Hteo bih da pomognem tasti oko navodnjavanja baste, pa mi treba pomoc. Navescu podatke koje znam, u slici i u reci, i predlog. Pomoc mi treba oko proracuna ili mozda nekog drugog predloga.
1. Pumpa za vodu:
Villager JPV 1300 B, sa sledecim karakteristikama
Maksimalna temperatura vode 35° C
Napon 230 V ~ 50 Hz
Radno kolo Mesing
Maksimalna dubina izvlačenja vode 9 m
Dužina kabla 12 m
Pritisak 4.8 bara
Kućište Liveno gvožđe
Maksimalna visina izbacivanje vode 47 m
Snaga 600 W
Grupe artikala Pumpe za baštu
Masa 14 kg
(Qmax 90l/min i 1.3KW 230V 50 Hz ovo pise na nalepnici na pumpi)
2. Basta
10x30 metara, sa 7 kanale levo i 6 desno
3.Predlog prodavca je da kupim OKITEN crevo duzine 10 metara kolika je i sirina baste (???), i da ga tako i postavim. Sa jedne strane creva stavim cep i zapusim crevo, a drugu stranu vezem na pumpu uz pomoc drugog creva. Zatim izbusim rupe u okiten crevu, postavim slavinice, onoliko koliko imam kanala i na te slavinice nakacim creva.
4. Ako je ovo dobra ideja, a meni zvuci prihvatljivo, da li okiten crevo mora da bude sirine baste ili moze i manje. Koliko debelo treba da bude okiten crevo i koliko debela creva treba da budu koja ce izlaziti iz njega i navodnjavati bastu a da pri tome na siklja voda iz njih tako da vitlaju okolo vec da miruju i natapaju kanale u nekom razumnom vremenu od 30 minuta do dva sata?
Poenta je da pumpa ne crkne, a basta bude navodnjavana.
Pozdrav fodi,
Prodavac ti je dao dobru preporuku ali nije ti do kraja objasnio.
Moj predlog bi bio na osnovu slike parcele sledeci
Okiten crevo 1" od pumpe do glavnog razvoda,tj. creva koje bi stavio po sirini baste takodje min.1",zatim izbusiti crevo na svaki red zasadjene kulture,neznam da li planiras 13 reda duzine 30m?Ako to planiras treba da ugradis creva za kap po kap ciji je protok min.3 lit/h max.8 lit/h po duznom metru creva da bi pumpa mogla da navodnjava celu parcelu.
Pozdrav