@ tarzan
nisam rekao da ne znam koliko puta mi se pali kotao na pelet. Znam, jednom dnevno. Prethodnih desetak dana se palio oko 5 popodne a ono sto jesam napisao je da ga niko nije obilazio kad se upali, pa je radio neko vreme (pola sata - sat) sa vazduhom u maloj i zadihtovanoj prostoriji, pre nego sto otvorim vrata od garaze i 'pustim' svez vazduh. Zato mislim da mi je loziste sad malo vise cadjavo nego prethodnih godina.
Ali oko toga koliko puta se pali i koliko dugo radi da napuni bafer nema dileme - jednom dnevno, radi oko 2.5 sata, dize sa 32 C (merac dole na baferu, postavio sam slike) ca. 36 (gore) na 80 C. I za to potrosi ca 8.5 KG peleta. Znaci, dnevno.
Kad i ako se bude ukljucivao dvaput, napisacu. U prethodnih 5 godina ne pamtim da se desilo.
Da, hvala, nacrtacu.
Secam se da je to bio predmet diskusije tad kad sam radio, e sad da li sam ja uopste dobro shvatio vezu 'slepo crevo' je sasvim drugo pitanje![Smile Smile](https://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/all/modules/smileys/packs/Roving/smile.png)
Ovako je jer sam trazio da se AT sto brze i ravnomernije 'napuni' po visini (jer je malog kapaciteta), pa su mi preporucili protocnu vezu. Ne secam se vise ko tacno, pricao sam sa puno ljudi tad, ali nisam primetio sporo zagrevanje radijatora na ovaj nacin - cak sasvim suprotno. Ali, ako moze bolje, svakako treba da odradim vise izmena kad budem menjao bafer (ne daj Boze da bude uskoro), pa cu i tu.
U vezi EK - ekonomska odluka. Kupio sam polovan sa novim grejacima za 100 E, sa sve ugradnje. Zatim, kad stavim prst na celo, nesto sam mislio da sacuvam prikljucke na AT za ko zna kakva vremena (npr da 'nakacim' i treci kotao, na plin ili kakav god, jer u zemlji Srbiji ne moz' da racunas da ce struja u nedogled imati isplativu nocnu tarifu kakvu sad ima). I poslednje - zasto da me kosta vise a posle da praznim delimicno ili citav AT koji mi stoji maltene u hodniku kuce kad mi npr. 'crkne' grejac? Za ovo vreme pregoreo jedan, zamenio sam ga za 10 min bez kvasenja prstiju![Smile Smile](https://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/all/modules/smileys/packs/Roving/smile.png)
Imam gresaka, pisao sam, mali ekspanzioni sud (P ide sve do 1.9- 2 Bar na 81-82 C i zatvorenim termostatskim glavama), termostatski postavljen na potis umesto na povrat, kad podignem t termostatskog na 60-65 C ode mi kotao na 75-80 cas posla, povrat iz radijatorskog u bafer previsoko, itd. Videce se na semi. Ali, sad kako je podeseno kuca je topla a potrosnja (peleta) mi je takva da maltene niko ne veruje, pa sam resio da 'zazmurim' na sve te promasaje. U ovom momentu bih se radije pozabavio parametrima sagorevanja i stelovanjem t diferencijalnog sklopa
Radijator Compact 20 + EK 18 KW, AT 500 L, 3 'glupe' pumpe, trokraki mesni sa elektro regulacijom (ESBE), Diferencijalni sklop (Srkson) + TrmRglt, HERTZ termo glave, sobni termostat, kuca prizemlje sa potkrovljem, 160 kvm, giter blok + 10 cm izolacija (stiropor), 20 cm mineralne vune u krovu i VEKA Alphaline 90 mm stolarija