Imam problem - mali kondez u peci i odzaku (neizbacujem kofe vode ali je pec bas vlazna) ali bih i to da resim mislim listajuci po forumu vidim da kuca nije bas lepo odradjena a i zbog kondeza- pec crkava i odzak nefunkcionise kako treba puni se smole , nemam mesni ventil, pec megalova 44 kw oko 200 kvadatrata kuca gusani radijatori podno u dnevnoj sobi,sve exstra greje , mala potrosnja ove godine 1 tona uglja resavica, 3 prikolice cera, ali sam grejao i na kore- ljuske od drveta koje poklanjaju ovde u komsiluku neka proizvodnja pa bacaju, oko 20 m kora tako da sam prosao exsra jeftino ni 200 e (mada da nije ljuski 5 t uglja ode) , 2 male dece non stop lozenje i nocu( u 11 nalozim ostvim kod dece radijatore i podno ostalo zatvorim i do ujutru 9 drzi 50 60 caK i 70 temperaturu -ugalj i drva samo nocu danju kore),samo pun gas pretoplo u kuci -svaki dan provetarvam. E sad ovo pisem zato sto hocu da kazem da sam zadovoljan sa potrosnjom ali mi pec procurela na cudnom mestu (mislim da je zbog ovog kondeza i gara)-
e sad tu se nakupilo gara(mnada redovno cistim ali tu ne) da sam ja mislio da je taj dole bojler i gore iznad bojler sastavljeno , nisam ni mogao ta vidim sta je ispod zbog ove celicne table(sad sam je stavio na 2 srafa da bi mogao da cistim totalno nepristupacno) niti sam cistio, gar se skupio skupio vlagu i pec procurela tu. Ja sam taj deo gore isekao da mogu da pridjem, probio gar ocistio i zakrpio tecnim metalom pec- nije moglo da se vari suvise rdje- sad funkcionise exstra (malo sam i zastitio tecnim metalom oslabljeni deo) razvijao sam 90 c nemrda pritisak, pa polako cu da jurim novu pec, prvo da dobro razmislim koju, mada zbog potrosnje ponovo bi megalovu (prosla je mom ocu trajala 17 god a ova sad meni procure na 7 mada nije dobro ni namesten ovaj lim gore propustao je dim na vrata, a kod mog oca ima istu takvu nema gara na to mestu nimalo a ima kondeza na kofe), ili neznam za stadler kakve su sad neznam ni sta valja sad.
prvo-kondez - Interesuje me ovaj mesac kako funkcionise dali da ga ugradjujem, uglavnom mi zagreva kucu i 40 50 c stepenimi dovoljno do 60 70 bas kad hocu da zagrejem kucu na brzaka je dosta nekad i previse
drugo dali vrata od kotlarnice uticu na kondez -hladan vazduh? nekad kad ubaci i suv ogrev drva i ugalj omah se na njima uglju i drvima, jel, stvori kondez zasto?
trece odzak ima elemente pa ozidan ciglom visina moja procena 12 m visina BEZ IZOLACIJE nekad mi se po sobama pojavi smrad i crnilo od uglja kondez, resio sam gipsanim plocama zalepio na zid odjaka u sobama gde prolazi, dali da rasturam i da odradim kako treba(mozda su i naopako okranuti elementi kako je pravilno?) sta mislite staklena vuna ili ono neznam kako se zove da obmotam, i dali treba da stavljam nesto izmedju elemenata (ipak trabam nekad da pusti toplotu kroz odjak da se zagreje da bi funkcionisao kako treba cesto se i sam zapali kad izgori ogrev -kad povuce kiseonik koroz odzak*automatsko ciscenje :hh neznam dali to valja sta to znaci- sta dobijam i sta preportucujete i kako bi bila najpravilnije da se odradi
cetvrto (nema veze sa kondezom ali kad sam vec tu) pec exstra sam zadovoljan sa ovo , verovatno sam joj i uhvatio "narav" skoro uvek mi je cug ili na pola ili zatvoren cak mislim i da pre zagreje kad je zatvoren nego otvoren- kad jace gori ali me interesuje iskustvo ovih gusanih recimo viadrus dali postoji gusana koja ima ovako iskoriscenost energije- opet mislim da je buducnos u alternativnim gorivima - razno djubre koje gori kao ja ove kore ili stadler bi trebalo da je dobra marka obe bi zeleo da uporedim sa mojom megal- najvise iskoriscenost toplote i ako bih uzeo ponovo megal dali bi mogla manja dali bi dobio manju potrosnju ili ne (mislim manje vode brze zagreje) sta mislite?
cetvrto- (da bar pitam i ovo ) Kuca je bez izolacije zid blok 30 popreko po sirini zidan i prozori slovenija les kako se vec zovu, izolacija samo na gornjoj ploci sa spoljne strane, mislim da netreba dirati nista prevelika investicije malo dobijam ili ako radim da stavim falcovanu meku 8 i red cigla pa da ozidam spolja.
