Ma ne ljutim se, daleko bilo Ne razumem se u grejanje toliko, računam oni koji rade znaju. Jedan od onih koji je predložio je i instalirao grejanje ali ništa osim što se dva puta vraćao da gleda pritisak i ispusti vazduh, mada je to bilo pre mesec i nešto kada je još bilo toplo, nisam počeo da grejem.
Problem naći majstore u mestu gde je kuća, svi uglavnom bili zauzeti i to u avgustu sam ih tražio. Jedva sam našao i ovog jednog. Nisam mislio da če to biti tako komplikovano pa eto sada moram i to da učim i popravljam.
Probaću servisera da dobijem da dođe i našteluje kako treba makar kotao a radijatore ću sam.
Kao prvo HVALA na komentarima!!!
Dvoje njih je preložilo ovaj kamin (tj oko 20KW) jer po proračunu snage prvi niži kamin bi bio na granici snage. Što se tiče servisera, bio je ovlašćeni serviser koji je zadužen za inicijalno puštanje kotlla/kamina u rad, rekao je da je sve ok, upalio i podesio na AUTO vrednosti. Drugo, ne mogu ništa da diram i podešavam jer sam to i pitao kako da fino podešavam u postu ovde. Serviser je rekao da ne diram ništa a proizvođač nije hteo da mi da uputstva za fino podešavanje parametara.
Što se tiče predloženog rešenja: ne mogu da skidam ekpanzionu posudu jer je unutar kamina a ne znam da li smem to da diram zbog garancije. U uputstvu piše da je radni pritisak od 1,5 do 2,5 bara a sistem neće da upali ako je ispod 1 bara (nisam probao ali tako piše). Ne znam gde i kako da menjam brzinu pumpe. Videću da li će neko da odgovori što se tiče podešavanja. Probaću pa ćemo videti.
I još nešto, prigušnica je pretpostavljam tamo gde izlazi voda iz radijatora (je li to ovo na slici). Štelovanje se vrši, opet pretpostavljam, odvijanjem i zavijanjem? I pitanje, da li može da se odvrne do kraja i poteče voda? Da znam na šta da budem spreman
Da rezimiramo, kao prvo, ta dvojica predložila i nestala što znači da nisi trebao da ih slušaš. Što se tiče servisera - ista stvar, uzeo pare (i to dobre pare), pritisnuo dugme, otišao i nestao. I njega nisi trebao da slušaš tj. trebao si da pustiš kotao u rad sam.
Nemoj da me pogrešno shvatiš i ni slučajno da se naljutiš. Te si greške napravio i sad nema nazad. Prema tome, zaboravi štelovanje, diranje kotla, parametre, ekspanzionu... da bi ti ostala garancija koju si želeo. Tu si 'di si.
Što se prigušnice tiče, da, odvrćeš povećava se protok kroz radijator, zavrćeš - smanjuje se protok kroz radijator. Ja sam se ranije plašio, govorili su mi da postoje prigusnice koje mogu da se odviju skroz i da ispadnu (i napraviš poplavu). Unazad nekoliko godina niti sam video takvu prigušnicu niti sam čuo da neko to pominje. Ja imam dve vrste (marke) prigušnica i one imaju graničnik, tačnije, nema poplave.
Koliko vidim na slici tvoja je Djakomini, za imbus 8mm. Po meni, najbolje prigušnice.
Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.