Toliki broj paljenja i gašenja je noćna nora za kotao. Ja sam imao 15-17 paljenja i gašenja za 24h dok sam koristio termostat i bio sam deprimiran
Na kraju sam izbacio termostat.
Evo i računice... Imaš 2h konstantnog rada a onda 30 puta paljenja u ostatku dana:
25 paljenja (prosečno oko 30 minuta traje paljenje) = 12.5h
2h + 12.5h = 14h rada otprilike.
Dakle, tebi kotao radi oko 14h tokom dana da nadoknadi gubitke kuće. Ali je problem što ima mnogo često paljenja i gašenja.
Bolje izbaci termostat i eventualno programiraj na samom kotlu da ti radi u dva ili tri termina u ukupnom vremenu od tih 14h. Smanjićeš potrošnju a kotao će ti biti srećniji i trajaće duže.
Tako sam ja rešio moj prblem. Sada ga palim 3-4 puta najviše i u radu bude oko 11h za period od 24h. Termostat koristim samo da mi pokaže kolika je temperatura u kući.
To što voda prestane da ulazi u radijator nije problem, jer kada se postigne zadata temperatura u prostoriji termo glava zatvara protok vode djelimično ili potpuno jer on stalno održava zadatu temperaturu. Kotao kada postigne zadatu temperaturu u kući ili u kotlu on smanjuje snagu ili ga ugasi ako je snaga 1 ili modulacija prejaka za zadatu temperaturu baš kao što se i kod mene dešava.
Uh, pa daj sve podatke pa da nekako ublažimo to. Napiši šta sve koristiš od opreme u kotlarnici, koji kotao? Pa pusti ga u snagu 1 pa neka drnda kako drnda bar će da paljenja smanji bar za pola. Iako to nije posao bar ćeš uštedeti i pelet i kotao. Piši šta imaš pa da vidimo.
Mislim da tu nema riješenja bez AT, kad pustim rasadnik biće dosta bolja situacija ali to će trajati samo 2mjeseca. Probao sam i da radi samo na snazi 1 ali to je samo koji minut više rada i ništa viš. Kuća mi troši oko 4 do 5kw na sat a minimalna snaga kotla je 8 kw. Kotao je Peling TF 25 kw. Uspio sam da smanjim snagu 1 na oko 4 kw i to je radilo bez gašenja ali je kotao imao lošije sagorijevanje pa sam vratio na fabričke postavke. I pored stalnog pali gasi kotao ima činimi se dobro sagorijevanje, boja je svijetlo smeđa prema sivo ali nije bijelo i nema nigdje kondeza niti čađi. kotao lako čistim četkicom do lima. U kotlarnici imam za kuću jednu pumpu i četvorokraki mešni ventil koji radi djelimično na smanjenju vode ka radijatorima a povećanju ka kotlu. Fali tu još jedna pumpa a to ću za sledeću sezonu nemogu opet pustati vodu. Činjenica je da je za kuću kotao jači skoro za duplo ako ne i duplo i tu nema lijeka ili šljaka na pali gasi ili AT.