E da - ova eksplozsivna posuda narandzasta, dali ona ima gumu unutra, kad pumpam vazduh unutra, pa pritisnem ventil, izlazi voda jel se to menja ili se nekako sanira kvar ila se samo napumpa vazduh.
Sve mi je sad listajuci foru mnogo jasnije ali me interesuje moj slucaj kako bi tebalo najpravilnije da se odradi-Svaki savet dobrodosao, ovde na forumu sam procitao mnoge pametnije stvari od nekih mokih majstora, svaka cast unapred hvala svima.
kondez sta u mom slucaju i par saveta
hvala ti puno ali izvini imam glupo pitanjce kako to povratno 60 pa neizlazi topla voda iz sistama malo mi to nije jasno oko mesaca (da sam pametan i da znam nebi pitao ovde)- dali moze da se drzi temperatura u kotlu recimo 50 stepeni sa mesacem i dali bi to pomoglo oko "znojenja", za moju kucu je to dovoljno a i zbog potrosnje ili da uzmem manju pec sledecu pa da manje zatvaram cug. NP trenutno imam neku ponudu tam stadler 30 kw novu kakva je na odnosu na megal 44 kw za 200 kvadrata + podno.
hladna voda ulazi u kotao, to je ta povratna, koja se zagreva i onda izlazi iz kotla, to je polazna voda, koja se dalje distribuira u grejni sistem gde odaje toplotu putem grejnih tela i hladi se, pa tako ohladjena (hladna, povratna) opet ulazi u kotao i ciklus se ponavlja.
Cirkulaciona pumpa obezbedjuje da voda kruzi i time da se transportuje toplota iz kotla ka radijatorima.
temperatura povratne (hladnije) vode koja ulazi u kotao na kruta goriva kako je vec mnogo puta receno treba da bude visaod nekih 60tak C a cesto je to odredjeno i kao 70tak C.
Polazna (toplija) voda koja se uzima iz kotla tada treba da bude 80C odnosno 90C.
To je neki normalni radni rezim kotla na kruto gorivo koji obezbedjuje siguran, pouzdan dugotrajan rad uz najbolje iskoriscenje goriva i gotovo potpuno otklanja kondenz.
Mesni (mesajuci) ventila sluzi da u uslovima kada se kotao slabije lozi i povratna voda ne dostigne 70C preusmeri vrucu vodu od 90C delimicno dikretno nazad u kotao, ako je lakse princip rada je isti kao mesni ventil u autmobislkom grejnom/ rashladnom sistemu.
Kod automobila mesni ventil se naziva termostat.
Sumporna kiselina je agresivna prema celiclnom limu kotla i stoga je nuzan uslov obezbediti sto manje njenog stvaranja, tj sto manje kondenza.
Meni je voda na izlazu iz kotla obično oko 60 stepeni(više mi ne treba).Znači da se malo hladnija vraća nazad.Ja do sada nigde nisam primetio vlagu oko ili u kotlu.Gde se to skuplja vlaga ako je ima.Meni je tek druga sezona a ne bi upropaštavao kotao iz neznanja tj da ne znam na šta da obratim pažnju.Kotao je ABC Economic 33 kw i trenutno grejem 140 kvm(mislim da sam ovo negde već napisao).
Za Darkadarka:Kolege su rekle uglavnom sto si pitao,samo da dodam za ekspanzioni sud.U njemu ima guma koja prima visak vode iz sistema i vazduh pod pritiskom 1.4 bara.kad stisnes iglicu i curi voda to je siguran znak da je guma busna tj neispravna.Stariji tipovi su imali prirubnice na safove pa je to moglo da se rasturi i eventualno guma okrpi.Ako to nije slucal kod tebe onda ti sleduje kupovina nove posude adekvatne litraze.
Kad smo kod Megala cudno mi je da je tu procureo,obicno im je slaba tacka dno na zadnjoj i predzadnjoj komori?
Na sve je odgovoreno osim na temu livenog kotla.
Ja sam takodje u potrazi za kotlom i sveo sam izbor na dva modela.U pitanju su ceski liveni kotlovi marke Viadrus i to U22 i U24.
http://www.viadrus.cz/web/document/cms_library/245.pdf
http://www.viadrus.cz/web/document/cms_library/223.pdf
napisao sam nesto o njima
http://www.samsvojmajstor.com/Forums/viewtopic/t=5351.html
i mislim da su odlicni a i iskustva ljudi koji ih imaju su takva.Mislim da je trenutno najbolja kupovina na nasem trzistu,barem onoliko koliko sam ja uspeo da zapazim
Peco nije dobro tako , digni temperaturu na 85 , a radijatore prigusi (najbolje da stavis termostatske glave, i tako ce ti povratni vod biti 55-60
pozdrav
Marko
Tacno je sto kaze MarkoEnter za termostatske ventile.Ja ih imam na svim radijatroima sem kupatilskim susacima.Kada se prostorije zagreju na zadatu temp prekida se ili se smanjuje cirkulacija tople vode kroz njih i kao rezultat vrlo lako se dostize 50+ C na povratu od mesh ventila ka kotlu.
