Poštovani forumaši nosim se mišlju da pravim nož od gibnja kamiona. Da nedavim suvišnim pitanjima zanima me samo da li ga je potrebno termički obrađivati (kaliti) ili ne? koliko znam pri njegovoj izradi morao je biti okaljen na neki način.. hvala unapred..
Gibanj kamiona?
zašto baš od kamiona ti su dosta debeli
imamo čak i temu na forumu o izradi noževa i azlatko je pravio čini mi se od gibnja
Pero odgovor je prost.. Zato što imam baš od kamiona .. debljina nije sporna-stanjiću ja to ali me zanima ono sa početka teme, da li naknadno kaliti ili ne?
Pa potrebno ga je naknadno okaliti,u ulju , da bi ti duže vremena bio oštar.A i ja se pitam zašto od kamiona ,mučiti se da ga stanjiš, imaš tanjih na otpadu za male pare ili uzmi neki ležaj pa od njega napravi nož.Sve ovo ti govorim smatrajući da imaš kovačku vatru ili neki drugi način zagrevanja .
to i ja kažem
mnogo ima da brusi gibanj od kamiona
Poštovani forumaši nosim se mišlju da pravim nož od gibnja kamiona. Da nedavim suvišnim pitanjima zanima me samo da li ga je potrebno termički obrađivati (kaliti) ili ne? koliko znam pri njegovoj izradi morao je biti okaljen na neki način.. hvala unapred..
Gibanj jeste fabricki okaljen,ali je popustan na tvrdocu koja je suvise mala za nozeve.A to je nekih 40 HRC,mozda malo vise,nisam siguran.A za nozeve ide od 50 pa navise.I kao sto si dobio savet,kali ga u ulju,predhodno zagrejanom.Inace ulje se greje da bi se ubrzalo hladjenje.A jedan od odokativnih testova koji teba da pokaze da li je noz zakaljen dobro je bas sa gibnjem.Posle kaljenja i popustanja dok jos noz nije naostren,znaci sa ostavljenim debljim rezom se zasece gibanj.I ako ne nozu nema ostecenja nimalo onda je dobro.I iz toga se vidi da treba kaliti.
da me neko nerazume pogrešno.. pravio bih kuhinjski nož..