U dilemi sam da li ozeti ovo za 16 000 RSD ili neki ručni Womax ili Enhel za pola te sume. Gledajući strane forume dosta ljudi se žali na preciznost i probleme u radu zbog nemogućnosti da se podesi list testere pod pravim uglom u odnosu na radnu površinu. Ima li ko iskustva oko ove stvari.
Stoni cirkular Einhell RT-TS 1221
Ma gledao sam i to, prvo mi nije bilo jasno kako to radi pa sam našao na youtube neke filmiće. Izgleda kao skalamerija sa ograničenom funkcionalnošću i za jednu i drugu svrhu.
Sad sam bio u WobyHaus u Bulevaru da pogledam ovu TESTERA KRUŽNA W-HK 1600 WOMAX
Iznenadio sam se koliko je velika za ručnu testeru, vrlo gruba izrada, ugrađen neki zarđali list testere, inače kako izgleda prodavaonica slobono mogu da se nazovu WobiHAOS, prodavac se razume u ono što prodaje ko mara u ... Ja ga pitam da mi objasni ono sa sajta da je Dozvoljena upotreba samo HM listova testera (vidija), pošto uređaj nema sigurnosni klin protiv zaglavljivanja, a on blene u mene i kao laiku mi objašnjava da može bilo koji list testere. Nekolko minuta prevrtao po rukama prašnjavu i musavu testeru i izašao sa ne potrošenim parama.
Inače malo sam po netu pokušao da saznam nešto više o tom Womax brendu. Izgleda da je to jedan od generičkih brendova koji se kreiraju za neko lokalno tržište tj. na isti proizvod koji se štancuje u milionskom tiražu samo se lepe nalepnice pod tim imenom.
a sta bi radio sa tom testerom
sve je to hoby made in PRC nije za ozbiljnije radove
Ponekad kada mi zatreba kao ovo sad da napravim štok za vrata i skratim nekoliko polica. Ebiga znam da će stajati u ormaru ali kada mi treba onda hoću da ga imam kao uostalom i sav drugi alat. Nisam uspeo da ga igde nađem i pogledam uživo, inače primećujem da više nema Enhell-ovih proizvoda u prodaji kao ranije.
Мој пријатељски савет је да за то један пут ангажујете мајстора, а не да купујете алат који вам не треба, а сем тога је лош, тако да ћете само направити себи проблем и секирацију, а од посла неће бити ништа или ћете убогаљити то што будете секли. Ово је савет из личног искуства, лепо је бавити се хобијем, то је једна ствар, а друго је једном некад нешто урадити и онда стоји алат и скупља прашину. Није вам добар резон. Но, свако располаже својим новцем како хоће.
Meni majstor nije ušao u kuću još od desete godine, pa neće ni sad da mi iseče tri daske.
Imam gomilu tog jeftinog alata i svaki put završi posao tako će biti i sa ovim cirkularom. Verovatno ću uzeti onaj ručni Womax.
za te pare imas skil ili einhell u win winu
pre bi ti preporucio nego ovaj womax
cak sta vise prednost dajem skilu cak imaju neku akciju trenutno
Ma za tri daske može i ručna testera!!!!!!!
E baš ste korisni sa tim savetima
Elem, dokon sam ovih dana pa sam se posvetio istraživanju ove stvari. Onaj stacionarni otpada jer kao prvo nigde ne mogu uživo da ga pipnem a i toliko loših komentara po stranim forumima, pa se priča svodi oko nekog modela Wimaxa i Einhella u cenovnom rangu do 9000 RSD što bi bila racionalna i prema mojim potrebama optimalna kupovina.
Einhell otpao, zvao predstavništvo u Surčinu, niko se ne javlja, nigde nisam mogao da pogledam uživo model koji me je interesovao, samo preko web naručivanja, po forumima ljudi pljuju servis, sve u svemu izgleda da su potisnuti sa tržišta i da su postali neozbiljna priča.
U igri tako ostao samo Womax. Uzeo sam najči model od 1800W (9200 RSD), kućište od neke fensi legure, ima i laser + dokupio list testere sa 50 zubaca, ispisao 3 čeka i završio priču.
