Hocu da gradim kucu sa Ytong TB 37,5cm. Na forumu sam dosta citao o ytong blokovima, ali nisam mogao naci sve sto me zanima.
Trenutno me muci pitanje kakvu fasadu da stavim. Koliko sam mogao procitati na forumu neki kazu da nije potrebna dodatna izolacija,
a drugi da bi ipak trebalo.
Meni je najlepse(verovatno i daleko najskuplje) da se uradi fasada sa fasadno(silikatnom) opekom. Sad neznam koliko je to dobro za izolaciju, da li se uklapa sa ytong
blokovima. Da li je tu porebna neka dodatna izolacija izmedju?
TB37,5 + fasadna (silikatna) opeka
Ok, znaci kad bi radio bez fasadne cigli mi isto treba fasada sa dodatnom izolacijom.
Sad me zanima kolika razlika bi bila u ceni po m2 kad bi radio fasadnu cigli + vuna ili neku standardnu fasadu.
Fasadna cigla mi je svakako lepsa opcija, uz to i prednost sto ce biti manje troskova za odrzavanje u buducnosti.
Samo sad je pitanje koliko ce mi trebati vise ulaganja sad, i da li se to isplati..
Gledao sa silikatne fasadne opeke, ima tu dosta razlicitih dimenzija (12 cm/9cm/6cm/3cm). Koja bi dimenzija u mom
slucaju najbolje odgovarala uz TB37,5?
moram da priznam da xella ima dobar marketing i da ytong ima svojih prednsti
ali svakako ima i mana
naime ako pričamo o izolaciji
ytong k=0.11
vuna ili stiropor k= 0.035
dakle tri puta bolje
ili u prevodu 10cm vune = 30cm ytonga
plus da dodam da nije sve u izolaciji jer da jeste svi bi živeli u kamp kućicama.
za stambeni prostor je bitna inertnost zida a za to je uglavnom nadležna masa zida. i
na žalost masivni zidovi poput cigle ili betona su loši izolatori.
logično je da se dobar zid sastoji iz više slojeva
unutra nešto masivno što će "držati" temperaturu i disati ...npr obična puna cigla
u sredini izolacija i to bar 10cm... npr vuna ili stiropor ili trska ili...
spolja sloj koji štiti izolaciju i estetski je lep... npr fasadna cigla kao najskuplja ili razne vrste limova... lamperija ili klasičan "demit" koji je najpovoljniji
Moj prethodnik je u pravu potpuno, dugo sam premisljao o materijalima i ja sam resio da zidam goter blokom debljina 25cm (za pregradne zidove 19), zatim izolacija spolja od trske 10cm pa cu tu verovatno odmah malter, a kada bude prilike i novaca da kupim staru ciglu od 30cm kada se ruse svapske kuce u Vojvodini i time da opasem celu kucu i bez dodatne malteracije. To mi je ideja, ytong je dobar za pomocne zgrade, ali je moje misljenje da zidas lepo od cigle i bloka. Naravno da treba da stavis fasadnu opeku, ali bih ti predlozio da posle vune (koju si planirao) ostavis mesta za vazdusni dzep izmedju vune i fasatke i bukvalno sijalicom grejes kucu. Ytong je dobar materijal, ali recimo mnogo losije vrsi akumulaciju toplote zimi od cigle i bloka, te se ponasa (moja pretpostavka iz svih brosura i onoga sto sam nasao) kao da je uradjena unutrasnja izolacija, brzo se ohladi prostorija ali se teze zagreva. Isto tako i leti kada se ohladi prostor, nisu hladni zidovi i ako udje topao vazduh zidovi ga ne hlade kao kod opeke.
Srecno.
Hvala na savetima. Dugo sam razmisljao sa cim cu da gradim kucu, pose puno citanje na raznoraznim internet stranicama, uglavnom na ovom foruimu, sam se odlucio da to bas bude ytong.
Naravno tu ima prednosti i mana, ali koliko sam mogao zakljuciti iz procitanog jeYtong dobra opcija.
Sad je pitanje kad sam se vec odlucio za Ytong sta raditi sa fasadom. Projektant pocinje ovih dana sa izradom glavnog projekta, Ako bih radio fasadnu ciglu to treba sad vec da se tako projektuje zbog sirih zidova. Uz to me zanima koliko mi je potrebno da radim sa punom sirinom cige(12cm) kad je samo zbog estetike. Moze li se raditi sa 6 ili 9 cm? Koliko sa tim gubim na kvalitetu?
Samo jos neznam koliko mi je to dobra opcija. Koliko sam razumeo ta cigla mi ne daje nikakve dodatne prednosti osim estetske. Sad koliko ce mene taj luksuz da kosta.
- Fasdna cigla je oko 10 -15e m2
- Izolacija 2-5e m2
- Dodatni materijal???
- Majstori???
- Veca bruto povrsina
Neznam tacno izracunati koliko bi to bilo okvirno za m2 zida.
Koliko kosta neki standardni tip fasade sa izolacijom po m2?
Izvinjavam se na toliko puno pitanja u jednoj poruci,...
Nisam vise dobio odgovor ovde, ali sam dosta citao na drugim temama i stranicama. Bilo bi mi drago da prokomentarisete ovo sto sam nasao.
Sad sam zamislio ovako da radim:
- TB 30 umesto TB 37,5 (zbog sirene temelja i zidova)
- 10 cm trska
- 6cm silkatna fasadna opeka (250-60-65)
Molim vas za vase strucno misljenje u vezi:
- 6 cm fasadne opeka, je li to dovoljna sirina, hteo bi da koristim ovu umesto standardnih 12cm zbog sirine temelja i zidova
- 10 cm trska, je li to dobra kombinacija sa Ytong blokovima i opekom?
Sad finacijski deo:
- Fasadna opeka 6cm (7,5e m2) + 5e m2 zidar + ?e dodatni materijali
- Trska 10cm (5e m2)
Znaci odprilike 20e m2
Demit fasada je oko 10e m2???
Za kuci bi mi znaci razlika bila 1500-2000e.
Da li je ovo tacna racunica?
U kom je ovo software-u radjeno?
Pozz
Neznam koji software koristi arhitekta. Nisam sam radio...
Hvala.
Samo napred sa trskom...
Naravno da je potrebna izolacija između, najbolje neka vuna (kamena) što deblja to bolje, neki minimum je 5cm mada bi 10cm ili više bilo još bolje. Samo treba misliti na debljinu temelja koji će sve to da nosi 37.5+12+izolacija(5-15cm)=55do65cm osnove, mada bi se zimi grejao na dve sijalice sa tako odrađenom izolacijom!