Imam problem sa doticnom masinom koji se ogleda u tome da bubanj pocne slabo da okrece ili u opste ne okrece prilikom ispiranja. Masina radi normalno dok ne stigne do ta dva programa za ispiranje. Cim masina pocne da prima vodu bubanj se muci da okrene bar jednom ves. Zvao sam majstora koji je navodno ispitao motor i ustanovio da nije do njega. Proveravao je remenicu i kondenzator i na kraju dosao do "zakljucka" da je do programatora. Odem kupim programator, zameni ga "majstor" kad ono opet isto. Posto vise nemam apsolutno poverenje u ovog coveka molim vas da mi pomognete ako imate ideju sta bi moglo da bude. Da li je moguce da ni ovaj programator ne radi, mada cisto sumnjam jer je kupljen nov orginalan a i da ne radi bas na programu za ispiranje, malo verovatno. Hvala unapred na odgovorima.
Problem sa Gorenje ves masinom WA 583
Masina normalno cedi ves, odnosno centrifuga radi bez problema. Sve radi ok dok ne dodje do programa za ispiranje, odnosno dva programa za ispiranje. Kao da nema snage da okrece kad primi vodu. Programator prodje ova dva programa i zavrsi sa pranjem ali ves ne ispere dobro posto kad treba ne moze da okrene bubanj ili ga jedva okrene jednom. Tad sam prinudjen da izvadim pola vesa iz masine da bi isprala kako treba. Cak sam pomislio i da je do kolicine vesa. Ova masina je deklarisana do 5 kg a nikad se ne stavlja vise od 3-3,5 kg. Uostalom istu kolicinu vesa stavljam od kada je kupljena a u poslednjih mesec dana ne radi kako valja.
Merio je napon motora i gledao da li se greje prilikom rada. Remenicu je proveravao da nije popustila. Kondenzator sam cak pozajmljivao od brata koji ima identicnu masinu da vidim da nije do njega. Cak je za svaki slucaj proveravan grejac, i ako greje dobo, da ne pravi on problem. Totalno cudan problem sa ovom masinom.
Tako čudan/redak kvar bih detaljnije pregledao.
Napon na motoru nije odveć merodavan, značajna je jačina struje koja prolazi kroz motor. To nažalost mora da se izmeri, a ne greje se u ovom slučaju ne znači ništa.
privremeni zaključak: 1 kondenzator - ispravan/zadovoljavajući
2 remenica - ( i uložak ) ispravno
3 motor - nepotpuno ispitano.
predlog: ispitati motor, velike su šanse da je u kvaru ( premotavanje motora je cca. 4000 din )
to je sve na daljinu - nije 100% tačno.
Dovoljno je da lezajevi el. motora imaju lufta pa tako dozvole rotoru da legne na stator sto odvuce snagu.
Postoji nacin da se proveri snaga motora na licu mesta "na brzaka "tako sto se parcetom drveta ili drskom cekica pokusa zaustaviti remenica el motora .
Ako ga usporis ,demontiraj motor pa trazi problem ako nisu lezajevi onda su skraceni namotaji.
pozz
Hvala u svakom slucaju na predlozima. Moracu nekom da odnesem motor da ga "stavi na sto".
Mašina ne zagreva vodu. Grejač proveren ometrom kao i diretknim priključenjem - radi. Potom sam proverio potenciometar, video da nema izlaznog napona, ali nema ni ulaznog. Zatim sam vrteo točak programatora (onaj na kome se podešava program pranja), držeći fazlampu na dolaznom delu potenciometra te nisam zapazio prisustvo napona. Dakle, struja ne dolazi do potenciometra. Šta dalje, da preduzmem, molim vas? Šta bi mogao biti kvar i gde? Unapred hvala na odgovoru!
Masina nesme da ukljuci grejac na suvo (bez vode),proveri hidrostat.
Da, uočio sam tu spravu tek kada si mi skrenuo pažnju na nju... Hvala ti pre svega na javljanju i usmerenju na potencijalni kvar. Šta se kod hidrostata proverava i kako?
