Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Beethoven
Beethoven's picture
Registrovan dana: 20/03/2015
jopopo72 wrote:
Beethoven wrote:
Prvo, kamin je prejak za vašu kvadraturu. Za probleme sa čestim paljenjem i gašenjem kamina i toplim/hladnim radijatorima prvo se obratite osobi koja Vam je preporučila tu snagu kamina. Ako to ne funkcioniše iz nekog razloga, probaćemo da ublažimo problem.
Što se tiče štelovanja kotla uvek je najbolje obratiti se serviseru i od njega zahtevati da kotao dovede u red.

Kao prvo HVALA na komentarima!!!
Dvoje njih je preložilo ovaj kamin (tj oko 20KW) jer po proračunu snage prvi niži kamin bi bio na granici snage. Što se tiče servisera, bio je ovlašćeni serviser koji je zadužen za inicijalno puštanje kotlla/kamina u rad, rekao je da je sve ok, upalio i podesio na AUTO vrednosti. Drugo, ne mogu ništa da diram i podešavam jer sam to i pitao kako da fino podešavam u postu ovde. Serviser je rekao da ne diram ništa a proizvođač nije hteo da mi da uputstva za fino podešavanje parametara.

Što se tiče predloženog rešenja: ne mogu da skidam ekpanzionu posudu jer je unutar kamina a ne znam da li smem to da diram zbog garancije. U uputstvu piše da je radni pritisak od 1,5 do 2,5 bara a sistem neće da upali ako je ispod 1 bara (nisam probao ali tako piše). Ne znam gde i kako da menjam brzinu pumpe. Videću da li će neko da odgovori što se tiče podešavanja. Probaću pa ćemo videti.

I još nešto, prigušnica je pretpostavljam tamo gde izlazi voda iz radijatora (je li to ovo na slici). Štelovanje se vrši, opet pretpostavljam, odvijanjem i zavijanjem? I pitanje, da li može da se odvrne do kraja i poteče voda? Da znam na šta da budem spreman Smile

Da rezimiramo, kao prvo, ta dvojica predložila i nestala što znači da nisi trebao da ih slušaš. Što se tiče servisera - ista stvar, uzeo pare (i to dobre pare), pritisnuo dugme, otišao i nestao. I njega nisi trebao da slušaš tj. trebao si da pustiš kotao u rad sam.

Nemoj da me pogrešno shvatiš i ni slučajno da se naljutiš. Te si greške napravio i sad nema nazad. Prema tome, zaboravi štelovanje, diranje kotla, parametre, ekspanzionu... da bi ti ostala garancija koju si želeo. Tu si 'di si.

Što se prigušnice tiče, da, odvrćeš povećava se protok kroz radijator, zavrćeš - smanjuje se protok kroz radijator. Ja sam se ranije plašio, govorili su mi da postoje prigusnice koje mogu da se odviju skroz i da ispadnu (i napraviš poplavu). Unazad nekoliko godina niti sam video takvu prigušnicu niti sam čuo da neko to pominje. Ja imam dve vrste (marke) prigušnica i one imaju graničnik, tačnije, nema poplave.

Koliko vidim na slici tvoja je Djakomini, za imbus 8mm. Po meni, najbolje prigušnice.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

jopopo72
jopopo72's picture
Registrovan dana: 02/01/2020
Ma ne ljutim se, daleko bilo Smile Ne razumem se u grejanje toliko, računam oni koji rade znaju. Jedan od onih koji je predložio je i instalirao grejanje ali ništa osim što se dva puta vraćao da gleda pritisak i ispusti vazduh, mada je to bilo pre mesec i nešto kada je još bilo toplo, nisam počeo da grejem.

Problem naći majstore u mestu gde je kuća, svi uglavnom bili zauzeti i to u avgustu sam ih tražio. Jedva sam našao i ovog jednog. Nisam mislio da če to biti tako komplikovano pa eto sada moram i to da učim i popravljam.

Probaću servisera da dobijem da dođe i našteluje kako treba makar kotao a radijatore ću sam.

