Pozdrav svima. Imam dilemu oko izbora bojlera, pa bih cenio misljenje na ovu temu.
U kuhinji bih, pored bojlera, hteo da instaliram i sistem za filtraciju vode. Vecina tih uredjaja na trzistu dolazi sa posebnom slavinom, sto ja pokusavam da izbegnem, jer ce dve slavine na istoj sudoperi izgledati bezveze. Alternativa je kombinovana slavina za gradsku i peciscenu vodu, a s obzirom da su iste s dva creva, izbor u tom slucaju mora biti bojler sa pritiskom.
Dok bi isti, u odnosu na prelivni bez pritiska, bio moj izbor, jer nisam bas preterano srecan da slusam kapanje vode kad god koristim slavinu....bojler pod pritiskom me malo brine. Prvo, kuhinja mi nema slivnik, drugo bojler stoji u korpusu od iverice, trece sigurnosni ventil je pozicioniran na vrhu elektricnog uredjaja (fabrika verovatno smatra da ovo nije problem).
Koliko je opravdana moja zabrinutost i da li je ipak "pametnije" da idem na varijantu bojlera bez pritiska i na ustrb estetike? Sta je, po vasem misljenju i iskustvu, zastupljenija varijanta u domacinstvima?
Druga dilema je ukoliko je ipak prihvatljiv bojler s pritiskom, igra li ulogu brend bojlera pri donosenju odluke o kupovini? Licno, uvek sam birao elit cacak, ali su to bili kupatilski bojleri. Skorasnjom pretragom kuhinjskih, video sam da bosch-ov tolerise 8 bara pritisak. Elit prohromski kazan, 6 bara, naspram boscha emajliran 8 bara...
Није случајно систем за филтрацију воде са сопственом славином. Та вода је без штетних примеса укључујући и бактерије и зато не треба да се иста славина користи и за воду из градске мреже.
Што се бојлера тиче, проточни бојлер је боље решење јер троши струју само кад се вода користи, све остало су резервоараи који садрже топлу воду и у зависности од квалитета термоизолације укључују се у краћим или дужим интервалима.
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..