Pozdrav ljudi treba mi pomoc svaki savet je dobro dosao.Napravijo sam pizza pec koja ce mi sluziti u pekari sve sam uradio sto treba imam samo jedan problem za mene veliki.U pitanju je izolacija oko peci i grejaca odma da naglasim da staklena vuna i ostale vune i azbesne stvari nedolaze u obzir. Mozda ce neko reci pa kupi gotovu pec nije problem u tome ali sve one su oblozene tim materijalima koje ne zelim u svome prisustvu.Meni treba savet ako se neko razume dali postoji neki materijal koji mogu da iskoristim za oblaganje a da moze da trpi toplotu a pritom da je ekoloski prirodan ako ne bar da nije stetan kao ovi materijali koje sam naveo.Izvinjavam se u napred moderatorima ako tema nije na pravom mestu nek je prebace gde treba. U NAPRED HVALA SVIMA NA POMOCI
izolacija za pec
Imaju izolacije na bazi keramičkih vlakana koje se koriste u industrijskim pećima. Mogu biti u obliku "vune" ili ploče i izdržavaju temperature do 1300oC. Ta izolacija ne akumulira toplotu tako da bi zagrevanje i hlađenje išlo poprilično brzo.
Da vam malo objasnim kako pec izgleda standardne pica peci izgledaju ovako. Jedan grejac gore jedan grejac dole taj dole iznad njega je samotna ploca od 2cm a gornji je otvoren oko sve ga toga je lim obican kao kutija sa jednim otvorom .Dalje oko tog lima ide vuna i onda opet neki lim ukrasni u boji i sta vec.Ja sam napravijo vec tu kutiju od lima prohromskog jedan grejac je dole jedan gore i oni su u senvicu izmedju limova tako da je to sve ok. Ostaje mi da sad nesto oblozim da mi neodvlaci toplotu jer sad kad se ukljuci greje i spolja al zavrsi posao ispece sta treba ali sto da greje okolinu kad nemora e taj mi savet treba cime prekriti taj lim oko grejaca da nisu oni materijali.Prilazem nacrtanu sliku i jedan deo koji je zavrsen do sada ostaje mi samo ta obloga.
Šta greje peć - struja, drva, gas, nešto četvrto?
Odakle ti ideja da su to štetni materijali? I rakija je štetna pa se prodaje u svakom dućanu. Šala na stranu, ne treba da bežiš od navedenih materijala samo ih treba pravilno primeniti. Inače, postoje vatrostalni i izolacioni materijali koji se koriste u industrijskim pećima koji bi svakako ispunili tvoje "ekološke" zahteve. Upotrebom takvih materijala peć bi postala dosta teška (što verovatno nije problem) i u smislu zagrevanja i hlađenja dosta troma - bilo bi joj potrebno barem 24 sata da se zagreje a onda još tri dana da se ohladi. Pominješ pekaru, odatle pretpostavljam da je u pitanju profesionalna peć sa određenim kapacitetom pečenja i kontinuiranim radom. Generalno, vatrostalni i izolacioni materijali ne vole cikličnu primenu (česta zagrevanja i hlađenja) već ih trreba jednom zagrejati i sve vreme držati na radnoj temperaturi.
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari