Postovani forumasi,
Interesuje me da li je neko napravio tp od spoljne jedinice klime 24000btu i plocastog izmenjivaca freon voda? I kako mu se pokazala?
Planiram to da uradim na mom sistemu podnog grejanja(80m2),da na povratni vod pre el kotla ubacim navedeni izmenjivac i da ga povezem sa spoljnom jedinicom klime i na taj nacin pokrijem 80% sezone sa klimom a ono resto kad bas zagusti sa el kotlom...☺
Vase misljenje?
Bilo je raznih pokušaja "budženja" sa klimama, treba malo pročešljati forum.
Po pravilu bi temu pokrenuo autor neke ideje, bilo bi manje-više konstruktivne diskusije, da bi na kraju tema ostala nedovršena, bez konkretnog zaključka, a i bez autorovog izveštaja o uspešnosti poduhvata.
Jedan član je čak izmenjivač spoljne jedinice zakopao u zemlju i prilično žustro ubeđivao i sebe i ostale da to tako može, da bi se na kraju i on ućutao.
Mislim da je sa'ranio dva - tri izmenjivača uz nepoznatu količinu freona.
Što se ove konkretne ideje tiče, mislim da je najpre potrebno odrediti toplotnu snagu klime odn. njenog izmenjivača potrebnu da se "tera" sistem".
Obzirom da klima od 24000btu daje toplotnu snagu od oko 6.5-7kW, to možda i bude dovoljno za tih 80m2, ako se upotrebi dovoljno efikasan izmenjivač.
Ništa ne ostavljam nezavrš