Bre, što mi niko ne reče, za sve ove godine, da je rad sa drvetom , ovako lep osećaj? Na brzinu, pokupovah par alata i kako vidim, uvek nešto nedostaje, pa red dođe i na diht. I reših, naravno, da ga sam napravim. Kako savremene informacione tehnologije nalažu, prevrnuh internet u potrzi za adekvatnom glavom... E, sad, pošto ja nemam nameru da prvim prozore, vrata, nameštaj, već malo u dokolici, preciznog modelarstva... Počeh da tražim glavu, dužine stotinak milimeta, sa bar tri noža. Robusnu, izmenjivu, sa standardnim prečnikom osovine. Jer mi je namera, da na istu osovinu, mogu staviti frezer glavu.
I nadjem ovo, na jednom našem trange-frange web buvljaku. Osovinu i glavu sa noževima, od 120mm, za 170 evra. Kupio bih to, preuredio za moje potrebe, ali mi je cifra malo jaaaaka.
E sad, sledi pitanje. Ima li neko saznanje, gde može kupiti ovakva ili slična glava, osovina i za koje novce? Zna li neko?
Abrihter glava 120mm
Ne, ne, ne... Nemam takvih apetita, zaista. Niti želim da ih imam. Baš tako mi nešto treba. malo, precizno, sa relativno malim motorom...
onda uzmi električnu blanju
ili imaš male gotove abrihtere sa dihtom
Poslusaj sta ti pero kaze, kajaces se.
Braćo, prijatelji, drugovi... Treba li da koristim bold i velika slova?
Hvala vama na savetima, znam da su dobronamerni, ali ipak, pre nego što bilo šta kucnete, pokušajte da budete konstruktivni i pripomognete u nalaženju odgovora, za moju dilemu (ako imate takva saznanja).
'ajde jedno potpitanje? 30mm je prečnik osovine, je l' to neki standard ili ima i drugih ?
30mm je standard
ima i od 32mm to je ruski standard od 90-ih
30mm je uglavnom najzastupljenije što se tiče i alata
Od devedeseti, na ovamo, ili se koristio do črvenih devedesetih? Kakve su cene takvih glava i (jedno laičko pitanje) kako se zovu, odnosno, imaju li neko ime, odomaćeno kod nas?
glava za abrihter ili osovina za abrihter
pun ih buvljak ili po netu imaš po kupoprodajnim sajtovima kolko voleš od 20jevrica pa na dalje zavisno od veličine osovine (glave )
Ova glava mi baš izgleda, jako solidno uradjena, od onih, koje su izvučene iz nekog krša, pa zalepljene na te, poštodašinedam portale. Vidjao sam, samo duže od 200mm i sa dva noža... U osnovi, interesuje me, koliko novca za ovakvu ili sličnu glavu da odvojim, ako je nagazim negde, ali da ne podcenim ? Čak me i ne briga mnogo za 30 ili 32mm, samo neka je kvalitetna, a osovina će se i onako praviti, ako se nadje računica. Bar 20 godina nisam bio na Bubnju, a i na Pančevcu mi nije palo na pamet, da pogledam.
izgleda se nismo razumeli ti tražiš glavu koja se stavlja na osovinu
a ja govorim o osovini sa ležajevima
Prvo bih ja o glavi... Osovina nije neki problem. Čak mislim, da bude uradjena tako, da može menjati nagib od 0 do 90 stepeni. No, o tom, drugom prilikom, sada me svrbi glava ...
glavu možeš kupiti
narodski je zovu glava za frezu ima u više veličina sa dodacima pločicama od ravnih do profulisanih
sad cena varira od proizvođača do veličine kompleta
uglavnom oko 30e
do ozbiljnog kompleta koji košta oko 300e
možeš naći na buvljaku u ns ili kod rusa u ns u temerinskoj ulici blizu buvljaka
Hoćeš reći, da u tu, istu glavu, mogu staviti i ravne noževe, kao i te profilisane?
Hoćeš reći, da je cifra od 170 evra, prejaka, za ovaj komplet, koji sam nagazio na mreži?
pa prejaka je
gotova osovina za frezu kompltez sa platnama kontra maticom je oko 80-100e
a glava 30e
precenjeno je
Boga mi, prevario bi se... Takva glava, od 120mm i prečnikom rupe 32mm, sa četiri ravna noža, kod tug Rusa u Temerinskoj košta 120 evra. Sad sam tek zbunjen...
pa onda ti ova iz sremske kamenice dođe džabaka što se nećkaš onda kad sve znaš
prvo treba sa sobom da raščistiš šta želiš i kolko da uložiš
al setićeš se mog prvog posta u ovoj temi jednog dana
Ma, žali Bože slova... Nego, mi se zaista, učinilo mnogo, za tu osovinu i glavu, dok sam gledao ostale oglase. Verovatno, vodeći se istom tom paušalnom logikom, kao i ti. Plus moje nepoznavanje, te problematike (koja se meni odbija).
Kako god, tema i dalje ostaje otvorena za sugestije. Čujmo i druga saznanja...
Poslusaj sta ti pero kaze, ako ne ,kajaces se.
Šta je ovo, Groundhog Day ?
Vidim ja, da ću morati copy/paste mog pitanja...Da se ne bi izgubilo u prevodu.
"Osovinu i glavu sa noževima, od 120mm, za 170 evra. Kupio bih to, preuredio za moje potrebe, ali mi je cifra malo jaaaaka.
E sad, sledi pitanje. Ima li neko saznanje, gde može kupiti ovakva ili slična glava, osovina i za koje novce? Zna li neko?"
batali ti tu glavu
nego lepo uzmi zglavnu od 300mm sa tri noža tu je oko 100evrića
i na njoj da ima za cirkular i bor futer (burgiju)
jel kao što sam kažeš lep osećaj drvo raditi ali kad počneš da teraš preko abrihtera daske apetiti će još porasti
a ustrebaće i prozor polica itd
a na maloj osovini je to mučenje praviti
http://peradetlic.hupont.hu/
http://kreativnost.4umer.com/