Da i ja neku prozborim
Mislim da bi bilo korisno da se prije kupovine kotla ili gorionika, uz sve osnovne kriterijume, uvrsti i način korištenja istog
Ako se objekat grije konstantno ili povremeno, to nije ni približno isto
Imam volju, mogućnost, neko iskustvo i prosječno znanje
Mnoge varijante testirao i ovo ću odgovorno potvrditi argumentima
Ako je grijanje konstantno, imate kontrolu polaza i kontrolu sobne temperature, svi ne izolovani ili slabo izolovani objekti do 150 m2 80% od sezone grijanja će se uklopiti u potrošnju od 3-8 kw/h
Čemu onda kotao od 25 ili, ne dao Bog od 35 kw?
Ako se grije povremeno i u epizodama, to je druga priča
Hladan sistem, pothlađene ili ohlađene prostorije, to mora što prije da se zagrije, eee onda gorionik na maksimalu nekoliko sati, velika potrošnja pa onda u gašenje
Kad treba da održava postignuto pali se i gasi svakih 15-20 minuta i potrošnja ode u nebo
Isprobano na objektu od 140 m2 djelimično izolovanog
Sa vanjskim temperaturama u blažem minusu ili oko 0, potrošnja oko 24 kg ili 1kg/h
Gorionik lijepo radi na snazi od 4 kw i šta bih ja sad sa gorionikom koji radi na snazi između 10-30 kw?
Grejanje na pelet
Добро изолована кућа до 200м2 у неким данима грејне сезоне може "губити" и 1kW/h. Котао на пелет који може да ради на тој снази не постоји нити ће постојати. За оне који немају намеру да изолују објекат постоји велики избор котлова, за све оне који већ јесу изоловали или имају у плану да то ураде у блиској будућности нема котлова који могу пратити губитке целе грејне сезоне. Све ово важи за куће до 200м2. Што је квадратура мања - све је тачнија ова тврдња.
Написано је овде до сада пуно пута али ево још једном, за економично грејање на чврсто гориво бафер је ОБАВЕЗАН.
Beethoven:
Da znam da nema jeftinog sistema grejanja, i u pravu si sto se tice investicije da je ona jedna od najvecih zvotnih stavki. Tvoje cene koje si naveo su OK. Tako nesto sam i ocekivao. Jedno taj bafer ne znam da li cu odmah da ugradjujem.
Tihi2:
Do sada sam na ovu kvadraturu (140m²) sa ovim sistemom grejanja (kotao-kaljeva pec) trosio oko 8m³ tvrdog i 8m³ mekog drveta (+ - jedan metar). E sada, bila je neka tablica koliko koji energent daje energije, ne mogu je naci. I da, razumem sta govoris u smislu da niko ne moze da mi da obavezujucu preporuku i u pravu si kada kazes da svi imaju jedan kotao i ne znaju za druge kao i varijanta da ako tebi odgovara, ne znaci da ce i meni. Al bar se izvukao zakljucak da i sa ovom izolacijom koju imam (5cm) msm da mi nece trebati kotao veci od 12kw. Slazete se? Kotao koji ja zelim ne treba da bude puno komplikovan, ni sto sto se tice automatike, ni sto se tice elektronike. Npr ja uopste ne zelim tuchscreen ili tako nesto,ne zelim da ima automatsko ciscenje... To su sve stavke koje jednom pocnu da zezaju. Znaci ja hocu nesto malo prostije. Tipa "golf2" u svetu pelet kotlova. Msm nemoj me pogresno shvatiti, znam da sve to napreduje al meni, obzirom na sistem koji sada imam, je dovoljna cinjenica da ta pec ima nezavisan rad od par dana sto se tice dopreme peleta. Meni je dovoljnasatisfakcija da ne moram ici u kotlarnicu na svaka 3 sata. Ja cu biti zadovoljan ako jednom dnevno odem da usisam pepeo, jednom nedeljno da detaljno ocistim kotao i dva puta nedeljno da je napunim peletom.
