Pozdrav svima:
Zanima me da li neko ima (ili je koristio) busilicu Bosch PBH 2100 RE i kako se pokazala u radu?
Pozdrav svima:
Zanima me da li neko ima (ili je koristio) busilicu Bosch PBH 2100 RE i kako se pokazala u radu?
Hvala ,naravno da je pomoglo.
Da li si koristila busilicu i za stemovanje ili samo za busenje rupa u zidu?
Nisam stemovala ovom masinom, ali ovo je udarna, tako da ne bi trebalo biti problema za stemovanje, skidanje starih plocica, busenje rupa u betonu....
To sto sam je ja koristila kao obicnu busilicu, uz SDS adapter, je samo prednost, jer prakticno ne morate imati i obicnu busilicu i udarnu.
Ja sam imala obicne busilice sa cekicem, ali posto sam svasta radila, busila beton, stemovala, mutila lepak, glet i sl. one su pocrkale...doduse, nisu ni bile kvalitetne.
Sa ovom je druga prica, Bosch je Bosch.
Eto, ako sam pomogla i ovim postom, bice mi drago.
U svakom slucaju, ovde ima odlicnih majstora koji znaju vise od mene, pa ako bude trebalo, sigurno ce pomoci.
Ne treba preterivati sa pohvalama, ipak je to zeleni Bosch, a to je amaterski program.
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..
Danas sam svracao do Bosch-ove prodavnice, i prodavac kaze da ova busilica nije bas za stemovanje, ali da busi ok.
Ima istu vec 10 godina, za kucnu upotrebu je OK. Busi rupe do 14 mm max. u najtvrdji beton, ali nije za dugotrajno svakodnevnu upotrebu jer se zna i ugrijati poslije deset rupa od 12 mm.
U jednoj radnji je na popustu GBH240 i kosta 16000 rsd. Da li vredi kupovati nju ili ovaj Zeleni Bosh za busenje nekoliko rupa godisnje u stanu?
Drug moj, iskreno mislim da je debelo bacanje para da uzmes alatku od 16000 dinara za par rupa ili par desetina/stotina rupa po stanu i slicno. Za taj posao ce ti svaki Kzubr/womax/einhell zavrsiti posao, naravno mislim na busilice sa sds prihvatom, predvidjene za beton i slicno. One kombinovane sa navodnim cekicem nema vajde kupovati, sa njima je samo patnja da se uradi bilo sta.
Alat po meni treba uzimati shodno svrsi za koju ce biti koristen. Dati 120e za nesto sto nema isplativosti, po meni je cisto bacanje para.
Skoro su kod nas neki preko sindikata uzimali kzubr busilicu za beton i donijeli kod mene da probamo, i ruku na srce krkali smo sa njom 12ticu burgiju od 20cm u beton kao od sale, 10tak rupa izbusili i radi samo tako, niti se grijala, niti je pokazivala neke znake umora. Mene odusevilo. Sad koliko bi izdrzala da se sa njom radi svaki dan, pa ne bi dugo, ali za hobi upotrebu mislim da je super, za par hiljada dinara.
@BOSSKE Hvala ti druze na pomoci i ja sam mislio isto to. Dao bih pare za par busenja. Mozda pre onda ovaj Zeleni Bosh naravno podrazumeva se da bi kupio iskljucivo SDS+ Za obicna busenja u pregradne zidove i u drvo imam staru B&D jos iz 70'(Made in Germany) poklonio mi drug samo sam menjao futer na njoj. A imam i onu Einhelll aku srafilicu koja meni radi radnju. Ovo sam se vise napalio sto je popust. Mislim ima da se nadje i za manje pare ali opet sto kazes za 5-10 rupa ako i toliko godisnje....
Naravno podrazumeva se da se ne busi kao manijak da se ne bi pregrejalo. Nista na silu. Busio bih mozda 5-6 rupa na terasi i eventualno neke rupe po betonskim zidovima u stanu. Naravno ne svaki dan vec samo kada za tim ima potreba. Jedino sto bih mozda uzeo neke malo bolje SDS burgije.
Pa realno, za toliko posla, i da platis nekome da ti odradi to, ne moze ti uzeti par hiljada dinara a kamoli 16000. Mi sve vise dobijamo preovladavanje estrogena hehe, pa kao zene uzimamo stvari koje nam realno ne trebaju, samo ako su na popustu. Salim se malo...ali budimo realni, za taj posao po meni je bas uzaludno bacanje para.