Ja imam drugi problem sa viskom temp u kotlu.Naime ,moj kotao ima i bojler ugradjen u njemu.Kada zagrejem kotao na 80-85C ,sanitarna voda se toliko zagreje na skoro 75C da mora da se vodi racuna da se ne ispeces koliko je vrela i pushi se.Ovo moram pod hitno da reshim nekim termostatskim mes ventilom za vodovod jer imam plasticne vodovodne cevi i plasim se da ne puknu spojevi ili sta vec moze da se desi sa njima od visoke temperature.
Na sve je odgovoreno osim na temu livenog kotla.
Ja sam takodje u potrazi za kotlom i sveo sam izbor na dva modela.U pitanju su ceski liveni kotlovi marke Viadrus i to U22 i U24.
http://www.viadrus.cz/web/document/cms_library/245.pdf
http://www.viadrus.cz/web/document/cms_library/223.pdf
napisao sam nesto o njima
http://www.samsvojmajstor.com/Forums/viewtopic/t=5351.html
i mislim da su odlicni a i iskustva ljudi koji ih imaju su takva.Mislim da je trenutno najbolja kupovina na nasem trzistu,barem onoliko koliko sam ja uspeo da zapazim
Ajd nesto i o Viadrusu.Liveni kotlovi su po pitanju korozije i kondenza bolji od celicnih kotlova.Takodje zbog toga sto ne poseduju komore za izmenu mogu da rade i na losijim dimnjacima tj. treba im slabija promaja.Iz istog razloga im je i stepen korisnog dejstva nizi za 10-15 odsto u odnosu na celicne kotlove.Prilikom naglog hladjenja kao i prilikom zaledjavanja dolazi do pucanja clanaka.inace vek trajanja im je duplo veci nego kod celicnih.Najvise mi se kod Viadrusa svidja velika pepeljara
Vidim da imate iskustva sa Viadrus kotlovima,pa ako mozete da mi pojasnite posto planiram da uzmem jedan od ta dva model.
U24 model je trajnozareci i ima visok stepen iskoriscenja ,kako kaze proizvodjac skoro 80%.Imao sam prilike da pogledam taj model i jedino sto mi je sumnjivo je velicina lozista.Mislim da je dubina oko 30 ili 35cm.
Meni vizuelno to deluje dosta malo jer trenutno imam ogormni kotao od 40kw a loziste mu je ravno 50X60 cm i vrlo komotno za manipulaciju gorivom.Kako vidim predvidjeno je da radi tako da se sagorevanje odvija na resetci a da se dimni gasovi odvode u desnu stranu pa kroz neke izmenjivace ka dimnjaci,koliko kapiram.Zato ima vece zahteve ka "promaji" koju pravi dimnjak.
Nekako mi deluje da je skuceno i nezgodno da se prodzara vatra kako bi nova kolicina goriva pala dole i nastavila da gori.Nisam primetio da ima neku polugu da se rastrese resetka i da se na taj nacin prodzara.
Navodno dovoljno je jedno lozenje dnevno.
Model U24 je skuplji za 300eur od U22 iste snage i da li je opravdana ta cena?
U24 vs U22
al ste brz svaka cast
e mesac kristralno jasno imate neki predlog znaci ne bacanje para na jeftin ili skup nego kvalitetan i pametan mesac da kupim
pec je popustila tu jer nije ciscena tu se nevidi i zapusilo garom je i skupljelo vlagu jedva sam safcigerom probio mislim da ova ploca nije cela kod mene i nije zavarena lepo fabricki (kod mog oca je cela) pa je vukao fals vazduk kroz i skupljao gar, potpuno se nevidi, i kad je hladan nisam mogao da gurnem glavu da vidim gde curi dog nisam isekao
e odzek nije izolovan , u delu gde su sobe da nediram ili da sve izolujem sta je bolje?
i pec -mnogo sam zadovoljaqn sa megalom- potrosnjom , prosto se plasim uzmem drugu, sta je stim tam stadler starom i ovom dahttp://www.dzonikom.com/katalog/wvterm.php#hs koja je vodeca pec sa potrosnjom i trajanjem kotao varene konstrukcije posto imaju vise iskoriscenje energije i da uzmem manju 30 - 35 kw moja je 44 stara sta mislite? Za viadrus mi je sad sve jesno i ona je u odlucivanju.
e hvala svima, ovo me muci vec duze vreme, sad mi je sve jasnije kako funkconise.