Dusanmijat:
Da upravo to, ja i zelim manji kotao (oko 12kw) i zelim da mi sistem radi 24h. Znaci kada ga startujem krajem Oktobr, da ga ne gasim do sredine April (okvirno) i kada bi na moju kvadraturu trosio 24 kg dnevno ja bih to odmah sada potpisao. 4 t za sezonu....idi begaj, odmah uzimam!!! (Kazem, ja sam obican korisnik, meni je to skroz ok)
Beethoven:
Slazem se za bafer, al njega ostavljam za kraj, ako bude novca dovoljno uze bih i njega. Samo ne znam, da li neko ima iskustva sa "domacom radinoscu" u smislu da li je neko sam pravio rezervoar? I da li ima neke racunice u pravljenju u odnosu na gotov proizvod.
I jos jedno pitanje, kakva su iskustva sa etaznim kotlovima u odnosu na centralne?
Po potrošnji drveta to je i preko 20000kWh po sezoni (1m3 bukve ima oko 2000kWh - ako je vlažnost od 15-20% tj sušena celo leto).
To znači najmanje 5t peleta. Po sadašnjim cenama malo je 1000 evra za sezonu.
I naravno plus cela investicija u kotao i sve ostalo u kotlarnici.
Za prosečnih +5*C za celu zimu gubici su oko 4kWh/h a malo kotlova na pelet radi na tako maloj snazi.
Ja sam hteo da mi se napravi akomulator toplote i zapelo je da izlazi i skuplje od fabričkog jer je problem dance (gornji i donji deo rezervoara a mora biti polulopta zbog pritiska vode) koje se pravi samo na 2-3 mesta u Srbiji tj za bojler može da se nađe ali za prečnik od preko 60cm mora da se pravi po narudžbini. I pitanje kvalitta varioca izlazi na videlo, izaštita od korozije i peskarenje i garancija i svašta još. Zato sam kupio gotov.
Основно правило економичног грејања које многи не схватају.
Marx025
Nemoj uporedjivati sa Golfom 2, on se više ne pravi (i za to postoji razlog).
Automatsko čišćenje rešetke kotla treba da ti bude prioritet broj 1 kod kupovine, to je stavka bez koje nema komfora kod peleta (našeg peleta).
Upravo tako.
Kod nas nema da se kupi A1, namenjen za kućna ložišta.
Samo čisteći kotlovi su bili skupi ranije ne znam koliko su sad.
Cena im vrlo blizu bila ceni toplotne pumpe.
Када сам ја куповао котао, старији модел без аутоматског чишћења је коштао 135.000дин а нови модел са аутоматским чишћењем и још неким побољшањима - 149.000дин. Наравно, одлучио сам се за новији модел.
У акцију треба ићи начитан (да се ослониш на мајсторе - ни у лудилу), барем да се основно зна. Па и онда се праве грешке али не драстичне.
To nije bilo kada sam ja kupovao pre 5g.
Uzeo sam isto Toby 12B. Platio ga 155.000din.
Jedini samocisteci kotlovi su bili kotlovi za biopelet, koji su kostali 300-400.000 tada.
Beethoven:
Ok, u pravu si, ne treba porediti, nego ja hocu da naglasim da nisam zahtevan kupac i da smatram da kotao koji je manje komplikovan ima manje mogucnosti za lose osmisljeno resenje za tu neku dodatnu stavku. Ali razumem da ta dodatna stavka znaci i dodatni komfor, zato te i ne osporavam nego podrzavam. Onda cu gledati da kupim takav kotao.
Boleeve:
Zadovoljan si znaci sa Toby 12?
Razumem, sve ok. Puno ćeš imati elektronike i "stvari koje se kvare" ako budeš uradio kotlarnicu kako valja. Mada, retko se tu nešto kvari (da ne izazivam djavola) a nije ni ne znam koliko skupo da ne može da se promeni.