Moj otac je uzeo prije 15tak godina neki fals bosch od 2000w stemalica sa sds+ za nekih 50tak maraka , i od neispravnosti 2x je pukao spoj motora sa cekicem, neki spijalter poklopac motora gdje cirkulise vazduh, i napravio sam od metalne plocevine taj prelaz i evo je i dan danas radi, par puta cetkice zamijenjene i kabal znam da je prvi put kad je upotrijebljena po hladnoci ispucao sav pa je zamijenjen odmah. Ali ne zapinje sa njim kao sivonja i ne bi je dao ni za sta. A naradila se samo tako do sada. Naravno daleko od vremena upotrebe profi alata. Jos i dalje tvrdi da je original, iako je naljepnica BOSCH trajala do prvog busenja. Sad je dobio od rodjaka neku bosch digitalnu od cini mi se preko 1500e, ali to je vise pikamer za odvaljivanje betona, nego busilica.
Kad se ne divlja sa alatom, svaki alat traje. Odavno na trzistu nema onih bas fush alata kao sto je bio zuti einhell i ti slicni od prije 20 godina, koji su bili bas dno dna i goreli kao lila samo tako.
Alatke za busenje i stemanje su po mom misljenju medju zadnjima dostigli solidan kvalitet, ali sada ono sto se prodaje, opet kazem, po mom misljenju zadovoljava potrebe prosjecnog hobi korisnika. Ja imam malu sds bosh neku od 430w koja busi kao blesava, imam Hilti te 14 i te24, ali realno mi samo sakupljaju prasinu, koriste se jako rijetko, eto kad ima da se busi beton, koji ja izbjegavam da busim kad god mogu.
Ja sam uzeo parkside burgije u kompletu u lindi, i prezadovoljan sam sa njima, jesu kratke, ali u zadnje vrijeme postavaljao sam ograde na kuci, gelendere, djeci ljuljaske i neke nosace po radionici i bogami buse odlicno i ne ostecuju se tako lako i kad se naleti na armaturu, mada opet kazem nisa ih ni silio,
Pa upravo to sto kazes. Meni ce radnju raditi i ova Zelena Bosh. Ako bas treba za nesto slozeno zovem majstora i platim. Naravno znam da ne treba kao sivonja ni zapinjati. Negde sam citao kako se pravilno busi u beton sa tim SDS vidijum burgijama i elektropneumatskim busilicama. Hvala na preporuci za burgije. Kada to jest ako kupim kada mi bude trebalo pogledacu i njih. Necu kupovati busilicu dok mi bas ne zatreba. Da mi samo skuplja prasinu. Mada sto se kaze alata nikada dosta.
Na jednom drugom forumu mi covek pomenuo te Parkside alate. Vdim imaju siroku paletu el. alata. Bas kada bude neki popust pogledacu mozda nadjem nesto sto bi mi odgovaralo za kucnu upotrebu.
Pa ja sam na zalost vise puta imao nezvane goste koji su mi pustosili radionicu i oslobadjali me i viska i manjka alata, pa sam se u zivotu bas nakupovao svega i svacega. Od najjeftinije kinestine do festol, makita i drugih, pa sam imao prilike da radim i sa maltene najkvalitetnijim alatima, kao i sa svim rangovima alata do totalnog fusha.
Parkside, iako nije tema, mislim da je pun pogodak kad je hobi varijanta u pitanju, i pod tim mislim i na ozbiljan hobi alat. Mislim da ne postoji konkurencija u tom kvalitetu i u tom cjenovnim rangu. Ja sam se malo navukao na Lindu pa mislim da sam kupio veci dio alata koji je bio u ponudi od otvaranja do danas. sve one zezalice koje sam smatrao, ma koji ce mi...pouzimao sam povucen cijenom, Neka ih nek stoje. Kad mogu za cigare da dam 9000 mjesecno, mogu i za alat bar duplo od toga.
Pa i to sto kazes nego sam kasnije video da ima tema od Parkside. Secam se da su skoro bila neka snizenja sa tom firmom ali nisam obracao na njih iskreno. Mislio sam jos jedna firma sumnjivog kvaliteta. Naravno znam da to nije plavi Bosh ili Makita ili jos neki provereni proizvodjaci ali bi posluzili doduse mislim da bih za elektropneumatsku busilicu mislim isao pre na ovaj Zeleni 2100 Bosh ili mozda 2500 ali otom potom kada mi tog nekog trenutka zatreba kupicu ga da ne skuplja prasinu.
Osim ako mi neko ne pokloni plavog Bosha.
Ja sam je koristila i pokazala se odlicno. Kupljena je u Danskoj, ali je isti kvalitet i ovih sto se prodaju kod nas.
Kod nas sam kupila adapter (Bosch) za obicne burgije i koristila na ovoj busilici. Busilica je ekstra, a i ovaj adapter se odlicno pokazao.
Eto, ako je pomoglo ovo sto sam napisala...