Po meni je kotao "malo" predimenzionisan. Cak da nemas nikakvu izolaciju i losu stolariju.
Moj ti je savet, izbegavaj Megal u sirokom luku. Nekada (pre 10-12g) bili su dosta kvalitetni. Sada, tesko izguraju 5-6 godina.
I ja to mislim{da je velika} stalno mi je ztvoren cug, mozda se znoji i zbog toga + mesac, ali koju sad kvalitetnu da kupim , sve se prodaju ljudi sve kupuju, ova viadrus je zakon, samo iskoriscenje slabo - livena leti kroz odzak, e sad nacuo sam pricu tipa stadler -marka posto prvi put ja se raspitujem u zivotu za grejanje, to me bocka dosta a imam jednu tam stadler u kombinaciji neznam kakva je ........... ili neku noviju stadlerovu koso loziste? ove dve mi se svidjaju viadrus za trajnost a stadler za iskoriscenost - sta vi mislite - iskustva?
http://www.dzonikom.com/katalog/wvterm.php#hs
http://www.dzonikom.com/katalog/viadrus.php#u24
Sta su ustvari ovi turbulatori jel to moze da pravi problem, recimo tokom ciscenja ili..........
MISLIM DA VREDI U24- neznamsta je ono, ono na uz nju dobijas i mesni ventil????
NIsam video drugu stranu nesto sam zabrljao zabole me glava citajuci. Meni je bolja u 24 nego u 22 mnogo, lepo su se setili sa strane tako da mogu da povecavaju rebra, vidis napunis magacin zadnjih 10 15 cm gori, ostalo ceka,kad izgori polako pada , isto kao kod moje megalove i ove stadler,samo dom neide pozadi nego sastrane, vrh, isto resenje druga poza, trebali su da puste da bude malo vislja-veci magacin i bolja iskoticscenost(mesta za dim) i to bi bila najbolja pec na trzistu, e sad kad bi se napravila dodatna stvar na izlazu uz dimnjaka koja bi koristila dim , na mesto gde izlazi iz peci do odzaka, da greje vodu, (kad preteras iskoristi to) i uz pomoc mesnog vevtila bilo bi zakon.
Mislim da ce mi biti dovoljno 33 kw.
Dodje mi da napravim umesto ovog cunka, - od cevi po cuzini sa vodom i da zakacim za grejanje i izoliram sa staklenom vunom, tu bi mu bio kraj izletanja energije kroz dimnjak + razervnu varijantu cunak na klapnu podesavas smer -(oces sa vodom ili bez) i mesac . Jos da se napravi automatska klapna po temperaturi dima vrh.
Meni je voda na izlazu iz kotla obično oko 60 stepeni(više mi ne treba).).
Ali je kotlu nuzno potrebna visa temperatura za pouzdan rad.
Kao sto u automobilu je nuzno potrebna radna temperatura reda 90 C (+-) a voznja na 60C je sa pothladjenim motorom koji se znatno brze trosi a povecava se rizik od kvara.
Za konkretan slucaj, potrebna je regulacija rada kotla tj mesni ventil ili slicni mehanizam.
To sam resio (za mesac samo neznam koju marku i model da uzmem),jos neki dan moze ovako , a onda odmah mesni ventil, i ventili za kontreolu sobne temperature na radijatorima, i exsplozivna posuda ( a hocu i dva susaca da dodam i regulator promaje neradi i njega menjam). Moram to malo da dovedem u red.
Sad sam pricao sa ocem, stavljali su stklenu vunu oko elemenata ali nije imao mnogoo mesta, da nebi strcale cigle u sobi, od odzaka, oni su samo omalterisali preko staklene vune, pa je taj malter napukao. Ja sam zalepio tu gipsanu plocu jer se osecalo kad lozim kameni ugalj. Nezna on kako su okretali elemente (to cu da proverim na prvim) , misli da nisu stavljali samotni lepak na sastavu elemenata (guracu malo ruku u odzak i sa lampom pa cu da proverim) i nezna dali su zabetonirali vrh odzaka(elemenat za fasadu)( i to cu da se popenjem ) mada je najbitnije da su stavili staklenu vunu i da je u nejgorem slicaju nemam mnogo da lupam, (ispalo je exstra, mislim da to netrba nista da diram, funkcionise) (STA VI MISLITE) otvaro sam deo za ciscenje nema kondeza, verovatno je smrdeo ugalj zbog tanke ispucale malteracije.
Moras imati mesni ventil, povratni vod u kotlu ne treba biti ispod 60', to je vec i nekoliko puta receno ovde, prelistaj teme , taj znoj ti je upropastio kotao jer se stvara vrlo agresivna kiselina (sumporna)
Odzak ti je verovatno isto los
pozdrav
Marko