Termomont Toby je odličan kotao (b14 još bolji od 12b). Podrška fabrike je nikakva, dranje za puštanje kotla u rad nenormalno (mene je trebalo da košta oko 11.000din) koje ja nisam hteo da dam (odrekao sam se garancije). Kotao je više nego dobar, konstrukcija odlična, potrošnja još bolja. Elektronika ima brdo mogućnosti koje nažalost nisu iskorišćene ali u kombinaciji sa baferom kotao je bombona. Ima sigurno boljih kotlova (pretresao sam ja sve što je moglo kod nas da se nabavi i što je odgovaralo) i izbor je pao na b14. Šta da ti kažem, lutrija je to, kome se kako zalomi...
Ventilator dimnih plinova
"Zima",napolju dnevna temperatura 10-15-18 stepeni
Pravo vrijeme za "zez" ko ima problem sa dimnjakom i potpritiskom u opšte
Neki i ne sumnjaju u postojanje problema dok se on ne pojavi na velika vrata
O ovoj temi se raspravljalo površno pa prilažem video koji bi nekom mogao probuditi dobru ideju a nekom, možda i riješenje problema
Pogledajte,komentarišite, pitajte, unapredite
Ja sam to riješio ovako, a vi?
https://youtu.be/oUkP5HNs9w8
Ovih naredni dana sledi prirodno čišćenje kotla netreba nikakva automatika.
Dobar dan. Imam problem sa grejanjem na pelet. Kotao je Centrometal,a gorionik je Bergen 30kw. Temperatura vode jedva prebaci 50 stepeni.
Kotao bukvalno radi ceo dan kada je napolju -10,da bi u kuci dostigao temperaturu 22 stepena. Radijatori su Global,sva oprema je stara 3 godine,gorionik 2.
Odzak je f200mm. Ako neko ima neku ideju sta moze da bude bio bih zahvalan.
Dobar dan
Na tih -10 koliko potrošiš goriva, za koliko kvadrata?
Daj nam još malo podataka pa da vidimo šta je problem. Kvadratura koju greješ, izolacija, potrošnja...
Ode sigurno 45 kg. 3 Dzaka.
oko 120 kvadrata.
Mnogo je domaćina koji imaju sličnu potrošnju i misle da je to u redu.
Prevelika potrošnja za tu kvadraturu
Provjeriti dali to sve sagori ili dosta ispadne u pepeljaru pa samo tinja
Ograničiti snagu do 15 kw i ostaviti da radi 24 sata dnevno
Po plamenu korigovati ventilator
Ako postoji trokraki ventil onda će biti mnogo lakše doći do boljih rezultata
Trenutni prosjek, za ovaj minus, mi je ispod 1,1 kg/h za 140 m2 djelimično izolovanog prostora
Možda može i bolje ali ja sam zadovoljan
To što kotao jedva prebaci 50* C a gorionik 30 kw mi nije jasno to kao da je kuća samo unutra izrađena a spolja ništa ili kotao ima totalno loše iskorištenje.
Izolacija 8cm,grejem 120 kvadrata,pvc stolarija,blok 20x25cm. Potrosnja od polovine septembra do sada 4 tone. caleffi ventili na radijatorima.
Nemam trokraki ventil.
Verovatno da je kotao u pitanju. Kada su drva koriscena kao derivat bilo je bolje nego sada.
Taj kotao treba da sagoreva 7-8 kg peleta na sat, on je uštrojen na manje od 10kW jer na spoljnih +10c on ne bi mogao da radi na tih 120m2 izolovanog prostora. E, sad, kad idari minus, onoliki kotao (ložište, izmenjivači, količina vode...) sa malo peleta u ložištu ne može da zagreje ni svoje gvoždje a kamo li kuću. Pola ode na odzak, pelet male kalorije, možda i sagorevanje loše i ostaneš sa 3kW upotrebljive energije.
Klasični problemi sa predimenzionisanim kotlom (u ovom slučaju 3 a mozda i 4x jači nego što je potrebno). Eto ja se ne smrzoh sa kotlom 14kW i 150m2 grejnog prostora. Da mi nije bafera i on bi mi bio jak. Do sada sam trošio malo više od 4kW na sat (na -10c) (moja slobodna procena na osnovu potrošenog peleta i struje).
