Dobar dan svima.Zelim da adaptiram potkrovlje u mesto za zivot.Potkrovlje je oko nekih 100 m2.Zamisljao sm da preuredim polovinu koliko mi trenutno dozvoljavaju finansije.Potkrovlje je samo podignuto(sluzilo kao tavan),nista nije uradjeno(malterisanje,struja,voda...),crep se vidi(nije podascano).Posto se relativno malo razumem ,dobrodosli su mi svi saveti u vezi radova.Odakle krenuti i kako uraditi dobru izolacije,napominjem da je kuca visoka i leti je uzasno vrucina .
Adaptacije potkrovlja 2012
Prelistao sam forum,i dosao do dva idejna resenja pa me zanima koji je bolji.
1. 1.postavljne krovne parapropusne folije
2. 5cm stiropor(pomoc oko gramaze mi je potrebna ,koja je gramaza bolja)
3.mineralna vuna 10cm
4.paronepropusnu foliju
5.gip ploce
U drugom resenju bi samo umesto stiropora postavio m.vune 5 cm.Zanima me koje je resenje bolje ili ima jos boljih ideja.
Dobrodosla je sva pomoc i saveti.
Napominjem da se krov nece podascavati.Hvala svima u napred na pomoci
Evo pročitaj ovaj članak,možda ti pomogne u odluci.
Izbor rešenja toplotne izolacije za komfor u leto
http://www.beodom.com/sr/education/entries/choosing-thermal-insulation-s...
Добри ти ови саветници , ко они ономад за стиропорне фасаде . Без изведбе проветреног кровишта све остало је млаћење празне сламе ....
Nisam ulazio u konkretan način rešenja probema već sam hteo da pomognem u izboru izolacije.
A što se tiče fasade,nisam ukapirao na šta misliš.Jel u pitanju video STO AG ?
Мислио сам на ове "наше " ...
Ahaa....pa ovi "naši" treba da budu na robiji tokom trajanja garancije koju daju za takav sistem )......preventivno.....haha
Moze malo pojasnjenje na ovaj post?Sra konkrektno znaci provetreno kroviste?
Проветрено кровиште је изведба крова која у пресеку изгледа овако
1 Кровна грађа рогови
2 Кровна фолија
3 Подлетва ( контралетва ) чија је дебљина 1 цм на дужину рогова рецимо рог од 5 м , подлетва 5 цм
4 Кровна летва
5 Цреп
Овде је један од примера
http://www.tondach.at/ps/em/docudb/downloads/tondach_docudb/NTg3MjBhNzcz...
Zahvaljujem na odgovoru,ali nazalost finansije i vreme mi nedozvoljavaju takav poduhvat.Sta mislite o mom prvom postu,koliko je to dugotrajno i koliko pametno raditi?Tj koje mi je resenje od dva zla bolje
Не знам ни сам шта да вам напишем .
По мени је сувишно ризично радити било какво поткровље без хидроизолације самог крова .
Вентилисано кровиште вам то омогућава јер добијате и хидроизолован кров и вентилисано кровиште . Све остало су мање више имровизације са врло великом могућношћу да процуривањем воде са крова останете без простора за нормалан живот .
Ја сам вам казао , а ви радите како оћете ....
Hvala Tenzore ,jos samojedno pitanje da li znate okvirno koliko bi me to otprilike izaslo?
Овако на грубо
Ремонт крова 8-10 е по м2 руке
Изолација и ГК око 20 е м2 руке +материјал .
Mozda su kontraletve vec odranije postavljene!? Paropropusna folija bi u krajnjem slucaju mogla da se postavi iznutra i da prati konturu rogova ali da se ostavi prostor od min 5cm izmedju folije i crepa. Pretpostavljam da je sleme krova lepljeno-zamalterisano. Da bi ste omogucili ventilaciju ispod crepa, probajte da nadjete tip crepa koji imate na kuci ali sa otvorima za ventilaciju i postavite u 1-2 reda pri vrhu slemena (broj crepova i redova se proracuna). Zatim, izolacija i to kamena ili mineralna vuna od min. 20cm, paronepropusna folija, gk ploce... Ali kao sto rece Zvukoljub o tome je bilo vec dosta reci na ovom forumu.
Аууу Бесхла ал га сад закукуљи и замумуљи .....
Mislio sam da krovnu izolaciju odradi kompletno sa unutrasnje strane, a da za provetravanje postavi crepove sa otvorima.
Сконтао сам ја шта си ти мислио ...
Ал контралетва у том систему нема никакву улогу , тј нема улогу ако нема хидроизолације .
А вентилисано кровиште неће постићи ни да му је сав кров покривен вентилационим црепом.
А хидоризолација крова одоздо је је у ствари хидроизолација савести ....
.
А хидоризолација крова одоздо је је у ствари хидроизолација савести ....
Za ovo imaš +
Ма то је борба са ветрењачама ....Ал трудим се ....
А још ако је + од тебе то свакако има тежину ....
Sta od radova ulazi u ovu cenu?
Постављање изолације , подконструкције за ГК плоче , поставка ГК плоча и бандажирање + материјал за ГК
A da nije to ,kanda ,mlogo novaca?
U cene tih radova se ne razumem,ali mi 2300 dinara za postavljanje izolacije i GK,nije bas realno.Ta, nece voziti spejs-satl pobogu nego postaviti vunu medju rogove,parnu branu ,GK potkonstrukciju i zavrsiti sa GK plocama i bandaziranjem?
Dakle ,ta cena mi je ,nerealna,a ako je stvarno tako-mislim da cemo promeniti profesiju
Znaci ,mojih 100-tinak kvadrata, za ruke ( od zlata ? ) treba da izdvojim samo 2000 EURA ili 230.000 DINARA???
Bez ljutnje,MLOOOOGO!
Ziveo forum i SSM ,pa cemo kada dodje vreme-Boze zdravlja-SSM
Pozdrav !
Млого је само кад туку .
За тих твојих 100 м2 чиста зарада ако остане 400-500 е оно остало је материјал ...
Rekao si ovako?
Lepo pise sta su ruke + materijal,ili ne??
За ГК и изолацију руке и материјал заједно око 20 е по м2 и то је груба процена ....
A-haa..to je vec nesto drugo,ono mi stvarno nije bilo bas najjasnije....
Ipak cu dascati krov.Zanima me da li neko zna gde je najjeftinija gradja u NS?
Подашчавање крова је залудан посао , а радити такав залудан посао сировом даском је сумануто ...
Koja je najkvalitetnija parapropusna-vodonepropusna folija i da li se moze naci u NS?
Moze neko da pomogne?
O potkrovljima su već čitavi romani napisani na forumu.Treba malo prelistati.
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..