Beethoven
Beethoven's picture
Radijatore a i sve ostalo (osim kotla) ćeš uz našu pomoć, ja koliko znam - toliko. Smile

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

boris014
boris014's picture
Registrovan dana: 30/03/2011
Pozdrav svima,ovo mi je prvi put da se susrecem sa kotlom na pelet,nikakvih iskustava dosad sa njima,kupio sam marelijev kotao PB 18,ii od prvog dana muka,nikako da se ogrejem,ne znam da li ovde ima ljudi koji su se susretali sa ovim modelima,ali generalno problem je sa paljenjem,izbacuje redovno gresku Er 03 i er 12,oba signalizizraju neuspelo paljenje,cackao sam malo po meniju,namesten je na temperaturu vode min 45 max 60 stepeni,dozator stoji na 0.3,inace je kuca od oko 60 kvm,sa stiroporom 5cm i pvc stolarijom,prizemna a kotao je u podrumu.e sad danima cekam servisera da nadje vremena da dodje,rekao mi je nesto preko telefona da treba da pojaca dozator prilikom paljebha i da malo podesi ventilaciju,inace kad se ugasi uvek ostane malo sagorelog peleta u lozistu,po dnu,ne mnogo..Da li neko zna sta moze da bude uzrok, ovo sto je rekao serviser ili mozda nesto drugo...zapamtio sam kako se pristupa servisnim podesavanjima...Unapred hvala svima i veliki pozdrav

Begoo
Begoo's picture
Registrovan dana: 17/03/2020
Pozdrav svima,

Dali je moguce da se Biodom H25 namesti da udje u opciju Stand-by, i kako se to radi?

jopopo72
jopopo72's picture
Beethoven wrote:
Radijatore a i sve ostalo (osim kotla) ćeš uz našu pomoć, ja koliko znam - toliko. Smile

Uspeo sam podešavanjem prigušnica da stabilizujem temperature, poslednji radijator u nizu više nije hladan u donjem delu. Ono što je ostalo misterija je četvrti radijator u nizu koji je bio u donjem delu hladan, sada je onako mlak ali nije topao kao ostali. Šta tu sada može da bude?

I još nešto, prigušnicu mogu da okrenem 4,5 kruga. Prvi radijator je "odvrnut" samo pola kruga i vreo je, svaki sledeći u nizu jedno pola kruga do 3/4 više odvijen od prethodnog. Poslednji je skroz odvijen. da li je to u granici nekih standardnih podešavanja ako tako nešto postoji?

Beethoven
Beethoven's picture
Да ли се тако радијатор понаша (тај мистериозни) са термо главом која је на њему и ради или без ње?

jopopo72
jopopo72's picture
Beethoven wrote:
Да ли се тако радијатор понаша (тај мистериозни) са термо главом која је на њему и ради или без ње?

Sa termo glavom ali je okrenuta na max (5)
Mislim da shvatio tvoju poentu, skinuo sam termo glavu da probam. Kada sam je skidao pojačalo se strujanje vode, čuo sam diskretno jači šum.
Pa da vidimo.

Beethoven
Beethoven's picture
Mozda je iglica na tom ventilu problematicnog radijatora (promrdaj je malo pa vidi), mozda je do termo glave a možda si dao i slab protok za taj radijator. Probaj sve varijante, progrejaće.

sasa gajic
sasa gajic's picture
Registrovan dana: 21/08/2013
Poz narode ima li neko iskustva sa podesavanjem doziranja toby b17 fumis premium ui. ?

Beethoven
Beethoven's picture
sasa gajic wrote:
Poz narode ima li neko iskustva sa podesavanjem doziranja toby b17 fumis premium ui. ?

I mene to živo zanima.
Moje mišljenje je da takav ne postoji kod nas, računajući i proizvođače kotlova koji te elektronike ugrađuju. Jedini koji znaju su proizvođači elektronike a oni ne sarađuju sa vlasnicima kotlova, samo sa firmama koje kupuju elektroniku od njih.

Ali ajde, možda ima znalaca pa da nešto naučimo.

