pozdrav...
Potrebna mi je pomoć ili neki savet u vezi kotla Mareli Pb 24kW...
Sto se tice kotla, sve to radi, funkcioniše, paljenja se odvijaju bez problema,ali problem se javlja u nemogućnosti dostizanja zadate temperature(retko, baš retko da udje u modulaciju, a i kada udje za nekih pet minuta temperatura padne za nekih 6-8 stepeni) i skoro uvek je temperatura kotla 3-4 stepena ispod zadate temperature(ako je zadata 55 voda je oko 51, a ako je zadata 62 onda je oko 58)
Potrosnja peleta je po meni prevelika, za 24 sata potrošim od 3,5-4 dzaka peleta. Temperatura izduvnih gasova je oko 170-185 kad je kotao u najjačem režimu rada. Površina koju grejem je 80 kvadrata,s tim što često uvece (22-06 časova) gasim radijatore u sobi od 32 kvadrata...
Kuća je od dva reda pune cigle debljina zida 25 cm bez izolacije, i plafon nije izolovan... Na radijatorima se nalaze termo glave
Ako neko ima neko iskustvo, savet u vezi ovoga bio bih mu zahvalan na istom...
Hvala unapred...
Problem je kada podesim termoglave na radijatorima na 22-23 stepeni, voda prestane da ulazi u radijator, i samim tim temp u kotlu onda na 78 cak i odlazi u eco mode. Kako da sprecim taj odlazak u eco mod a da produzem rad u modulaciji? Toby 20, da li da mu ogranicim snagu? Mesni podesen da salje 47. Jos jedno pitanje pumpa se pali na 45, gasi na 40. Da bi doso do zadate temp u kotlu od 70 stepeni, treba mu dva sata. Da li povecati temp paljenja pumpe? I da li staviti pumpu ja 1 ili 2 brzinu?
Ostane i kod mene na kosinama malo peleta i normalno je kad nestane peleta u pužnici da će ugasiti kotao i na displeju piše nema peleta. Fabrika nije na spremniku peleta u dnu napravila dovoljno oštar ugao pa zato ne spane sav pelet u pužnicu. To se može riješiti tako da se pelet sipa u spremnik prije nego nestane peleta ili da se na dno spremnika na one kosine stave drugi limovi. Koji bi bili pod oštrijim uglom. Ja kotao palim u 08.30. i gasim u 23h. I meni je prva godina na pelet ali mislim da nema logike praviti prekide rada kotla ako neko ima u kući. Jedino kotao gasiti noći ako to uopšte smanjuje potrošnju peleta jer neki tvrde da isto troše sa radom kotla 24h.