Teška grubo sastavljena mašina, podseća na one ruske alate što smo ih 90-tih kupovali na pijaci. S obzirom kolko će raditi kod mene trebalo bi dugo da traje, nadam se
ajd pa nek sluzi sretno
Hvala, neki rezime je da sam krenuo sa jednom idejom a onda suočen sa neuređenim i neprofesionalnim tržištem završio sa ovim što sam kupio. Najsmešnije od svega je to što je Einhell sad ispao kao neki brend koga ja uzaludno tražim. Sećam se kada se Einhell pojavio početkom 2000-ih kakav je to šok bio kada mogu da kupim gomilu alata koji završava posao za jeftine pare. Sad prvo ne možeš da ih nađeš u prodaji osim nešto malo u Uradisam, a na netu se kriju pod kojekakvim web šopovima. Gledajući cene po oglasima polovnih i novih alata a u kontekstu garancije od 2 godine kupovina u radnji je ipak najmudrija odluka.
Završio sam danas onaj štok za vrata zbog kog sam i kupio ovu testeru, iskoristio sam neke ostatke univera što mi je ostalo od pravljenja plakara.
Testera je toliko jaka da prolazi kao kroz maslac. Sa donje strane je čist rez (list od 50 zubaca 185 mm), gore malo krza, verovatno zbog toga što sam je držao labavo pokušavajući da isečem ploču od 2 m.
Sledeće što mi je ostalo da uradim su prozorske daske, posle toga se investicija otplatila.
Без обзира на држање свака тестера крза ивицу материјала приликом изласка из њега. Због тога постоје специјалне машине за резање са предрезачима да би се добиле беспрекорне ивице. Е сад полако долазимо до онога што сам писао да са аматерским алатом може само аматераски посао да се уради, још ако је алат јефтин и лош онда је и катастрофа близу.
Да би се избегло крзање ивица постоји трик, да се сече преко мере за који милиметар па да се после обради комад на меру помоћу ручног абрихтера, а за то опет треба доста искуства и сигурна рука да би се урадило све у винклу.
Sa krzanjem ivica prvi put sam se susreo davno sa nekim cirkularom koji je pogon dobivao od bušilice na koju bi se montirao. Već tad sam naučio da lice prilikom sečenja okrenem na dole. Davno je to bilo.....
Očekivao sam i veće krzanje, nisam stigao da eksperentišem pa ako neko zna da li podešena visina lista testere utiče na kvalitet reza univera, znači testera može da seče 60mm a ja recimo dubinu reza podesim na 25 mm.
Što se tiče ovog modela testere, snaga od 1800 W itekako se oseti na lakoći sa kojom prolazi kroz materijal.
Zvukoljub jasno mi je to što pričaš ali reci mi kako bih ja iskoristio komad univera dužine 2,30 m. Da zovem majstora sa profi alatom ili da ga teglim sa 9 sprata stepenicama jer ne može da stane u lift, pa onda do nekog stovarišta da mi iseku na meru pa onda nazad istim putem, pre bih ga bacio kroz terasu.
Znam šta sam kupio, uzeo na tri rate koje neću osetiti, uostalom sav mi je alat iz te klase, radi posao i ono što je najvažnije uvek je tu kad zatreba.
Ono što mi je umanjilo zadovoljstvo urađenog posla je što su mi danas u po bela dana na NBG ukrali gorivo iz rezervoara za trećinu vrednosti tog cirkulara, jutros ga sipao, jebiga
па да се после обради комад на меру помоћу ручног абрихтера, а за то опет треба доста искуства и сигурна рука да би се урадило све у винклу.
Трачна шлајферица такође добро завршава посао а мања је могућност грешке јер није брза као абрихтер.
Da bi se sprecilo krzanje postoji malo pomagalo a to je komad lesonita za poledjinu namestaja.Dovoljno je parce kolika je velicina papuce cirkulara.Potrebna je i vidija testera sa sto vecim brojem zuba.
Podesiti da testera viri oko jedan santimetar ispod materijala i lesonita koji je sa gornje strane plocastog materijala, postavi se na njega, uroni se testera i zajedno sa lesonitom se krece uzduz materijala.Ovo vazi za samo jedan prolaz, za svaki novi treba novi komad lesonita.Probajte.
To sam praktikovao svojevremeno radeci na terenu kada je bilo potrebe za tim.
E ovo je već korisan savet, zvuči logično, probaću sledeći put
Jedan dodatak, glatka ili obojena strana ide ka materijalu.
A mozda nesto ovako, ima vece mogucnosti
http://www.winwin.rs/preklopna-testera-sa-stolom-einhell-th-ms-2112-t-43...
Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.