DrPrLe
DrPrLe's picture
Registrovan dana: 25/10/2020
Pozdrav drugari. Odlučio sam da pređem sa drva na pelet (alfa kamin je odradio svoje od 90-te god

Taske
Taske's picture
Registrovan dana: 25/10/2020
Pozdrav svima,imam problem,ne mogu da nastelujem gorioinik za pelet fserolli p7,mislim da mi je klinac nesto cackao iako nece da prizna,ne mogu da ga pustim nikako u pogon,a ne pokazuje nikakvu gresku na onom malom displeju,trazio sam uputstvo,nasao sam,ali je sve spetljano,pomagajte..

Pomagajte..

Beethoven
Beethoven's picture
DrPrLe wrote:
Pozdrav drugari. Odlučio sam da pređem sa drva na pelet (alfa kamin je odradio svoje od 90-te god

Moras da nas upoznas sa situacijom, koliko kvadrata planiras da grejes, izolacija, prozori. Koje su tvoje zelje, sta ocekujes od prelaska na pelet...

Objasni nam sve lepo pa da te posavetujemo ako znamo.

skeva85
skeva85's picture
Registrovan dana: 07/11/2020
Do sada mi je sobni termostat bio programiran od 6 do 22:30 na 23 stepena, od 22:30 do 6 18 stepeni.. Danas me je drugar zvao i rekao da je on programirao drugacijie i da manje trosi pelet i kuca je toplija... On koristi sistem da mu pec radi bez prestanka 3-4 sata pa onda 4 ne radi.. tachnije podeseno da u 5 ujutru se pali i gori do 9 sati i posle opet se pali oko 14 h gori dva sata pa onda opet od 7:30 do 22 h i tada prelazi na nocnu temperaturu i kaze ne ohladi se kuca do ujutru.. I ja mislim da je manja potrosnja kada neprestano pec radi nego kada se chesto pali i gasi regulacijom odrzavanja temperature u prostoriji, jer on tada svakim paljenjem ponovo greje svu vodu u sistemu i plust tek posle nekih pola sata pochinje da greje. Da li ima neko vec iskustva sa ovim? Ja sam tek sad je podesio tako pa cu da vidim...

Beethoven
Beethoven's picture
skeva85 wrote:
Do sada mi je sobni termostat bio programiran od 6 do 22:30 na 23 stepena, od 22:30 do 6 18 stepeni.. Danas me je drugar zvao i rekao da je on programirao drugacijie i da manje trosi pelet i kuca je toplija... On koristi sistem da mu pec radi bez prestanka 3-4 sata pa onda 4 ne radi.. tachnije podeseno da u 5 ujutru se pali i gori do 9 sati i posle opet se pali oko 14 h gori dva sata pa onda opet od 7:30 do 22 h i tada prelazi na nocnu temperaturu i kaze ne ohladi se kuca do ujutru.. I ja mislim da je manja potrosnja kada neprestano pec radi nego kada se chesto pali i gasi regulacijom odrzavanja temperature u prostoriji, jer on tada svakim paljenjem ponovo greje svu vodu u sistemu i plust tek posle nekih pola sata pochinje da greje. Da li ima neko vec iskustva sa ovim? Ja sam tek sad je podesio tako pa cu da vidim...

Sobni termostat je odlična stvar za sve ostalo osim da upravlja kotlom na pelet. Kotao (tj. grejanje) treba da radi 24h. Ako ne može da radi 24h onda si pogresio u odabiru snage kotla. Ako ti objekat trosi manje nego sto iznosi najmanja snaga najslabijeg kotla kog mozes da kupis(a i dalje hoces da se grejes na pelet plus da iskoristis bagatelne nocne kilovate) onda kupis bafer.

Sve ostalo je presipanje iz šupljeg u prazno.

skeva85
skeva85's picture
Registrovan dana: 07/11/2020
pa u ovom periodu nema potrebe da greje non stop...

Beethoven
Beethoven's picture
skeva85 wrote:
pa u ovom periodu nema potrebe da greje non stop...

Е, онда се ја у то не разумем и не би знао шта да радим.

Написаћу ти како је код мене па ти изведи закључак.