Prvo proveri crevo pa posle kontakte da li prenose.Kucaj provera hidrostata imas na netu da nepisem.
DUšane, rasturio sam filter i odande su ispala dva metalna novčića... da li bi oni mogli biti uzročnik ovakvog stanja? Da napomenem da i centrifuga nije radila pre nego što sam se uopšte javio.
Da ako je pre sve radilo.Probaj sada.
Morao sam da slikam i na taj način predstavim pravo stanje... Na prvoj slici je pozadina programatora a na drugoj gornji deo sa napajanjima.
Br. 1 je žila koja dovodi struju sa hidrostata i on radi po prijemu vode, dakle hidrostat funkcioniše.
Br. 2 je žila koja treba da vodi struju na termostat (br. 3) ali tu se struja uopšte ne pojavljuje, dakle, ona ne izlazi iz programatora.
Br. 4 je izlaz iz termostata
Eto problema, mislim da sam ga predstavio kako valja, koji bi odgovor mogao biti!
Još jedno pitanje... uskoro bih trebao kupovati veš mašinu za 5-6kg veša, koja je tvoja preporuka? Hvala još jednom!
Ako termostat radi,hidrostat radi,grejac radi,masina radi a samo negreje vodu ostaje samo programator ili izgorela zica.Sto se tice kupovine nove ves masine preporuka za ako finansije dozvoljavaju Bosch,Siemens (biras sta ce da pise a masine su iste).Nepreporucujem Ariston,Indesit opet ista firma drgo ime samo sto je Indesit jeftiniji model kao ni Gorenje i Samsung.Marke kao Telefunken,Panasonic,Vox i jos dosta drugih su ustvari Turski Vestel.Nemam losa iskustva s`Vestelom po meni je bolji od Beka.Panasonic ves masine postoje i u Kineskoj verziji koja je losija od Vestela.
promeni bravicu na vratima......imao sam vec par puta taj slucaj.....pozdrav
Molim vas da pokusate da mi pomognete sa ovim problemom! Masina gorenje wa 583 primi vodu ali onda dalje ne pere tu jednostavno stane a kad okrecem programator i kad dodje do ispiranja onda izbacuje vodu okrece bubanj i opet primi vodu i stane. Dakle nece da pere uopste.
Pozdrav!
Imam neobičan problem sa ovom mašinom. Naime, kad se pere šareni veš, tj. na nižoj temperaturi sve je OK. Ali kad se pere beli veš onda nastane problem kad mašina otprilike dođe do slova E. Tada počinje polako sve sporije da okreće i na kraju ne okreće uopšte ni na jednom programu. Ako je ostavim 20-ak minuta isključenu, pa ponovo uključim radi dok se ne ugreje neko vreme pa opet isto. Kad radi radi gde god okrenem programator da centrifugira, a kad neće onda neće nigde. Probao sam menjati kondenzator nije pomoglo, bubanj lako okreće.
moguce da je pogonski motor treba ga ispitati.Takodje pregledati svih pet zica koje vode od programatora do motora da nije negde koja nagorela !
@plavis Pazi ja sam imao takoreci isti problem kada sam i pokrenuo ovu temu. I ja sam bio promenio kondezator, onaj veliki sto stoji sa strane na masini, tj pozajamio sam bio od brata jer smo imali istu masinu. Nije sljakalo medjutim otisao sam u prodavnicu kupio nov i ono za divno cudo proradilo. Desilo mi se to jos jednom i ponovo je bilo do kondezatora. Tako je bilo kod mene.
matke napisao je on vec gore da je menjao kondezator i da nista nije pomoglo.Najverovatnije jedan od namotaja ima proboj i pregreva se kod iskuvavanja gde je znatno vece opterecenje nego kod kratkih pranja sarenog vesa.
