Da li neko ima savet kako se prikljuciti na postojacu vertikalnu cev od 110 koja je ubetonirana i viri od poda oko 40cm. Potrebno je dograditi jos jedno kupatilo pored postojeceg i prikljuciti kanalizaciju na vertikalu s tim sto bi se podigao pod kosuljicom oko 15 cm kako bi se instalirala kanalizacija za to novo kupatilo. Kako da se prikljucim na tu vertikalu kada presecem cev?
Kako nastaviti presecenu vertikalnu cev 110 za kanalizaciju
Hvala na odgovoru puno ste mi pomogli samo ste me malo zbunili sa tim oduskom gde se to ostavlja zar nije dovoljan vazduh u cevima koga inace ima da se to ne desi sto ste naveli?
Da li je dovoljno da se izvuce vertikala na krov kroz tavan i ostavi otvorena, da li na taj odusak mislite?
Upravo na to.
Stim sto ne mora na tavan, vec bilo gde u spoljnu atmosferu, tj gde vam najvise odgovara. Mislim da je dovoljan i minimalni fi precnik od 50mm za to. Na krov se pretezno izvlaci zbog estetike, jer se najmanje vidi. A za svaki slucaj proverite kod jos nekoga za to, tj kod nekog vodoinstalera.
Ako mislite na vazduh u cevima, on nije dovoljan, jer kada voda krene da otice ona povlaci vazduh sa sobom i ako nema odakle da udje nov vazduh da zameni zapreminu vode koja je otekla, povlacice vam vodu iz sifona u ostatku cevovoda tj kanalizacije.
Mislim da će ovde pre trebati klizna spojka, koja između ostalog služi i za nastavljanje cevi kojima je proširenje odsečeno.
Е управо тако Vukoje.B.Ја нисам хтео да се мешам до сада, јер било је јако корисних савета којима ја нисам дорастао.
Ako je to vertikala onda je bolje da se iseče i stavi kosa račva DN110 x željeni izlaz, ona gore ima muf koji će dihotvati sa gornjom cevi a dole morate staviti kliznu spojku. Što se tiče oduška ako je ta vertikala već izvedena ja cenim da ona ima taj odušak, ako ne dovoljno je ovo što je kolega naveo. Postoje i divlje metode kačenja ako cev nije već presečena a ne biste da lupate beton. Uzme se kružna testera i iseče se promer za cev koju želite da stavite pod 90 stepeni, stavi se prelazna guma (džonson guma) ili se zaptije sa specijalnom masom koja ima da se kupi u većini vodoinstalaterskih radnji ili buvljaku i sa njom se zaptije ulazna cev (estetski malo ružno ali radi posao).
Hvala Vukoje za tačan naziv, jer upravo sam na to i mislio samo nisam bio siguran za naziv, pa sam zbog toga ono "dupli muf" stavio pod navodnike. Ovu kliznu spojku sam i sam koristio upravo u istoj situaciji koju muči kolegu s početka posta.
Postoji takozvani "dupli muf", ako se nevaram. to je ono prosirenje u koje ide nastavak cevi, a ovde imate takva dva prosirenja, pa mozete staviti dve cevi. U svakom slucaju ne gine vam malo stemanja, jer nema sanse da stavite i dupli muf, pa kolenood 15, 30 ili 45% koje je po redu stvari sledece na vertikali, prvo spojite na suvo dupli muf i koleno da vidite koliko vam je potrebna minimalna visina kako bi uspeli da stavite ostatak cevi do kupatila da ostanu po specifiranom nagibu od 2-3%
Mozda ima i neka gibljiva varijanta, ali to morate videti u prodavnicama vodovodnog materijala, jer ja jos nisam koristio nesto takvo.
Vodite i racuna da morate i da imate vazdusni odusak na nekom delu kanalizacione mreze, da se ne bi desilo da kada povucete vodu iz vodo kotlica, voda koja otice ne napravi vakum i izbaci vam vodu iz klozet solje.
Evo i slike kako bi to trebalo. Mozda ako zelite da nastavite vertikalu, upotrebite umesto kolena, kosu racvu