У мојој кући увек неког има или је одсутан највише пола дана па због тога нема потребе да се гаси грејање (да смо одсутни неколико дана и ја би га угасио или бар оставио на неких 18-19 степена да одржава).
У дневној је 22 степена 24часа, код буразера у дневној је мануелна варијанта (20 степена 24часа а он по потреби појача када му треба (ради, спава, излази...јако мало времена проведе у кући али му је увек 20 степена када уђе у кућу (има могућност да регулише температуру преко апликације на мобилном))). Ходник и кухиње су на 21 степен - 24часа, купатила 7-22часа на 24степена, ноћу на 21степен. Дечија соба је 20степена -24 часа а деца појачају када им треба и ако им треба. Спаваћа је код мене 24 часа на 18степена осим када се има у плану нешто што није спавање а обично се ради у тој соби. Smile

Све у свему, грејање у овом периоду ради 24 часа што значи да без прекида у куће иде топла вода. Шта се од тога користи и колико у свакој кући то је већ ствар укућана или аутоматике (викендом, када смо сви кући све је фул аутоматика што се температура и периода тиче).

У оном периоду када су дневне температуре ишле преко 22 степена грејање није радило 24 часа већ сам га или стартовао ручно или се аутоматски активирало у рецимо 7 часова ујутру па до 10 и од 16 часова па до рецимо 20 часова. Чим су дневне кренуле да падају грејање је стартовано и не гаси се до пролећа када дневне опет буду високе.

Ето.

WSS
WSS's picture
Registrovan dana: 11/11/2020
Pozdrav svima,
pre par dana sam kupio kotao na pelet ALFA PLAM Commo Compact 23kw. Prilikom instalacije kotla nisam imao sobni termostat da pri pustanju kotla uposlim ovlascenog servisera da mi poveze.
Prilikom instalacije grejanja ostavljen je kabal za poveyivanje sobnog termostata.... LM da skrati uvod
povezao sam na NO I COM na termostatu i na elektronici povezao na TERM.

Komunikacija sa kotlom NEMA !!!
Pretpostavljam da mora da se u tehnickim podesavanjima kotla upli neka opcija koja ce dozvioliti PRIMAT sobnom termostatu....
U tom grmu lezi zec ; >)

KOJU OPCIJU TREBA AKTIVIRATI U TEHNICKOM PODESAVNJU KOTLA

U uputstvu za montazu,rukovanje,odrzavanje nema te informacije...

Hvala unapred !!!

pera peric
pera peric's picture
Registrovan dana: 16/11/2018
Pozdrav drustvo,promenio sam pelet posto mi je onaj prosli Eko step pelet bio strasno los i mnogo je trosio. Ovaj sto sam uzeo sada je dosta kaloricniji i ne izgori sve i vatra se utinji jer ga pretrpa peletom,i zagusi se.Kako da promenim podesavanja tj na koje parametre,posto u okolini servisera nemam,a iz Beograda nece da dolaze daleko im je okolina Novog Sada..Ako ima neko da se razume bio bi i vise nego zahvalan.Casticu ako treba.Ili jos bolje ako neko zna nekog Servisera jos bolje.Hvala

Ovo su podesavanja trenutno za stari pelet. Burnit 34kw.

• 125433921_2729905080607395_7989528148104877354_n.jpg
  • 125493836_1050828525684491_4138877544040528839_n.jpg
  • 125507163_375890550288427_900519063775775988_n.jpg
  • 125809252_3313227522059441_2975867885450533357_n.jpg
  • 125849992_2842687835985020_7580834042325798980_n.jpg
  • 125883034_392155778797968_9030879686472543509_n.jpg
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
Pozdrav društvo. Evo i ja sam ove zime prešao na pelet kotao je Peleng 25 Tf. Serviser je pustio u rad prije desetak dana i kotao radi odlično. Nov sam u grijanju na pelet ali posto po prirodi uvijek moram da zavirim u neki uređaj kako to radi pa tako i ovde nisam mogao mirovati. Odmah sam pronašao šifru tehničkih postavki i tako sam zapisao sve fabričke perametre. Kotao radi odlično sagorijevanje je odlično, gorionik u novoj potpali je uvijek čist. E sad jedini problem je što snaga 1 stalno gasi kotao jer je prejaka za trenutnih 120m2 dobro izolovane kuće. Uspio sam da parametrima snage 1 i 2 to jest njihovim smanjenjem snage da primoram kotao da radi bez gašenja i to je funkcionisalo dobro ali je kotao dobio malo tamniju boju što mi se nije svidjelo pa sam vratio fabričke parametre. Pokušaću ponovo da smanjim malo samo snagu 1 (modulacija) pa da vidim šta će se desiti. Nisam još ustanovio dali stalno gašenje i palenje kotla povećava potrošnju peleta. Kolega Pera Peric morate probati sa štelovanjem parametara vjerovatno treba smanjivati vrijeme doziranja peleta na svim snagama.

dusanmijat
dusanmijat's picture
Registrovan dana: 16/05/2012
pera peric
po izgledu displeja i simbola, čini mi se da je u pitanju elektronika Naturela
Ako sam u pravu, mislim da vam mogu pomoći
Okačite sliku displeja kada je kotao u radu

Beethoven
Beethoven's picture
tarzan wrote:
Pozdrav društvo. Evo i ja sam ove zime prešao na pelet kotao je Peleng 25 Tf. Serviser je pustio u rad prije desetak dana i kotao radi odlično. Nov sam u grijanju na pelet ali posto po prirodi uvijek moram da zavirim u neki uređaj kako to radi pa tako i ovde nisam mogao mirovati. Odmah sam pronašao šifru tehničkih postavki i tako sam zapisao sve fabričke perametre. Kotao radi odlično sagorijevanje je odlično, gorionik u novoj potpali je uvijek čist. E sad jedini problem je što snaga 1 stalno gasi kotao jer je prejaka za trenutnih 120m2 dobro izolovane kuće. Uspio sam da parametrima snage 1 i 2 to jest njihovim smanjenjem snage da primoram kotao da radi bez gašenja i to je funkcionisalo dobro ali je kotao dobio malo tamniju boju što mi se nije svidjelo pa sam vratio fabričke parametre. Pokušaću ponovo da smanjim malo samo snagu 1 (modulacija) pa da vidim šta će se desiti. Nisam još ustanovio dali stalno gašenje i palenje kotla povećava potrošnju peleta. Kolega Pera Peric morate probati sa štelovanjem parametara vjerovatno treba smanjivati vrijeme doziranja peleta na svim snagama.

Да ти не убијем вољу али намучићеш се и опет вратити на старо. Потрошња твог објекта је мања од тренутне снаге 1 а сигурно и мања од најмање снаге на коју можеш спустити котао. Може али ће потрошња бити већа, котао прљав и све што иде уз то. Може се још и десити да пали аларм да нема пелета ако гасови падају много... Ма све у свему губљење времена. Изабрао си прејак котао и сада ти нема помоћи. Сачекаћеш да спољна температура падне на -5 рецимо па да ти котао ради у једном даху. Једини спас за тебе је бафер. На овај начин ћеш потрошити сигурно 40% више пелета сваке сезоне, то није посао... Ја сам купио котао од 14кв. Тренутно ми куће троше 1,5кв на сат. Smile Само бафер, остало заборави.

tarzan
tarzan's picture
Potpuno si u pravu , sve sam vratio na fabričke parametre. Kotao sam morati uzeti malo jači zato što imam i pomoćnu zgradu 40m2 sa podnim grijanjem koja će se nekad grijati a od januara pustam i grijanje u 50m2 rasadnik. Znači treba mi 25 kw kotao ali samo januar i februar. Isprobaću ovu zimu pa ću odlučiti dali da instaliram bafer.

Beethoven
Beethoven's picture
tarzan wrote:
Potpuno si u pravu , sve sam vratio na fabričke parametre. Kotao sam morati uzeti malo jači zato što imam i pomoćnu zgradu 40m2 sa podnim grijanjem koja će se nekad grijati a od januara pustam i grijanje u 50m2 rasadnik. Znači treba mi 25 kw kotao ali samo januar i februar. Isprobaću ovu zimu pa ću odlučiti dali da instaliram bafer.