Sa predimenzionisanim kotlom ništa ne može da bude kako treba.
Znaci da je kotao veci nego sto bi trebalo. Ovo je Centrometal 25kw.
Postoji li bilo kakva opcija da se resi problem?
@BojanZ
Imate predimenzionisan kotao, jednu pumpu u grejnom sistemu i termoglave na radijatorima?
Pozdravite vrhunskog stručnjaka koji je napravio takvu postavku.
Molim vas pročitajte bar poslednjih 30 stranica ove teme i doći ćete do rešenja.
Pozdrav!
Molim člana micky83 da se javi, te ako je raspoložen da napiše detaljnu recenziju njegove postavke i potrošnje sa poređenjem pre i posle.
Hvala!
Dali je taj kotao mogao prije da zagrije lako vodu na 70 - 75 stepeni. Za tu kvadraturu sa takvom izolacijom kotao na čvrsto gorivo 25 kw na -10 stepeni treba da od odlaganja vatre postigne 75 * C temperaturu vode najdalje za 1.5 h Ako to nije mogao postići prije gorionika onda nešto škripi sa kotlom.
Pre montaze gorionika je lako zagrevao vodu do 75 stepeni.
Jeste ali je onda u ložištu imao dovoljno energije. Sada mu više ne dozira čovek već automatika.
Za sezonu ste trosili ne manje od 25m3 drva pa se računica uklapa. Računam i na to da sada tražite od kotla da radi 24h a ranije ste ga noću ostavljali da se ugasi pa ujutru/prepodne opet potpala.
Kao što reče Srkson, pročitajte malo forum.
Trosio sam oko 20m3 drva. A kotao se sada iskljucuje u 23h,a ukljucuje u 05h.Meni nije vazna potrosnja koliko da normalno radi. Hvala svima na pomoci,takodje pozdrav za @Mladen SamSvojMajstor.
Pa dobro, nisam mnogo pogrešio.
Šalu na stranu, kod tebe je ona varijanta "troši a ne greje". Pročitaj forum i naći ćeš odgovore na tvoja pitanja, bez pravilne instalacije ne možeš ništa. Nikada nećeš uspeti da dobiješ pravilan rad dok ne dovedeš sve u red.
Jedan od dobrih orjentira je koliko i čega sada trošiš. Po tome se dosta precizno može izračunati trošak peleta.
Ostala mašinerija posle toga. ako ti potrošnja odgovara.
Po meni, za današnje standarde 2 i 3 cm stirodura je jako malo. Tavan tj potkrovlje bi moralo imati najmanje 10cm mineralne vune a poželjno i 20cm.
Izolacija od 5cm na zidovima je daleko ispod standarda današnje gradnje i kuća sigurno ima velike gubitke. Ovo ukazuje da bi potrošnja peleta bila velika a to znači automatika sa velikim računom za grejanje.
Na brzinu računato gubici kuće su oko 9000w/h, za sezonu treba oko 17500kWh energije. Vidi koliko pelet ima snagu pa povećaj za 20% i eto potrošnje u kilogramima. A onda vidi koliko to košta.
Niko jako ozbiljan ti neće preporučiti taj i taj kotao jer svi mi imamo jedan i ne znamo za bolji. To što sam ja zadovoljan sa njime ne znači da ćeš ti biti. Ono što meni smeta ti nećeš ni primetiti.
Možeš dobiti preporuku ali ti to nije nikakava garancija jer forumaša ni na šta ne obavezuje. Niko te neće namerno slagati ali ne znači da će tebi ta preporuka biti dobra.
Dakle svaka preporuka je ok ali je lična i tako je posmatraš. Iz desetak preporuka možeš nešto i zaključiti. Ali biće različitih kotlova za preporuku i nemoguće ih je porediti.
I nešto vrlo važno: kotlovi se razlikuju po automatici, komforu, servisu i ceni a mnogo manje po potrošnji.