Pozdrav
Skoro sam otkrio da mi kotao propusta vodu, i planiram da nabavim novi. Kotao koji trenutno imam je TVT iz 89 godine, tip standard UNI-SE, snaga 25kW, pritisak 250kPa, max 90oC. Posto je vec star i nemam nameru da ga krpim, pogotovo sto moram ceso da ga cistim, i svako jutro potpaljujem, pala je odluka za nabavku novog kotla. Kotao koji je interesantan za mene je BOSH SOLID 2000B. I ovde imam nekih nedoumica.....
- Da li mi odgovara kotao od 20kW, ili moram uzeti od 25kW, s obzirom da nikada nisam gurao temperaturu vode na 90oC, vec u prosecnim zimama oko 60oC. Kada bi voda bila 90oC pocrkali bi od vrucine. Jedino sada kada je naisla jaka zima temperatua vode je bila oko 80oC, i bilo je uredu. Ili uzeti veci kotao, pa ugraditi mesaoni ventil....
- Kuca je od zemlje sa debelim zidovima (od 60-80cm), prozoro su relativno OK, stambena povrsina je oko 110m2, ukupan broj rebara po sobama je 120 (neki slovenacki radijatori). Tako da mi treba savet o snazi kotla, jer ovaj stari je sigurno, po meni, bio predimenzionisan.
- Jedino sto me brine je udaljenost kotla od najudaljenijeg radijatora (oko 25m, kuca je prizemna), i visina odzaka je 6m sa 20cm precnika od shidela)
- Ako neko ima iskustva sa ovim kotlovima, molim za savet, posebno da li ovaj kotao zahteva potpaljivanje svako jutro, i cesto ciscenje, ili moze da se lozi non stop, tj. da se ne gasi vatra (posto sam video da ima resetku za otresanje pepela), kao i koje gorivo je najbolje sa aspekta rada i ekonomicnosti ovog kotla (ja trenutno lozim suseni Kolubara u kombinaciji sa drvetom)
Unapred zahvalan