Interesuje me da li mi neko moze pomoci u izboru kupovine kotla koji koristi zetvene ostatke (npr. bale sojine slame itd.) posto imam uslova za skladistenje te vrste ogreva i mislim da je to najjeftiniji nacin grejanja. Molim i da neko iznese svoja iskustva u vezi sa ovim nacinom grejanja. Inace imam instalirano centralno grejanje i kotao koji koristi cvrsto gorivo (ugalj) i koji je pri izdisaju jer je 1982 godiste. Inace grejem oko 140 m2.
Kotlovi koji koriste zetvene ostatke
Termomont Simanovci. Imaju nesto za to
Zovi na 0641655771, od 900eur pa nadalje
Hvala puno, dobio sam informaciju. Ako jos neko ima iskustva sa ovim nacinom grejanja i ako je raspolozen molim da iznese svoja iskustva.
Hvala puno, dobio sam informaciju. Ako jos neko ima iskustva sa ovim nacinom grejanja i ako je raspolozen molim da iznese svoja iskustva.
Ja nemam iskustva ali me materija jako zanima.
Na sajtu http://www.sukom.co.rs/proizvodi/?p=131 vidi se da proizvode i kotlove za biomasu od 20-65kw ( druga slika, dole ) sa cenom od oko 1000 eura do 1200 eura komplet za kotao snage od 20 - 30kw koliko meni treba za oko 135m2 kuće. Kažu da je garancija 5 godina, da možeš da ložiš sve od balirane sojine slame, preko čokova od kukuruza od uglja, briketa i drveta. E sad ne znam da li je neko inače imao iskustva sa njihovim proizvodima i da li još važe oni krediti sa subvencijom za kupovinu domaćih proizvoda.
Ja koristim kotao za baliranu sojinu slamu od proizvođača "Bajus" iz Sente. Imam kotao BBK60 (60 kW) i grejem nešto manje od 200 kvadrata, a moja sestra BBK40 (40 kW) i greje otprilike kao i ti. To su koncepcijski isti kotlovi samo što ovaj manji ima kraće ložište pa onda uglavnom moraju da cepaju duže bale. Nisam siguran (mogu izmeriti), ali mislim da manji kotao ima dubinu ložišta 90cm a ovaj moj veći 120 cm. Zadovoljan sam sa kotlom, lako se održava a čišćenje je jako jednostavno. Kod loženja slame ostaje mnogo pepela i zato bi takvi kotlovi trebali da imaju veći prostor gde propada pepeo, i to mi se kod ovog mog sviđa jer ima dosta veliku pepeljaru. Stavio bih i slike ali nešto zeza ImageShack.
Nadam se da nisam zakasnio sa odgovorom, ali moj savet bi bio da uzmes neki "klasican" kotao uz dodatak gorionika za rastresite materijale. Imas puno bolju mogucnost stelovanja sagorevanja, ne moras provoditi sate u kotlarnici, manje pepela..Slamu bilo koje vrste, kukuruzovinu, cokanje i slicno guta bez problemaako je samlevena na potrebnu granulaciju, kao i piljevinu od bilo koje vrste drveta.
To bi trebalo ovako da izgleda:
http://www.youtube.com/watch?v=In8-5Ihv-oY&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/watch?v=68DlxIW-FwA&feature=player_detailpage
Bas niko?