Treba mi pomoc. Ne razumem se baš nešto u vrste i kaloričnost uglja, a treba uzimati ugalj za sledeću sezonu. Da li pljevaljski ili banovići? Zaboravih da kažem da grejem 700 kvadrata.
Treba mi pomoc. Ne razumem se baš nešto u vrste i kaloričnost uglja, a treba uzimati ugalj za sledeću sezonu. Da li pljevaljski ili banovići? Zaboravih da kažem da grejem 700 kvadrata.
Ja koristim ugalj Banovici vec dosta godina i zadovoljan sam njime.Kaloricna vrednost mu je oko 5kw/kg ili oko 18000KJ/kg ili 4300kcal ,kako je kome lakse.Relativno se lako potpaljuje ali prilikom svakog sledeceg lozenja tokom dana zahteva dosta jak zar i otvorenu klapnu na dimnjaci da bi se dobro zagrejao i uhvatio plamen.Zbog toga cesto za drugo lozenje predvece stavim nekoliko cepanica drva da bi bio brzi efekat.
Ja nabavljam Banovice u granulaciji kocka i vrlo sam zadovoljan dobavljacem jer zaista posteno meri i dobijem minimalno prasine.
Ima dosta sumpora u sebi pa mora da se lozi tako da temp u koltu bude preko 65 a na povratu preko 50 kako bi se izbegla kondezacija u kotlu a i sacuvao dimnjak.Na tu temu je pisano na ovom forumu dosta.
Jedina mana koja mi smeta je bas dosta pepela!Da ne preteram ,ali skoro izbacim pepela koliko ubacim uglja ,po zapremini.Svaki dan puna metalna kanta od farbe,ponekada cak i vise a grejem 130kvm!
E sada posto imam veliko ravno loziste (50x60cm) nije mi problem sa manipulacijom goriva i pepela ,ali moj stric muku muci sa trajnozarecem kotlom sa kosim lozistem jer se toliko pepela nakupi da ne moze da spadne kroz resetku nego je neophodno cesto protresanje pepela.
Sve u svemu,solidan ugalj,jedan od boljih na nasem trzistu.
Sto se tice pljevaljskog uglja nemam nikakvo iskustvo,osim da sam video da ima dosta prasine.