Imam prohrom burice koje je neko popravljao, na nekoliko mesta je popustio var pa su varena.
Nazalost nije znao kako, pa sada u unutrasnjosti bureta se javlja rdja na tom pojacanom varu.
Posto hocu da burice punim pivom, morao bi da nekako ocistim rdju, po moogucstvu sredstvom bez mirisa, ukusa.
Video sam neki video da rdju skidaju sa mesavinom limuna i sode bikarbone, ali mi deluje babski, mada ako ne nabavim neko sredstvo probacu i sa limun/soda receptom.
Kupi 200 grama limunske kiseline u prahu (dovoljno je za 50 litara otopine), ubaci unutra i dolij vode. Imaš je u svim prehrambenim trgovinama i jako je jeftina. Ostavi preko noći i bačvu za svaki slučaj nemoj zatvarati jer se stvara pritisak. Nagriza samo hrđu i tanje naslage kamenca, pa se ne moraš bojati da će oštetiti bačvu. Talog kasnije samo obriši, odnosno isperi vodom, jer limunska kiselina nije otrovna. Ako je bačva slučajno masna, prije stavljanja limunske kiseline odmasti je nekim deterdžentom, jer inače kiselina zbog masnoće neće doći u kontakt s hrđom. U slučaju većih naslaga, otopina je potpuno istrošena kad više ne proizvodi tiho šuštanje. Tada je treba zamijeniti novom. U tvom slučaju će sigurno biti dovoljno samo jedno ispiranje. Sodu bikarbonu nemoj dodavati jer neutralizira kiselinu, pa nisi ništa dobio.