Zamenjen motor i rešen problem. Polovan za 2000 radi kao sat. Hvala svima na trudu.
znaci bio sam upravu da je motor problem u te poslednje mehanicke su ugradjivani SOLE italijanski motori koji nisu bas naj kvaliteta
Pozdrav, imam problem sa pomenutom masinom WA 583. Super radi, i ocuvana je, unutra kao nova, ali nece da centrifugira. Centrifuga ne radi ni na jednom delu pranja, ni na E kada je ispiranje, ni na F kada treba da iscentrifugira nekih 10ak minuta na kraju programa. Dok pere vrti bubanj normalno u levo i desno polako, ali kad treba da pocne centrifuga samo kao da zabode i cuje se zvuk pumpe. Ali, centrifuga nekad proradi sama od sebe. Jedan dan je htela samo kad je bubanj prazan, i kad uljucim program F ona normalno pokrene centrifugu, ali nece kad ubacim ves. Posle nekoliko dana odradi centrifugu i puna, i to tri za redom bez problema. Pre neki dan opet nece. Nekad se desi da skroz zabode pa nece uopste bubanj da okrece levo i desno ni sporo. I vise ne smemo da je ukljucujemo jer nismo sigurni da li ce da se smiluje da iscentrifugira ili nece. Gledao je jedan majstor, kad je on dosao centrifuga radila i nije uspeo da nadje kvar, kaze sve u redu. Zamenili smo na svoju ruku kondenzator, posto smo nasli po forumima da je mozda to, ali opet nece. Trazili smo i misljenje drugog majstora, on kaze da je programator, bez gledanja masine, ali je nama sumnjivo posto masina nece da centrifugira ni na jednom delu programa. Kontakti na programatoru deluju ok. A i na forumu smo citali da promena programatora nije resila problem. Prethodni majstor kaze da je proverio pumpu, da nije nista zapalo ili zaglavljeno. Nadam se da ima dosta informacija o problemu i nadam se da ce da se nadje neko sa slicnim iskustvom i resenim problemon, jer smo videli da se dosta ljudi zali na ovakav problem sa pomenutom masinom ali nismo nasli resenje.
Unapred se zahvaljujem!
P. S. Srecni praznici svim clanovima foruma!
Nadam se da ima jos clanova koji su aktivni. Zamenili smo i bravicu i novost je da ukljuci centrifugu uvek kad je prazna ali kad stavimo ves ne moze da zapocne i samo stane. Onda smo je otvorili pozadi i rukom zavrteli bubanj da joj pomognemo i odradila je centrifugu. Ako neko ima ideju sta je molim vas da podelite to sa nama.
Kondezator? Ako je u pitanju asinhroni motor...
Zamenili smo na svoju ruku kondenzator, posto smo nasli po forumima da je mozda to, ali opet nece.
Peđa ako želiš da pomogneš moraš sve da pročtaš!!!!!!!!!!!
Onda ne zelim Srecno!
I dalje mislim da je nesto povezano sa kondezatorom pomocnim kalemom i programatorom, ako radi lepo centrifugu kad se zavrti rucno.
Mozda kontakti na programatoru... Ili eventualno kalem na motoru, ali kako ne citam sve mozda je to vec predjeno.
Ja mislim da ipak ponovo treba proveriti kondenzator. Moj drugar kupio pokvareni novi deo...
Pozdrav,
imamo mašinu Gorenje WA 583. Od pre neki dan kada se mašina uključi, ništa se ne dešava. Okretanjem programatora jedino se uključuje pumpa za izbacivanje vode. Da li neko zna šta može da bude problem?
Bravica na vratima?
Zamenio bravicu i nije do nje problem. Da li neko ima neko drugo rešenje?
Niste napisali kako cedi veš.
Kako je proverio motor? a kondenzator? a remenicu?
Logično razmišljate - gotovo je nemoguće da ste kupili neispravan programator.
Biće da nije video kvar a nabedio programator radi alibija sebi. Šta sad? imate programator viška i neispravnu mašinu i izgubljeno poverenje u majstore.
To je moje mišljenje a šta ćete dalje je Vaša odluka