Zanima me da li neko ima iskustva sa modelom Stihl MS211 ili MS230?
Znam da je jaca 230... Tako da se dvoumim koju da uzmem...
motorne testere Stihl MS 211 ili MS 230?
Ahaha a ono ce blagorodno tebe da nagradi! Treba mi za poslove oko kuce, vikendice... Znam da je za moje potrebe i predobra 211 ali sam ipak hteo da cujem neke komentare. A i ako se odlucim da uzmam motorku da znam da sam uzeo pravu stvar i da ne razmisljam.
Pre tacno godinu dana bio sam u istoj dilemi.Hteo sam da kupim motornu testeru i posle razgovora sa vise drvoseca dosao sam do zakljucka da uzmem STIHL.Za moje potrebe mi je odgovarajuca od 2ks do 2,5ks jer bi se slabija mucila a jaca je i teska pa nije bas pogodna za orezivnje i potkresivanje.Znaci treba mi testera sa kojom mogu da orezujem voce,secem bagrenac i nasecem drva za ogrev ali i da moze da obori i jasen od 35 cm precnika.Lomio sam se izmedju MS211 i MS230.MS230 je bila skuplja za nekih 80e i jaca za 0,4ks i verovatno bih je uzeo ali zbog finansija sam se odlucio da pazarim MS211 sa macem od 40cm (postoji i sa 35cm).Razlika je i u tome sto se MS230 pravi u Nemackoj i ima gumene amortizere a MS211 se radi u USA i ima opruge te je izuzetno mirna u rukama i nema vibracija.Posto je u vreme kad sam je ja uzeo MS211 bio nov model na nasem trzistu,niko nije imao iskustva sa njom i njenim kvalitetima ali ja sam rizikovao i kupio je.Za ovih godinu dana sam isekao mozda 20m drva bez ijednog problemcica.Vodi racuna da koristis originalna ulja za mesavinu i lanac i mesavinu pravis 1:50 ili 2%.I oprezno pri radu jer motorna testera nije igracka i ne prasta greske.Srecno i javi sta si uradio.
MS 211 je noviji model i sem amortizera ima novi sistem karburatora sa dva grla koji smanjuje potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova (dakle manje taloga = duži vek motora). Naravno reč je o nijansama. Glavna razlika je u radilici koja je kod modela MS 230 robusnija i garantuje duži radni vek. Ima više pluseva za MS230: proizvodi se dugo i ima jako puno delova za nju u svakom trenutku, ima i alternativnih proizvođača za neke delove pa prođeš jeftinije. Naravno šta će ti zqa novu delovi? Pa ne treba ali ako možeš kupi MS230 jer je prodato mnogo u Srbiji u zadnjih 15-tak godina i srazmerno tome delvi se i ne traže mnogo naročitop ne od motora. Inače MS211 je sličnija MS180 po karakteristikama motora ali ipak sa boljim agregatima. Moj glas za MS230 ako hoćeš da si miran narednih 20 godina, a posle i neće biti benzina. Pozdrav.
Hvala vam na komentarima mnogo su mi pomogli pri odabiru... Posle dugo razmisljanja i raspitivanja odlucio sam se da uzmem ms 211 tj. juce sam je uzeo! Jos nisam stigao da je konkretno ni isprobam,samo sam je nekoliko puta upalio... cim bude malo lepse vreme probacu da secem sa njom,mada vecu u napred znam da nece biti problema sa stihlom...
Cestitam i neka te sluzi dugo i bezbedno.Nemoj odma da je guras u drvo,prvi rezervoar neka ti potrosi u mestu.Pustis je da radi 5min na leru pa je malo isturiras i tako dok ne potrosi rezervoar.Drugi rezervoar samo neke tanje grane rezi ali bez punog gasa.Tek 3. pa i 4. rezervoar mozes da je forsiras.Mozes i odma ali ti nece trajati.
Pa da vec sam skoro 1 rezervoar portosio,tako sto sam je pustio da radi na leru... Malo da se razradi i spremna je za rad...
Imam stihl MS 210c i prezadovoljan sam sa njom.Radio sam gomilu stvari sa njom i nemam ni jednu zamerku.Razmisli i koju god da uzmes neces se pokajati.....mada po meni ne treba ti 230....dovoljna je 211...mada to zavisi sta planiras da radis....za kucnu upotrebu i po koji malo veci poslic dovoljna je 211...Pozdrav!