Аха, разумем. Ок. Али да знаш да је 25кв и у том случају пуно (како рачунам 160 квадрата добро изолованог простора и 50 квадрата расадник). Претпостављам да расадник по квадрату троши више од ових стамбених (добро изолованих) простора (или мање или исто ако нису потребне високе температуре као у стамбеним просторима) па имај на уму да одвојиш разделником расадник и кућу (куће). Сваки да има своју пумпу и мешни вентил. А бафер још потребнији у твојој конфигурацији.
Ма и да је све идеално и да котао има идеалну модулацију нећеш добити добре резултате у погледу потрошње без бафера - гарантујем главом. Све снаге испод максималне су смешне у погледу пламена, т котла, потрошње...

tarzan
tarzan's picture
Da dodam ovih dana potrošnja je između jedne i jedne ipo vreće peleta, prosječna temperatura oko 22* a kotao radi od11h do 22h. Sad dali je to puno za ovaj period za 120m2 izolacija 8cm neznam, meni se čini da jeste.

Beethoven
Beethoven's picture
tarzan wrote:
Da dodam ovih dana potrošnja je između jedne i jedne ipo vreće peleta, prosječna temperatura oko 22* a kotao radi od11h do 22h. Sad dali je to puno za ovaj period za 120m2 izolacija 8cm neznam, meni se čini da jeste.

Има ту пуно фактора који морају да се узму у обзир па самим тим не може се ни рећи да ли је та потрошња велика, мала или нормална. Знам једно сигурно, једна врећа 15кг пелета пута, рецимо, 4кв (искоришћење пелета код тебе, можда неки максимум) је 60 киловата енергије. Грејеш 13 сати, у објекат шаљеш 4 и нешто до 7 киловата енергије. Ја на 150 квадрата, у овом тренутку, шаљем 1.5 киловата енергије на сат. Моју изолацију имаш у потпису. Температуре у кући сам написао у неком од предходних постова. Када прерачунам у пелету и ја трошим днавно 1 џак (максимум) на спољним температурама 2-3 степена у плусу али ја куће грејем 24 сата.
Неко ко троши 5 тона за сезону на 100 квадрата (а то је већина корисника који нису хтели да муте мозак) каже да је то супер, плаћао дрва раније 1000 евра, сада даје за пелет исто толико али се не цима око резања, цепања и лопатања. Ок, његове паре - његова ствар. Ја се са тим не слажем и све док нисам постигао то да у кућу шаљем само онолико колико је потребно - нисам се помирио са тим. Сада ми котао на пелет у 24 часа ради 2 сата, потроши 6 кг пелета. Рачунам да из нашег пелета не могу да извучем више од тога.
Не знам да ли може боље, ко зна... Код мене таква ситуација. Волео би кад би ову грејну сезону прошао са мање од 400 евра па да покушам наредне да смањим на мање од 300е. Smile Шта смета, треба бити упоран и веровати у то што радиш.

tarzan
tarzan's picture
Ma jel to moguće, samo 6kg peleta za 24h, jeli to vrijeme za zagrijavanje AT 500l.

Beethoven
Beethoven's picture
Тако је. Котао се стартује када т у баферу падне на 35 степена (можда чак и до 30). Пуним бафер до 75-76 горе, и по средини буде толико а доле до максимум 60 степена (то је само дно бафера и мала количина воде). Слободно може да се рачуна да је бафер пун на 75 степена целом висином и празан на 30степена (опет свом својом висином).
И не само то, за два сата док ради он напуни бафер и плус греје куће. Smile

tarzan
tarzan's picture
Znači istovremeno može da grije i kuću i bafer. Dali bi u mom slučaju bio dovoljan Bafer 500 l, vjerovatno nebih mogao ni ubaciti veći u podrum zbog vrata, ali bi mogao napraviti veći direkno u podrumu pošto sam bravar.